Министерството на финансите на САЩ вкара в черен списък за корупция избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и зам.-шефа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

Последиците от това са, че тримата не могат да имат досег с финансовата система на САЩ, замразяват се всички техни активи там и се забранява на американците да имат взаимоотношения с тях. Заедно с тримата в черния списък са влезли и 64 свързани с тях фирми.

Това е вторият случай, при който на български граждани се налага подобна мярка. Първият беше със съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

Санкциите срещу Божков, Пеевски и Желязков са по Глобалния закон Магнитски.

В съобщението на американското правителство (пълния му текст виж тук) се казва: „Тези действия са насочени срещу Васил Крумов Божков, изтъкнат български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, бивш депутат; Илко Димитров Желязков, бившият заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции, който беше назначен в Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства“.

Финансовото министерство на САЩ посочва, че санкциите са съпроводени и от допълнителни действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публично определяне на Пеевски и Желязков като свързани с корупция.

От САЩ обясняват, че това е най-мащабното действие, предприето в един ден по закона Магнитски, защото е насочено срещу „65 физически и юридически лица заради техните значителни корупционни действия в България“.

„Корупционните дейности, предприети от лицата, посочени днес, показват как широко разпространената корупция върви ръка за ръка с друга незаконна дейност. Мащабът на днешните действия показва, че Съединените щати ще подкрепят върховенството на закона и ще наложат мерки спрямо държавните служители и свързаните с тях, които използват държавни институции за лична облага“, се заявява още в съобщението.

Ето как описва американското правителство „Делян Пеевски и неговата мрежа“:

„Делян Славчев Пеевски („Пеевски“) е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков („Желязков“), бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза.

В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

Пеевски и Желязков са санкционирани съгласно Указ 13818 в качеството си на чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители (или лица, действащи от името на такъв държавен служител), които са отговорни за или са съучастници в извършването на корупция или които пряко или косвено са участвали в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранни активи освен това санкционира шест дружества, притежавани или контролирани от Пеевски или от една от неговите компании: „ИНТ“ ЕООД и „ИНТРЪСТ“ ЕАД са собственост или се контролират от Пеевски, „БМ системс“ ЕАД, „Инт инвест“ ЕООД, „Инттрафик“ ЕООД и „Риъл истейтс инт“ ЕООД са собственост или се контролират от „Интръст“ ЕАД.

По-късно Пеевски изпрати своя позиция до медиите, в която заявява, че ще обжалва включването му в списъка, което пък определи като акт, който е „абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон“.

„Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт. Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада. Уведомил съм адвокатите ми в САЩ и ще предприема всички законови действия срещу този акт“, заявява бившият депутат от ДПС.

Васил Крумов Божков и неговата мрежа

Васил Крумов Божков („Божков“), български бизнесмен и олигарх, неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Понастоящем Божков се намира в Дубай, Обединените арабски емирства, където той успешно избягва българската процедура за екстрадиция по множество обвинения, повдигнати срещу него през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, оказване на принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и избягване на плащане на данъчни задължения.

В своето разследване Прокуратурата на Република България установява, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв (USD 6, 220) на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита. Все още съществува международно искане за арест на Божков, тъй като неговото влияние в България продължава. В навечерието на българските парламентарни избори през юли 2021 г. Божков регистрира политическа партия, която ще участва в гореспоменатите избори, за да упражнява влияние върху български политици и официални лица.

Божков е санкциониран съгласно Указ 13818 в качеството му на лице, което е оказвало материална помощ, спонсорирало е или е предоставяло финансова, материална или технологична подкрепа или стоки или услуги с цел корупция или за подпомагане на корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, присвояване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с концесионни договори за добив на природни ресурси, или подкупи. Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято“, които са притежавани или контролирани от Божков, или от една от неговите компании.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
хубаво, ама двоен ли е аршинът
хубаво, ама двоен ли е аршинът
03 юни 2021 21:27
Гост

Awesome! А на сина на президента им – Хънтър Байдън, дето източвал по 50млн месечно от минния сектор на Украйна – кога? Тръмп се оказа пълен смешник, докато беше на власт можеше да нареди на главния си прокурор да го арестува и да повдигне обвинение

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 16:51
Гост

Статията е грамотно написана и лично на мен ми даде яснота какво е туй чудо „Закон Магнитски“, защото в нета информацията е доста противоречива. Американското правителство замразява авоари в техни си банки, забрана за влизане на територията на САЩ и забрана на американските физически и юридически лица да „имат нещо общо“ с Божков и т.н. Много загрижени тия амероканци за България. То интересното е друго- защо си е траело последното правителство на ГЕРБ? Всичко в американския доклад касае точно периода на „кабинетът Борисов-3“. Едва ли тая информация нашите не са я имали преди американците. А сега каскета се мъчи да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 16:56
Гост

E е тука е отговора, защо толкова са се загрижили новите големи братя от САЩ:
„По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.“

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 17:22
Гост

Да, и съдията Андон Миталов затова го отнесе. Американците ги боли к*ра за нас, единствения им интерес тук е да сме послушни и да сме срещу руснаците. Той и Хитлер е искал същото, ама не се е получило.

Yordan Simov
Yordan Simov
03 юни 2021 12:06
Гост

Сега как ще продаваме паспорти, като погнага бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившия главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов?

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 11:25
Гост

Сега очакваме маскирани от Бюрото за защита на Каскети да нахлуят в американското посолство и да извършат претърсвания и арести. И този Магнитски веднага да бъде извикан на разпит в спецпрокуратурата да го видим за какъв се мисли той така да разваля рахата на Доган сарай, бухалките му и останалите изпълняващи поръчките му.

Радев
Радев
03 юни 2021 21:30
Гост

Магнитски е мъртъв бе, каун неграмотен

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
03 юни 2021 10:13
Гост

Божков и Пеевски са двете страни на една и съща монета. Но родната ПОРЪЧКОРАтура упражняваше максимална репресия срещу Божков и приближените му, но за Пеевски абсолютно всеки път влизаше в ролата на ПРИКРИВАтура. Хайде сега оня наглец с празното пространство под каскета да обясни защо за едно и също нещо единият е бил преследван, а другият прикриван! Време е за закриване на Съда за специализирани поръчки на мафията, разформироване на Висшия задкулисен съвет и най-сетне бай Ставри да може да се любува на Каскета върху Тиквата, ама на живо, не на картинка!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 23:22
Гост

Кака Вирхиния сега ще врътне дупето по катебето

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 21:08
Гост

Ами сега ако ви кажа, че данните, че Божков подкупва настоящ политически лидер са именно от СРС на специализирания съд, предоставено на американците!!!??? Разбрахте ли защо американците оповестиха имената днес, когато Рашков тъкмо щеше да започва проверката по СРС Тата! Кой разбрал, разбрал

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 8:31
Гост

Сега разбрахте ли при кого са СРСтата на спеца.Данните за настоящия политически лидер са при Херо, преди Рашков да може да се докопа до тях. Хайде да видим сега коя партия ще бие отбой- мутрите или Слави!? Леда се пука, а народа лак лапнишарански се оказва, че е гласувал…

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 10:21
Гост

Е, това е вицът на деня! Американците изобщо си нямат разузнаване, а се молят на Ушев и останалите подлоги на мафията в съдебната система да им предоставят данни, уличаващи в престъпления господарите им от хунтата. А троловете на Шиши и Недялко с мегафона в отчаянието си се опитват да представят цялото събитие едва ли не като липса на доверие от САЩ към служебното правителство и подкрепа към старото и всички, свързани с него, воглаве с Тиквата, Каскета, Спецсъда и т.н. Да, ама не! Или No more Mr. Nice guy! – както казват американците!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
02 юни 2021 20:35
Гост

Забележете реакцията на Боко Тиквата – веднага е изтичал в Американското посолство – питате ли се какво е говорил там? Ами говорил е точно това, което си мислите: че няма нищо общо с Пеевски, че е невинен и т.н. 🙂 Понеже и той е кандидат за “Магнитски“ – кюлчета, пачки в нощното шкафче 🙂 А Гешев, сега нека обяснява пак как Пеевски Путин ги няма в доклада за КТБ 🙂 Що се отнася до мамин Свинчо, той ще изчезне от хоризонта като пролетен свят, и няма да остане и една лафка,която да е негова:) Което май е жълт картон за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 10:45
Гост

Не знам дали е било напразно строенето на паметници. Вятърът запова да духа в друга посока, но ако има нещо, което е ясно за Гешев, това е, че е много успешен ветропоказател. Подозирам, че ще се окаже съвсем скоро (ако не се е и оказал вече) с нови господари.

Мандата май свърши?
Мандата май свърши?
02 юни 2021 19:48
Гост

Гешев, на дузпата си и шута ще е доста силен и болезнен, а приземяването в Централния софийски затвор при бай Ставри!
Но ти се моли да си там, че като гледам доста хора ще искат да ти се порадват!

OMG
OMG
02 юни 2021 19:26
Гост

Ох, тук май можем да очакваме и момчето от Банкя да се появи.

Човек
Човек
02 юни 2021 19:10
Гост

Дреме му на Черепа, той си е в Дубай, няма Еврофутбол и лотария в Америка. Ама за Свинята май не е толкова просто, върти някакви далавери и в Щатите. А Илко май е сгазил лука с някои оперативно интересни лица.

за всяка свиня идва коледа
за всяка свиня идва коледа
02 юни 2021 19:08
Гост

За всяка свиня идва Коледа! Това действие на САЩ показва само едно -връзките на ББ с Пеевски и корупцията в БГ, покровителствана от него, Това ако не изкара ГЕРБ завинаги от властта, не знам кое. Да се готви каскета!

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 19:00
Гост

Гешев, чу ли?

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 19:02
Гост

Остави го човека, не знае на кой свят е, от къде ще задуха вятъра, какво да прави…

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
02 юни 2021 19:26
Гост

Страшно течение стана! Сега много тежко става обяснението как така г-н Пеевски не е бил обвиняем за нищо. Смешката, че и Путин не е в обвинителния акт за КТБ, вече и на него няма да му е смешна.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 18:55
Гост

Прави ли ви впечатление, че веднага щом Борисов падна от власт (надявам се не временно) САЩ предприеха тези действия? Значи ли това, че Тиквата ги е пазил досега?

Алена
Алена
02 юни 2021 18:57
Гост

Аз го смятам това като предизборна прогноза на американците, сигурни са, че Б.Б. няма да се върне.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 18:58
Гост

А досега къде спаха, нещо с Борисов са имали завера явно. Иначе за тези двамата от години е ясно всичко. Само този Илко е изненада, поне за мен.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
03 юни 2021 8:59
Гост

Алена, и освен прогноза е и смигване с кой да не се прави коалиция след 11-ти юли, т.е. чичо Васко и ДПС-то вън. ББ е друга бира, разгазирана.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 10:47
Гост

Мисля, че причинно-следствената връзка е сбъркана тук. По-скоро Борисов падна от власт, именно защото американците са започнали да предприемат действия още миналата година.

Въй
Въй
02 юни 2021 18:53
Гост

Кой е тоя Илко, бе, хора!?

Анонимен
Анонимен
02 юни 2021 19:13
Гост

Прочети пак статията. Егати скритите лимонки!

Kiro
Kiro
02 юни 2021 18:52
Гост

Добре, че са американците да ни свършат нашата работа.