Казус и тест с еднаква тежест вече ще пресяват кандидатите за разследващи полицаи. Това предвиждат новите правила в Наредбата за назначаване на държавна служба в Министерството на вътрешните работи, които днес бяха обнародвани в Държавен вестник.

Те вече са в сила за всеки следващ конкурс в МВР, а започналите ще се довършат по стария ред.

Казусът е новост при изпитите за разследващите полицаи, които досега решаваха само тест. Освен това изпитът вече няма да е централизиран.

От ръководството на МВР мотивираха промяната в начина на изпитване с констатацията, че тестът „не дава възможност за реална преценка на способността на кандидатите за прилагане на теоретичните познания на практика“.

Наредбата предвижда, че с изпита за разследващи полицаи се изследват професионалните знания и практически умения в областта на наказателното право, наказателния процес и криминалистиката.

Това става по специализирана методика. В нея в 45 точки са описани правилата за новия изпит. Той е в две части.

Първата е решаване на тест. Той включва 30 затворени въпроса с три възможни отговора, от които само един е верен.

Тестът продължава 60 минути, а при решаването му не се допуска ползването на нормативни актове. Като методиката предвижда, че се пише само със син химикал, а отговорите се маркират с „Х“. „Немаркиран отговор или маркирани повече от един отговор на въпрос в отчетната карта се счита за грешен отговор“, регламентира наредбата.

За всеки верен отговор на теста, кандидатът получава по 0,5 точки. Така максималният резултат е 15 точки. За да бъде допуснат до втория етап от изпита, кандидатът трябва да получи поне 10 точки на теста.

За решаването на казус желаещите да станат разследващи полицаи ще имат 120 минути и ще могат да използват нормативни актове.

В методиката е предвидено как се оценяват решенията. Най-много точки – до 7, се дават за отговорите на поставените в казуса въпроси, до 5 точки за познаване на относимата нормативна база и до 3 точки за последователност на изложението и логическа свързаност.

Тук отново максималният брой точки, които може да получи кандидат, е 15, а елиминаторният праг е 10.

„Писмените работи се проверяват от двама от членовете на експертната група, които независимо един от друг оценяват решението на казуса. Оценката се определя като средноаритметична стойност от оценките на проверяващите“, регламентира наредбата.

С измененията в наредбата МВР прави и друга голяма промяна – опитва да си създаде своеобразен резерв от потенциални разследващи полицаи. За целта се предвижда, че резултатите от изпита за проверка на професионалните знания на всеки кандидат, преминал елиминаторния праг, ще важат 12 месеца. Освен това те ще може да се използват в конкурсни процедури за разследващи полицаи в различни областни дирекции на МВР, за които кандидатът участва едновременно, когато датата за провеждане на изпит е една и съща. „При ползването в едногодишен срок на резерв от кандидати, формиран при крайното класиране в конкурс, отпада ограничаващото условие длъжността да е овакантена след приключване на конкурсната процедура“, мотивираха предложението си от МВР.

Резултатите от конкурсите за разследващи полицаи, които са започнали преди влизането в сила на измененията, също ще се пазят 12 месеца.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:38
Гост

­­Г­­о­­р­е­­щ­­­и­ ­­м­­­о­­м­­­и­­ч­е­­т­­­а­ ­в­­­и­­­ ­о­­­ч­а­­­к­в­а­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?26704

Добро решение
Добро решение
06 юни 2019 14:02
Гост

Логично е разсседващите полицаи да познават НК и НПК, тъй че не виждам никакъв проблем относно казуса. А колкото до субективизма, той е проблем на конкурсните комисии, не на вида на конкурса.

той
той
04 юни 2019 23:14
Гост

Има ли 3 та част на изпита-събеседване,което дава максимален брой точки,определящи крайният резултат?

Панайот
Панайот
04 юни 2019 18:17
Гост

Изпитът вече няма да е централизиран, а ще бъде на местно ниво… Върхът на мисълта на законотвореца!
Изпитът с тест на централизирано ниво беше най-чистият вариант, за да се допуснат читави кандидати! Казус, при който субективизмът в оценяването е водещ и изпит на местно ниво…. Браво, браво…

kostov
kostov
04 юни 2019 11:02
Гост

може да не се съгласите с мен, но наблюденията ми при конкурсите показват големият субективизъм при казусите, добавям и конкурсите за нотариуси и чси. най-чистият вариант поне за полицията беше тестът, но мащабен и с много въпроси. не че не сме виждали ос.рани тестове, но все пак.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2019 10:57
Гост

Обучение кога?

Анонимен
Анонимен
04 юни 2019 10:26
Гост

Измислили са го с резерва. По принцип няма наплив за разследващи полицаи, а така ще са им под ръка.

Anonimen
Anonimen
04 юни 2019 10:23
Гост

Добре, че са включили в изпита и казус. Защото теоретичните знания са недостатъчни за тази професия, а сега ще може да се преценят и практическите умения на кандидата.

Anonimen
Anonimen
04 юни 2019 10:17
Гост

Много добре. Така ще престанат да назначават некадърни връзкари.

адвокат
адвокат
04 юни 2019 12:46
Гост

Почти при всички конкурси се проявява субективизъм, защото корупцията в държавата Абсурдистан е начин на живот и физическо оцеляване на милиони от нас. „Европейци сме ний, ама все не сме дотам!“ (Алеко Константинов)