Президентът Румен Радев представи приоритетите на новото служебно правителство, като подчерта, че основният е да не допусне въвличането на България във военен конфликт. Държавният глава изброи десетки проблеми, които по думите му, са били спестени на предишните три служебни правителства, които е назначавал.

„Поемате отговорност за управление на България в труден момент за страната. Обществена умора от острото политическо противопоставяне, вдигаща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа“, каза Радев, но подчерта, че и на този фон основното предизвикателство е свързано със сигурността.

„Бушува война, напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличане на страната ни в конфликт, да предотвратите рисковете пред националната сигурност“, заяви президентът.

Той обаче посочи, че обществото чака да чуе и цялата истина за строителството на магистрала „Хемус“, ремонтите на язовири и „други крупни корупционни проекти“. По думите му, служебният кабинет трябва да разработи липсващите закони по Плана за възстановяване и устойчивост и да направи „последната решителна крачка“ за членството на България в Шенген.

„Не можем да си позволим повече да губим време и ресурси да стоим в периферията на Европейския съюз“, добави Радев.

Според него управлението в кризисна ситуация при големи очаквания и нужди, изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание и диалогичност. Затова той се спрял на Гълъб Донев за служебен премиер, тъй като вече е демонстрирал компетентност за отговорни държавни позиции. Президентът разкритикува последното редовно правителство, защото обществото искало да види управление, което не е водено от тясно партийни сметки, а обединено около обществените интереси.

„Двете служебни правителства миналата година доказаха, че е възможно обединение на политици от различни хоризонти. Този модел не беше продължен от редовното правителство и това е една от причините за провалите във външната и вътрешната политика по отстояване на националния интерес, суверенитета и благосъстоянието на България. Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво и отговорно мнозинство. То ще решава стратегическите въпроси. Вярвам, че национално единение е изборът, който трябва да направим и да следваме неотклонно“, каза в заключение Радев

Новият служебен премиер Гълъб Донев пък благодари за доверието и заяви, че не губи равновесие и не търси вратичките в закона.

„Служебното правителство не е „б“ отбор в управлението на държавата“, подчерта Донев и добави, че стотното правителство няма да разполага със 100 дни толеранс, но ще направи нужното да гарантира и организирането и провеждането на честни избори.

Междувременно преди да бъде предадена властта, оставка като зам.-министър на правосъдието е подал Борислав Ганчев и е бил освободен от Кирил Петков.

Кирил Петков: Условия за апокалипсис няма

Премиерът в оставка Кирил Петков направи обръщение към народа, което съвпадна с представянето на служебния кабинет от президента Румен Радев. В речта си Кирил Петков опроверга мрачната картина, описана от държавния глава за състоянието на държавата, като подчерта, че „условия за апокалипсис няма“.

„Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот“, заяви в обръщението си Петков и добави, че тези опити целят хората да забравят, че 12 години парите им са били крадени от управленията на ГЕРБ. Премиерът в оставка обърна внимание и на „тези нови месии, които обещават възраждане на база на омраза“, като явно визира партията на Костадин Костадинов – „Възраждане“, тъй като казва, че техните цели са излизане на България от Европейския съюз и НАТО.

„Те за какви Ви мислят – за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство“, каза още той.

„За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол“, добави Петков и призова българите да не допускат повече такива политици в парламента.

Той изброи и постиженията на коалиционното правителство около „Продължаваме промяната“, като посочи, че са дадени 2 млрд. лева за икономически мерки, осигурено било спокойствие за бизнеса, „когато институциите не се използват за бухалка“ и е оставена стабилна основа на служебния кабинет. Петков каза, че служебното правителство ще завари излишък в бюджета от 1.5 млрд. лв.

„И като говорим за корупция, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт“, каза още Петков и призова тази битка да продължи.

„Но за да я спечелим, прокуратурата трябва да отвори очи за видимите, тежки злоупотреби, нарушения и престъпления, извършвани години наред от приближените на предишната власт. Никой от Вас не заслужава избирателна справедливост и правосъдие, ако случайно се изпречи на пътя им. Затова е важно, че въпреки съпротивата на опозицията в парламента закрихме бухалката, наречена специализирано правосъдие. Важно е, че вече имаме механизъм за разследване на недосегаемия главен прокурор. Важно е, че Европейската прокуратура може да работи независимо в България. Това трябва да е само началото“, завърши Петков.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 август 2022 13:17
Гост

Струва ми се, че Кирчо и Кокорчо ще го закъсат с правосъдието, а покрай тях и Корнелия. Ще дават обяснения. За газта, за подредниците, за Капитан Андреево, за оръжието … А Надето Йорданова и за това не става! Добре, че се отървахме от тези мишоци!

Регрес
Регрес
03 август 2022 13:10
Гост

Това за войната е правилно!
Дано служебните разберат ,че мястото ин не е до Байдън и да не им говори Сорос в слушалката.
С изключение на Демерджиев и Крум Зарков- приемам ,че стават.
Трябва обаче Радев да каже ,кои от служебното правителство са му братя от масонската ложа в Пловдив.Масонството в българия е изродено явление и е по-страшно от роднинството..

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 август 2022 23:09
Гост

„Служебното правителство не е „б“ отбор в управлението на държавата“ Браво Гълъбе, добре им го каза – тънко и деликатно, но право в десетката. Харесва ми дозата ирония в употребата на този израз. „Междувременно преди да бъде предадена властта, оставка като зам.-министър на правосъдието е подал Борислав Ганчев и е бил освободен от Кирил Петков.“ Този е егати тапирът, за кво му е да се прави на интересен в 12 без 5?? Или може би гузен негонен бяга… Много добре се получи всички около Мис Пиги Йорданова се разбягаха като мишоци, а Прокопий пак трябва да дава пари за изборите.… Покажи целия коментар »

До новите
До новите
02 август 2022 19:43
Гост

Страшно е беззаконието, шуробаджанащината от страна на мвр, прокуратура и съд – поставящи се над етика, морал и законност.

Гост
Странна препратка..
Странна препратка..
03 август 2022 13:44
Гост

Досещаме се кой пейства линка към този материал.Добре е да каже след образуване на таз дисциплинарка кой/коя/ се опитва да тормози Председателя и упражнява натиск .Защо заинтересованите мълчат по този въпрос?!Нека не се черпят измислени девиденти от продънения авторитет на господин „Аз бях точен с….“ .
Калибацев си е свършил работата и не е достойно поведението на други персони!

А.А.
А.А.
02 август 2022 16:13
Гост

Нищо съществено няма да постигнат в тази страшна държавна катастрофа.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
02 август 2022 15:42
Гост

Фалшивия герой – Радев за пореден път Предава народа си… преди 2 години се събрахме да го подкрепим, сега същите, които го подкрепихме срещу произвола на мафиота с каскет, ще се съберем за да му кажем да си ходи по-скоро и да бъде забравен. Румен е ПРЕДАТЕЛ !!! РуZия е агресор !!! С НАТО НАПРЕД !!

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 13:50
Гост

Чао, Кирчо чао!

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 14:19
Гост

Бек ту Бритиш кълъмбия – ааааааааа!

Николай
Николай
02 август 2022 13:35
Гост

E, нормално е да има засилващи се протести на браншови организации.

Дичо
Дичо
02 август 2022 13:32
Гост

И какво ще направят срещу вдигащата се инфлация и обедняването?

Ники
Ники
02 август 2022 13:33
Гост

Нищо. Те само така за статистиката.

Юлиянов
Юлиянов
02 август 2022 13:24
Гост

Дано се вслушат в думите му.

Изумен съм!
Изумен съм!
02 август 2022 13:18
Гост

от простащина към стерилност…

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 13:18
Гост

Изключая позицията за „невъвличане във войната“, много съм съгласен с почти всичко казано.

Щерев
Щерев
02 август 2022 13:25
Гост

Напълно прав е.

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 14:20
Гост

В смисъл, че искаш да воюваме ли? На чия страна и за какво?

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
02 август 2022 15:43
Гост

На страната на ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, срещу руZката варварщина!

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 16:56
Гост

Магдалинчев, никой не те е спрял, заминавай и воювай на която си искаш страна. Впрочем, президентът само си приказва. Въвличането ни във войната е решено на друго място и по друго време и се чака подходящият момент. Само трябва да минат изборите и да се създаде новата евроатлантическа коалиция ГЕРБ-ДБ-ПП. Защо някои закусваха в едно чуждо посолство, а?

Димитров
Димитров
02 август 2022 13:18
Гост

Отбор добри специалисти е подбрал Радев, но и в този подбор ясно личи личната му вендета към някои

Харалампи
Харалампи
02 август 2022 13:16
Гост

Прави си вятър на устата президентът, смисъл няма, резултат не се и очаква

Адем
Адем
02 август 2022 13:15
Гост

Обществото чака да чуе и цялата истина за строителството на магистрала „Хемус“, ремонтите на язовири и „други крупни корупционни проекти“, ама седем месеца не ги чу

Стелиан Петров
Стелиан Петров
02 август 2022 13:14
Гост

Амин!

Геновева
Геновева
02 август 2022 13:14
Гост

Те да подготвят изборите, както трябва, защото от това зависи държавата в дългосрочен план.

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 13:20
Гост

Вътрешния министър трябва отново да „профилактира“ едни ромски лидери и заложни къщи на хранилка при ГЕРБ и ДПС, нищо че след това мафията ще го обвини в терор над честните и почтени дилъри на гласове.

Димитър
Димитър
02 август 2022 15:17
Гост

Да и междувремнно може пак да те осъдят теб като част от промяната,да плащаш като поп за „:законните“ акции на МВР

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
02 август 2022 15:45
Гост

на 2.8.22г ПП ще разполага със 121 депутата и всички мутряги и агенти руZки ще идат нах*й !!

Димитър
Димитър
02 август 2022 17:45
Гост

Хапчетата пич,бързо

Кремена
Кремена
02 август 2022 13:12
Гост

разтуряйте я тая държава и да се свършва

Гешев е радост
Гешев е радост
02 август 2022 13:05
Гост

Украинците също не искаха война, ама Путин не ги питА…

Георги Ат.
Георги Ат.
02 август 2022 13:19
Гост

Те и Киро не го питаха, направо му казваха какво да прави … ама по едно време дадоха назад, че не могат сколасат ако трябва и на нас да пращат помощи.

Мунчо Рубладжийски
Мунчо Рубладжийски
02 август 2022 13:01
Гост

Не искал бил да влизаме във война. Че кой иска, бе аланколу…?!
Искаш или не искаш, важното е Хуйло дали иска.
На 5 септември 1944 година също не искахме да влизаме във война и се предадохме без пушка да пукне…

Томи
Томи
02 август 2022 13:01
Гост

Радев, от твоите служебни кабинети се излюпват партийки, които обаче си гонят своя собствен интерес, а не интереса на държавата. Стига вече!

Елена Димова
Елена Димова
02 август 2022 13:01
Гост

Бегай бе, трол!

Стоян Николов
Стоян Николов
02 август 2022 12:58
Гост

…в смисъл да прегърнем Путин ли