На 20 февруари 2023 г. ВКС постанови дълго чаканото тълкувателно решение по въпроса допустимо ли е и при какви условия съдът да допусне по реда на Закона за гражданската регистрация промяна в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.

С това решение се цели да се уеднакви противоречивата съдебната практика в България, която в един случай допуска транссексуалните лица да променят данните за записания пол в актовете за гражданско състояние, а в други случаи – отказва. Съдебната практика не беше изяснена и относно това дали лицата трябва да са преминали медицинска процедура за смяна на пола им преди или след промяната в регистрите.

След като в две предходни тълкувателни решения, както и в десетилетна съдебна практика такава промяна се допускаше, изненадващо настоящото тълкувателно решение на ВКС категорично отхвърли възможността в България транссексуалните лица да постигнат юридическа смяна на пола им. Това решение дава и задължителни указания на съдилищата да отхвърлят всички молби, висящи или бъдещи за смяна на пола. Към момента висящите молби са десетки и всички те вероятно ще получат отказ.

ВКС се основава на неправни категории като религия и морал, които послужиха като основание и на Конституционния съд по Решение № 15 от 26.10.2021 г. по к.д. № 6/2021 г., в което КС постанови, че в България полът има само и единствено биологично измерение. ВКС не използва научни аргументи, които обясняват защо транссексуалните лица прибягват до медицинска, но и до юридическа промяна на пола им и какво значение има това за тях. Замества научните достижения на психологията и медицината със схващания за общоприет морал и религиозни догми, каквито не са присъщи на светска държава, която твърди, че е правова. В решението липсва позоваване на общоприети правни принципи като равенство, свобода, справедливост, уважение към човешкото достойнство. Всички те са заменени с общата и неясна категория „обществен интерес“.

Всички позовавания в решението на ВКС на международноправни норми и на практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) или на Съда на Европейския съюз (СЕС) са изкривени и превратни. В решението по делото Я.Т. срещу България (жалба № 41701/16, решение от 09.07.2020 г.) ЕСПЧ установява, че държавата ни е нарушила Европейската конвенция за правата на човека с това, че в отказа си за юридическа промяна на пола на лицето се е позовала на обществен интерес, който обаче не е дефиниран, че тази формулировка се използва без да се изследва действителния й смисъл и без да е проведен баланс между личен и твърдяния обществен интерес.

ВКС твърди, че Европейската конвенция за защита на основните права и свободи няма примат над вътрешното право на страната, няма директна приложимост и напълно пренебрегва нормата на чл. 5, ал. 4 от Конституцията. Логиката на мнозинството съдии е трудно проследима. Това е обсъдено и в особеното мнение към решението, подписано от 21 съдии. Заключението на мнозинството де факто ограничава приложното поле на член 8 от ЕКПЧ спрямо транссексуалните лица в България.

Превратно е представена и практиката на СЕС, където от произнасяне на Съда по дела, чиито факти не съответстват на поставения по тълкувателното дело въпрос, се извлича генерализираният извод, че „в своите решения Съдът на ЕС оставя правното уреждане на гражданското състояние и на брака в автономията на държавите членки на Съюза“. Това е само частично вярно и произнасянето в този смисъл е в пряка връзка с предмета на конкретно разглежданото от СЕС дело във всеки отделен случай. Затова то не може да служи като основна аргументация на върховните съдии в тълкувателното им решение, което би трябвало да се основава повече на общоприети принципи и норми като Хартата на основните права в ЕС или на установена съдебна практика на СЕС, а не да се правят общи изводи от частни случаи. В решението си ВКС не обсъжда относимата към транссексуалните хора практика на СЕС и тълкуването на съюзните правни норми в контекста на делата по такива случаи (например дела C-13/94, C-117/01 и C-423/04.).

Върховните съдии не обсъждат и меките стандарти на международното право (soft-law) – на ООН и на Съвета на Европа – относими към поставения въпрос, за да позволят тълкуване на закона в съответствие с тях с оглед общи принципи на правото.

Подобна забрана за промяна на записите в регистрите за гражданско състояние не се извличат от Конституцията, от законите на страната и още по-малко от международните договори, част от вътрешното право. Това дописване на несъществуваща забрана показва упадък на юридическата мисъл, непознаване на модерните достижения на правната наука и липса на внимание към или зачитане на основополагащи правни принципи в правовата държава.

Решението води до абсолютна забрана за юридическата промяна на пола, освен ако не бъде прието специално законодателство в тази посока. Като се има предвид яростната съпротива срещу промените в Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание, основани на налудни, псевдонаучни и лишени от юридическа обосновка схващания, като наличието на трети пол, не може да се очаква, че законодателят би проявил повече разум в уредбата на материя за юридическата промяна на пола.

С решението ВКС ще предизвика вълна от нови осъждания на страната в ЕСПЧ, в СЕС и в Комитета на ООН по правата на човека. Но още по-съществено е, че тази ретроградност на върховните съдии води до нечовешко или унизително отнасяне и множество лични трагедии на хората, които са пряко засегнати – резултат, който е печален в държава, членка на Съвета на Европа и на ЕС. Решението няма да доведе до охраняване на никакви традиционни ценности или до правна или друга сигурност за децата и семействата – защото те не са и не биха могли да бъдат застрашени от възможността за юридическа промяна на пола.

117
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
23 февруари 2023 6:29
Гост

Е, това е вече откровен фашизъм от страна на ВКС, нямат работа тук съдилищата да определят на хората живота.

Самите транс не са просто поради модата, има всякакви – разочаровани, така са решили, то е нещо естествено при тях.

Пълна диктатура, остава и да им бият и инжекции.

ВКС падна ниско, заради такива решения нямаме място никъде.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2023 13:58
Гост

Обвиненията за двата пола ги отправяйте към Бог. Това са даденостите – на генетично и на всякакво друго ниво. Ако някой е решил да се самозатрива душевно и телесно като се оперира, пререгистрира и изживява като нещо от друг пол, то да го прави тайничко, а не да иска държавата да се съобразява с желанията му. Така има хора, които решават, че искат да са животни. Има такива казуси – харесвало ми ида е гущер и започват да се боядисват и оперират И НАКРАЯ ДА БЪДАТ ЗАЛИЧЕНИ ОТ ВСИЧКИ РЕГИСТРИ, защото вече не са хора, а животни. И диктатура за… Покажи целия коментар »

Аз съм
Аз съм
23 февруари 2023 19:24
Гост

Ако има такива операции, които да превръщат хората в животни, да бъдат признавани за животни. Засега обаче няма такива операции и безсмислено да го дискутираме. Обаче има операции за смяна на пола, които успешно го сменят. След като са го сменили, защо да не може това лице да го смени официално? В противен случай му се нарушават гражданските права. Нека не намесваме религиите, тъй като сме светска държава. Аз съм християнин, но в страната има много атеисти. Те кого да обвинят?

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2023 7:32
Гост

Пол все още никой не е сменил. Той се определя на база хромозоми, а не със смяна на външен вид. Пластиките и хормоните не правят от мъжа жена и обратното. Но това си учи по биология. От години у нас завършфа всякаква фурда, дето и да чете не може.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2023 8:23
Гост
Име
Име
24 февруари 2023 4:36
Гост

Хайде сега, нека оставим бог на мира, в момента едва ли му е до нас.

Има експерти по бог и те са на мнение, да не се месим в божиите дела.

Вече навлизаме философски, ВКС иска да взимат заплати и не ги интересува нищо, пълна апатия към хората – имам над 20 годишни дела. Просто това е положението, а какъв цинизъм има. Но това е техен проблем.

Погнуса има.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2023 18:54
Гост

Бог се пише с главна буква.
Ако четете Библията ще разберете, че там където Бог е „оставен на мира“ идва един друг с рога в сърцата на хората и става много страшно.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2023 7:29
Гост

Сигурен ли си, че знаеш какво е фашизъм?
Дано го видиш реално, че да спрете такива да ни занимавате с глупостите си.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 18:56
Гост

Веднъж ВКС да са на център от толкова време и веднага транссексуални ще се възпротивят. Само да попитам тези люде, те от мъж ли са родени, от него ли са сукали, а баща им цикъл ли е имал или е в менопауза! Хайде холан, мода и либерални ценности! Всички транссексуални, които се чудят кой пол да изберат, да се съблекат голи пред огледалото и ако нямат гърди, а имат мъжки полов орган, да знаят, че са от мъжки пол. За юридическият смисъл на пола, а също и промяната, няма никакво значение сексуалността, а и честно да ви кажа, въобще не… Покажи целия коментар »

Това ли е?
Това ли е?
22 февруари 2023 17:31
Гост

Този ифорум е превзет от невежество и тролене. Не остана пространство, в което да се излагат правни аргументи без политически обвързаности и пристрастия, без махленски настроения, прикрити като „общественото мнение“. Жалко, защото кадърните и смислени юристи са призвани да водят, до просвещават, да възпитават в ценности като достойнство, справедливост, защита на правата. Тук това е невъзможно. Губи обществото ни, губим всички ние, предаващи се постепенно на озлоблението, на омразата дъм другия, към различния, неразбиращи, самоограничаващи се.

Анонимен
Анонимен
23 февруари 2023 0:23
Гост

Прекрасният ни нов свят… Без никакво озлобление и т. н. Каква е фактическата причина заглавието на публикацията да е на редакцията, при положение, че е посочено, че текстът на становището е публикуван без редакторска намеса? Какъв е правният аргумент в подкрепа на възможността да си смениш пола по съдебен ред? И колко пъти можеш да го сменяш? И ако полът не е биологично понятие, то в колко пола можеш да се „превръщаш“? Няма как такива въпроси да не опират до етика, морал и религия. А ако това ви се струва ретроградно, тогава … тогава четете повече, наистина четете повече, докато… Покажи целия коментар »

Пол Найденов
Пол Найденов
23 февруари 2023 13:24
Гост

Кокъв морал, етика и религия ви гонят, при положение че основното послание както на противниците на самоопределението на транс хората, така и на ВКС е това, че нито живота, нито здравето, нито бъдещето на транс хората имат някаква стойност, и че е абсолютно редно да бъдат принесени в жертва на омразата и предразсъдъците.

Даже посланието на WC с неговото „жени с инстинкт на улични ку**ки“ беше по-хуманно от вомитирането срещу транс хората!

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2023 12:56
Гост

Сигурни ли сте, че сте добре! Ако чувате гласове и смятате, че някой ви преследва или иска да ви навреди, защото не ви разбира или защо се мислите за друго, а не за човешко същество в биолог.смисъл, значи консултацията с психиатър е задължителна. Може да става дума за параноидна шизофрения и трябва да се приемат медикаменти, за да няма обостряне!

Любител
Любител
22 февруари 2023 12:49
Гост

Да си дойдем на думата ! Тълкувателното решение е изключително издържано, такъв е точния смисъл на закона. Учудване будят многото особени мнения, които са в стил „политическа коректност“. За мене най-голямата опасност в правосъдието е така нареченото „еволюционно правосъдие“ , когато съдията постановява решението си в съответствие със своите разбирания/или с нуждата да гради кариера/, а не съобразно закона. Като не ви изнася, явете се на избори, заявете желание за промяна на закона в този смисъл , и като спечелите – честито. Но престанете с изнудването. А цитираните от вас „налудни, псевдонаучни и лишени от юридическа обосновка схващания“ са именно… Покажи целия коментар »

Обиди защо?
Обиди защо?
22 февруари 2023 11:56
Гост

Не разбирам агресивния и обиден език на това сдружение? Какво означава „ретроградността на върховните съдии“ , това ми напомня на отминалите времена, доста архаично. Но защо трябва да се обиждат и нападат съдиите? нека да се напише едно критично мнение, но не и с обиди. Винаги има несъгласни със съдебните актове- адвокати, прокурори, граждани, ЮЛ, но не бива да се стига до обиди и да се нарежда на магистратите.
Аз не знам какво ще рече термина- НПО? В нашите закони има сдружения или фондации?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 11:02
Гост

Лекс, колко Ви платиха, за да лобирате и за да публикувате трансхуманистичните перфидни гнусища на Български хелзинкски комитет? Дайте счетоводните документи за финасирането на тази намеса в суверенитета на държавата ни и тогава представяйте мнението им като обективно и квалифицирано.

Човек
Човек
22 февруари 2023 10:37
Гост

Вижда се на кой господар е слуга БХК. Какво означава това, че: “Решението няма да доведе до охраняване на никакви традиционни ценности или до правна или друга сигурност за децата и семействата – защото те не са и не биха могли да бъдат застрашени от възможността за юридическа промяна на пола”. Децата в случая са най-застрашени, но е политически изгодно да се отхърлят именно най-силните аргументи, довели до истината. Разбира се, че се защитават християнски ценности с тълкувателното решение. БХК няма никакви ценности и няма гръбнак със собствена жива система и усет за право и грешно. Аморфния строеж на Комитета… Покажи целия коментар »

Пенчо бре, чети
Пенчо бре, чети
22 февруари 2023 11:41
Гост

Много сме такива като Вас! И гласът ни трябва да се чуе! Защото иначе кресливите 10-на ЛГБТ организации, на които ще се даде трибуна и също толкова загубили доверие сред обществото НПО- та, за да се усвоят отпуснати средства, ще създадат погрешно впечатление, че не ни пука!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 10:06
Гост

За последните 30 години откривам тридесетина съдебни акта, в които се споменава думата „транссексуален“. Най-вероятно в момента в България има поне няколко десетки граждани, които биха се възползвали от правната възможност да си променят пола (като на някаква част от тях би била отказана такава промяна). Като се отчетат всички политически, обществени и икономически проблеми, както и сериозните пропуски на правната уредба, които всеки ден дискриминират огромна част от населението ни, струва ми се меко казано неадекватно подобен проблем да предизвиква такава медийна и политическа реакция (без значение коя позиция се заема). БХК очевидно съществува и се финансира с цел… Покажи целия коментар »

Мая
Мая
22 февруари 2023 10:01
Гост

Смяна на пола-смяна на самоличност-изтриване на целия дългов/кредитен статус на новото ФЛ.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 13:12
Гост

Абе Мая, ама ти съвсем си изкукала.
В едно изречение, толкова много налудни глупости. Направо си за мерки по Закона за здравето.
Абе тебе да не би да са те разменили в родилния ти дом, в Източната погранична област, от която идваш?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 13:24
Гост

Надявам се да не си адвокат, щото това писание е категорично и върло невярно. Да не коментирам и,че е неадекватно-това вече беше казано.
Писаницата ти е и опасна за правовия ред, щото току виж някой повярвал на подобна глупост.
Мисля, че трябва да си вземеш направление за специалист.

Мая
Мая
22 февруари 2023 22:46
Гост

Съдейки по просташкият ти и насечен изказ, няма начин да си завършил правна дисциплина дори и в провинциален филиал 😉
При смяна на пола или идентифициране на преобладаващия пол по медицински причини, което е основание за смяна на самоличност се създава/регистрира, ако така ти е по-простичко за схващане, напълно ново физическо лице. Новото е без дългове и задължения.
На това учеха по гражданско право в правния факултет . Наблягам на правния като единствен 😉
Фрапантно неграмотен си, но е простимо, поколението се изроди !!!

До Мая
До Мая
23 февруари 2023 4:00
Гост

Мая, пак се изцепи неадекватно. Ама ти съвсем си се побъркала, драга. 1. В Юридическия факултет по гражданско право на Университета (с гл.б.)никога не е преподавана подобна глупост, за която пишеш. 2. При смяна на пола няма за последица,че дълговете изчезвали с магическа пръчка. 3. Подобно твърдение е абсурдно, невярно, и лъжливо, а и опасно. Някой човечец, поради дълговете току виж повярвал на налудните ти бълнувания и отишъл на операция. Но после-дългът пак си съществува. Ще има кръц-кръц, ама дългът си остава. Нито пък се губи собственост на имоти, нито пък се заличава бракът, нито се губят наличности по банкови… Покажи целия коментар »

Мая
Мая
23 февруари 2023 12:02
Гост

На новото физическо лице с ново ЕГН, какви дългове ще търсиш от предишния му статус, пол и ЕГН … БЕ, МАЛОУМНИКО !!! Не е страшно , че може и да имаш „някакъв“ документ с юридическа правоспособност, страшното е, че вероятно имаш шофьорска книжка взета със същите знания, логика и манталитет ! Вероятно не си ходил и в казарма, за да ти инсталират възпитание и респект към колеги, какъвто силно се съмнявам да си. Източната погранична област за отслужване на военна служба, много майки е разплакала, но твоята сигурно плаче само като те види … Не съм адвокат, по-лошо съм и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2023 6:06
Гост

Тая изкукалата пак се изцепи с налудностите си.

Ще го напиша отново, защото тая дълбоко заблуждава публиката на сайта-
При смяна на пол дълговете не изчезват, не се заличават. Не се заличава и съдимост, криминална регистрация, не се губят наличности по банкови сметки, не губиш собствеността на жилището си.

Мая
Мая
24 февруари 2023 10:20
Гост

Малоумнико, не мислиш не защото не искаш, просто не можеш! Кой ти е споменал за губене на собственост ? При смяна на ЕГН се заличава кредитен и дългов статус !!! Знаеш ли каква е съдебната практика извън бг и как при трансджендърите при смяна на пола заличават тългове … инфо от преди 30 г., т.е на запад са напред в материята. Професора, който го преподаваше сега е в международния арбитраж. Няма да спомена името му, да си учил когато трябва! Човеците все още сме регнати в системата/матрицата САМО с ЕГН и сме правни субекти. Кога се сменя ЕГН и какъв… Покажи целия коментар »

Аз съм
Аз съм
25 февруари 2023 19:30
Гост

Напълно си прав, но има един тук, който може би един ще иска да се оперира и превърне в слон. В този случай ще се заличи ли написаното от теб или няма да се заличи? Това ми е въпросът. Ще бъде ли слонът Пешо правоприемник на човека Пешо?

Краси
Краси
22 февруари 2023 8:38
Гост

Може ли някой да ми каже, какви са медицинските причини за смяна на пола – болест или нещо такова? Смисъл, има ли причини, без да минаваш интервенции и процедури, включени с приемане на хормонални медикаменти?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 7:59
Гост

Чакайте малко, нали говорим за пол в биологическия смисъл, а не за транссексуалност, защото има значение терминологията. Смятам, че мотивите на ВКС този път са издържани. Все пак човешките същества са от два пола – мъжки и женски. Изключително редки и под 1% са тези, които се раждат с полови белези от двата пола, но тогава винаги единият е доминантен и се проявява като външни и хормонални белези. Тогава, въпросът не е юридически, а медицински и след неговото решаване, т.е. отстраняване на тези белези, които съществуват, но не са проявени, може да се говори за юридическа промяна на пола, ако… Покажи целия коментар »

Иво
Иво
22 февруари 2023 7:51
Гост

Ако утре искам да бъда слон, трябва ли съдът да зачете правата ми като слон?

Аз съм
Аз съм
22 февруари 2023 19:54
Гост

Ако ти бъде извършена успешна операция, която те превърне в слон, би могъл да имаш правата на това животно и бъдеш настанен в зоологическа градина.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 7:23
Гост

Може би в кариерата си един съдия трябва да се произнесе по не повече от три основополагащи дела, т.е. такива, които определят бъдещето на държавата и нацията. Именно по тях се разбира „Кой кой е в българската култура!“. Вчера мнозина от ВКС не издържаха този труден изпит – по две дела. Не трябва да се забрав, че за разлика от една друга държава България е член на Съвета на Европа и ЕСПЧ ще наложи примата на ЕКПЧОСГ, а и СЕС ще осъди държавата. Трудно се гради професионална репутация, за миг обаче тя се разрушава (колко кухи ще изглеждат някои моралистични… Покажи целия коментар »

Пенчо
Пенчо
22 февруари 2023 11:47
Гост

ВКС има отговорност към българското общество и в случая взе правилното решение! ЕСПЧ и другите могат да пишат каквито си искат безумия и да налагат с конвенции ненормалността /т.е. противоестественото на човешката природа/. Дори ще е чест да ни глобят и да си платим! В крайна сметка истината е над всичко. Героите са готови да платят цената заради идеите и възгледите си! Обърнете се поне към историята, като не зачитате биологията и генетиката- няма империя, която да е толерирала разврата и да е продължила да съществува. Така че в случая става въпрос за оцеляване на държавите и обществото.

Толераст
Толераст
22 февруари 2023 7:07
Гост

Според мен, Комисията за защита от дискриминация следва да се самосезира * и прецени дали да наложи съответната санкция на ВКС-както е по закон. Решението на ВКС е нетолератно, и съдържа индиректна реч на омразата , откровено дискриминира различните хора, дописва закона, и е без широта на възгледите. Решението на ВКС е повече от скандално-подобно решение може да бъде издадено през 30-те години на 20 век в Германия, но не и в държава от ЕС, възприела ценностите на либералното Отворено общество и защита на човешките права. Даже считам,че решението на ВКС е нищожно, като противно на правовия ред и свръхимперативните… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 10:15
Гост

Не знам какво означават тези думички, които използваш, като „реч на омразата“, „свръхимперативни“ и „широта на възгледите“, но те уверявам, че правната им стойност е нула. Колкото и да не допада на маргинализирани групи, без значение дали крайнолеви или крайнодесни, правната система защитава ВСИЧКИ и не позволява на едните да линчуват другите. Решението не е „издадено“, а е прието с контроверсно мнозинство, което отчита широкото обществено внимание към този псевдопроблем. Не са сериозни коментари от рода на „пРОчЕтеТе зЗдиСк“, когато се коментира работата на ВКС.

Аз съм
Аз съм
22 февруари 2023 21:57
Гост

Чак пък реч на омразата в това решение едва ли има. Хубаво, сезирай КЗД, щом считаш, че има такава реч.

Незнайко
Незнайко
23 февруари 2023 14:32
Гост

Ами прочетете първо Конституцията, устройствения закон за съдилищата и съдиите – ЗСВ, процесуалния закон ГПК, ЗГР, ЗЛС и ни обяснете кого точно ще проверява КЗД – ВКС като съд ли, като ЮЛ ли, всеки един съдия в него като ФЛ ли? А знаете ли въобще какво значи колегия на даден върховен съд? Какво значи тълкувателно решение? Остава КЗД и да правораздава вместо съда.
СТИГА ГЛУПОСТИ. ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА РЕДОВНО И ЧЕТИ ПРАВИЛНАТА ЛИТЕРАТУРА.

Тити
Тити
22 февруари 2023 2:48
Гост

Какво нечовешко или унизително отнасяне и множество лични трагедии на хората! Да им имам проблемите.

Дядо Йоцо
Дядо Йоцо
22 февруари 2023 2:12
Гост

Още веднъж адмирации за решенията на КС и ВКС! Та ако ще не зная кой да ни съди. Има елементарни морални норми, които трябва да се спазват. Въобще не съм съгласен синът ми да дружи с транссексуален. Надявам се един ден да имам внуци, възпитавани в нормално семейство.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 7:25
Гост

Това кой как се „държи“ не се определя от ВКС, „дядовото“!

Рамбо силек
Рамбо силек
22 февруари 2023 2:00
Гост

Родил се Пешо, ама решил, че е Пешка. Подложил се на операция и решил, че е Неродена мома. За капак ще иска юридически да е вече жена. И за това ние можем да отнесем глоба от СЕС. Егати пародията!

Хари
Хари
22 февруари 2023 2:05
Гост

Като не им харесва законодателството тук, да палят джапанките в чужбина. Елтън Джон как скюпчи брак с мъж! Нека да се чувстват широко скроени и модерни. Има човешки и моракни ценности, които не могат да се погазят туко- така.

Спири Дон
Спири Дон
22 февруари 2023 1:56
Гост

E, как да се постигне баланс между личния и твърдяния обществен интерес? Ние въобще надали сме общество!

ала бала
ала бала
21 февруари 2023 22:32
Гост

ТР е на доклад на Геника Михайлова -aka Геника и Конституцията, и е типично в неин стил – многословие без яснота и мисъл

Лектър
Лектър
21 февруари 2023 21:18
Гост

Родил си се мъж и се чувстваш като жена, или обратното. Обаче защо трябва да занимаваш околните с това? Или просто ще е по- лесно да избиеш комплексите си.

Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 22:03
Гост

Никого не занимават, освен съда, за да си сменят пола. На теб какво ти пречи това?

Станислав
Станислав
22 февруари 2023 2:21
Гост

Пречи ми, че ни занимават с техните капризи. Мара втасалите, всичко им е о.к. в нашата държавица, та решили да се узаконят юридически. На гол г.з, чифте пищови. А и на къде отива тизи свят? Колко новоизлюпени жени би имало. И без това в БГ прирастът вече е отрицателен.

Аз съм
Аз съм
23 февруари 2023 19:36
Гост

Станиславе, хайде понапъни се и помисли малко. С какво забраната да си сменят юридически пола ще помогне на държавата ни? Тези хора ще си останат с променен пол. Няма да могат да го променят официално, но какво от това. Какво ще помогне това на прирастът? Ще съдят България в Страсбург. Това ли искаш? П.П. Не се напъвай прекалено много, защото един така прекалил и се размирисало покрай него.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 7:53
Гост

Не може да се смени юридически това, което е несменяемо физически.
Не бъркайте външен вид с пол.

Аз съм
Аз съм
22 февруари 2023 22:03
Гост

Грешиш, сменяемо е физически. Невежеството ти прави така да формираш грешни изводи.
https://www.puls.bg/estetichni-protseduri-c-27/khirurgicheska-smiana-na-pola-kakvo-triabva-da-znaem-n-27276

Пенка
Пенка
22 февруари 2023 11:51
Гост

Не искам да се срещам с ненормални мъже, представящи се за жени, в дамската тоалетна.

ЕС и Истанбулската конвекция !!!
ЕС и Истанбулската конвекция !!!
21 февруари 2023 21:08
Гост

„ЕС ще засегне само въпросите, които попадат в изключителната компетентност на ЕС – членовете от Конвенцията за сътрудничество по наказателно-правни въпроси и членовете относно убежището и забраната за връщане.“ /Дневник/

Не се оставяйте да ви подвеждат! ЕС няма да приема приумиците за пола като „социална роля“. Самата думичка „роля“ навява мисъл за театър, кино, режисура и т.н.

Дичо
Дичо
21 февруари 2023 20:27
Гост

За хейтърите, които списват в LEX- що не се обърнете към БТВ, защото и там темата е на „Прима виста“? Или не ви стиска?

Възмутен
Възмутен
21 февруари 2023 20:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 20:24
Гост

Да приемат закон в който задължат върховните съдии, които са приели закона, да заплащат вредите на хората, които са осъдили България в Страсбург. Демек да възстановят на държавата парите, които е платила по тези дела, дори вече да не са съдии. Ако не са живи, да ги плащат наследниците им, ако не са се отказали от наследство.

Какво си? Вземи се определи
Какво си? Вземи се определи
21 февруари 2023 21:47
Гост

Какъв закон какви върховни съдии са приели бе, неграмотнико?
Въобще знаеш ли в каква тема пишеш и прочете и разбра ли поне пет изречения от статията?

Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 22:06
Гост

Толкова си елементарен, че не успя да разбереш, че съм допуснал неволна грешка. Съдиите не са депутати, че да приемат закони. Не закон са приели, а тълкувателно решение. Научи се да четеш между редовете. Ако не можеш, не пиши тук за да не се излагаш.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 7:57
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 15:10
Гост

Не те знам какво си, но си яко озлобено дори само от това, че ти бе показана много съществена твоя грешка. А за това, че реагираш тъй инфантилно в такъв момент се разреви на триещите избирателно тук. Никой не ти е крив. Успех със заучаване на терминологията… „законотворецо“.

Баба Вида
Баба Вида
21 февруари 2023 22:17
Гост

А ако наследниците им са се родили като мъж/жена, пък се чувстват като друго – да плащат ли?

Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 22:23
Гост

Какво значение има как се чувстват? Ако искат да получат наследство, ще плащат.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2023 7:58
Гост

Може и наследници да не се чувстват.
Щом чувствата определяли какво си.

Аз съм
Аз съм
22 февруари 2023 21:02
Гост

Не се чувстват наследници и се отказват от наследство. Тяхно право е. Излишно е да го коментираме.

Сотир
Сотир
22 февруари 2023 2:57
Гост

Аман от пишман нормотворци, ръсещи мозък.

Дичо
Дичо
21 февруари 2023 20:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 23:30
Гост

Защо се оплакваш, че не са останали мъже? Така ще има повече свободни жени. Това не те ли радва? 🙂

Асен
Асен
22 февруари 2023 3:02
Гост

Знаеш ли вече и жените колко са истински? Може да се окаже някой и друг оперощиран мъж.

Аз съм
Аз съм
22 февруари 2023 20:27
Гост

Какво ти дреме дали са „истински“? Тази Петра, която я даваха по телевизията изглеждаше много добре с дрехи, а ако изпиеш две-три водки няма и да се интересуваш много какво има под тях. ttps://news2.bg/2022/09/petar-smeni-pola-stava-akusherkata-petra/

Спиридон
Спиридон
21 февруари 2023 20:07
Гост

Адмреации за решението! Достатъчносе опорочихме с начина на живот, продиктуван от Чичи Сам.

Жана
Жана
21 февруари 2023 19:46
Гост

Съгласно устава на БХК това е организация, която защитава човешките права. Едно от правата на човека е да може да се труди и да се издържа от труда си. В България от години има хиляди безработни и изпаднали в социална изолация българи, да сте чули нещо по този въпрос от БХК? Правото на информация е основно човешко право. У нас, а и в целия ЕС, се забраняват руски медии. Да сте чули БХК да има позиция по този въпрос? Друго човешко право е правото на здравеопазване. В България голяма част от българите нямат достъп до лекарска помощ и аптеки, особено… Покажи целия коментар »

уеишщ
уеишщ
21 февруари 2023 20:28
Гост

Напълно си прав. Като добавим правото на образование, на достоен живот, на свобода и неприкосновеност и т.н. – основни човешки истински права, не знам защо съществува въобще БХК и чии интереси защитава, но това не ще да са интересите на нормалните човешки същества и нормалните им изконни човешки права.

Аз съм
Аз съм
22 февруари 2023 20:41
Гост

В България ако не можеш да си намериш работа, значи или си много мързелив или си много некадърен. В момента безработицата е много ниска. А, тук съм съгласен, но като каже нещо ЕС, трябва да го изпълняваме и спрем руските телевизии. Иначе ще ни санкционират. Какво предлагаш, във всяко село да открият поликлиника и аптека ли? Ако мнението съдържа вулгарни думи и/или насажда омраза, защо да не го трият? На твое място бих попитал БХК, защо никога, ама никога не изрази становище за насилственото насаждане на религия в семейството? Родил си се примерно в семейство на мюсюлмани и като станеш… Покажи целия коментар »

Адмирации за ЛЕКС И БХК
Адмирации за ЛЕКС И БХК
21 февруари 2023 18:53
Гост

Няма да ги намагнитват я…

comment image

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 февруари 2023 18:50
Гост

Защо им давате гласност на тези бе?! Как не Ви е срам, дано не са си платили солидно само и само да си пробутат плачливите пасквили
, колко са ощетени и все неразбрани. Аман от ултралиберални НПО-та , които се изживяват като морални стожери и коректив на всичко свързано с житейските възгледи на всеки човек.

Отвратен
Отвратен
21 февруари 2023 19:18
Гост

Откога бухалите имат човешки житейски възгледи?
От писанието ти е видно, че нямат такива.

Смехурко
Смехурко
21 февруари 2023 18:47
Гост

„Позицията на БХК“

„която публикуваме без редакторска намеса.“

Да чакаме и позиция на БОЕЦ, партньорът на „Правосъдие за всеки“ начи…

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2023 19:22
Гост

Нееее, БОЕЦ са партньор на ДБ открито си ги възхваляват, ИПВ уж се слагат за независими, но като им видиш биографиите и становищата извирааат от ДБ-арство, но все пак това е демокрацията, нищо че те я разбират като агитации за политически партии и коментари на удобните за тях теми, когато сгафят „техните хора“ удобно няма коментари. Не им помагат много, като им гледам резултатите!

Аман
Аман
21 февруари 2023 18:38
Гост

Полът е физиологична характеристика, не е социална роля.

Ако някой иска да си сменя пола, да докаже с биоматериал, че е в състояние да създаде потомство. Аз поне досега не знам за такъв случай.

Кукуригу
Кукуригу
21 февруари 2023 19:48
Гост

То много хора по рождение не могат да създадат потомство, те да не са безполови?

Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 20:30
Гост

Дядовците и бабите също не могат да създадат потомство, но това не ги прави непълноценни хора. Има и млади, които не могат да създадат потомство. Те по-лоши ли са от нас? Всеки е такъв, какъвто се чувства. Ако си е направил операция и си е сменил пола, защо ще го спират? Представи си, че този човек влезе в пандиза.

Какво си?
Какво си?
21 февруари 2023 21:52
Гост

Никой не ви спира да си се чувствате както си щете. Май това не го схванахте. Марсианци, македонци, ескимоси, бели мечки, пингвини – кой ви пречи да си се чувствате каквото там ви е хрумнало някоя сутрин между ушите? Въпросът е правото да съответства на естествените природни закони, а те не признават псическото ви объркване по отношение на пола. Не то определя този пол, а изначалните хромозоми, които са ви създали като човешко същество след зачатието. Това, че сте дали някъде на късо след това не е проблем – всеки може да даде на късо. Но това не значи, че… Покажи целия коментар »

Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 22:17
Гост

Нищо не си разбрал!? Тези хора искат по документи да си сменят пола, защото са го сменили след операция. Дадоха по телевизията някаква си Петра, която се е родила с името Петър. Осъдила България, защото съдът не й разрешил да си смени пола. Парите, които ще й платят, ще са от нашите данъци. Не искам да плащам заради некадърни съдии. Тази жена Петра изобщо не прилича на мъж. Гледай репортажа. Нищо не писа, какво ще прави такава като нея, ако попадне в затвора. П.П. Най-голямата идиотия в решението на ВКС, че намесва религията, сякаш не сме светска държава.

Пенчо
Пенчо
22 февруари 2023 11:57
Гост

Да, и представи си, че двамата сте в една килия в женския затвор в Сливен, ама той от транс- сексуалните, дето не си сигурен утре с какъв избор на пол ще са. Вероятно точно това ти се иска?

Аз съм
Аз съм
22 февруари 2023 20:49
Гост

Драги ми Пенчо, аз няма как да попадна в женски затвор, но остави ме мен. Тази жена, която си е сменила пола, не може да изнасили останалите жени, тъй като е оперирана. Разбира се, може да ги тормози, но това може да го направи и една физически силна „истинска“ жена. Няма разлика.

Отвратен!
Отвратен!
21 февруари 2023 18:36
Гост

О, недейте, ще ме разплачете! Утре психически болните пък ще ви поискат да ги пишете защитен растителен вид в Червената книга! Или в качеството си на президенти на Вселената и наполеончовци да ги настаните по замъци и да поемете царската им издръжка! Или в качеството си на Господ, като какъвто са се самоопределили, да им строите храмове и да им се кланяте! Може и жертвоприношения да им поднасяте! То като тръгне да се срива човешкото у хората, иди го спри! И отказът ви да го направите ще е също причина за личните им трагедии! Каква мъка! Какъв ужас! Вместо болните… Покажи целия коментар »

Никога не е късно да загубиш авторитет
Никога не е късно да загубиш авторитет
21 февруари 2023 18:22
Гост

Лекс, изложихте се… Това специализирано юридическо издание ли е или табло за платени обяви и прокарване на пропаганда на маргинални групи? Да бяхте сложили един голям надпис ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ.

Гнусни сте
Гнусни сте
21 февруари 2023 18:16
Гост

Откритото лобиране на лекс минава вече всякакви граници. Паднахте ми в очите.

Ангелина
Ангелина
21 февруари 2023 17:35
Гост

Нямам идея каква е идеята на ЛЕКС, но има чисто вулгарни и обидни коментари под статията. Като има статии от подобоно естество е редно да ги триете тези коментари или направо да заключите за коментиране статията. Зор да събирате количество коментари ли има? Не разбирам. Един е писал „да си го на**** от….“? Това добре ли е ?

Анонимен
Анонимен
21 февруари 2023 17:31
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Филип
Филип
21 февруари 2023 17:30
Гост

Уважението към човешкото достойнство за мен не се изразява в това да те подкрепят да си смениш пола когато ти скимне.

Didi
Didi
21 февруари 2023 17:30
Гост

Ретрограден Меркурии!

Димчо
Димчо
21 февруари 2023 17:15
Гост

Каква Европейската конвенция за правата на човека, какви пет лева! Ние си имаме собствено законодателство.

Фики
Фики
21 февруари 2023 17:16
Гост

Като ни е зор са сме в ЕС, ще се съобразяваме.

Попов
Попов
21 февруари 2023 17:30
Гост

ЛЕКС, моля триите троловете на руската федерация. Защото това е позорно да се чете. Било ни зор да сме в ЕС. Еми да, зор ми е да съм там пред това да съм част от една империя на гнуса начело с руската федерацията!

Филип
Филип
21 февруари 2023 17:48
Гост

А на теб като ти беше толкова зор, каква ти е ползата? Освен глобите, които плащаме от джоба си?

Ходжев,
Ходжев,
21 февруари 2023 18:39
Гост

Какво искате, евроге йтаци, да има само вашите писания тук ли? Че нали тогава до три дни сайтът ще затвори – нито един нормален човек няма да влезе повече в него!

Цеца
Цеца
21 февруари 2023 18:38
Гост

Там е работата, че на българите отдавна не им е зор, само дето никой не ги пита – нито когато ни натикаха в този гнил разкап ващ се „съюз“, нито сега, когато той вече се срина окончателно!

Димо
Димо
21 февруари 2023 17:09
Гост

Лични трагедии са когато цените рязко скачат и се чудиш как да хеаниш детето си. А не когато се чудиш дали си мъж или жена.

Manol
Manol
21 февруари 2023 17:32
Гост

Ма да си учил едно време и да получаваш сега нормална заплата, така че едно увеличение на продукт от 4 лв на 6 лв да не ти прави голямо впечатление, бе. А вие сте свикнали да не учите, да се снушавае и чивтосвате, да раждате поколения и после да мрънкате!

Заки
Заки
21 февруари 2023 17:53
Гост

Е, колко юристи бълват университетите всяка година! Дали са се реализирали, или им се отразява инфлацията?

123
123
21 февруари 2023 18:31
Гост

Абе може, да си учил, ама ще е добре да си научил, че Бог е пожелал да си такъв, какъвто си се родил.

Аз съм
Аз съм
21 февруари 2023 23:40
Гост

Правилно разсъждаваш, само се оплакват, но ако ти си оправиш правописа, няма да е никак зле.

Nikolov
Nikolov
21 февруари 2023 17:34
Гост

Е така е, бедния се бори за хляб, а богатия за усъвършенстване. В ЕС понеже не се тресат като листо, при всяко увеличение на нещо с няколко цента и заплатите са си извоювали да са големи и могат да мислят и за обратните. Но тук, понеже все друг ни е виновен з асобственото безхаберие и слабост, затова се чудим как да си храним отрочето, че нямаме заплата.

wwwww
wwwww
21 февруари 2023 18:41
Гост

„Е така е, бедния се бори за хляб, а богатия за усъвършенстване.“
А изоглавеният луд евротрол – за смяна на пола, щот друго няма в акъла си, за да го ползва!

Алберт
Алберт
21 февруари 2023 19:52
Гост

За сетен път се убеждавам, че прост народ се управлява много лесно.

Димитров
Димитров
21 февруари 2023 17:02
Гост

Естествено, че трябваше да отхвърлят възможността в България транссексуалните лица да постигнат юридическа смяна на пола.

Чавдар
Чавдар
21 февруари 2023 17:04
Гост

Тези с особеното мнение явно не мислят така.

IUIUIUIU
IUIUIUIU
21 февруари 2023 18:42
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Владимира
Владимира
21 февруари 2023 17:32
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
21 февруари 2023 17:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
21 февруари 2023 17:00
Гост

Хайде малко по-сериозно вече, НПО-тата ли ще казват на съда как да се произнася?!?! В последните години живеем в ерата на НПО-тата, ще кажеш, че те са инстанцията над съда и каквото е тяхното мнение е меродавно! Има решение, мотиви и т.н, така работи съдебната система, за мен НПО-тата не изразяват общественото мнение както те се представят, а мнението на определени общоности, дори такива близки до определени политически партии. Но всеки има право на мнение и становище, така работи демокрацията!

андрей
андрей
21 февруари 2023 16:54
Гост

щом сорос е дал пари- трябва са се пише

Ървин
Ървин
21 февруари 2023 17:36
Гост

Хахахах, всичко, което смятате за беузмно е от Сорос, а? А кое е от Путлер?

Кунчев
Кунчев
21 февруари 2023 17:37
Гост

Ма като не ви харесва бягайте в кухата земя Агарта, бе. Или ще кажете как има куха Земя, като тя е плоска… объркани плоскоземци и фенове на Мангърката и Путинуиди!

Така мисля
Така мисля
21 февруари 2023 16:52
Гост

Реално това с пола е правна фикция. Как да има правна фикция, без тя да е закрепена нормативно ? Еми не може да има. Като осиновяването – правна фикция. Как да осиновиш, ако законът не ти позволява ? Еми, такова е. Докато не се създаде правна фикция, тогава имаме прости юридически факти. Едно лице се ражда с пол Х. Започва терапия, променя вида си, слага или премахва атрибути по тялото си. Започва да се нарича пол Y. Добре, нека се нарича както си иска. Но докато не се създаде правна фикция, това е едно лице, което се е родило с… Покажи целия коментар »

уеишщ
уеишщ
21 февруари 2023 18:45
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица