Близо година след като делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров беше върнато на прокуратурата, обвинителният акт отново е в спецсъда.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че след доразследване са установили, че с отдаването на „Мини Бобов дол“ под наем на частната фирма „Ораново“ са последвали щети за над 24 млн. лв., а не за под 9 млн. лв., както сочеха първоначалните изчисления.

Според новия обвинителен акт Овчаров ще отговаря само за умишлена безстопанственост, а не и за длъжностно престъпление, но пък подсъдими се него вече ще са и бившият изпълнителен директор на мините Пламен Стефанов, и бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Анна Янева.

И тримата са обвинени в умишлена безстопанственост, осъществявана в продължение на близо 3 години – от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за „Мини Бобов дол“ ЕАД, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Според обвиненията, чрез сключения договор за наем на „Ораново“ ЕООД са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино“ и участък „Бобов дол“ от находище „Бобовдолски въглищен басейн“. Това е станало обаче, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли „Ораново“ необходимите възможности за добив на въглища.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аферим
Аферим
07 май 2019 15:54
Гост

Брех, колко време ѝ трябваше на прокуратурата да се сети, че било особено тежък случай с щети в особено големи размери… Много предизборно

Анонимен
Анонимен
25 април 2019 11:41
Гост

Слаб министър беше той. Нищо не направи за нас, докато беше на поста. Е, естествено като повечето такива облагодетелства себе си естествено.

Анонимен
Анонимен
25 април 2019 11:38
Гост

Този си е за съд. Какво си го прехвърлят това дело като футболна топка.

Анонимен
Анонимен
25 април 2019 11:39
Гост

Слабо обвинение. Дано само не изтече давността.