Синът на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев – Бисер, не е единственият виновен за катастрофата в София, в която загинаха двама души и затова условната му присъда е намалена на година и половина с 3-годишен изпитателен срок.

Това е решил на втора инстанция състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател и докладчик Александър Желязков. Близките на загиналите в катастрофата са искали ефективно наказание за Бисер Андреев заради многото жертви на пътя, но съдът в мотивите си е категоричен, че целта на наказанието е преди всичко поправянето на осъдения.

„Въззивният съд следва да подчертае, че нормативно установената в чл. 66 от НК възможност за отлагане изтърпяването на наказание по своята същност е насочена към поправяне на самия деец, а не цели отправяне на послание към обществото“, пише съдия Желязков.

Трагичната катастрофа стана на 5 август 2011 г. в София край спирката на пл. „Ручей“. 24-годишният тогава Андреев шофирал автомобила си БМВ по бул. „България“ и изпреварвал „Ауди“, управлявано от Людмил Славов. Ограничението в участъка било 70 км./ч, като и двамата се движели с превишена скорост. Андреев изпреварвал с над 97 км./ч в лявата лента и при опит да се върне в дясна лента загубил контрол на мократа настилка, колата поднесла и последвал удар с другия автомобил. След него и двете коли излезли от пътя, а този на Андреев помел пешеходците на тротоара. При силния удар телата на Паола Тодорова и Николай Спасов били подхвърлени на капака на колата, ударили се в предното стъкло и след това били изхвърлени в градинка.

На първа инстанция съдия Вера Чочкова от градския съд призна Андреев за виновен и го осъди условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, а книжката му беше отнета за 6 години.

Според апелативния съд обаче е случая е налице независимо съпричиняване на катастрофата, като вината е и на другия шофьор Людмил Славов. Допуснатите от съда нови експертизи установяват, че при опита за изпреварване от страна на Андреев, Славов също е започнал да ускорява и се е движел с почти същата скорост, а не е бил засечен, както твърди в показанията си. Според експертите, сблъсък е нямало да последва, ако Славов е запазил скоростта си на движение, когато Андреев е започнал изпреварването.

„Въпреки, че правилно не се е доверил на свидетелските показания на св.С. в тази им част, първоинстанционният съд е проявил непоследователен подход, като по-нататък се е въздържал от обсъждане на ролята на същия свидетел за настъпване на пътно-транспортното произшествие. В мотивите на атакуваната присъда липсват мотиви относно правомерността на поведението на този водач. Тази фактическа непълнота непосредствено рефлектира и върху крайните изводи на съда, който с присъдата приема, че подсъдимият Андреев самостоятелно е причинил съставомерния резултат, в резултат само на собствените си незаконосъобразни действия“, се казва в решението на САС.

Апелативният съд приема още, че Андреев е направил всичко, зависещо от него, за да окаже помощ на пострадалите, като се обадил на тел. 112, което също води до по-леко наказание. Градският съд пък беше на мнение, че обаждането е задължение на шофьора и не може да се определи особено поведение за оказване на помощ. Според САС обаче, в конкретния случай това е било единственото възможно действие на Андреев, още повече че пострадалите са били в тежко състояние и той не само не е можел, а и не е трябвало да опитва нещо повече.

За да намали наказанието му, съдът отдава особено значение и на забавянето на делото, което продължава повече от 8 години – САС върна делото, след като Андреев пак беше осъден условно. Преди това пък разследването се проточи заради масови отводи на прокурори заради познанството им с Венцислав Андреев.

Затова САС решава да определи на Бисер Андреев наказание от година и половина условно, което е дори под минимума от 2 години затвор, а книжката му е отнета само за 4 години.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:32
Гост

­­Г­о­­р­­­е­щ­­­и­­­ ­­м­­­о­­м­­и­­­ч­е­­т­­а­­ ­в­и­ ­­о­­ч­а­­­к­в­а­­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?33832

Н. Лауда
Н. Лауда
20 ноември 2019 16:16
Гост

Аз като шофьор изобщо не разбирам какво значение има това, че другият е ускорил. Щом като се е върнал в лентата, ясно е че си го е изпреварил. Друг е въпросът, че тия коли със задно предаване не могат да се карат бързо при мокра настилка, щото ей го резултатът.

Стойчо
Стойчо
20 ноември 2019 16:13
Гост

Тия с БМВ-тата са по-опасни и от антиваксърите. Що народ изпотрепаха.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 9:06
Гост

Такова ни е правосъдието. Ако случайно син на прокурор удари колата на магистратска дъщеря, то виновникът със сигурност ще е легналият полицай. 🙂

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 11:08
Гост

Не си нито оригинален, нито смешен, нито умен.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 9:03
Гост

Има ли значение колко са виновниците? Това няма да върне живота на хората.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 9:01
Гост

Ако не беше син на прокурор, нямаше да се размине само с условна присъда.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 8:25
Гост

Мотивите на Александър Желязков със сигурност не устройват роднините на жертвите.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 11:06
Гост

Случайно, ако не сте разбрал, мотивите на съдиите винаги НЕ устройват някого – било роднините на жертвите, било прокуратурата, било подсъдимите. Това обаче е без значение.
Решаващото е какво ще саже последната инстанция – в случая ВКС.

Иван адвокат
Иван адвокат
19 ноември 2019 4:16
Гост

Колко и сексистки да звучи имат вина жените – майките, които вьзпитават децата . Погледнете принцовете Чарлз, както и в по-модерни времена младите синове на Даяна – образец на етикет, на финес, на мъжко поведение, на скромност, няма арогантност, няма 97 км/ч, няма бирени кутийки на пода на колата, няма адреналина ми попречи на спирачката.

Ех, майко аборигенска, що си ни кьрмила, кьрмила и ще ни кьрмиш и занапред.

майките на софия
майките на софия
19 ноември 2019 8:09
Гост

а бащите какво правят през това време? чешат се и аз да не казвам. не, че не сте прав за възпитанието – напълно съм съгласна, но тук е важен и мъжкият пример – на бащата

Лазар
Лазар
19 ноември 2019 9:09
Гост

Тези кралски особи ги возят. Надали им се налага много често да шофират. А и кой родител ще възпита детето си да кара неразумно. Все едно да му дава пари, за да си купува дрога в междучасията пред училище.

съдебната система е част от престъпността
съдебната система е част от престъпността
18 ноември 2019 20:19
Гост

В цял свят ,ако прокурорски син убие двама възходящия му ще бъде отстранен от прокуратурата. Дори и адвокат няма да му позволят да стане. Потулването на случая започва още от убийството- убиецът дори не е арестуван за 24 часа. Как е възможно. Ако причинител на смъртта е лице, без родниниски връзки със съдебната власт арестът за 24 часа, а после и за 72 часа е неизбежен. Как е възможно убиецът да не е в затвора. Как е възможно 8 години да се върви към потулване. Толкова ли съдебната системва е станала част от престъп ността, че се оневиняват низходящи на… Покажи целия коментар »

san Diablo
san Diablo
18 ноември 2019 18:35
Гост

За убийство присъдата трябва да е СМЪРТ!

LAHSS
LAHSS
18 ноември 2019 17:45
Гост

Ще се поправи момчето. Даже вече се е поправил. Ще стане ценен кадър на обществото, без съмнение.
А загиналите Бог да ги прости.

money, money, money
money, money, money
18 ноември 2019 17:35
Гост

На този синковец с БМВто трябва се един граждански иск от по 150 000 лв. за роднина на двете жертви, така да го опаткат, защото тези хора разбират само ако им бръкнеш в джоба. Нека таткото, дето е купил БМВто да плаща!

анонимен
анонимен
18 ноември 2019 17:42
Гост

Таткото, като се пенсионира, нали ще вземе обезщетение. Та от него да даде за кръвнина, че не го е възпитал достатъчно на отговорност на пътя.

Шофьор на БМВ, ама от по-евтинките
Шофьор на БМВ, ама от по-евтинките
19 ноември 2019 0:35
Гост

150 000 бълха ги ухапала, за един ден крадат по толкова.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 17:34
Гост

Тоест, не един, а двама келеши са се мислили за много бързи и яростни. Жалко за жертвите.

анонимен
анонимен
18 ноември 2019 17:54
Гост

Ей такива случаи ме спират да взема книжка. Страх лозе пази.

калпак
калпак
18 ноември 2019 17:31
Гост

Сега колко гот щеше да е докладчик да е Калпакчев! Много тъпо, че не му се падна това дело.

До калпака
До калпака
18 ноември 2019 17:35
Гост

Ама искаш нещо да кажеш или си тролиш по предназначение?

калпак
калпак
18 ноември 2019 17:40
Гост

Искам я – че сега когато е произнесена типичната „либерална“ присъда от САС, понеже е в полза на прокурорски син, прокуратурата надали ще пуска пак класическите си кафяви творби в някои сайтове и щеше да е много интересно Калпакчиев е да е докладчик, че да бъдат в някак конфузно положение. Те това исках да кажа!

анонимен
анонимен
18 ноември 2019 17:43
Гост

А що си мислиш, че Венци Андреев е от любимците на Цацата. Ако не е, ще хейтят по Калпакчиев и още как.

калпак
калпак
18 ноември 2019 17:53
Гост

Прост адвокат съм, признавам не знам вътрешноведомствените отношения в Прокуратурата на Република България 😉

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2019 17:28
Гост

Съдът на свободата в действие 🙂 Дори и да има свобода, той ще раздаде отгоре 🙂