След като обяви, че е дал списъка с 19 имена на хора, замесени по думите му в тежки престъпления, на 20-ия човек от този списък, премиерът Кирил Петков съобщи, че сред тях е и това на бившия финансов министър Владислав Горанов.

Преди дни Петков предаде на прокуратурата списък с 19 имена на хора, за които има съмнения, че са замесени в престъпления. Сред тях е и това на бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари“.

Пред медиите премиерът заяви, че в пленарна зала по време на парламентарния контрол е бил попитан защо списъкът е от 19 имена, а в Брюксел е говорил за 20 души.

За 19 човека дадох публична информация. Има публична информация и за 20-ия и 20-ият всъщност е човекът, на когото предадох информацията“, обясни пред журналисти премиерът.

Днес пред Нова телевизия Петков посочи още едно име от този списък – това на бившия финансов министър Владислав Горанов.

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари“ и на екс министърът на финансите Владислав Горанов. За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Не казваме кой е виновен. Просто искаме да знаем, когато има свидетел, готов да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало“, посочи Петков

Премиерът каза и как се е стигнало до призоваването му във ВКП. „Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия“, каза днес Петков.

Попитан дали бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев е в списъка, премиерът напомни, че на него са повдигнати обвинения, но на свой ред зададе риторичния въпрос защо прокуратурата не опитва да направи опит да го разпита онлайн.

За мен е изненадващо, че ние като общество ги знаем, кой не е гледал „Осемте джуджета“ и Петьо еврото, кой не е видял пачките и кюлчетата. Коя е Мата Хари и защо не е разпитана? Имената Таки, Маджо всички ги говорят, но никой не смее да повдигне реално въпроса. Би трябвало да е работа на главния прокурор, а не моя, той е трябвало да работи по тях през цялото време и да има резултат. КТБ е 4% от цялата икономика, а в САЩ при „Мадоф“ при 0.04% всички влязоха в затвора. САЩ обявяват Пеевски за един от най- корумпираните, сега седи на първи ред в парламента. Ние решихме да кажем тези неща ясно“, изтъкна министър-председателят.

Ще е добро начало, ако се справим с тези фигури и се убедим, че прокуратурата си е свършила работата, каза Петков.

Той допълни, че не проучва по своя инициатива въпросите, които вълнуват обществото. „Ако имахме изчистена държава, е много трудно да намериш информация, а тук сме заливани. Толкова ни е нисък прагът на качество на работа на прокуратурата. Всеки български гражданин има достъп до тази информация, но няма никакви резултати. Щеше да е много хубаво специалните служби да ходят да търсят, защото е трудно да се открие“, заяви Петков.

Тезата на премиера е, че той не е разследващ орган, тя беше споделена при коментара му във връзка с проверката на прокуратурата дали израелският софтуер „Пегас“ е използван за подслушване и от българските власти.

От държавното обвинение съобщиха, че е изискана информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания „NGO Group“ „Пегас“, както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на СРС с този софтуер. Същата информация е изискана от ДАНС и ДАТО.

В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер „Пегас“ и евентуално къде е реализиран той“, добавиха от прокуратурата.

Информацията за проверката идва дни, след като Израел създаде специална комисия, която да разследва дали полицията там е подслушвала незаконно общественици и журналисти с шпионския софтуер.

За него стана известно миналата година след журналистически разкрития, че е използван за следене на хиляди активисти и правозащитници. Това е ставало чрез смартфоните им, които с „Пегас“ се трансформират в устройства за следене и от разстояние могат да извличат снимки, съобщения, местоположение, да се активира микрофона за запис на разговори и др.

В изнесената тогава информация се спомена също, че софтуерът е създаден в България, Кипър и Израел.

Примерът Кирил Петков също се изненада защо сега прокуратурата започва проверка, като за случая с „Пегас“ се знае от лятото на миналата година. „Интересно защо толкова месеци, след първоначалната информация се сезира прокуратурата. Ако има такова нерегламентирано използване, аз съм първия човек, който бих подкрепил пълно разследване на случая“, заяви Петков в кулоарите на парламента пред журналисти.

Той заяви, че днес е разговарял с ДАНС, която заявила, че няма данни софтуерът „Пегас“ да се използва от която и да е българска институция.

В отговор на въпрос как си обяснява реакцията на прокуратурата сега, Петков заяви: „Не знам. Напоследък прокуратурата действа по доста интересен и странен начин. Вие видяхте в нашия случай – искат да им даваме допълнителна информация, въпреки че тя е публично известна“.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 февруари 2022 14:43
Гост

Много ми е интересно какви точно ключови думи са написали в търсачката на Гугъл?? 🤔

Проскубания бухал
Проскубания бухал
12 февруари 2022 14:48
Гост

Само да не е вземано от Уикипедия, че там всеки може да редактира. Хмм…. 😏

Съдия
Съдия
12 февруари 2022 13:38
Гост

В списъка, дали е шефа културист на НАП и приятелят му Министър, както и МВР Министъра, а защо не и дъщеря му, че нейните батаци са страшни. Обаче за това никой не говори и нея никой няма да изчагърта. Честита съдебна реформа!

Стига илюзии!
Стига илюзии!
11 февруари 2022 21:42
Гост

Лекс, моля не отразявайте действията или бездействия на подбрана група слуги с каскети, като такива на прокуратурата! В България прокуратура няма! Шайка с каскети имитира нещо, което няма нищо общо със законно наказателно преследване!

Ззз
Ззз
11 февруари 2022 23:32
Гост

Ти щото си много умен…хахаха!
Трол!

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 20:20
Гост

Някое герберастче ли е било подслушано, че каскетурата така рипна изведнъж?

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 13:54
Гост

Кирил Петков: 20-ият в списъка ми за прокуратурата е този, на когото го предадох

Kind
Kind
11 февруари 2022 23:33
Гост

За Киро Тъпото ли говориш?!

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:43
Гост

Израел пък какво толкова се притеснява от журналистите си

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:43
Гост

Създадено е тук и в Кипър и в Израел? Уау. Дали няма английско присъстиве в този проект?

Димо
Димо
11 февруари 2022 10:53
Гост

Българите пак се изявихме.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:42
Гост

Е как не. Това ще проверяват, не Пеевски и Борисов.

Hari
Hari
11 февруари 2022 10:54
Гост

Тези двамата най- накрая трябва да отидат зад решетките.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:42
Гост

Не них се изненадал да са подслушвали

Anonimen
Anonimen
11 февруари 2022 10:56
Гост

И аз. Въпросът е дали това ще се установи при проверката.

Радски
Радски
11 февруари 2022 10:41
Гост

Ах, как обичат военните да слагат антични имена на произведенията си. Чеше им егото и вероятно им лекува еректалната дисфункция.

Младенова
Младенова
11 февруари 2022 10:40
Гост

Определено трябва да се провери дали са подслушвани незаконно хора, а не дали е с Пегас или с Кентавър или с нещо друго от митологията.

Milena
Milena
11 февруари 2022 10:40
Гост

Ми защо да не сме. Ние сме гъсти с евреите.

Радосвета
Радосвета
11 февруари 2022 10:39
Гост

Израел чак така ли подслушва? Не знаех.

Заки
Заки
11 февруари 2022 10:58
Гост

Със софтуер! Хитро.

Людмил
Людмил
11 февруари 2022 10:39
Гост

Според мен по времето на Цветанов и Борисов са подслушвали с каквото са могли.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2022 10:38
Гост

Интересо е да проверят. Но е интересно също така, че не проверяват сигналите срещу Маджо, Пеевски, Борисов.

Сотир
Сотир
11 февруари 2022 10:59
Гост

Е, нали ще им извадят кирливите ризи.