Прокуратурата обвини в длъжностно присвояване управителя и шеф на фондацията „HelpKarma“ Константин Кръстев. От държавното обвинение съобщиха, че Софийският градски съд е запорирал 8,6 млн. лева на Кръстев.

До обвинението се стигна, след като миналата година разследване на бТВ показа как служители на благотворителната организация за набиране на дарения са си раздали над 2 млн. лева за заплати за 3 години, а само един от тях е получавал около 28 000 лева на месец, а доходите му за малко над 2 години са били 775 000 лева.

Според изнесените данни от управителя Константин Кръстев тогава, фондацията е събрала около 21 млн. лева за дарения. За благотворителни каузи отишли 13,5 млн. лв., над 5 млн. лева имало по сметките на „HelpKarma“, а останалите пари били за издръжка.

Тогава стана ясно, че за издръжката си платформата удържа процент от всяко дарение, който в първо е бил 6.5%, а след това 5%. На сайта си обаче „HelpKarma“ е изписала, че събира 0% такса за платформата. Според Кръстев във фондацията работят 17 души и средната заплата е около 4000 лева, а той лично не получавал никакви пари.

От прокуратурата започнаха проверка тогава, а днес обявиха, че е било проведено мащабно разследване, в което са разпитани десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии и някои са вече готови, изготвени са и няколко експертизи.

„По мотивирани искания на СГП съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. Предстои постановлението за привличане да бъде предявено на обвиняемия и същият да бъде разпитан в това качество“, посочиха от прокуратурата.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 декември 2021 12:53
Гост

Уникална квалификация и извънземно разбиране на престъпния състав от страна на прокуратурата, както винаги.

Asian meat
Asian meat
19 декември 2021 21:38
Гост

Големи корифеи в наказателните науки тук. Какво не му е изчистено на длъжностното присвояване. Фирмата и собственика й са две различни лица със свое имущество. Фирмата чрез собственика и управител получава пари за лечение на едно дете. Вместо да даде парите за лечение управителя който трябва да ги преведе на болницата не ги превежда за лечение ами си купува майбах. Класическо дл. присвояване и пране на пари….

Анонимен
Анонимен
20 декември 2021 12:28
Гост

Някои просто още си мислят,че длъжностно лице е само държ.служител и оттам, че длъж.присвовяване може да има само от държ. предприятие и затова им е чудно, че става на въпрос за длъж.присвояване от частна фирма.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2021 14:27
Гост

А други трябва повечко да почетат и да помислят.Фондацията не е „фирма“ по ТЗ, а ЮЛНЦ.Няма и собственик.Има учредител и някакво управително тяло.Ако си купи майбах управителя, може и да е дл.присвояване, ако учредителния акт и разни други неща, да ги наречем правни основания, не предвиждат покупката на майбаси от управителите.Но плащането на заплати е по -проблематично, щото се някъде е предвидено да се плащат.НПО имат приходи от нестопанска, може и стопанска/ не е задължително дейност/, разходват приходите си заради целта, за която са са създадени и в общ.полза/ ако са такива/. .В ЮЛНЦ се плащат заплати на служители.те могат… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
19 декември 2021 8:53
Гост

Има само две писти на Промяната. Първата – тотално разобличаване на режима Борисов от новата изпълнителна власт. Нека изнесат фактите за грабежа, а после ще видим! Втората – масово обществено надигане по улици и площади в цялата страна докато Гешев, ВСС и Ко не хвърлят кърпата. Така както в последните години по различни поводи го направиха европейските граждани на Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия. А свестните магистрати, да са живи и здрави…

Адвокат със сак
Адвокат със сак
18 декември 2021 16:58
Гост

Длъжностно присвояване на изцяло частна фирма.

Прокуратурата е в някакъв период – както художниците – син – червен, зелен, сега сигурно е някакъв друг.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2021 13:15
Гост

Възможно е и да не е най-чистата конструкция дл.присвовяане.Изглежда като забранен краен резултат.Една фондация, учредена по закон, си прибира процент от даренията, генерира си нещо като печалба, без да има такова право, разпределя си го по един или друг начин, с привидно напълно законни договори, или като заплати, или както там е юридически оформено.Фондацията си има учредител, той си пише учредителния акт, сигурно си го й променя, сигурно си я и ръководи и представлява, подписва си и договорите.И всичко е в съответствие със договорите, вероятно и с учр.акт, че и със Закона.Но не съответства на целта.Дарения за заплати.Имаше един мъртъв… Покажи целия коментар »

парата в свирката
парата в свирката
18 декември 2021 12:28
Гост

И от това обвинение 90 процента нищо няма да излезе…ДЛъжностно присвояване, в тая хипотеза ще ѝ е доста трудно на прокуратурата да го докаже. Когато всички пари са получени с решение на ръководството на фондацията и са получени по договор, НЯМА противозаконно присовяване на средства.
Това е НЕМОРАЛНО,но не е незаконно…
Бай Иван обаче се опитва да се направи на борец с мафията, флиртувайки със справедливия гняв на хората

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 18:01
Гост

Тъпото е, че заради тези нагли мошеници хората спряха да даряват, особено онлайн.

Човек
Човек
17 декември 2021 17:58
Гост

Този мазен младеж Кръстев от къде има 8 млн. лева?!

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 17:59
Гост

А набора му Пеевски откъде има много повече от 8 милиона?

Shop
Shop
17 декември 2021 17:56
Гост

Явно това е коледен подарък от прокуратурата. Нелепо е да се мотаят толкова дълго и да изкарат обвинение точно сега.

52458
52458
17 декември 2021 17:55
Гост

Затвор!

Чичо Сам
Чичо Сам
17 декември 2021 17:54
Гост

Хубаво, Иване, ама няма за 3. Оставка!

Отврат
Отврат
17 декември 2021 17:39
Гост

Чудесно би било един такъв поне да видим на топло. Ако и да не е от висшите етажи на властта.

срам
срам
17 декември 2021 17:38
Гост

Това са изключително нагли хора, да печелят на гърба на болни хора

123
123
17 декември 2021 17:34
Гост

А с другите незаконна сделка срещу показания ли са сключили 😀

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 17:30
Гост

Една година само за обвинение…

Джанго
Джанго
17 декември 2021 17:48
Гост

А, то е било готово още през март, ама не е било подходящо да се случва. Сега вече всякакви стари козове се вадят. Абе, дали пък Влади с апартамента не му е време?

Боко наглия
Боко наглия
18 декември 2021 18:26
Гост

А на тиквата с присвоени милиарди държавни средства кога?