Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) иска среща с всички европейски институции, имащи отношение към опазването на върховенството по правото, а поводът – декларацията на управляващата коалиция от 14 януари, в която се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

На заседанието на ПК на ВСС кадровиците единодушно приеха становище, в което осъждат призива на четирите управляващи партии – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България за оставка на Гешев (виж повече тук).

В становището си колегията изразява безпокойство и възмущение от „безцеремонното погазване на принципа на правовата държава, осъществено с обявената декларация на част от народните представители“ (виж пълния текст тук).

Приемаме призива за оставка на главния прокурор Иван Гешев за отявлен пример на поредното грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната система. Този акт на народните представители, призвани да се ръководят от Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждение, руши както демократичните устои, така и основни европейски ценности“, се казва още в становището на ПК на ВСС.

В него се отбелязва, че декларацията на управляващата коалиция няма юридическа стойност и очевидно е насочена към постигането на политически цели. Тя е израз на стремеж за отклоняване на вниманието от особено значими обществени въпроси, затова те са недопустими и нарушават принципите за разделението на властите и върховенството на правото, се казва още в становището.

Обявяването на декларацията преди провеждане на заседанието на Пленума на ВСС за избор на председател на Върховния касационен съд, е ясен знак за тона, който налагат управляващите в отношенията си със съдебната система. Съвместните действия на изпълнителната и част от законодателната власт, представляващи недопустима намеса, застрашават установения правопорядък и обществен ред“, пише в становището си ПК на ВСС.

Колегията остро се противопостави на опитите прокуратурата да се превърне в залог за изхода от политически сблъсъци. „Само добронамереното взаимодействие ще постигне преодоляване на кризата в политиката, икономиката, финансите и здравеопазването“, изтъкват от ПК на ВСС. И апелират законът да бъде мярата в диалога.

Застрашените върховенство на закона и европейските ценности, залегнали в чл. 7 от договора за ЕС, задължават Прокурорската колегия да предприеме действия в защита като бъде поискана среща с всички европейски институции, които имат отношение към опазването на върховенството на правото, се казва още в становището.

То ще бъде изпратено до Народното събрание, президента, премиера, представителството на ЕК, посолствата на държавите членки в ЕС, на САЩ и Великобритания, на Европейския парламент, на Съвета на Европа, Венецианската комисия, на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, комисията GRECO и др.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:55
Гост

­­­Г­­­о­р­­­е­­щ­и­­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­­ч­­­е­т­а­­ ­­в­­­и­ ­о­­ч­а­­­к­­­в­­­а­­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?68001

Пловдив
Пловдив
20 януари 2022 12:31
Гост

Всички които се подписват в защита на това срамно петно на държавата, трябва да бъдат разследвани, това са хора на хранилка при мафията опг герб, които онищожават улики в полза на мафията герб! Незабавно трябва да бъдат отстранени от длъжност и да се разследват!

Ad nauseam
Ad nauseam
19 януари 2022 16:21
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Кольо Кеймбриджа
Кольо Кеймбриджа
19 януари 2022 22:43
Гост

Ее, ти съвсем изплиска легенда.

помня много отдавна
помня много отдавна
20 януари 2022 12:16
Гост

Ad nauseam-„Следствието право в МВР“. Не беше ли там по времето на Живков и до 1995г? А кой и защо през 2006г прехвърли разследването в МВР, ? А кой и защо закри контрола на МВР от военна прокуратура?

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 23:54
Гост

Прехвърлиха разследването в МВР, за да има МВР „оръжие“, както и прокуратурата имат „оръжие“-следствието, т.е. и двете институции си имат разследващи органи… Само че следователите могат да разследват разследващите полицаи, а разследващите полицаи не могат да разследват следователите, защото следователите разследват следователи… Смях в залата… Другата съществена разликата е че прокуратурата си има прокурори, а МВР нямат… С други думи „не можеш да ги бутнеш“… Пример от скоро: Прокуратурата образува ДП срещу шефа на ГДБОП, а МВР образува преписка срещу прокуратурата, която преписка ще бъде докладвана в прокуратурата, за да прецени прокурора дали да образува ДП срещу свой колега или… Покажи целия коментар »

Една кърпичка, ако обичате!
Една кърпичка, ако обичате!
19 януари 2022 16:06
Гост

Разплаках се. За демокрацията. За ценностите. За прокуратурата!

178
178
19 януари 2022 21:14
Гост

Извинявай,аз помислих,че се насра,защото след мнението ти тук ужасно много засмърдя на л.й.а

Сорина Дан
Сорина Дан
19 януари 2022 15:53
Гост

Ако и на Путин се ожалят, цена нямат! Той със сигурност ще им обърне внимание. Ще има прати много поздрави. И успех в бъдещите творчески планове.

Пък може и на Муамар Кадафи едно писъмце и на Садаам Хюсеин – телеграмка. Така де.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
19 януари 2022 15:49
Гост

Тези пак с техните еврейски ценности.

Аналите на ... историята
Аналите на ... историята
19 януари 2022 15:48
Гост

Всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха.

Санта Клаус Джуниър
Санта Клаус Джуниър
19 януари 2022 15:35
Гост

Смешен плач …. Вижте се какво е нивото на одобрение на действията и поведението на ВСС, на прокурватурата и на самия Каскет, погледнете се в огледалото и после се вайкайте … Жалка комунистическа работа … За да не му искат оставката на Каскета да беше свършил малко работа, освен акциите срещу казаните за ракия и „престъпниците“ от заведението „Биберон“, ама работа срещу гербидж-кадрите, да изостави за малко другите престъпници … Да видим има ли смелост да го направи … 🙂 И тъй като няма – присъединявам се към гласуваната декларация в парламента – Оставка, Гешев!!! И после Гешев да го… Покажи целия коментар »

Жалък край
Жалък край
19 януари 2022 14:54
Гост

Идиоти!!! Срам ни е от вас! ОСТАВКА!

Борис
Борис
19 януари 2022 14:30
Гост

От кога пък ПК е загрижена за демократичните ни устои?

Синоптик
Синоптик
19 януари 2022 14:31
Гост

От както погнаха вожда им.

Riki
Riki
19 януари 2022 14:32
Гост

Страх тресе кочинката им. Ама на всяко прасе му идва Коледата.

Miki
Miki
19 януари 2022 15:56
Гост

Коледата мина, а прасетата лапат … Кирчо и … Кокорчо.

Дамаджана
Дамаджана
19 януари 2022 21:16
Гост

Малък бе, мишко миризлива!

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
24 януари 2022 1:27
Гост

Пише се “От както”, a не “От както”, другарю! Грамотността е conditio sine qua non за юриста!

Anonimen
Anonimen
19 януари 2022 14:25
Гост

Е, нека се срещнат с всички европейски институции. Ама резултаът ще бъде плачевен. Защото хората си имат независими прокуратури.

Федшер
Федшер
19 януари 2022 14:27
Гост

Въпросът е как ще се защити самия Гешев. Или кака Сийка пак ще му пише пледоарията. Да не стане „дойде като аслан и си замина като …ран“.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 14:24
Гост

Подкрепям напълно декларацията на прокуратурата. Време е изпълнителната власт, в лицето на МС, да бъде обуздана в щението си да овладее прокуратурата. При така създалотото се положение мисля, че е най-добре прокуратурата да си остане в съдебната власт, защото това е поне някаква гаранция за защитата й от овладяване от изпълнителната власт. Какво всъщност искат всички политици- всеки от 47НС да си има “свой“ прокурор, на когото да заповядва къде, как, защо, по какъв начин и с какви средства прокурорът да си върши работата, Ако прокурорът е “непослушен“ и възразява с някакви си “закончета“, “върховенство на правото“, “принцип на разделение… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 21:34
Гост

Офффф, пак ли ти, тролей, бродиш по форумите и плачеш? Поплачи си, поплачи, това ще ти остане 😉

Дани Кирилов
Дани Кирилов
19 януари 2022 14:22
Гост

Ами да я изкарат тази прокуратура от съдебната система и да си остане напълно независима. 🙂

А, иначе – част от принципа на правовата държава не беше ли да няма власт, която да е безконтролна и над която да е само Господ? Моля някой прокурор да ме поправи.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 14:38
Гост

Да, де- нали политическата власт е “върховната държавна власт в България“- такова изявление беше дадено в предаването Референдум вчера вечерта- та, как така политическата- т.е. изпълнителната власт, няма да контролира на 100 процента част от съдебната власт – прокуратурата, или пък цялата съдебна власт;D Това ли внушават “вашите политически ръководители, и майките на вашите политически ръководители“ на юридически неграмотното население на България, които по същество са и електорътът на политиците и прекият източник на народен суверенитет, без който политиците НЕ МОГАТ да се самоинсталират в НС на нетна месечна заплата над 10К лева;0

Дани Кирилов
Дани Кирилов
19 януари 2022 15:30
Гост

Да, де, г-н Трол, ясно ми е, че ви е трудно да направите разлика между изпълнителната и законодателната власт и че България е парламентарна, а не прокурорска република, но за едно сте прав – част от прекия източник на народен суверенитет явно е доста юридически неграмотен, щом допусна една тиквена партия, инсталирала тези юридически независими прокурорски титани, да влезе отново в НС „на нетна месечна заплата над 10К лева“.

Страхил
Страхил
19 януари 2022 14:21
Гост

Тези кьорави ли са, че гуруто им е направо за затвора. Тръгнали да го защитават.

Мишо
Мишо
19 януари 2022 14:23
Гост

Нали и те с в кюпа! Заедно със спецовете под крилото на селския корифей от Мирково.

Ласло
Ласло
19 януари 2022 14:16
Гост

А защо не поискат среща с кака Лаура. Да им обясни колко независими са и до колко Гешев е за този пост?

Минчо
Минчо
19 януари 2022 14:20
Гост

Защото тя си тежи на мястото. И ако се развихри ще хвърчи перушина.

адвокат от ПАК
адвокат от ПАК
19 януари 2022 16:01
Гост

Минче, кака ти Лаура ако ти перне една обвинителна пледоария си направо на седмото небе от щастие. Справедливо при това.

Отделен е въпроса и при нея как са нещата. Със зависимостите, понеже за онез американските бази във Влашко от противоракетната требеше да се вкара по некой друг влашки непослушник на топло.

853
853
19 януари 2022 21:19
Гост

Тежи,верно е!
Някъде към 100 килограма е вече…

Каква поредна каскетна драма
Каква поредна каскетна драма
19 януари 2022 14:15
Гост

Каскетно-трудови колективи пишат сърцераздирателни писма в подкрепа на Главния каскет. Епизод пореден.

Бисер
Бисер
19 януари 2022 14:17
Гост

Турските сапунки пасти да ядат.

Дамаджана
Дамаджана
19 януари 2022 21:20
Гост

Мълчи и смучи бе,трол!

Дидо
Дидо
19 януари 2022 14:15
Гост

Прокуратурата е последната инстанция, която се бори за независимостта на съдебната система.

Михаил
Михаил
19 януари 2022 14:14
Гост

А не мислите ли, че самият Гешев руши демократичните устои. Та той беше политически зависим!

Филип
Филип
19 януари 2022 14:12
Гост

Не очаквах друго становище на ПК. Ама нали каскетното ведомство ги държи на къс повод.

дълъг повод
дълъг повод
19 януари 2022 16:03
Гост

Много станаха поводите само и само да не кажеш истината. А те е, че за нищо не ставата и ич не са кадър, та затова пазят яслата до последно. Инак. Глад, студ, мизерия на свободния пазар на юридическия труд в най-бедната и корумпирана страна в ЕС.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2022 14:11
Гост

Анкета. Обективно погледнато, ще бъде ли отстранен (вкл. и доброволно) Гешев по законен път от длъжността главен прокурор на България преди изтичането на мандата му?
Да-👍
Не-👎
P.S. Само желаещите да участват да гласуват.

Димитър
Димитър
19 януари 2022 23:29
Гост

Не ,затова те пищят

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 14:08
Гост

Вместо да ревете да бяхте се държали като хора с характер и да не бяхте гласували като един тази седмица. Ако сте си мислели, че ще ни оставят на мира сте идиоти. Сега вече искат не само Гешев искат да ни управляват в собствената ни колегия, щото било опасно да се самоуправляваме. А вие декларации приемате……Писма пишете….