Съдията от Специализирания наказателен съд Пламен Евгениев поиска да стане председател на районния съд в Трявна и е единствен кандидат за поста. Той е участник и в конкурса за повишаване за апелативните прокуратури, който още не е приключил, беше кандидат и за шеф на Апелативната специализирана прокуратура, включи се и в конкурса за граждански съдия в Софийския градски съд.

Ето как Евгениев обяснява новото си желание да оглави РС-Трявна: „В личен план, след близо девет години работа в новосъздадените органи на специализирано правосъдие, през които считам, че и аз съм допринесъл за тяхното изграждане и пълноценно утвърждаване, на настоящия етап желанието ми е да продължа професионалния си път в съдебен орган в близост до гр. Велико Търново“.

И добавя: „Конкретно мотивацията ми да кандидатствам за административен ръководител, именно на PC-Трявна, е свързана с убеждението ми, че това е един утвърден през годините съд, който работи много добре, притежава съществен принос за изграденото в региона доверие на гражданите в правосъдието и има своето място и бъдеще в структурата на съдебната власт. В тази връзка считам, че бих могъл да допринеса за неговото запазване, развитие и пълноценната му работа през следващите пет години“.

Именно от великотърновския регион тръгва кариерата на Евгениев в съдебната власт. Той е бил районен прокурор в Елена и във Велико Търново.

„На настоящия етап считам, че съм придобил достатъчно професионален опит, за да мога да се справя и с отговорностите на административен ръководител“, пише той в концепцията си (пълния ѝ текст виж тук) и обяснява, че макар досега да не е заемал такава длъжност, е замествал.

Пламен Евгениев изтъква и друг мотив, за да напусне специализирания съд – желанието му да отдели „по-съществено внимание на практикуването в областта на гражданското право“.

Само преди два месеца той не спечели доверието на Прокурорската колегия за шеф на апелативната спецпрокуратура, сега предстои да се яви пред Съдийската колегия.

В концепцията си за председател на РС-Трявна Евгениев се спира на дълго обсъжданата реформа на съдебната карта, която се очаква да засегне най-вече районните съдилища в малките градове.

Като посочва, че преди да се вземат решения, трябва да се направи анализ на тенденциите в демографското развитие на страната. „Следва да се подхожда глобално, като се изследват всички аспекти на последствията от концентрацията хора и дейности в рамките на определени ограничени територии. Такива концентрации винаги водят до неблагоприятни екологични последици, затруднения в автомобилния трафик и обществения транспорт, увеличаване на замърсяването на въздуха, пренаселеност на съдебните сгради и влошаване на работната среда и на качеството на живот. Гъстата населеност на определени сгради и територии благоприятства разпространението на заразни болести и затруднява вземането на превантивни мерки, при необходимост от такива“, пише съдията.

И твърди, че с пандемията от коронавирус „много от проблемите, дължащи се на концентрацията на хора, станаха видими и на настоящия етап вече се наблюдават индикации за промяна на демографските тенденции в бъдеще“. „В много сфери на дейност започна преминаване към дистанционна работа, чрез използване на съвременните технологии, което позволява редица дейности да бъдат изнесени извън големите населени места. Това доведе и до видим позитивен ефект върху околната среда, като в редица големи градове се постигна съществено намаляване на замърсяването на въздуха и на околната среда. Започва да се засилва интересът към живот и работа в по-малки населени места и в еднофамилни жилища“, заявява Евгениев.

Разсъждава и за пренаселеността и влиянието ѝ върху ефективността на работата и концентрацията, за по-високата цена на живота в големите градове.

Той си поставя за цел, ако оглави РС-Трявна „да се поддържат високите резултати относно срочността на разглеждане на делата“, „да се поддържа високото качество на постановяваните съдебни актове и минималния процент на отменени и изменени такива“ и обещава да работи на пълна натовареност.

Евгениев посочва и че трябва да се създаде възможност за провеждане на съдебните заседания в Трявна чрез видеоконферентни връзки.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МИНЧЕВА
МИНЧЕВА
25 октомври 2021 16:38
Гост

Оставете го този съдия сега. По интересното е какво сее случва с любовнияя живот на председателкатаа на Районен съд Трявна с призовкаря. хи хи хи…… смешна работа

Кънчева
Кънчева
15 април 2021 11:45
Гост

Надявам се само да не е корумпиран като сегашния председател ……в противен случай жалко за хубавия съд.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2020 13:00
Гост

Човекът иска да стане шеф на всяка цена…Малко повече реализъм относно притежаваните качества, все пак. От всяко дърво, свирка не става…

драго
драго
10 октомври 2020 0:33
Гост

могали да те попитам

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 15:07
Гост

Паническото бягство от спец съда и спец прокуратурата продължава – Евгениев, Христо Динев, Начева… Щом и 6-те заплати не могат да ги задържат, смятайте на какъв натиск за изпълнение на поръчки са подложени хората там. Търсят се люде със силиконови гръбнаци, играещи по свирката на каскетите и фуражките.
Предлагам всички магистрати от спец структурите да подадат оставки, след което – закриването е неизбежно.

Кики
Кики
24 юли 2020 12:46
Гост

Пандемията от коронавирус, освен че научи хората да си мият ръцете и изкара много съществени проблеми на преден план.

Хари
Хари
24 юли 2020 12:47
Гост

Хората от кога работят дистанционно, а ние тепърва откриваме топлата вода.

Дани
Дани
24 юли 2020 12:45
Гост

Късмет. Ще се справи!

Temelko
Temelko
24 юли 2020 12:45
Гост

Ох дано в Трявна се засили раждаемостта. Ако има работа ще има и живот и стандарт. Така е примерно една Пещера

Анонимен
Анонимен
24 юли 2020 12:44
Гост

Явно човекът изпитва носталгия към великотърновския регион.

Йори
Йори
24 юли 2020 12:45
Гост

Да му се чуди човек-от София в Трявна.

Пешо
Пешо
24 юли 2020 12:49
Гост

Напротив, по цял свят , а и в България тенденцията е за напускане на големия град. Знаеш ли колко хора купуват имоти в провинцията, а са си от София. В 21 век няма значние в кой град живееш, а какъв човек си.

Обретенов
Обретенов
24 юли 2020 12:44
Гост

Вече на тия патриотични и родолюбиви мотиви хич не вярвам

Любенова
Любенова
24 юли 2020 12:44
Гост

В Трявна и съда наистина имат традиции и се надявам, че ще гио продължи човека.

Земен лук
Земен лук
24 юли 2020 12:43
Гост

Успех. Явно цени традицията

Kynev
Kynev
24 юли 2020 12:43
Гост

Човека иска да продължи традицията. Това е чудесно

Христо
Христо
24 юли 2020 12:43
Гост

А бе, работата в новосъздадените органи на специализирано правосъдие не е кой знае каква школа.

Сен Жак
Сен Жак
24 юли 2020 12:42
Гост

Тая работа само с мерак не става.

Серафим
Серафим
24 юли 2020 12:42
Гост

Ми да го оглави. Като е поискал

Демир Бей
Демир Бей
24 юли 2020 12:42
Гост

Еха. Съда в Трявна много красив бре

Ники
Ники
24 юли 2020 12:48
Гост

Като самият град.