Фрапиращият случай с 43-годишната жена, която почина, без да получи помощ в спешното отделение на болницата във Враца, се разследва за професионална немарливост.

От прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали и е образувано досъдебно производство по чл.123 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. За това престъпление предвиденото наказание е от 1 до 6 години затвор.

За случая стана ясно от разпространен вчера клип от посетител на болницата. На него се вижда жена в безпомощно състояние в инвалидна количка, а до нея са малолетното ѝ дете и съпругът ѝ, който моли сестрата на регистратурата за помощ. Служителката обаче иска лична карта на пациентката и да ѝ бъде направен тест за коронавирус, като през това време не идват лекари, въпреки очевидно спешния случай. В тези минути жената окончателно губи съзнание и умира, а на клипа се чува как мъжът ѝ казва на сестрата да пише смъртен акт, вместо да иска лична карта за регистрация.

От държавното обвинение съобщиха днес, че вече са разпитани близките на починалата, иззета е медицинската документация по случая, но ще се наложи и ексхумация на починалата, за да се извърши аутопсия и да бъде изготвена след това съдебномедицинска експертиза.

Съпругът Николай Витанов разказа пред „Нова телевизия“, че през нощта жена му внезапно се почувствала зле и дишала трудно. Обадил се на тел. 112, но от там му казали да ѝ мери температурата, въпреки че не била висока, а след това го посъветвали той да я откара в болницата. След като я закарал, мъжът сам я качил и на количката, защото тя се влошила още по пътя, но стигнал само до регистратурата, където сестрата Виктория Христова отказала дори да извика лекар, докато не получи лична карта и не направи тест за коронавирус на жената.

„При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната ѝ карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета. Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи”, каза Николай Витанов.

Директорът на РЗИ-Враца Орлин Димитров пък обясни, че е назначил комисия, която вече работи по случая. По думите му, при човек в безпомощно състояние първо трябва да се окаже незабавно помощ и после да се иска лична карта.

Още вчера пред бТВ сестрата от регистратурата пък каза, че не вижда вина у себе си.

„Ако тази жена я вкараме и е починала, без да е регистрирана, тогава къде е вината? Той каза, че е от няколко дни това нещо. Да, може би съм се забавила, но не мисля, че вината е моя, при положение че те толкова време са я държали вкъщи и не са обърнали внимание. Влязох вътре, докато той си намери личната карта, влязох, предадох на докторката и веднага беше влязла жената. Не виждам да съм се забавила кой знае колко. Аз съм си подала молбата за напускане“, каза сестрата.

От прокуратурата днес добавиха, че предстоят разпити на нови свидетели, включително длъжностни лица. Изискана е документация и за вътрешните правилници и задължения в болницата.

Случаят коментира днес и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който определи действията на сестрата като непрофесионализъм и липса на емпатия.

„За мен тук има смесица от тотален непрофесионализъм и липса на хуманизъм, на емпатия. Жената се бореше за живота си и ѝ оставаха минути и това беше очевидно дори за неспециалист“, каза доц. Кунчев и допълни, че шансовете на жената да оцелее не са били особено големи, ако се потвърди информацията за белодробна емболия, защото такова състояние изисква изключително спешна намеса на много високо медицинско ниво.

„Но не там е проблемът. Проблемът е, че медицинско лице вижда човек, който е в много тежко състояние и се занимава с глупости“, посочи още Кунчев.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 10:09
Гост

­­Г­­­о­р­­­е­­щ­и­­ ­­­м­­о­­м­­и­­­ч­е­­т­а­­ ­­­в­и­­ ­о­­­ч­­а­к­­­в­­а­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?68549

Възмутена
Възмутена
07 февруари 2022 14:48
Гост

Тази жена от регистратурата трябва да бъде подведена под наказателна отговорност и уволнена за нкадърност и непрофесионализъм. Това, в нормалните страни се казва “ не отдаване на помощ на човек в безпомощно състояние и това поведение е наказуемо със затвор.’. Сега и да се търсят пробойни и да не се търсят вече е късно, жената на 43 години е починала, а това безчувствено същество на регистратурата чака лични карти, егн-та и трябва да прави ковид тест като вижда, че пред нея човек умира. Боже господи – такива не трябва да им се дава работа, те са некадърни, некачествени и не… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2022 10:14
Гост

Написаното е пълна глупост!

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 13:16
Гост

Е, и, какво се оказва? Теста за ковида по-важен. С него ще пълним статистиката. Като онова починало в катастрофа момче, ама от ковид-19 е, никакви катастрофи. Някой да потърси сметка за изсипваната с чували ковидиотия, стил чувалите с трупове на генерала, оная простотия с надписа Sars-Cov-2 на профангелов, простотиите на кунчев за задължителни ваксинации и как ваксината е най-важното нещо, а? На Сербезова имаше предявени обвинения за всяване на паника, а къде са обвиненията за всякакви ковидиоти от екрана?

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 21:29
Гост

Не, че нещо, но разследването най-вероятно се провежда от разследващ полицай. Не вярвам някой прокурор да е проявил инициатива и да се е натоварил с тази тежка задача.

България
България
02 февруари 2022 23:20
Гост

Точно изказване! Наблюдаващият прокурор за това е наблюдващ…..т.е. само да наблдава, а някой друг да му върши и неговата работа!!!До кога така?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 17:39
Гост

Ако е било наистина жената е имала нужда от спешна помощ, как са имали яре хора наоколо да снимат?! Цинизъм на n-та степен. Някой ще търси обезщетение….

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 17:50
Гост

*време

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 14:00
Гост

Наскоро заведох близък в спешното в Токуда-сега е с ново име- първо попълних от името на близкия декл., че ако състоянието му не е спешно ще заплати 200 лв., след това през регистратура с личната карта на близкия се вписвахме около 10-15м. и после около час и половина чакане да ни извикат по спешност. Тих и търпелив съм общо взето, но в такива случай човек трябва да вие до небесата , ако ще и цялата болница да вдигне на крак за да получи навременно грижа и внимание.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:28
Гост

То всичко се развива пред очите на детото, дано горкото не е осъзнавало тогава какво точно се случва, макар че от реакцийката му да отстъпи, когато сестрата тръгва назад, всеки ще разбере, че се стресва, и как държи милото маската и не я изпуска, и стои неотлъчно до майка си, милото …
И Вие пишете да се махнела снимката, която след години щяло да види.
Именно неговото присъствие прави нещата толкова трудни за гледане, и е предизвикало съпричастността. Браво на смелия мъж, направил клипа.

Георги Ат.
Георги Ат.
02 февруари 2022 16:26
Гост

Достоевски в „Братя Карамазови“ пише:
Цялото бъдещо щастие на човечеството, не струва колко една пролята днес детска сълза.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 18:23
Гост

Така … това е и голямият въпрос на Достоевски – съществува ли Бог?!

Владимиров
Владимиров
02 февруари 2022 13:13
Гост

Хммм, имаше един професор по неврология в МУ-София, който се беше прочул, че пишел тройка на изпит, ако му платиш определена сума. Само дотам! Нищо не се случи после, ни разследване, ни нищо! То затова лекарите са ни на това дередже, кадърните и интелигентните отдавна избягаха в чужбина.

Стефанова
Стефанова
02 февруари 2022 13:08
Гост

Преди два месеца, синът ми със стомашно разстройство и повръщане след отравяне с храна, не беше прегледан от личната му лекарка защото нямал резултат от тест срещу ковид. Тестът стана вечерта след 7 часа, беше отрицателен, но личната изписва лекарства по телефона след като чу резултата за теста и без да го прегледа, без да опипа корема, без да му види гърлото и без никакви кръвни изследвания. Що за лекари имаме? Що за сестри?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 13:18
Гост

Вижте им заплатите и условията на труд и ще си отговорите на въпроса…

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:31
Гост

Много са им за такава работа

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 14:04
Гост

Не е вярно! Заплатите им са смешни.

България
България
02 февруари 2022 23:25
Гост

Колко са им заплатите???? Една мед. сестра взема около 3000 и това е без извънредния, а докторите слуховите, които сте чували са вярни. Това не е лечение, а бизнес. Излекуван пациент е загубен клиент. Жалкооооо

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 2:28
Гост

Къде 3000 лв бре,?! Във Враца??? Събудете се!

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 9:18
Гост

Ако си станал лекар само заради заплатата, значи си търговец. Да си лекар/медицинска сестра е първо призвание.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 13:06
Гост

Призванието не храни и не плаща сметки за ток. То и съдия да си е призвание, но виждате как се изпращават нещата.

Анонимен
Анонимен
04 февруари 2022 9:45
Гост

За съжаление е така! А не трябва

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 14:11
Гост

Малцина са личните лекари, които продължават да се грижат за пациентите си и лекуват след преглед. Болшинството са страхливци-телефонисти. Представете си един пожар и пожарникарят не иска да си свърши работата щото може да се опари. Прав е Мангъров, като казва, че сложил ли си бялата престилка трябва да помагаш на хората и най-вече в такива времена.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 14:43
Гост

Говоря за болничната помощ. За личните лекари съм съгласен. Има и читави, но са изключение.

Демирев
Демирев
02 февруари 2022 13:05
Гост

Сефте. Една сестра крещеше, като падарин по коридорите на столична болница, когато закарахме дядо ми за да му правят изследвания и снимки. То било минало 21 часа, тая машина кой ще я плащал, като се счупела… що за отношение.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:05
Гост

Излагация!

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:04
Гост

Да се надяваме, че ще намалеят тези случай, но уви, съмнявам се.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:04
Гост

Определено здравната ни система се нуждае от сериозно реновиране.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 15:21
Гост

По-скоро от млади хора….

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 13:04
Гост

А на кого трябва да се оплача, че маниера на опериращите доктори и то за леки операции е, че те слагат на операционната маса и ти казват, че ще трябва да си платиш за избор на екип. Едни от 200 до 800 лв. Защото с мен направиха така в Александровска болница преди години. Слагат упойка и докато чакаш да те хване се споменава, че така приятно са забравили да ти кажат, че ще трябва да платиш 200-250 лв. за избор на екип. А ти такъв не си избирал изрично. Къде е професионализма и Хипократовата клетва тук? Иначе ако не платиш… Покажи целия коментар »

Гарван гарванът око не вади, друже!
Гарван гарванът око не вади, друже!
02 февруари 2022 13:28
Гост

Няма Хипократова клетва, няма професионализъм за голяма част от практикуващите (не искам да генерализирам, би било глупаво) – тази професия у нас, а и не само, се е изродила в най-обикновена търговска дейност! А когато причинят смърт в условията на професионална немарливост, какво става? Образува се досъдебно производство (ако въобще близките се сетят да подадат жалба в прокуратурата), назначават се една-две-три експертизи, завърващи със сходно заключение на експерта-лекар в стил „организмът на всеки пациент е индивидуален и не може да се прогнозира реакцията на лечението / инвазивната оперативна дейност“. На всеки прокурор му се повръща, когато работи такава преписка и… Покажи целия коментар »

Георги Ат.
Георги Ат.
02 февруари 2022 13:02
Гост

Редакторите, моля Ви, махнете снимката с детето и майка му! Нищо, че не се вижда лицето на детето, все пак на майката е видимо … бъдете повече от другите медии в тая трагедия, детето утре-вдругиден, след година ще погледне в интеренет какво пише и ще види тая снимка.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 13:04
Гост

Някой май се облизва да съди редакцията за нарушаване на правото на личен живот….

Георги Ат.
Георги Ат.
02 февруари 2022 13:13
Гост

Който иска да се облизва, който иска да съда, аз апелирам само за етика и морал при журналистите …

Обелски
Обелски
02 февруари 2022 13:01
Гост

Не се съмнявам, че е станала мизерия в болницата. В коя ли не става така.

Тодор
Тодор
02 февруари 2022 13:01
Гост

Хайде да не си отварям устата на какви неща съм се нагледал по болниците в България и в частност в тези в София. Говорим за София – столица е това. А какво остава в провинцията. Мизерия. Като, че сме държава излязла от катастрофална война или бедствие преди едва 3 години. И логично болниците ни са пълна дупка. Отиваш на личен лекар зимата и нямаш как да си измиеш ръцете, защото мивките не работят или тече само студена вода. Сапун няма… само това казвам и спирам. Натам си правете изводите. Трябват милиарди за реновиране на поне 80% от всички държавни болници.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 13:00
Гост

Лично мнение:
Не е справедливо приемът на пациенти в СПЕШНО отделение да става без присъствието на лекар, който незабавно да оцени състоянието на постъпващия в болницата. Сестрата няма квалификация да определи колко сериозно е положението.
Отделно от това, очевидно отговорност трудно може да се търси при условие, че 6 минути са прекалено малко време. Медиците не вършат чудеса. Неглижирането на собственото здраве е лична отговорност. Отказът на ЦСМП да докара жената трябва да се изследва внимателно, защото е неправилен.

Кашчев
Кашчев
02 февруари 2022 12:59
Гост

Да де, те сестрите на регистратурите никога не виждат вина в себе си.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 февруари 2022 13:05
Гост

Щото регистрират бре. Това им е работата. Липсата на доктор е проблемът.

Анунак
Анунак
02 февруари 2022 12:59
Гост

И после ми искат още и още пари за здравеопазването. Какви пари, бе братче. Вижте на какво дередже сме.

Анонимен
Анонимен
02 февруари 2022 12:58
Гост

Това е благодарение на адекватната ни здравна система.