Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов са се срещнали с делегация от групата на Европейските реформатори и консерватори в Европейския парламент.

Акцент в разговорите са били усилията на българските правоохранителни органи за намаляване на миграционния натиск и нуждата от солидарни усилия в опазването на външните граници на ЕС за противодействие на незаконния трафик на хора и стоки, съобщиха от прокуратурата.

„Ние сме част от една и съща къща. Няма как проблемите в едната част на къщата да не създадат опасност за разпространението им в цялата къща“, е казал Иван Гешев.

В съобщението за срещата се посочва, че главният прокурор е изразил притеснение за състоянието на съдебната власт в България „заради оказвания върху нея политически натиск, което намалява потенциала на правоохранителните органи и възпрепятства тяхното нормално функциониране“. „Депутатите от групата на Европейските реформатори и консерватори подкрепиха независимостта на българската прокуратура и посочиха, че България не е единствената държава членка на ЕС, в която се правят опити за политическо вмешателство в дейността на съдебните органи“, посочват от прокуратурата.

По време на срещата евродепутатите са питали и за разкритите случаи на шпионаж в полза на Русия. Главният прокурор Иван Гешев е подчерта, че руските хибридни атаки в България се проявяват и под формата на кибератаки, политическо и медийно влияние, а евродепутатите са приветствали усилията на държавното обвинение за противодействие на зловредното руско влияние на територията на страната и в региона.