„Историческият урок от Холокоста, който никога не трябва да забравяме, е, че всички хора винаги трябва да сме част от голямото семейство на демократичните народи и никога не бива да сътрудничим по какъвто и да било начин на тирани, които отправят предизвикателства към международния ред“. Това послание е отправил главният прокурор Иван Гешев в изказването си (видео виж по-долу) по време на Международна конференция в полския град Краков, посветена на 84-та годишнина от „Кристалната нощ“. На форума, организиран от Европейската еврейска асоциация, е обсъден опитът на европейските държави по предотвратяване на проявите на антисемитизъм и мерките срещу престъпленията от омраза.

В изказването си Иван Гешев е изтъкнал историческия пример, който дава нашата държава през Втората световна война със спасяването на българските евреи.

„Всички ние скърбим за загубата на невинни животи, станали жертва на расовите и религиозни предразсъдъци и на омразата. С поклон пред паметта на над 1 милион души, които са загинали в този лагер, който посетихме вчера (лагерът „Аушвиц“), и пред паметта на над 6 милиона евреи, убити през Втората световна война. Стоя обаче и с гордост, защото българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях, повтарям – нито един от тях –  да бъде депортиран в лагерите на смъртта“, е казал той.

В речта си главният прокурор е отбелязал заслугите на Българската православна църква, на българските политици по това време, на българските юристи, лекари и писатели, както и на мнозина граждани, допринесли за спасяването на 48 000 български евреи в годините на Холокоста.

„Изпълнен съм и с надежда, въпреки че и днес за съжаление наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война, аз се надявам, че уроците на Холокоста са научени и че примерът, който моят народ е дал за хуманизъм, толерантност и достойнство, е жив. Че доброто ще надделее и няма да допуснем повече повторение на това огромно зло“, е заявил още Гешев.

Главният прокурор е определил спасяването на българските евреи като подвиг. „Чудо, за което по света не знаят почти нищо, с изключение на държавата Израел, а за съжаление и в моята страна се говори малко. Аз съм човек на думите и на делата, защото съм юрист и прокурор и това е нормално. Във времена на възраждане на езика на омразата, на антисемитизма, на неща, които може би смятахме за забравени, все по-важни стават делата. Или както е казал, най-великият българин Васил Левски – „дела трябват, а не думи“, е казал още Гешев.

Главният прокурор е запознал гостите на конференцията с предстоящия форум „Stop hate speech”, посветен на предотвратяване на езика на омразата, който прокуратурата организира в София.

В събитието в българската столица ще участват гости от различни религиозни общности като символ на толерантността, както и граждански активисти, свързани със защита на човешките права и свободи. Гешев е съобщил, че в международната конференция, която ще се проведе на 5 и 6 декември, ще участват главните прокурори от множество европейски страни, които ще обсъдят и юридическите измерения на противодействието на езика на омразата и проявите на антисиметизъм. Софийският форум на толерантността се организира със съдействието на Европейската еврейска асоциация.

„Защо това е важно – казваме, че Холокостът е започнал с погрома на „Кристалната нощ“. Според мен е започнал много по-рано от 30-те години на миналия век. Започнал е с първото изречение на езика на омразата. Просто то не може да бъде датирано. И затова това, което се случва с езика на омразата в днешни дни, наистина е опасно.

Тази конференция ще има три панела, всички религиозни общности ще бъдат представени. За нас ще е чест да посрещнем всички тях. Вторият панел ще е от различни неправителствени организации и личности, които формират общественото мнение. Надявам се и съм сигурен, че ще имаме и представители на държавата Израел.

Третият панел е юридическият, тъй като езикът на омразата има и юридически измерения. Поканих и съм сигурен, че ще дойдат, поне 10 главни прокурори от страни в Европа и Европейския съюз. Сигурен съм,  че това ще е най-голямото събитие в страната ми и се надявам с общи усилия да стане и европейско събитие. За мен е чест, че съорганизатор ще бъде Европейската еврейска организация“, изложи идеята за конференцията Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи още, че през следващата година, когато предстои да бъде отбелязана 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, в центъра на София ще бъде открит голям паметник в памет на юристите, допринесли за историческия акт. Пред участниците във форума в Краков Иван Гешев е припомнил думите на изследователя, дипломат и хуманист Фритьоф Нансен: „С трудните проблеми се справям веднага, с невъзможните проблеми ми трябва малко време, за да ги реша, така че се надявам с общи усилия да решим и невъзможните проблеми“.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 ноември 2022 18:16
Гост

Не е като да няма нужда да се ограничи езикът на омразата, щото покрай войната в Украйна, някои радикализирани индивиди у нас се самозабравят и се подиграват на смъртта на хората.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 12:02
Гост

Тоя да не се гласи за посланик в Израел? Нещо много взе да се напъва в политически PR акции и май се оглежда за някакъв приемлив за него изход от прокуратурата.

тоя пък какво разбира
тоя пък какво разбира
09 ноември 2022 11:58
Гост

Истински евреи има много малко и по време на Втората световна война са живели на територията на сегашен Израел и Палестина, така че тях никой не ги е гонил. Тези в Европа са хазари, приели юдаизма и откраднали еврейската история. След разпадането на Хазарския хаганат са се разселили по целия континент. Понеже са хитри, са натрупали пари и са пуснали пипала навсякъде във властта. Затова и периодично са били подлагани на гонения. Сега управляват САЩ и целия свят. Как точно всички виждаме…

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 11:43
Гост

Голяма част от изказването сякаш е преписвано от сценария на „Двойникът“ – лозунгите са много сходни. Във филма бакалинът, който се „превърна“ в научен труженик, на събранията цитираше закачени на стената лозунги и всички се дивяха на неговата остроумност.

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
09 ноември 2022 11:08
Гост

Ако живеехме преди 80 години, Гешев нямаше да поднася цветя в Аушвиц, а щеше сигурно да е основния нацист отговорен за изпепеляването на евреите там. ГЕШЕВ Е ПОЗОР !!! ГЕШЕВ е и пътник и го знае много добре, за това се активира в последно време и се показва повечко. Тоя човек е за затвора, защото е слугинче на мафията!!!

Ростислав
Ростислав
09 ноември 2022 10:59
Гост

Много добра инициатива. Браво.

Рики
Рики
09 ноември 2022 10:58
Гост

Много силни думи. Поздравления за Гешев.

Димитров
Димитров
09 ноември 2022 10:55
Гост

Браво! Гешев ме изненада много приятно.

Щерев
Щерев
09 ноември 2022 10:48
Гост

И аз мисля, че трябва да загърбим расовите и религиозни предразсъдъци.

Свидетел
Свидетел
09 ноември 2022 10:23
Гост

На дядо ми родителите му били евреи. Казваше само колко преследвани били, из чужбина са се крили, из България. Накрая едно семейство ги приютили в едно село до Смолян. И са се спасили. След 44-та година заживели в София.

Ясин
Ясин
09 ноември 2022 10:21
Гост

Определено похвално начинание.

Минеков
Минеков
09 ноември 2022 10:21
Гост

Македонци поканихте ли да слушат? Или те не са искали да дойдат? Защото на нас да ни обяснявате колко толерантен народ сме е повече от излишно. Винаги българина е живял в мир и разбирателство, както с евреи, така и с цигани и с турци.

Пешев
Пешев
09 ноември 2022 10:20
Гост

Ние, че сме защитавали родните евреи е факт, няма как да се изкриви историята, която лично Израел признава. Нищо, че Бившата Югославска република Македония пропагандира нещо съвсем различно.

Шпирко
Шпирко
09 ноември 2022 10:19
Гост

Я, нещо свестно да направи и тази овча глава

Григи
Григи
09 ноември 2022 10:51
Гост

Така е. Не можеш да кажеш на бялото черно.

Стаматов
Стаматов
09 ноември 2022 10:18
Гост

Това не е лошо събитие. Друг е върпосът защо се организира от прокуратурата. Тя се превърна в НПО ли?

80%
80%
09 ноември 2022 21:35
Гост

Не е инициатива на „прокуратурата“, а поредната PR-изцепка на Гешев! Интересното в случая е какво точно подготвят „инДжинИеритИ“ с участието на Гешев? И към коя част от „електората“ е прицелването?

Irina
Irina
09 ноември 2022 10:17
Гост

Гешев не го харесва. Определено обаче имаме нужда от подобни форуми за да напомняме на Света, че не сме фъшизоидна страна, за каквато се опитват да ни изкарат Македонците, а вече и риториката на Путлерова Русия е същата, защото подкрепяме Украйна, за която Путлерова Русия смята, че има в нея нацисти…

Колегаа...
Колегаа...
09 ноември 2022 10:12
Гост

Иван Гешев е изключително земен и народен човек. Нито е с високо самочувствие, нито с някакво чувство за недосегаемост и привилегии. Говорил съм с него на четири очи и съм си направил тези изводи.

Павлов
Павлов
09 ноември 2022 10:16
Гост

Аха, ама аз знам и че „земния човек“ контактува на четири очи и с един наркоман и псевдо журналист от Велико Търново, като последния ако има проблем се хвали и заплашва, че ще иде да си говори с Гешев за да ти свие сърмите…

Елена
Елена
09 ноември 2022 10:18
Гост

Вие ненормален ли сте?

Milenov
Milenov
09 ноември 2022 10:18
Гост

И какво ми казвате? Че няма нищо вярно в това, че Гешев е спуснат от ГЕРБ за да брани премиера слънце Б. Б. ?

Узунджов
Узунджов
09 ноември 2022 10:22
Гост

Вие се шегувате? Или сте първи приятели и това е нещото, което ви кара да говорите така.

Димо
Димо
09 ноември 2022 10:53
Гост

Така е. Но не става за главен прокурор.

Така е.
Така е.
09 ноември 2022 19:39
Гост

Той принципно освен за квартален милиционер за нищо друго не става!