Прокуратурата е повдигнала обвинение за умишлено убийство на 52-годишен бивш полицай, който снощи застреля известния психолог Иван Владимиров. Това обяви на пресконференция говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова.

Убийството е станало около 22.30 ч. снощи в кооперация на ул. „Черковна“ в столицата. По първоначални данни между бившия полицай и Иван Владимиров възникнал междусъседски спор, вследствие на което 52-годишният мъж със законно притежаван пистолет прострелял в лицето психолога, който починал на място. Не е имало очевидци на стрелбата. Тялото на психолога е било открито на площадка във входа от други двама души, които чули шум и усетили странна миризма. Те подали сигнал на тел. 112.

Полицаите открили извършителя в дома му, откъдето иззели и оръжието. При проведена беседа бившият полицай не е отрекъл извършването на престъплението, стана ясно от думите на Десислава Петрова. При разпита вече в качеството му на обвиняем той отказал да дава обяснения, съобщиха по-късно от СГП.

Прокуратурата го е привлякла като обвиняем по чл. 115 от Наказателния кодекс, който предвижда от 10 до 20 години затвор. Говорителката на СГП обясни, че това е първоначално обвинение и ако се съберат доказателства, то може да бъде преквалифицирано по чл. 116 от НК, който предвижда и доживотен затвор. Десислава Петрова добави, че извършителят е задържан с прокурорско постановление за 72 часа и предстои да бъде поискано съдът да му наложи постоянен арест.

И от МВР, и от прокуратурата твърдят, че между двамата е имало конфликтни отношения от години. В полицията са регистрирани 12 сигнала, подадени и от едната, и от другата страна като първият е от 2020 г.

В държавното обвинение обаче знаят за един отпреди три години. Тогава бившият полицай, който е работел в КАТ до 2000 г., се оплакал, че психологът му е откраднат отпадъци (хартия и найлони), които искал да предаде на вторични суровини. Прокуратурата обаче не намерила данни за престъпление и постановила отказ за образуване на досъдебно производство.

Десислава Петрова поясни, че разследването е още в начален етап, продължават разпитите на свидетели, чакат се резултатите от аутопсията, назначена е експертиза на намереното в дома на бившия полицай оръжие, взети са натривки за барут от ръцете му, изясняват се причините за конфликта между извършител и жертва, дали задържаният е бил под въздействието на алкохол и наркотици и дали се води на учет.

По-рано днес главният секретар на МВР Петър Тодоров заяви, че подадените сигнали са били 12 като основната част от тях са от извършителя по отношение на действия на майката на психолога. Те са били по битови въпроси – шум, замърсяване на общите части в кооперацията и други подобни.

Главният секретар каза още, че са дадени указания на областните дирекции и районни управления за още по-голямо прецизиране на мотивите, с които гражданите изискват да придобият оръжие. МВР започна проверка на вече дадените разрешителни за оръжия.

Психологът Иван Владимиров беше седмичен коментатор в предаването на бТВ „Преди обед“. Там той периодично се е оплаквал от съседа си, който го е заплашвал, заливал му е вратата с течности и дори е ударил друг човек по време на общо събрание на входа, припомниха от бТВ. Владимиров дори е направил коментар в предаването, че, ако един ден бъде убит, извършителят ще е неговият съсед.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
10 февруари 2023 23:38
Гост

Това е направо върхът на всичко – при това – човекът е усещал, че му се готви смърт.

И пистолет е имал убиецът и това е напоследък втори случай подобен. То и с ръце може да те убият.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 11:10
Гост

Защо няма МАСОВИ АРЕСТИ на милиционери и прокурори, които не са работили по случая. Убитият по медиите заяви,че е заплашван, и очаква,че ще го убият, и -никаква реакция-съобщенията по медиите са били основание прокуратурата да се намеси. Подава жалби в полицията-никаква реакция ,дори не са деловодно регистрирани(и сега-милицията ще отрича,че жалби е имало, а нерегистрирането на жалбите е превишаване на власт, тоест си е за наказателен съд) Втори въпрос-защо няма масови протести на милиционери, против престъпната дейност на бившия си колега, и колегите си от РПУ-то, които му осигуряват чадър и не работят по подадените жалби, дори не са деловодно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 12:40
Гост

На мен лично ми е отнемало 5 часа и разговори с поне десетима различни униформени, за да получа входящ номер на сигнал срещу техен колега в 9 РПУ. Отделно, след това получих заплашително обаждане как съм си позволил такова нещо, като 20 мин. в разговора милиционерът ми съобщи “ти нали знаеш, че разговорът се записва”. Умопомрачително е как нивото на милицията е толкова ниско, че ще нарушат закона 10 пъти, преди да ти дадат един входящ номер. Разбирането им за правото е под нивото на обикновени джебчии.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 10:12
Гост

Каква е обществената реакция при умишлено убийство след години нагло и умишлено бездействие от страна на МВР и прокуратурата? Чувам реакции от сорта на „много е тъжно“, „всеки трябва да се пази“, „хората изперкват“ и т.н. Липсва каквато и да била смислена обществена реакция, която да отчита безочливото неизпълнение на задълженията на МВР и прокуратурата, на които НИЕ плащаме. За изминалата година се сещам за поне 10-12 случая, след които МВР заслужаваше да бъде абсолютно разкостено от горе до голу и от обществото, и от медиите, и от прокуратурата. Вместо това, вече дори не се изказва публично това, което всички… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
10 февруари 2023 9:37
Гост

Веднъж се обадих на 112, щото двама комшии в града на съпругата ми се сбиха пред мен.Ченгетата мен изкараха виновен, защо съм се обадил, те (комшиите) щели да се оправят, те (ченгетата) знаели за тая вражда, тя била много стара. Пъшкаха, пруфтяха един час, докато им напишат протоколи за предупреждение, а за капак и накрая и на мен написаха … тогава им казах, че съм прокурор и ги “помолих” да си свършат работата и да пишат актове по местната наредба за обществения ред. Единият беше с разбит нос, а другият издран по цялото лице. И пак пруфтене, гледане изпод вежди,… Покажи целия коментар »

Ива
Ива
09 февруари 2023 20:36
Гост

А на колко полицаи или служители на първа линия(работещи под неимоверен стрес и отговорност за човешки животи,всеки ден,всяко дежурство) се оказва психологична помощ?Някой замисля ли се за тяхното ментално здраве?Не оправдавам постъпката,но помислете….

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 10:02
Гост

Работят под неимоверен стрес и отговарят за човешки животи?! Ахахахахахахаахаха

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 11:21
Гост

Лично аз като видя патрулка имам усещане за несигурност, безпокойство, понякога дори до ниво ужас , почти получавам паник атаки, а на запад-имаш усещане за сигурност и спокойствие. Законопослушен гражданин съм, никога ненарушил закона, без досег с наказателно правосъдие по какъвто и да е повод, крими елементи и тн, но като видя милиционери ужасът дали ще се размина жив и здрав с тях същестува. И явно е -не е неоправдано. Категорично е нередно граждани спазващи закона да бъдат ужасени от полицията, която издържат с данъците си-като хората в блока от случая-тези хора 30 години са живеели стред огромен страх. Още… Покажи целия коментар »

Кой ще ни пази от милицията?
Кой ще ни пази от милицията?
09 февруари 2023 19:16
Гост

Кой реши на бившите милиционери да им се дава оръжие? Още колко хора трябва да загинат? Кога държавата ще почне да държи под контрол бившите милиционери? Да напомня,че във Варна бивш милиционер взриви цял блок, а друг бивш милиционер преди няколко години изби родителите си. Бившите милиционери не трябва да имат лично оръжие, и трябва да преминават на редовни психиатрични прегледи-и това доживотно. Който е здрав-няма да се тревожи от прегледа, а който е болен-ще му се помогне. Друго-по битиви, преди малко казаха,че загиналия е подавал множество сигнали срещу милиционера. Милицията твърди,че сигнали няма регистрирани. Следователно-сигналите не са били деловодно… Покажи целия коментар »

Държавата да учреди орган за защита на гражданите
Държавата да учреди орган за защита на гражданите
09 февруари 2023 19:33
Гост

Предлагам държавата, чрез съответен закон да създаде държавен орган, извън МВР , където гражданите да могат, включително и анонимно да подават жалби и сигнали срещу милиционери, нарушили закона, орган, който да разследва и проверява милицията-сегашната система МВР да се самопроверява -чрез вътрешноведомствен инспекторат не работи в достатъчна степен. Държавен орган, с право на свободен и неограниен достъп до РПУ-тата’-включително и помещения за задържане, и прокуратурите, и с правомощия да осигурява закрила на незаконно застрашени от милиция и прокуратурата граждани(и милицията, и прокуратурата са от едно котило, като да напомня,че преди около 20г здравите сили в прокуратурата организираха подхвърлянето на дрога… Покажи целия коментар »

Мнение
Мнение
09 февруари 2023 17:16
Гост

Не е важно какво приказва селото, а какво има в делото. Не бързайте да демонизирате единия и да канонизирате другия.

Кирил
Кирил
09 февруари 2023 16:54
Гост

Човекът е психолог. Явно е разбрал какви мисли има съседът му.

Кики
Кики
09 февруари 2023 16:51
Гост

Трагедия! Жалко за човекът.

Фики
Фики
09 февруари 2023 16:50
Гост

При тези сигнали, никакъв резултат! Родната милиция явно спи.

Щерев
Щерев
09 февруари 2023 16:50
Гост

Също като при домашното насилие.

Тотална каскетизация...
Тотална каскетизация...
09 февруари 2023 17:22
Гост

А някой очаквал ли е да се размърдат и то срещу бивш колега! С делото ще стане същото. Каскетите вече са намерили начин да подскажат какво е неизбежна отбрана и превишаването й! Все пак убиеца е милиционер т.е. наш човек.

Отговор не чакам
Отговор не чакам
09 февруари 2023 16:45
Гост

При толкова сигнали колко производства по Закона за здравето (настаняване за задължително лечение), по ЗМВР (контрол на оръжията), по НК (закани с убийство, телесни повреди, едро хулиганство), по УБДХ (дребно хулиганства) е предприела държавата срещу този откачалник?!

Бисер
Бисер
09 февруари 2023 16:47
Гост

Явно николко. За това се стигна до тук.

Прокуратурата защити убиеца-като не реагира!
Прокуратурата защити убиеца-като не реагира!
10 февруари 2023 11:36
Гост

Отговорът е-няма реакция на държавата. Милиционер-настоящ или бивш(ако не знаете бившите милиционери имат право на карта за бивш служител-явно функцията на тези карти е да бъдат имунизирани от наказателно преселдване), е под чадър и закрила на колегите си. И в този случая. Да оставим жалбите-стана ясно,че незаконно не са били деловодно регистрирани. По медиите, преди няколко седмици този човек разказва как е заплашван, и е възможно да бъде убит. Случи се. Прокуратурата не го защити-като например провери случая-като минимум реакция, или като бъде проанализиран въпроса КЪДЕ СА ЖАЛБИТЕ МУ, ЗАЩО НЕ СА ДЕЛОВОДНО РЕГИСТРИРАНИ, КОЙ МИЛИЦИОНЕР РЕШИ ДА ОСИГУРИ ЧАДЪР… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
09 февруари 2023 16:44
Гост

Тези междусъседски отношения ги има почти навсякъде. Но тук нещата са ескалирали.

Божидар
Божидар
09 февруари 2023 16:45
Гост

Полицаят явно е с лабилна психика.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 18:53
Гост

Какъв полицай е този. На 52 години, напуснал полицията преди 20. Въобще колко години е работил там!?

Борислав
Борислав
09 февруари 2023 16:36
Гост

За едни откраднати отпадъци- човешки живот!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 февруари 2023 16:33
Гост

Хайде сега дружно да обвиним Гешев, затова, че не е успял да отреагира и да похвалим промянаджиите, които с безкрайната си алчност за власт и егоцентризъм дестабилизираха държавата до степен на разпад, сходен с този от 90-те години на 20-ти век. И малките деца вече разбраха, че изкуствено предизвиканата война между институциите и политизирането на прокуратурата, доведоха до отслабването на обвинението и заедно с това генералната превенция на наказателното право въобще. Тепърва нещата ще стават по-зле и мониторинговите механизми на ЕС ще засилват, ако не се предриемат стъпки по озаптяването на протестърите, доказали се като тотално некомпетентни да извършат каквато… Покажи целия коментар »

Проскубан мухъл
Проскубан мухъл
09 февруари 2023 16:40
Гост

Разни дебили стрелят, други дебили тук “протестърите“ им виновни – точно от безнаказаността на Гешев, подчинените нему стрелят по кръчмите, бият хората (синчето в Перник), и какво ли още не

Чочо
Чочо
09 февруари 2023 16:42
Гост

Самозабравиха се.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
09 февруари 2023 16:44
Гост

Престани да спамиш с опорки! Няма война между институциите! Ако повтаряш мантрата на каскетите, то набий си в кратуната, че прокуратурата е завладяна и подчинена на политици от една партия, като угажда и на още една, но в никой случай не покрива стандартите за институция.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 февруари 2023 16:54
Гост

П0-добре работеща прокуратура с недостатъци, отколкото узурпирани от НПО-та ведомства, които освен да усвояват финансов ресурс и да обслужват частни интереси, друго не могат да правят и това се видя нагледно. Не изпълниха нито едно свое съществено обещание, не защото не искат, а поради простичкия факт, че толкова си могат – свободата на самоцелно (партийно) сдружаване ги е превърнало в пиявици и клакьори на изтъркани неолиберални матри, които и те самите не разбират как да приложат на практика у нас.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 19:13
Гост

Бухале, няма нужда да нацапваш гащите всеки път, когато прокуратурата привлече обвиняем за битово убийство. Тя прокуратурата си работи всеки ден. Проблемът е, че по отношение на някои хора работи избирателно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 февруари 2023 20:09
Гост

Това в публична тайна, но трябва ли да събаряш цялата институция, фиксирайки се върху главния прокурор все едно той е виновен за всичко, включително и земетресението в Турция и Сирия без да се даващ сметка, че подобно поведение има негативен резултат върху цялата верига надолу. Добре, никой за нищо не бръсне Гешев – от Драган и Петкан до Бойкикиев и Петков, е и? Покрай болното заминава и здравото, а за съжаление има и жертви, които са косвена последица от унищожаването на на малкото останал авторитет на държавните органи и по-специално съдебната власт. Така се получава, когато политиците се изходят там… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 20:45
Гост

Наобратно гледаш. Пробитият главен пробива цялата структура и лишава от авторитет прокурора от N-ската окръжна прокуратура, който е задържал убиец. И то проблемът не е само в личността на главния, но и в самата институция главен прокурор, защото я ми кажи един читав след Татарчев? Това е, което трябва са се промени. Иначе прокуратурата не е спирала да работи, както впрочем и съдът.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 февруари 2023 22:01
Гост

Да го променят бе, всички разбраха, че от повече контрол върху главния и актовете на прокуратурата има нужда, ама като нямаш мнозинство или поне идея как да го направиш с НС защо де пениш по студията с празнословия след като много знаеш, че те няма да доведат до нищо?! Аа да, за да може да неутрализираш държавното обвинение и в частност Гешев превантивно, въвличайки го в ежедневините партийни борби включително и чрез настройване на „умнокрасивите“ граждани, за да докретат ДБ и ПП до следващите избори. В алегоричен стил бих задал следния въпрос: Ако не си строител, ще посмееш ли да… Покажи целия коментар »

Разбира се,че прокуратурата отговаря!
Разбира се,че прокуратурата отговаря!
10 февруари 2023 11:28
Гост

В Конституцията пише,че Главния прокурор надзирава подчинените му прокурори. В НК пише,че съобщенията в медиите са законен повод за досъдебно производство. Убитият приживе, по телевизията публично заяви,че е заплашван от съсед, и е вероятно да бъде убит-което и се случи седмици след отчаяния му апел за помощ. Защо прокуратурата не реагира? Напомням,че преди време блогър написа критики против бивш премиер, и баретите бързо посетиха дома му, и го респектираха-забранено е в България да недоволстваш от властта. Но когато човек заяви,че е заплашван с убийство-прокуратурата не реагира. Вина имат и прокурорите, и техния началник. Срещу политически противници на режима бързо реагират,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 февруари 2023 11:56
Гост

Доколкото знам сигнали са подавани конкретно до МВР, а те дали са ги препратили по компетентност до прокуратурата знае ли се или не? Ето пример до какво води т.нар. война между институциите – държавното обвинение е в неведение за много от нещата, щото му нямали доверие?! Да си въобразявате, че има физическа възможност всяка медийна публикация било то и отразена от оня хипстър, майчичкото синче в сутрешния блок, да подлежи на преценка от и да води до самосезиране на магистратите е смешно и нереално. Връзката се скъса по време на оная бъчва белокосата и сега се чудят как да закърпят… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
09 февруари 2023 16:24
Гост

Владимиров дори е направил коментар в предаването, че, ако един ден бъде убит, извършителят ще е неговият съсед.

В какъв свят живеем…

Дискусия
Дискусия
09 февруари 2023 16:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица