Специализираният наказателен съд прекрати и върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров. Той беше пратен на съд в края на март за отдаването под наем на „Мини Бобов дол“ на частната фирма „Ораново“.

В началото на заседанието адвокат Васил Василев, който защитава Овчаров, поиска от съда да прекрати делото, защото в обвинителния акт имало редица пороци, заради които не можело да се гради защита, съобщи БТА. Спецсъдът се съгласи, че има неясноти в обвинението, заради които Овчаров няма как да разбере в какво точно е обвинен, а за да се организира адекватна защита трябва да се уточнят много от датите, посочени в обвинителния акт. На заседанието нямаше представители на мините, нито на енергийното или на финансовото министерство, които да предявят иск към Овчаров. Според адвокат Василев, делото е трябвало да бъде прекратено и защото е внесено от градската прокуратура, а не от специализираната.

Овчаров коментира, че процесът е поръчков и целта била да му се затвори устата за АЕЦ „Белене“. От прокуратурата пък обявиха, че ще протестират определението за прекратяване пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Според обвинението договорът за наем на „Мини Бобов дол“ е бил неизгоден за мините и с него на държавното дружество са нанесени щети за над 8,9 млн. лева. На Овчаров беше повдигнато обвинение за случая преди една година, но тогава то беше само за престъпление по служба. Впоследствие прокуратурата го обвинени и за умишлена безстопанственост.

Става дума за периода от 2006-2007 г., когато Овчаров като министър е сменил Съвета на директорите на мините заради влошените финансови показатели, а новоизбраният съвет предложил три оздравителни плана за дружеството, които той отхвърлил без мотиви. През пролетта на 2006 г. към дейността на „Мини Бобов дол“ проявили инвеститорски интерес две частни компании. Без да бъде проведен търг Овчаров дал разрешение мините да бъдат отдадени на частната „Ораново“ при пряко договаряне.

След това били извършени две финансови проверки от министерството, които констатирали, че с договора за наем не е постигнато финансово оздравяване на мините, които продължавали да работят на загуба и да трупат задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи. Макар да се запознал с констатациите, Овчаров не направил нищо. Прокуратурата твърди, че той е нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател и от това са настъпили немаловажни вредни последици.

Обвинението в престъпление по служба е затова, че Овчаров е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави облага за „Ораново“, като случаят е определен от прокуратурата за особено тежък. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 гoдини затвор. Ако в съда се докаже обвинението в умишлена безстопанственост обаче, бившият министър може да получи наказание от 3 до 12 години затвор.

Разследването срещу Овчаров започна, след като прокуратурата беше сезирана в началото на октомври 2016 г. след тридневен протест за неизплатени заплати на работници от рудник „Бабино“, който е част от „Мини Бобов дол“. След това стана ясно, че действията на Овчаров са били разследвани от 2010 г. до 2012 г., както от Софийската градска прокуратура, така и от Кюстендилската прокуратура. И двете разследвания обаче са били прекратени, но след това главният прокурор Сотир Цацаров  е отменил постановленията заради появили се нови обстоятелства.

През есента на 2016 г. Овчаров беше обвинен в безстопанственост и по разследването за АЕЦ „Белене“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
25 април 2018 13:06
Гост

Овчаров хич не ми звучи като невинен. Две обвинения за нарушения има срещу него. Играе го жертва.

Anonimen
Anonimen
25 април 2018 13:08
Гост

Защо не стои той без заплата да види хубаво ли е? Хората си дават здравето и живота, за да осигурят семействата си.

Анонимен
Анонимен
25 април 2018 13:01
Гост

Поредното дело, което ще се проточи.

5-ko
5-ko
25 април 2018 13:04
Гост

Васил Василев си знае работата. И за мен процесът е поръчков. Просто търсят под вола теле.