Софийската градска прокуратура внесе протест срещу освобождаването на подсъдимия за смъртта на журналиста Милен Цветков под домашен арест. Софийският градски съд вчера постанови домашен арест за Кристиан Николов, който да бъде контролиран с електронна гривна, като отчете, че той е задържан от година и четири месеца, освен това прецени, че няма опасност той да се укрие и да извърши престъпление.

От държавното обвинение обаче не са съгласни с тези изводи и настояват Николов да остане в ареста. „Извършеното от него престъпление е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр.2, вр. ал.1, пр. 3 от НК – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт“, изтъкват от прокуратурата. И не споделят виждането на съда, че продължителността на задържането на подсъдимия е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление, както и че няма реална опасност той да се укрие.

Освен това според прокуратурата срокът на задържането на Николов не е прекомерен.

„От събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици. Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението“, посочват от държавното обвинение.

Друг аргумент на прокуратурата е, че в хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния на Николов – редовно купуване на наркотици. „С оглед на това Софийска градска прокуратура счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност той да извърши престъпление“, заявяват от обвинението.

Що се отнася до другата предпоставка за налагане на мярката за неотклонение „задържане под стража“ – опасността той да се укрие, прокуратурата изтъква, че той трайно е живял в чужбина и има възможности да организира укриването си.

Затова Софийската градска прокуратура заявява, че Кристиан Николов трябва да остане в ареста.

Милен Цветков беше убит на пътя на Великден миналата година. Тогава Николов се заби с автомобила си в колата на журналиста на червен светофар в София, при драстично превишена скорост и след употреба на три вида наркотици. Затова и беше обвинен, че е причинил смъртта на Цветков при евентуален умисъл, за което може да получи и доживотен затвор.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 септември 2021 17:25
Гост

Накрая каскета ли ще плаща по ЗОДОВ? На всеки нормален пеналист му е ясно, че няма как да издържи такова обвинение- за умишлено деяние, при положение, че деянието е непредпазливо?

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
04 септември 2021 2:00
Регистриран

ПРОТЕСТА НА СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА, НАСОЧЕН ПРОТИВ ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД, С КОЕТО СЕ УВАЖАВА ИСКАНЕТО НА ПОДСЪДИМИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА МЯРКАТА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ ОТ ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА В ДОМАШЕН АРЕСТ Е НЕПРАВИЛНО И НЕОБОСНОВАНО И В ТАЗИ НАСОКА ИЗЦЯЛО СЕ СПОДЕЛЯТ ИЗЛОЖЕНИТЕ В ПРОТЕСТА НА СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА СЪОБРАЖЕНИЯ, А ИМЕННО, ЧЕ ПРЕДВИД НАЛИЧНИЯ ДОКАЗАТЕЛСТВЕН МАТЕРИАЛ ЗА ТОВА ЧЕ ПОДСЪДИМИЯ СИСТЕМНО УПОТРЕБЯВА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕОСПОРИМИЯ ИЗВОД, ЧЕ Е НАЛИЦЕ РЕАЛНА ОПАСНОСТ ПОДСЪДИМИЯ ДА ИЗВЪРШИ ДРУГО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. СЪЩО ТАКА ОСНОВАТЕЛЕН Е АРГУМЕНТЪТ НА ПРОТЕСТА НА СОФИЙСКАТА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА, ЧЕ Е НАЛИЦЕ РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПОДСЪДИМИЯТ ДА… Покажи целия коментар »

Хидко
Хидко
03 септември 2021 2:12
Гост

Проблема е в текста на закона, който изисква да се докаже умисъл. Очевидно не може да се докаже умисъл за самото убийство, но има умисъл в сядането зад волана надрусан до козирката. И ето тук, прокуратурата е слаба. Там няма умни хора, явно. Не достатъчно, поне. Иначе щяха да развият точно тази теза на умисъла, а не само да я посочат. Трябва да покажат, че при осъзнавана възможност за по-голяма вероятност от птп, убиеца целенасочено се е качил в колата и е поел отговорността за всички последствия. Това е умисъл.

Анонимен
Анонимен
03 септември 2021 12:03
Гост

Я помисли малко върху „бозата“, която си изписал!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 23:23
Гост

Навремето с Любо счупихме стъклата на гимназията, няма да се обяснявам, веднага ни хвана един човек и – милицията, човек не съм удрял в живота, превантивно съм се възпитавал и аз самият – така че да смеля агресивното в мен, 1-90 съм – каратист, гледам да не агресирам. Какво да направим, че да възпитаме ново – спокойно поколение, да не са нахални, с пороци, сега без да пушат и да пият – не може, но с това синтетично друсане, малко ми идва в повече, то там е път без изход, голема джунгла е капитализма, май са прави класиците. Тук трябва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 16:01
Гост

Ама сте едни съдници всички тук…!!!

Г.М
Г.М
02 септември 2021 14:42
Гост

Прост народ слаба държава!
Ако убие вашето дете,ще го пуснете ли?Такива дела трябва да се гледат само от жури от специално подбрани хора,които са загубили близки в ПТП.

Прости юристи, слаба държава!
Прости юристи, слаба държава!
02 септември 2021 15:15
Гост

Викате, пълна безпристрастност, за да може да има и никакво лично отношение!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 15:53
Гост

Ами тогава само доживотни наказания ще се четат!

Де юре
Де юре
02 септември 2021 13:50
Гост

И Миню Стайков, и още много други ги държаха по няколко години в ареста, а после всички ние плащахме обезщетенията, присъдени от ЕСПЧ. На слабоумните представители на Каскетното ведомство единствено Съдът за специализирани поръчки на мафията може да им уважава подобни безумни искания, мотивирани единствено с тежестта на предвиденото наказание.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 19:27
Гост

Че как сме плащали за Миню, като Европейския съд каза, че не му се дължи обезщетение.

Колибесов
Колибесов
02 септември 2021 13:23
Гост

За умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт-домашенн арест. Пълен парадокс.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 15:56
Гост

Дали е умишлено обаче? В това е въпросът-както казва авторът

Лозан
Лозан
02 септември 2021 13:21
Гост

СГС не предположиха ли, че Кристиан Николов има възможности да организира укриването си.

Прах в очите
Прах в очите
02 септември 2021 13:22
Гост

За тях той се е поправил. Е, почти, нали бил помагал и на администрацията.

Бошкофф
Бошкофф
02 септември 2021 13:19
Гост

Естествено, че има опасност той да се укрие и да извърши престъпление.

Стоян
Стоян
02 септември 2021 13:20
Гост

Факт е, че има и други противозаконни деяния на Николов.

Филип
Филип
02 септември 2021 13:18
Гост

Като се има впред вид съзнателната употреба на наркотични вещества и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици, този не трябва да излиза от ареста.

Цеци
Цеци
02 септември 2021 13:24
Гост

И от затвора. Надявам се на справедлива присъда.

Димо
Димо
02 септември 2021 13:17
Гост

Поздравления за обвинението. Трябва да има справедливост.

Мики
Мики
02 септември 2021 13:15
Гост

Човек, който е употребил три вида наркотици и причинява смърт, не може да бъде пуснат да си стои в къщи. Та дори и с гривна.

Ася
Ася
02 септември 2021 13:16
Гост

Той и с гривна може да си пие и да се друса. Въобще не трябваше да го пускат.

Марин
Марин
02 септември 2021 13:13
Гост

Има реална опасност този да извърши престъпление. Как въобще му промениха мярката.

Симеон
Симеон
02 септември 2021 13:14
Гост

Много разочароващо решение на СГС.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 13:11
Гост

Дано да не съм прав, но ме съмнява това момче да се поправи.

Ники
Ники
02 септември 2021 13:12
Гост

Само за година и четири месеца! Твърде кратък срок.

Бисер
Бисер
02 септември 2021 13:10
Гост

Браво! На този мястото му е в затвора.