Шефът на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов иска той и колегите му да се включат в дебатите за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), за да предложат не закриването на специализираните прокуратури, а ограничаване на компетентността им и реформи за ускоряване на процеса.

Това обясни днес пред БНТ Ангелов и каза, че Специализираната прокуратура е работила много добре срещу организираната криминална престъпност, но възлагането и на делата срещу корупцията по високите етажи на властта е довело до „буксуване“.

„Ще предложим да се намали компетентността на специализираната прокуратура. Идеята ѝ беше да се бори с организираната криминална престъпност и тя добре се справи, само че тази добра работа провокира законодателя да ѝ възложи още и още, при недобра обезпеченост. Няма как тя да не започне да буксува“, каза Ангелов.

Той се обяви категорично против делата за корупцията да се водят от разследващи полицаи, както предвиждат промените в ЗСВ, вместо от следователите.

„Няма нищо по-нормално от това разследването на корупцията по високите етажи на властта да се възложи на НСлС, където са най-добрите разследващи органи. Аз нямам обяснение защо в законопрокета разследването на корупцията се възложи на разследващ полицай в районното управление, вместо на държавната структура с най-голям потенциал. Това е абсурдно“, добави Ангелов

Според него ще бъде „крах“ и прехвърлянето на делата на спецсъда в Софийския градски съд (СГС), а тези, на които още не е даден ход – в окръжните съдилища. Шефът на Апелативната специализирана прокуратура прогнозира, че съдилищата в страната няма да искат да гледат такива тежки дела и ще повдигат спорове за подсъдност пред ВКС.

„Не се знае и какво ще се случи, когато престъпната дейност е в цялата страна, как ще се определи подсъдността? Възможно е делата да се разделят и тогава не е ясно какво ще се случи със събраните доказателства по едно дело, защото не може да се клонират по няколко дела. Това може да доведе до оправдателни присъди“, обясни виждането си прокурор Ангелов.

Той заяви, че не вярва, че съдебните заседатели от спецсъда може да се прехвърлят в СГС за довършване на започналите дела в същия съдебен състав. Законопроектът предвижда съдиите да бъдат преназначени или командировани за довършване на делата, а мандатът на заседателите да бъде прекратен с изключение на тези по започналите вече дела. За тях е предвидено да се считат за избрани за градския съд, а мандатът им да се прекрати след приключване на делото.

„Не можете да накарате един съдебен заседател от специализирания съд да отиде и да заседава в градския. Това означава, че една голяма част от заседателите няма да продължат участието си в тези дела и те ще започнат отначало“, каза още Ангелов и призова за законодателни промени, с които да се ускори формалния процес.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
04 февруари 2022 9:30
Гост

Явно долукоментиращите знаят и са наясно повече от магистрати с по над 20 г. стаж в системата. Естествено това е сарказъм.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 23:05
Гост

Разследващите полицаи са с много по-голям практически опит от следователите, въобще няма място за сравнение. Може би това е причината, поради която са извън съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 22:23
Гост

Е, е повече е, когато си кацнал от РП и освен кражби и алкохол друго не си и виждал дори.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 22:42
Гост

Разследващите полицаи разследват 98 процента от целия НК. С предвидените промени ще станат 99 процента. Какво точно отчаяно се опитвате да обясните?

Телевизионен зрител
Телевизионен зрител
03 февруари 2022 21:22
Гост

Каскетът хвърля на амбразурата и мъжките си калинки, които папагалски повтарят глупостите му! Ситуацията е на ръба и нищо чудно на 8-ми, след решението на КС да видим и шеметно рус прокурорско говорителски стриптийз в опит да отклонят вниманието! Дъното отдавна е изкопано, но от панирани каскети може да се очаква всичко, което според тях оправдава спасяването на кожите им!

Специалист
Специалист
04 февруари 2022 14:23
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 20:30
Гост

Стига глуспоти. И децата вече знаят, че следователите не са най-добрите разследващи органи, нито с най-голям потенциал. Повечето от тях не могат да стъпят на малкия пръст и на най-мързеливите разследващи полицаи. Масово делата, които се разследват от следователи умишлено се образуват от прокуратрата по други членове, за да може да ги разследва разследващ полицаи до момента на повдигане не обвинение, защото знаят, че отиде ли делото в началото при следовател, докато не му изтече давността няма да се приключи, за качество да не говорим. Повечето от следователите от десетилетие не са посещавали произшествия, а като цяло всички следствени дейстивия,… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
03 февруари 2022 20:38
Гост

Каза младши инспектор трета степен в районното управление в гр. Никопол. Поне такива познания показваш в областта на наказателния процес.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 21:14
Гост

Незабавно обединяване на разследващи полицаи и следователи и създаване на един независим разследващ орган в съдебната власт с повече функции и правомощия! Сега следователите работят по 3 дела на година, разследващите полицаи по 100-Доклад на ПРБ. Две от общо трите им дела са прехвърлени от разследващи полицаи на ниво приключване, примерно.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2022 21:09
Гост

Истината е, че следователите отдавна не са това, което бяха до края на 90-те. А иначе проблемът на голяма част от разсл.пол. е, че работят повече като полицаи, а не като юристи, иначе и при тях има качествени хора.

Много помня
Много помня
08 февруари 2022 11:09
Гост

Остава да отговориш и защо през 2006г г разследването беше изкарано от следствието и вкарано в МВР?

Браво
Браво
03 февруари 2022 16:30
Гост

По дело на година, стига им … Мърляци!

Панайот
Панайот
03 февруари 2022 15:48
Гост

Корупция е имало, има и ще има, както има във всички държави, на които подражавме. Корупцията не може да бъде нулева, но може да бъде контролирана и да бъде държана на нива, в които няма да пречи прекалено на развитието на държавата. Нужно е само политическа воля, каквато не съм виждал от много, много години и от никоя партия.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 16:07
Гост

Aбсолютно вярно- адмирирам горещо Вашият коментар.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 17:16
Гост

Абсолютно вярно, не може да се изкорени, но може драстично да се намали. Затова трябва да има орган(и), който ефективно да разследва корупцията, а не както сега за едни поръчкоратура, за други прикриватура и резултатът плачевен.

Спиридон
Спиридон
03 февруари 2022 15:41
Гост

Въобще не мисля, че Специализираната прокуратура се е справила с организираната криминална престъпност.

Фиипов
Фиипов
03 февруари 2022 15:42
Гост

Колкото и Гешев с битовата престъпност. Само празни приказки.

Юрист
Юрист
03 февруари 2022 15:57
Гост

ЕК обаче е на друго мнение за твое съжаление.

987
987
03 февруари 2022 19:40
Гост

Аз пък си мисля,че мисленето не ти е силна страна.

Ники
Ники
03 февруари 2022 15:16
Гост

Безсспорно има нужда от промени в Закона за съдебната власт.

Лозан
Лозан
03 февруари 2022 15:17
Гост

Но не и да се запазят специализираните прокуратури, както и съдилища.

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
03 февруари 2022 15:01
Гост

На това момченце на снимката откъде му е дипломата?

Знае ли да полага труд?

Ad nauseam
Ad nauseam
03 февруари 2022 14:57
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Кики
Кики
03 февруари 2022 14:45
Гост

Тя пък Специализираната прокуратура, както и спецсъдилищата са се спукали от работа.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:32
Гост

На някой хора им е по-изгодно да не се правят промени в законите. Промени в съдебната власт и какво ли още не. Все пак те са милионери. За какво са им тези милиони ако сме преборили корупцията?

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:32
Гост

Не не. Ясно е. Така няма как да се бори корупцията и да се правят промени в каквото и да било.

Мишев
Мишев
03 февруари 2022 14:31
Гост

Живи да ги жалиш.

Хари
Хари
03 февруари 2022 14:46
Гост

Къса ми се сърцето.

111
111
03 февруари 2022 19:42
Гост

Сакън,да не се гътнеш…

Мария
Мария
03 февруари 2022 14:30
Гост

Едни сложни диалози се водят,едни сложни и високопарни думи се ползват, а не виждам как точно ще се промени манталитета на българина да иска и да дава подкупи. Не виждам как ще стане. И вече всичко е корупция. Да печелиш пари по законен начин дори се води корупция. Защото на драгите пичове от Спаси София мога да им кажа, че тия пари за осветителна тела в столицата не са корупция и кражба, те са си абсолютно в правото фирмите да предлагат тези цени. Така са си оценили труда и това дават, като параметри. Ако на общината не и изнася да… Покажи целия коментар »

Любомир
Любомир
03 февруари 2022 14:31
Гост

Ами точно чрез промени в закона и сурови наказание ще се спира корупцията и ще се променя манталитета на масите, че е нормално да бутнеш на някого 50 лв. за да те остави на мира.

Велизара
Велизара
03 февруари 2022 14:28
Гост

Горките!

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:28
Гост

Ама стига сте писали за тая пуста корупция. Всяка статия включва корупция. Не сме преборили корупцията, само си пишете за нея, само се говори за нея, но реално не е преборена. Дори няма наченки да се бори. По-малко писане и приказки за корупцията и как ще я борим и повече действия в тази посока.

Влади
Влади
03 февруари 2022 14:30
Гост

Е за какво да пишат, като само за това се говори в тая държава.

Рики
Рики
03 февруари 2022 15:43
Гост

Говори се защото е факт.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 14:27
Гост

Ох, думата на 2022 явно ще е „корупция“. Надуха ми главата с нея.