С 2 на 1 гласа тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на младши съдия, който въпреки желанието му и свободни места в районния съд в Пещера, беше изпратен във Велинград, а в Пещера беше назначен друг младши съдия от Хасково.

Според мнозинството в състава – Росен Василев и Хайгухи Бодикян (докладчик) при вземането на решението си Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) е действала законосъобразно, защото се е погрижила да обезпечи кадрово съда във Велинград.

Председателят на състава Тодор Тодоров обаче е на особено мнение и изразява съмнение, че мястото в Пещера е било запазено за друг кандидат, който по неясни правни критерии и въпреки по-ниския си успех, „има привилегията да заеме бройката в нарушение на закона“. А това по думите му е „класическо закононарушение“.

За жребии, предпочитания и равнопоставеност

През 2021 г. Съдийската колегия поетапно започна да назначава младши съдии за редови по чл. 243 от Закона за съдебната власт. Според тази разпоредба след изтичането на срока по чл. 240 (две години с възможност за удължаване с 6 месеца) младшият съдия, младшият прокурор или младшият следовател се назначава като съдия в районен съд, прокурор в районна прокуратура, съответно следовател в окръжен следствен отдел, без провеждане на конкурс. Ако в съответния съдебен район няма свободна длъжност, му се предлага място в друг съдебен район.

Росица Василева и Елена Каменова към онзи момент са младши съдии в окръжния съд в Пазарджик. В този съдебен район има три свободни места – две в съда в Пещера и едно във Велинград. Василева и Каменова избират РС-Пещера, защото е най-близо до Пловдив, където живеят. Председателят на окръжния съд в Пазарджик Елеонора Серафимова съответно предлага на СК на ВСС двете да бъдат назначени в Пещера, като отчита натовареността на този съд и нуждите на останалите РС в района.

Когато въпросът е обсъждан от Комисията за атестирането и конкурсите, е решено чрез жребий да се определи коя от двете да отиде в Пещера. Другата пък трябвало да бъде назначена във Велинград, за където няма желаещ, но пък е необходимо да има равномерно попълване на съставите на двете съдилища.

Жребият определя Елена Каменова да бъде назначена в Пещера, а Росица Василева – във Велинград.

На 22 юни м.г. Съдийската колегия подкрепя предложението на КАК. Но на същото заседание се случва още нещо – младшият съдия от ОС-Хасково Милуш Цветанов е назначен в РС-Пещера на мястото, за което молба е подала Росица Василева. Това става независимо от предложението на председателката на ОС-Хасково Цветанов да бъде назначен в Ивайловград, където има място и е в същия съдебен район, каквито са изискванията на закона. С мотив, че съдът в Ивайловград е слабо натоварен, СК на ВСС го праща в Пещера.

Седмица по-късно, по нейно настояване, Росица Василева е изслушана от СК на ВСС. Тя обяснява, че е изправена пред много проблеми заради назначаването ѝ във Велинград. Съпругът ѝ често пътува, а двамата имат малко дете. Друг проблем е транспортът. Тя не е шофьор и трябва да разчита на обществения превоз. А този между Пловдив и Велинград е изключително неподходящ. Автобусът към Велинград тръгва от Пловдив в 12.30 ч., а обратният е в 7.30 ч. сутринта. Другата опция е теснолинейка, но пътят с нея е три часа в едната посока.

По начина, по който беше извършено назначаването ни като съдии в районните съдилища се подменя и класирането от конкурса през 2018 г., тъй като колега, който е след мен в класирането, който не е успял да спечели място в района на Окръжен съд-Пазарджик, му беше дадена възможност да избира преди колега, в частност преди мен, която съм спечелила място за Окръжен съд-Пазарджик. Най-малкото това ми се струва неправилно, неетично и обидно, защото тези класирания не са случайни, смисълът на това класиране е колегата, който е по-напред да има възможност да избира, а не след това неговият избор да бъде подменен, както според мен имам усещането, че се получи“, каза Василева пред СК на ВСС.

В емоционално изказване тя многократно поиска да разбере защо се удовлетворява желанието на Милуш Цветанов да се премести по-близо до Пазарджик, където живее, а нейната молба се отхвърля, защо той не е назначен във Велинград, още повече, че е с по-нисък резултат на конкурса от нея. „Как да приема аз това за достойно и как да не го приема за унизително! За мен това е унизително отношение! За мен това е различно третиране! Още повече, че този магистрат е от друг съдебен район. Неслучайно има правила, неслучайно има някаква законова регламентация. И аз искам да отида да работя в Районен съд-Пловдив, за да не пътувам, както той желае да не пътува. Тогава удовлетворете и моето желание. Щом за него може да се удовлетвори… с какво е по-различен Милуш Цветанов от мен и от колегата Ели Каменова, и от всеки друг колега!“, попита Росица Василева.

Но СК на ВСС не преразглежда решението си и тя обжалва пред ВАС както своето назначаване във Велинград, така и това на Милуш Цветанов в Пещера като сочи същите мотиви – проблеми с жребия, неспазване на класирането и съответно на закона.

Както вече стана ясно, с 2 на 1 гласа тричленният състав на ВАС отхвърля жалбата ѝ по отношение на възражението за нейното назначаване. А по отношение на казуса с Милуш Цветанов ВАС посочва, че тя няма правен интерес да обжалва и прекратява делото в тази част.

Мнозинството: СК на ВСС не е обвързана с желанието на младшите магистрати

В мотивите си мнозинството изтъква, че решението на СК на ВСС е законосъобразно.

Върховните съдии Росен Василев и Хайгухи Бодикян казват: „Решението на СК на ВСС за провеждане на жребий е взето по целесъобразност от административния орган и не подлежи на съдебен контрол, поради което възражението на жалбоподателката по приложение на този механизъм за определяне на кандидат е неоснователно, тъй като е част от процедурата по назначаване, която е предмет на обжалване. СК на ВСС не е обвързана от желанието на младши магистрата за назначаване в заявен съд, макар и в същия съдебен район и при наличие на няколко свободни места в съответния район. Това, че младши съдията има постоянен адрес в един съдебен район, в който живеят и близките му, и се налага да пътува, семейното му положение, както и отглеждането на малолетно дете, не е основание по закона да бъде преназначен като съдия в желания орган на съдебна власт“.

Те добавят, че с избраната от СК на ВСС възможност да преназначи Росица Василева в същия съдебен окръг, в който досега е работила (при наличие на свободни места в същия), се постига целта, за която законът е оправомощил кадровия орган да издаде акта (чл. 4, ал. 2 от АПК).

Съдийската колегия има оперативна самостоятелност да извърши назначаването при спазване на чл. 243, ал. 1 от ЗСВ, след като се извърши преценка за натовареността на съответните органи на съдебна власт и необходимостта от тяхното обезпечаване с магистрати, посочват още двамата върховни съдии.

Възраженията на жалбоподателката за нарушаване на принципите на истинност и равенство, закрепени в чл. 6 и чл. 8 от АПК, за нееднакво прилагане на изведените от СК на ВСС критерии и за неравно третиране в сравнение с останалите младши съдии, не са с характер да обусловят извод за незаконосъобразност на взетото по отношение на нея решение. ВАС е имал възможността да отбележи и в други свои съдебни решения, че дори определена практика на административния орган да е неправилна и несъответстваща на закона, приложението на принципа по чл. 13 от АПК не може да наложи утвърждаването на тази практика от съда, особено когато се касае за сравнение с актове, за които няма данни тяхната законосъобразност да е проверена по съдебен ред“, пишат Росен Василев и Хайгухи Бодикян.

По отношение на жалбата на Росица Василева срещу назначаването на Милуш Цветанов в Пещера, двамата върховни съдии казват, че тя е недопустима поради липса на правен интерес от оспорване. И обясняват: „Жалбоподателката не е правно легитимирана да обжалва решение спрямо друг кандидат, тъй като това отделно решение на СК на ВСС не засяга нейната правна сфера, като отделно от изложеното тя не е и адресат на този акт“.

Съдия Тодор Тодоров: СК на ВСС е поставила кандидатите в неравнопоставено положение

Председателят на състава съдия Тодор Тодоров категорично не е съгласен с колегите си и посочва, че не само жалбата на Росица Василева не е неоснователна, но и тя има правен интерес да атакува назначаването на Милуш Цветанов.

За да се аргументира, той най-напред накратко излага фактите:

  • Свободните места за съдии в района на ОС-Пазарджи са три – две са в Пещера и едно във Велинград;
  • Двама младши съдии от ОС-Пазарджик – Росица Василева и Елена Каменова са с ясно заявено желание да бъдат назначени в РС-Пещера;
  • Има предложение на председателя на ОС-Пазарджик за назначаването и на двете съдийки в РС-Пещера, след отчитане на натовареността и нуждите на отделните звена на съдебната система в региона;
  • При сходни основания, макар и от различно естество на социалните потребности на магистратите, СК на ВСС е назначила на втората съдийска длъжност в РС-Пещера младши съдията от ОС-Хасково Милуш Цветанов, за когото председателката на ОС-Хасково е направила предложение да заема длъжността „съдия“ в РС-Ивайловград, находящ се в съдебния район, в който той е спечелил място от конкурса за младши съдии.

Безспорно е, че СК на ВСС при осъществяване на кадровата политика в съдебната система действа при условията на дискреция и е необходимо да избира измежду няколко (най-малко две решения, всяко от които е в еднаква степен законосъобразно, но в различна целесъобразно) решения. Законосъобразността не може да се степенува. Целесъобразността, поради самото си естество може да бъде степенувана, а административният орган е длъжен да избере най-целесъобразното решение. Оспорените решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет страдат от пороци, обосноваващи тяхната унищожаемост“, изтъква съдия Тодоров.

И обяснява, че част от пороците произтичат от изброените фактически обобщения, които не са обсъдени и анализирани от ВСС, което съставлява „съществено нарушение на административнопроизводствените правила, пряко детерминиращо неточното прилагане на материалноправните разпоредби на чл. 160 във вр. с чл. 243 от ЗСВ“.

Към тях съдия Тодоров добавя още няколко порока.

Тегленето на жребий е възможно и допустимо да се извърши при упражняване на дискреционните правомощия на кадровия орган в случаите, когато е налице конкуренция за една щатна бройка (такава е константната практика на СК на ВСС).

В случая в съдебния район на Окръжен съд-Пазарджик има две свободни съдийски длъжности, за които се конкурират двама младши съдии. Възприетата от мнозинството на съдебния състав теза, че тази конкуренция е само за една от длъжностите, налага извода, че втората е била „запазена“ за друг кандидат, от друг съдебен район, който по неясни правни критерии, въпреки че е с по-нисък успех от жалбоподателката от конкурсната процедира има привилегията да я заеме, в нарушение на чл. 243 от ЗСВ без дори и да участва в предвидения за упражняване на дискреционните правомощия на кадровия орган жребий. Налице е класическо основание за незаконосъобразност по чл. 146, т. 4 и т. 5 от АПК“, изтъква съдия Тодоров.

Другият проблем, който вижда е, че СК на ВСС е поставила кандидатите в неравностойно положение.

Няма законово основание желанието на младшия съдия Милуш Цветанов да правораздава в РС-Пещера да бъде предпочетено пред това на жалбоподателката. Задължение за Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет при упражняване на своите дискреционни правомощия е да спазва и прилага еднакви правила и принципи по отношение на всички младши магистрати (чл. 13 АПК).

СК на ВСС не е мотивирала надлежно своя акт. Липсват ясни мотиви за границите на упражнената оперативна самостоятелност, т.е. между кои две и повече равностойни законосъобразни възможности е била избрана най-целесъобразната.

А включването на съдия Цветанов в разпределението на съдийските длъжности за Районен съд Пещера, за да е целесъобразно, първо трябва да е законосъобразно“, заключава съдия Тодоров.

Решението на ВАС е окончателно.

65
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
магистрат
магистрат
17 март 2022 11:38
Гост

Май повечето не разбират – проблемът е изцяло във ВСС, който в последните години драстично наруши всякакви принципи на морала и справедливостта, като назначаваше младшите съдии изцяло в нарушение на разпоредбите на ЗСВ където им падне или по-точон, който му знънне по телефона – десетки колеги с висок успех останаха прецякани и бяха назначени на непопулярни места, а знайни и незнайни връзкахи се наместиха в СРС или други по-приемливи районни съдилища. Жалко е, че тези хора така започват професионалния си път и не знам с какъв морал се въздават справедливост

Ad nauseam
Ad nauseam
16 март 2022 23:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 21:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 март 2022 21:01
Гост

На г-жа пловдивска неземна красавица, й е под достойнството да ходи до Велинград. Виж, Пещера е друга бира. Смях в залата. Виновни са ВСС и ВАС.

Запознат
Запознат
16 март 2022 17:26
Гост

Вие нещо не вдявате. Вярно е, че и Пещера, и Велинград са към ОС Пазарджик. Вярно е, че и двете са искали в Пещера. Теглят жребие, едната отива в РС Велинград до тук драма няма. И двата са в района на ОС П. Няма драма и в това, че преценят, че РС Ивайловград, който е в района на ОС Х- во, няма нужда от съдия. Няма драма и в това, че го местят в друг съд. Район. Драмата е ОБАЧЕ, че младши от ОС Хасково измества тази, която си е към ОС П. Т.к. той е в друг район е… Покажи целия коментар »

Диана
Диана
17 март 2022 10:44
Гост

Веднага те преценихме, запознат, „че преценят“, „преценят“ !
Цялата тази хвърковатост е предизвикана от т.нар. конкурси, и от т.нар. им централизираност.
Колегата като е от Пловдив и не иска да го напуска, да се бори за Пловдив, а не да приема „компромисни“ варианти – Пазарджик, Пещера, Велинград, „ревейки“ за разбиране – как щяла да пътува и кой щял да й плаща.
Установява се във Велинград или напуска, това е !
Съдебната система не е пансион за благородни девици или самарянско дружество.

Да е мислила като е подавала заявление
Да е мислила като е подавала заявление
16 март 2022 15:15
Гост

То се мисли авансово като подаваш заявление за участие в конкурс. Щом не и е стигнал бала за пловдивски съдебен район, да беше опитала на следващата година. Щом е кандидатствала за Пазарджик и района- да е преценила деца, градини, транспорт и тн. Част от зара е да не се съобразят със собствените ти щения…

Георги Ат.
Георги Ат.
16 март 2022 16:53
Гост

Ами да, аз навремето чаках две години, докато пуснат в съдебния район, който ме устройва. Сега чувам много често „Важното е да се закачиш за системата“ и така се действа.

LSSAH
LSSAH
17 март 2022 16:05
Гост

Тоа па. Важно е да се закачиш някъде пък после ще му мислим. Няма да чакаме цял живот да се набутаме в системата, я.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:15
Гост

Много капризни станаха всички.Едно време те местят в друг град, дават ти транспорта, местиш фамилията и край.Сега сълзи, сополи и други телесни течности.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:30
Гост

Едно време е имало работа и в малките градове, а не само в София, Пловдив и Варна. Нали осъзнавате, че повечето млади работят в международни компании, които още не предлагат изцяло дистанционна работа. Мъжът да чака жената да го храни ли?

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:38
Гост

Не, не трябва да чака жената да го храни, но в конкретния случай, мъжът да прояви разбиране и ако на жена му, се налага да пътува до Велинград и обратно, за да работи, да се заеме по-активно с грижите за детето в Пловдив, щото той си е там, а и така е редно. Никой от ВАС няма да им оправи семейните бакии, каквито и да са решенията на съда.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:50
Гост

Бе и на мен не ми е ясно защо по-кадърни колеги стоят по долните инстанции, а не толкова добри, се катерят по инстанциите, че даже са и у ВКС и ВАС, ама……??????

Ico
Ico
16 март 2022 14:40
Гост

Запомни едно, връзките ми, са много по-добри от връзките ти! Накратко.

16-ти април
16-ти април
16 март 2022 14:14
Гост

Похвално е все пак, че макар и малцинство, Председателят на състава е изложил собствени мотиви и ни показва със смелостта си как се прави! Има надежда и ДА – ПОНЯКОГА И ЕДНА ПТИЧКА ПРАВИ ПРОЛЕТ! Моралното удовлетворение от друга страна е много по-важно, но на колежката й е малък стажа още да го разбере! НЕМЕДЛЕНО ДА РАЖДА ВТОРО ДЕТЕ и да ги обърка съвсем! После и трето докато не я назначат, където трябва!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:24
Гост

НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ! МИНИМУМ ПЕТ ДЕЦА!И БЕЗ ТОВА НАМАЛЯВАМЕ!

uljп
uljп
16 март 2022 18:18
Гост

Съдията Тодоров- достоен кандидат за член на следващия ВСС. Този ВСС ни опротивя с тройните аксели и запазените места за наши хора!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 13:44
Гост

Наистина, не разбирам колегите, които живеейки в едно населено място, съзнателно се съгласяват да правораздават в друго населено място, но започват да се оплакват от това. Теснолинейката била три часа в едната посока, не карам кола, имам дете, пътя е лош и т.н., като че ли тези обстоятелства са били изначално неизвестни, а пък и дори предпочитаната от жалбоподателката Пещера, не е чак толкова близо до Пловдив. Кога ще разберете най-накрая, че да работите като магистрати не е нещо, което трябва да е на всяка цена? Като не ти изнася пътуването и битовите неудобства, напускаш и толкоз. Със съдийски опит,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:01
Гост

Не разбирате, защото не Ви се налага. Ако Ви се налагаше, щяхте вече да сте си подал молбата за преместване и нямаше да пишете глупости. Както много добре знаете, младшите съдии избират окръжни съдилища, а не районни, а в съдебния район на ОС-Пазарджик е както РС – Пазарджик, така и РС – Велинград, между които съществува известно разстояние и известен планински масив, така че нека да не си говорим, че някой съзнателно се е съгласил да правораздава в конкретно населено място. След като възможността за преместване съществува, СК на ВСС следва да я прилага обективно, а не съобразно личността, както… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:16
Гост

На вас все ВСС ви е виновен, на гражданите – народното събрание, администрацията, общините и прокуратурата, на католиците – православните и протестантите и т.н. Седнете си на за…те части и действайте, а спрете да мрънкате и да се оплаквате.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:23
Гост

Действително, хората искат да се преместят да работят по-близо до семействата си и са недоволни от очевидно необективния и компрометиран подход на кадровия орган, защото не искат да си седнат на задните части и да работят. Някоя друга глупост ще има ли или стига за днес.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:29
Гост

Глупост или не, това си е ваше субективно мнение, от което никой не се интересува, нито пък е значимо за някого. А пък реалностите са такива – при това решение на ВАС /без значение дали ви изнася или не/, колежкатада си направи крайните преценки и да действа. От сълзи, ревове и оплакване от световната мирова несправедливост, полза никаква!!! Има си мъж и дете, а страшно много съдийки, вкл. от ВКС и ВАС, нямат това, което вече стана лукс за много жени. Стига пищене за глупости!!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:36
Гост

Тоест колегата трябва да приеме безкритично решението на ВСС и ВАС, защото трябва да е доволна, че си има мъж и дете, каквито много колеги нямат? Според мен направо трябва да е благодарна, че е жива и здрава, че какви неща стават по света…

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:47
Гост

Точно така! Правилно си усетил/а нещата! Колкото и да не ти се вярва или да не си съгласен/съгласна!!!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:00
Гост

Така, я! Тури му пепел на решението, важното е да сме живи и здрави, да си кютаме в блатото и да не се обаждаме много, че не се знае знае ли се. Имаме си по нещичко, я дом, я службица, да му се радваме тихо и кротко, че да не дойде някой да ни го вземе и него. Ако някой се чуди, ето така се става най-бедната и корумпирана държава в ЕС.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:24
Гост

Сестро, не дърпай дявола за опашката, че верно, не си видяла „БЛАТОТО“! Ако го видиш, пътуването до Велинград, ще ти се види, като да си съдия в Ню Йорк! Айде Улево!!!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:35
Гост

Категорично не трябва да се дърпа дявола за опашката. Също така е вярно, че преклонената главица остра сабя не я сече. Важното е да сме независими /освен, разбира се, да сме живи и здрави, но да не се повтарям/.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:42
Гост

Явно си много малка, за да разбереш изобщо какво ти се обяснява, а и ти липсва житейски опит и РЕАЛНИ проблеми. Както и да е…..Няма смисъл да се хабя с теб….

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:47
Гост

Хайде от Вас да мине, останете със здраве.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:52
Гост

Мерси! Здраве и на теб, мъжа и детето! Мир Вам! Чао и малко намали самочувствието, не сте толкова велики в Пловдив, колкото ви се чини – до Тримона и пощата

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:58
Гост

Вестник „Лична драма“ спря да излиза, г-жа Василева, иначе бих пуснал писмо със сърцераздирателната история на съдията, налагащо му сепътува от Пловдив до Велинград и обратно „Виметонанарода“. Бих пуснал и Сълзъ, както пускам за несправедливото отношение на Халид към йълдъз в сериала от 20 часа по бтв. Но особен смисъл от това, не виждам. Живота си върви, колега…..

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 13:36
Гост

Момент! Младшите съдии не им се „пази“ конкретно място в конкретен районен съд в района на Окръжния съд, кодето са били младши съдии. Чисто житейски, разбирам колежката, защото пътува от Пловдив и е със семейни ангажименти, но и Пещера, и Велинград са в района на ОС-Пазарджик и тя е следвало да има готовност да я пратят в който и да е от тези районни съдилища. Ясно е защо предпочита в Пещера, но пък ЗСВ е такъв – нямаш право на избор за районен съдия, след като си приключил с „младшото съдийство“, а където те сложи ВСС. Като не ти изнася… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 13:43
Гост

Не измествайте въпроса. Не става дума за правата на младшите, а за това, че при еднакви условия, при наличие на свободен щат и позитивно становище на административния ръководител, едно искане се отхвърля, а бива уважено друго на младши съдия от различен съдебен район и при отрицателно становище на административния ръководител.

Да, но не съвсем
Да, но не съвсем
16 март 2022 13:47
Гост

Напълно сте прав. Районният съд във Велинград е в същия съдебен район и формално законът е спазен. Но… има голямо но. Първо, защо след като в Пещера има две места се тегли жребий между двама съдии, които искат да работят там. И по-важното – защо съдията от Хасково е назначен в съд в друг съдебен район, където също има място. За мен тези два момента са много важни, а отговор не дава нито Съдийската колегия, нито пък двамата съдии от ВАС. Да не говорим, че ако този съдия от Хасково толкова много иска да се премести по-близо до Пазарджик, то… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:04
Гост

Ще ви отговоря, разбира се! Че е налице субективизъм, това е факт, но такъв винаги е имало, има и ще има. Пример: в предходния състав на ВСС /2012 – 2017 г./, колега-младши съдия от Видински окръжен съд, беше назначен не в районен съд в съдебния район на Видин, въпреки наличието на свободни места, а направо в Софийския районен съд, за не пътува от София. Но пък молби на други младши съдии, извън СГС, да бъдат назначени в СРС, не бяха удовлетворени. И кое беше справедливото? „Важното“ обстоятелство тогава, беше че въпросния колега беше от върхушката на ССБ – говорител, член… Покажи целия коментар »

Да, но не съвсем
Да, но не съвсем
16 март 2022 15:13
Гост

Примерът, който сочите, е също толкова безобразен, колкото и настоящият. Надявам се съм бил разбрана правилно. Както предишият ВСС, така и по-предишният, така и сегашният действат с оглед личността, което е ужасно. Правила и да има, те умело се заобикалят, или пък направо се пренебрегват. Не знам кога ще му се види краят, но заради тази практика на съставите на ВСС, страдат съдии.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:28
Гост

Разбрахме ви правилно и на ваше място, също нямаше да сме щастливи от решението на съда. Положението обаче не е толкова трагично, колкото ви се струва, особено през призмата на ставащото в Украйна. Имате право на избор и той е Ваш. За останалото палете свещ и се молете. Не сте толкова прецакана, колкото ви се струва в рамките на днешния ден.

извинявам се, но ще Ви поправя
извинявам се, но ще Ви поправя
16 март 2022 17:10
Гост

Въпросното момче беше син на Председател (или Заместник-председател) на голям ОС и там играха връзките на мама, а не ССБ – те също се оказаха неприятно изненадани.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 21:15
Гост

Дрън дрън ярина. Лично каскетски му помогна. Не лъжете.

uljп
uljп
16 март 2022 18:24
Гост

понеже системата на отчитане на гласувалите не ми дава право да подкрепя горния коментар, а ми казва, че вече съм гласувал, та затова изразявам абсобютното си съгласие с колегата Да, но не съвсем

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 13:29
Гост

Всичките подлоги на задкулисието във ВСС се надявам скоро да ги преместят в южното крило на Централния софийски, респ. Сливенския. А върховния депесарски съд се надявам да има по-почтен председател след като изтече мандата на Чолаков.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 15:04
Гост

Не се притеснявай колега. След изтичане мандата на Чолаков, преЦедател ше стане г-жа Наска, и ще възтържествува окончателното Правдата, а хората ще станат Братя!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 13:13
Гост

Ако това не е пазене на място, не знам какво трябва да стане, за да бъде уважена такава жалба. Сигурно трябва ВСС изрично да се мотивират, че не уважават искането, защото пазят мястото за друг, но не съм сигурен дали и в този случай Бодикян няма да приеме, че това е част от дискрецията им. Иначе СК на ВСС отдавна доказа, че няма свян за такива неща, включително да мотивира решения, взети на едно и също заседание, с взаимно противоречащи си аргументи, в зависимост от това за кой кандидат става въпрос.

Диана
Диана
16 март 2022 12:55
Гост

Да, ВСС пази за определени хора, определени места – за назначаване, за повишаване, за преместване .

Гери
Гери
16 март 2022 12:52
Гост

Със сигурност мястото в Пещера е било запазено за друг кандидат.

Лозан
Лозан
16 март 2022 12:52
Гост

Поредният субективизъм. Пак лансират свои хора.

laura
laura
16 март 2022 12:51
Гост

Всяко свободно място трябва да е конкурсно. Дори за хора в системата – има място – има конкурс. Той се обявява още с освобождаването и следва да се проведе възможно най-бързо и обективно /ако е възможно това вече у нас/.

ВАС
ВАС
16 март 2022 11:34
Гост

Защо ли пак Бодикян?

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 14:34
Гост

много ли те е яд или смъкваш кръвното с хапчета??

Закривай!
Закривай!
16 март 2022 11:26
Гост

Не им дреме, че майка с 1-годишно дете трябва да пътува всеки ден 3 часа на отиване и още толкова на обратно, за да може да се намърда техния човек. Поредното доказателство, че това е най-позорният ВСС в историята!

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 11:06
Гост

Интересен случай.

Кики
Кики
16 март 2022 12:59
Гост

Ясно е за всички, че отново си уреждат техни хора.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 11:06
Гост

Определено съмнително

Фики
Фики
16 март 2022 13:01
Гост

От всякъде.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 11:05
Гост

Абе моляти се… класика в жанра.

Чочо
Чочо
16 март 2022 13:01
Гост

Аман от връзкари.

Арнауд
Арнауд
16 март 2022 11:05
Гост

Да се надяваме, че няма такова нещо, като „запазени места“. Но ме съмнява предвид, че знам в каква страна живеем.

Пепи
Пепи
16 март 2022 13:02
Гост

Има! И още как.

Тино
Тино
16 март 2022 11:04
Гост

Ами, както е при юристите в банките. Детето на мама и тате е станало юрист в банката, защото мама и татае са се погрижили. После този млад юрист изисква от човека безумни документи, защото не е много наясно с правилата. Така и са някой млади служителки по банките.

Перушан
Перушан
16 март 2022 11:03
Гост

Младшия съдия може и да има право да се съмнява.

Стефания Мамо Стефанияяя
Стефания Мамо Стефанияяя
16 март 2022 11:03
Гост

За Велинград няма ли кандидати от близки населени места, като София? Ще го пращаш от другия край на България егати.

Наглеци!
Наглеци!
16 март 2022 11:03
Гост

Какво да коментира човек в този случай? Просто имаме 2 отпадъка и 1 съдия!

Белинзон
Белинзон
16 март 2022 11:02
Гост

Абе като цяло ги местят и разместват, както им дойде.

Радев
Радев
16 март 2022 11:02
Гост

Корупсия. Как ще я спираме?

Емилия
Емилия
16 март 2022 11:02
Гост

Е, шуробаджанащина има навсякъде.