Прокуратурата започна проверка за това как се спазват противоепидемичните мерки в някои домове за възрастни хора и за предоставяне на социални услуги.

В тази връзка Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от здравния и социалния министър Кирил Ананиев и Деница Сачева за предприетите мерки и тяхното спазване след обявяването на извънредното положение на 13 март.

ВАП се е сезирала по публикации в медиите за разпространението на Covid-19 в домовете за стари хора в гара Орешец, Кула и Радомир, както и в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин, Службата за защитени жилища за лица с умствена изостаналост в Банско и др.

По силата на чл.18а, ал.6 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) и чл.40е от Правилник за прилагане на ЗСП, социалните услуги, предоставени в специализираните институции, трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство“, се казва в съобщение от държавното обвинение.

Същевременно в районната прокуратура в Перник е получен сигнал от служители от дома за възрастни хора „Св. Иван Рилски“ в Радомир за положителни проби за коронавирус.

Заради това РП-Перник е разпоредила на областния управител на града, директорите на местните РЗИ и Инспекция по труда, както и на кмета на Радомир, на дирекцията „Социално подпомагане“ и на ръководството на дома да извършат проверка по сигнала.

Прокуратурата следи за спазването на законността, по-специално действията на администрацията и контролните органи на изпълнителната власт, затова изисква от по-горе посочените органи да упражнят контрол и да предоставят информация относно предприетите мерки за превенция на разпространяването на коронавируса и спазването им. Изискана е информация и за броя на проведените изследвания за COVID-19, както и резултатите от тях, на персонала и на настанените към настоящия момент в дома лица“, съобщават още от държавното обвинение.

В последните дни се забелязва ръст на заболелите с коронавирус в тези заведения. По последни данни в дома в Гара Орешец 19 души са с положителни проби. В центъра за младежи във Видин осем човека са с COVID-19, а в Радомир четирима социални работници са дали положителни резултати при тестването за инфекцията.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
06 май 2020 7:48
Гост
Анонимен
Анонимен
05 май 2020 11:39
Гост

Ще проверят тук-там, отгоре, отгоре и с това ще се приключи. Я да вземат да направят тестове на всички от дома и да видим резултатите.

Moni
Moni
05 май 2020 11:41
Гост

Сетиха се кога да се загрижат. А знаят ли тези възрастни хора в каква мизерия живеят.

Стаматова
Стаматова
05 май 2020 11:14
Гост

Всичко е бошлаф работа. Голяма реклама по телевизията за тая прокуратура колко много работа върши и тоя с каскета как е до най-малкия човек в най-малкото село…буквално е до него. Ходи до там. Обаче иначе големите тарикати ги пускат. Стойте и гледайте как убиеца на М. Цветков ще го пуснат. А именно прокуратурата водена от Гешев е тази, която трябва да повдигне адекватни обвинения, които ще издържат в съдъ!

Стоил
Стоил
05 май 2020 11:25
Гост

Този човек наистина ще се измъкне. Сега прехвърлят вината върху хората, които са оказали първа помощ на Цветков.

Йосиф
Йосиф
05 май 2020 11:12
Гост

Явно има нередности там. Така да пламнат…

Гого
Гого
05 май 2020 11:44
Гост

Е, да видим резултатите от проверката.

Филип
Филип
05 май 2020 11:12
Гост

Ма на умрело куче нож вадите бе. Защо не проверите маститите бизнесмени и техните нарушения на пътя, които нарушения не са абстрактни от типа – Божков не платил данъци. И да ги е платил, не ми говорете как щели да се вдигнат на пенсионерите с по 200 лв пенсийте. Значи и да ги плати всички пари Божков пак никой възрастен няма да усети това плащане. Ще потънат тия пари я за магистрали и ще си ги делнете със строителната фирма, я за някакви калпави ремонти, я за някакви проекти финансирани от държавата. Изобщо все неща при които модела е такъв,… Покажи целия коментар »

Каменов
Каменов
05 май 2020 11:09
Гост

Съмнява ме да открият нещо

Манолева
Манолева
05 май 2020 11:09
Гост

Подкрепям проверката.

Цицеров
Цицеров
05 май 2020 11:09
Гост

Трябва да се направят проверки. И не само на този дом, а и на много други

Василева
Василева
05 май 2020 11:08
Гост

А дали да не проверят дали всичко е било ОК и преди вируса. Защото знаем, че някога в тези домове се отнасят пренебрежително към възрастните хора или хората с увреждания.

Englishman
Englishman
05 май 2020 11:07
Гост

не от днес и от вчера битува мнението, че тези домове са се превърнали в нещо, като концлагери. Отнасят се гадно с домуващите там. Внимателно трябва да се избират домовете и да се говори със сестрите, а не само с шефката им.

Филипа
Филипа
05 май 2020 11:06
Гост

Редно е да се провери, защото тези хора там са беззащитни и са уязвими. а ако хората грижещи се за тях не умеят да ги пазят, то те не трябва да работят там

Деница Р
Деница Р
05 май 2020 11:06
Гост

Защо ми се струва, че тая прокуратура никаква работа не върши, но за сметка на това голяма рклама върви по телевизията за нея

Кики
Кики
05 май 2020 11:34
Гост

Също като евтина стока, която рекламират по телевизията. Всичко е пункт и пластика.