Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който миналата седмица беше осъден условно на 2 години затвор, както и да плати над 16,5 млн. лева за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“, обяви днес, че присъдата му била абсурдна и поръчкова, а парите нямало как да плати.

Овчаров обвини съдията от Специализирания наказателен съд Пламен Евгениев, че я е изпълнил, защото е бил кандидат за шеф на Апелативната специализирана прокуратура и изборът му зависел от главния прокурор Иван Гешев (бел. ред. преди 3 месеца Евгениев не беше избран за поста, след като получи само 3 гласа в своя подкрепа), а сега кандидатства за председател на районния съд в Трявна. Адвокатът на Овчаров през цялото време искал отвод на съдията, но той отхвърлял исканията.

Според бившия министър по време на цялото съдебно следствие, съдия Евгениев не допуснал нито един свидетел и нито една експертиза, поискани от защитата. Той даде за пример и заседание, за което подсъдимият с него бивш изпълнителен директор на мината Пламен Стефанов бил в болница, но съдията не зачел болничния и провел заседание в негово отсъствие.

„Аз съм осъден за това, че като министър не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите. Присъдата е абсурдна и абсолютно поръчкова. Абсурдна е, защото държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерно дружество по правилата на Търговския закон. Тя играе ролята на Общо събрание. Общото събрание никъде няма управленски функции. То има функциите на акционер, който приема годишния отчет и който освобождава ръководството. Още по-абсурдното е, че този наем, който ми се присъжда като вина, той е събран и платен“, каза Овчаров. Според него, никой не се интересува, че преди и след като той е бил принципал, наем наистина не е събиран, а делото е само срещу него, когато парите са събирани.

Той попита, след като него го съдят за това, че не е събрал вземания на дружеството, защо няма процес срещу премиера Бойко Борисов, който беше кмет на София от 2005 до 2009 г. и тогава столичната топлофикация имаше несъбрани вземания за милиони.

Изводът на Овчаров е, че поръчката срещу него е част от план за спечелване на „битката за БСП“ от задкулисие извън партията, в основата на което били Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Според него антиправителствените протести и исканията за оставката на главния прокурор Иван Гешев, са послужили за спешно изпълнение на плана за осъждането му, тъй като показали, че БСП е ключ към решаване на ситуацията.

Бившият министър в правителството на тройната коалиция беше признат за виновен за това, че като принципал на „Мини Бобов дол“ не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата твърди, че със сключения договор за наем, на „Ораново“ са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Геро
Геро
04 август 2020 13:07
Гост

При положение, че не е проведена открита процедура, Овчаров е в нарушение от всякъде.

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 12:29
Гост

Интервсно защо съдия Евгениев не е допуснал нито един свидетел и нито една експертиза, поискани от защитата.

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 12:31
Гост

Кое му е интересното? Нали везните могат да се наклонят в полза на Овчаров.

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 10:51
Гост

Министърът на енергетиката в сянка, хахаха…

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 10:50
Гост

е верно, че няма 16 милиона и това е абсурдна сума, толкова абсурдна, че е несъбираема и няма смисъл да се присъжда.

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 12:22
Гост

От абсурден съд- абсурдна сума.

допълващ
допълващ
04 август 2020 13:49
Гост

…….и в абсурдна държава, ако приемем разбира се, че останките от държавността в тази територия представляват държава.

Идея
Идея
04 август 2020 10:14
Гост

Предлагам на съда да се размърда и да приключи делата срещу политици, за да не могат да дойдат на власт отново.

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 10:15
Гост

Ето това би било истинска борба с мафията.

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 12:25
Гост

Ама и той до сега си траеше. Защо не си отвори устата за Гешев по -рано.

Fredy
Fredy
04 август 2020 10:17
Гост

Хахаха, те като приключат окончателно, ще са именно свободно да властват отново, защото присъдите ще са оправдателни.

Kiro
Kiro
04 август 2020 10:13
Гост

Мълчи, Овчаров и се скрий, че може да го отнесеш още веднъж и ще има защо.

Наблюдател
Наблюдател
04 август 2020 10:51
Гост

Несъмнено има защо, но не е за това.

Червен б...к
Червен б...к
04 август 2020 10:12
Гост

Хич не го устройва тази присъда, защото се готви пак да влиза във властта.

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 10:05
Гост

Вместо да е доволен, че е само условна, той тръгнал да се оплаква.

Да, да
Да, да
04 август 2020 10:02
Гост

Бесни страни пенсии вият в полето

Анонимен
Анонимен
04 август 2020 10:02
Гост

За поръчката съм склонен да помисля, че може да е вярно, но мотивите за нея никак не хващат дикиш. Овчаров се е взел май много на сериозно.

SIxtoR.
SIxtoR.
04 август 2020 10:04
Гост

Абе, има някакъв резон. Мафията мисли с визия напред, без значение коя партия ще управлява. Ако паднат гербавите, следващата коалиция ще е с червените боклуци и трябва всичко да е подсигурено, за да няма размествания и тегоби за „нашите“.