Генералният адвокат пред Съда на Европейския съюз Мачей Шпунар днес е излязъл със заключение по казус на българка, стигнал до Люксембург. Засега от съда информират само за крайния извод на Шпунар по случая в кратко съобщение, като предстои заключението му да бъде публикувано.

Делото, по което той излага виждането си, е по отправено преюдициално запитване от Административен съд – Варна. То е по казуса на Евелина Каменова, която пуска в интернет обяви за продажба на осем артикула, от които през 2014 г. успява да продаде часовник. Заради разминаване между характеристиките на обявената и действително доставената по куриер стока, купувачът иска да развали договора и да си получи обратно парите. Каменова отказва и той се обръща към Комисията за защита на потребителите, която през 2015 г. ѝ съставя акт за установяване на административно нарушение.

Тя обжалва и делото стига до Административен съд – Варна. Съдиите обаче преценяват, че има неяснота за възможността спрямо физическо лице, което няма качеството на търговец, да се прилагат правилата за защита на потребителите, които са приложими спрямо търговците. Затова иска Съдът на ЕС да уточни приложимите разпоредби от Директива 2005/29/ЕО за нелоялните търговски практики от страна на търговци към потребители на вътрешния пазар.

Питането на Административен съд – Варна до Люксембург гласи:

Следва ли член 2, буква б) и буква г) от Директива 2005/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2005 година относно нелоялните търговски практики да се тълкуват в смисъл, че действие на физическо лице, регистрирано в интернет сайт за продажба на стоки и публикувало едновременно общо осем броя обяви за продажба на различни стоки чрез сайта, е действие на търговец по смисъла на легалната дефиниция съгласно член 2, буква б) и представлява търговска практика от страна на търговец към потребители по смисъла на член 2, буква г) и попада ли в обхвата на Директивата съгласно член 3, параграф 1.

В заключението си от днес генералният адвокат Мачей Шпунар предлага на СЕС да се произнесе, че физическо лице, регистрирано в сайт за продажба на стоки, по принцип не следва да се квалифицира като „търговец“, дори когато публикува едновременно осем обяви за продажба на различни стоки, съобщиха от съда в Люксембург.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
31 май 2018 12:16
Гост

Мисля, че физическото лице, регистрирано в сайт за продажба на стоки трябва да си понесе отговорността за несъответствията, които са си отявлена лъжа в случая.

Anonimen
Anonimen
31 май 2018 12:12
Гост

Не за първи път предлаганата стока не отговаря на характеристиката и.

Петя
Петя
31 май 2018 12:14
Гост

Аз затова избягвам покупките по интернет. Мои познати казват, че има доставчици, които са коректни, но не смея след като веднъй им сърбах попарата.