Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на депутата от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Радостин Василев.

Искането е заради скандала от 47-то Народно събрание, в което Василев беше част от „Има такъв народ“ (ИТН) и след разцеплението на групата беше обвинен от колегите си, че е принуждавал депутатката Христинка Иванова да напусне поста си.

Според прокуратурата в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства Василев да бъде привлечен като обвиняем за това, че на 13 юни миналата година е опитал да принуди Иванова да напусне парламентарната група на ИТН и парламента, за което Наказателният кодекс предвижда до 6 години затвор.

Тогава от ИТН публикуваха и запис, в който Василев убеждава Иванова да последва него и други отцепници от групата на партията на Слави Трифонов, а тя отказва.

„Тогава си подай молбата и напускаш Народното събрание. Щото аз ще ти пратя хора и ще ти направят молбата, както пише по книгите“, казва в записа Василев и допълва, че Иванова е предател.

„Това ти е решението?“, пита я той в края на разговора им и след потвърждението, допълва: „Тогава искам… Утре ще дойдат хора при тебе, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание“.

Днес Радостин Василев каза, че не се притеснява от разследването и се възмути, че прокуратурата иска неговия имунитет, а не за „шкафчетата, кюлчетата, за асфалта“.

„Не е нещо страшно това разследване, което се прави, пожелавам им успех. Истината е, че аз съм най-удобен в момента. Аз прекратих опитите на задкулисието още в предния парламент да управлява. Аз не си мълча, аз се възпротивих и на Пеевски, и на ДПС в Българския спортен тотализатор, аз разкрих и схемите на гербаджиите във всички имоти на спорта, това е причината. Впоследствие станах неудобен и на президентството, те работят в страхотна синергия в момента. Нищо няма да стане от това нещо, това са политически опити да бъда натискан и прокурорът се превърна в политик“, каза Василев и добави, че няма проблем да се откаже от имунитета.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
20 април 2023 13:57
Гост

Гледайки колко защитници на поредното нескопосано гешевско обвинение има във форума, ми става все по-пределно ясно – СТРААААААААХ ТРЕСЕ КОЧИНАТА КАСКЕТУРСКА !!!!!!!!!!

ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
ГЕШЕВ Е ПОЗОР !
20 април 2023 13:55
Гост

Чл. 143. (1) (Изм. – ДВ, бр. 50 от 1995 г., предишен текст на чл. 143 – ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години. Състава на деянието принуда. Естествено КАСКЕТУРАТА ще повдигне обвинение за опит. Много ще е интересно как на базата на едно телефонно обаждане, ще докажат опит за принуда 😀 Ще дойде ден, в който ще се отричат от началника си – Иван Магнитски… Покажи целия коментар »

Геро
Геро
20 април 2023 12:28
Гост

Така се случва когато си неудобен.

Цветанов
Цветанов
20 април 2023 12:29
Гост

На Гешев поредната глупост.

Кирил
Кирил
20 април 2023 12:26
Гост

Занимават се с този. А Пеевски едно време?

Виктор
Виктор
20 април 2023 12:27
Гост

Никой не го закачаше. Всички знаем защо.

Фики
Фики
20 април 2023 12:26
Гост

Поредният цирк в родният ни парламент.

Няма го
Няма го
20 април 2023 11:43
Гост

Не знам защо изобщо ни занимавате с такива незначителни неща, вълнува го някой Руди Гела, жалкото е, че такива като него ще правят реформа. Питаш ги какъв ви е стажа по наказателно право и процес – никакъв, повечето НПО-таджии са такива – ИПВ-та МПВ–та, бойци всичките са съдебне реформатори, но наказателно дело не са виждали.

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 11:46
Гост

Пълна скръб е тоя, ако не беше на държавна хранилка толкова години, никога нямаше да стане толкова успешен адвокат! Съвсем друга бира са ПКП, Барни Ръбъл и всички други знайни и незнайни калинки на ГЕРБ!

Руди или Пурко ли е
Руди или Пурко ли е
21 април 2023 8:12
Гост

Просто е защо , стига да си юрист ще се сетиш, защото неговата близка Христинка е пуснала жалба и това се е установило , жалба от неговата си партия ИТН . А това , че се скарали не е работа на прокуратурата. Всички чухме записа и е яс о, че Рдко/ Руди заплашва Христинка , какво друго да се очаква от прокуратурата . А за борбеността на Рудито вече знаем, ту се бори срещу Киро, после срещу Слави , срещу Бойко срещу Гешев доста олекна тоя *спортен юрист“

Прокуратурата обслужва Радев
Прокуратурата обслужва Радев
20 април 2023 11:42
Гост

Току виж Руди Гела му изтеглил хора ат Киро Рублата и ги повлякъл към новите управляващи. Остана и Бойко Рашков да заседне в някой от кенефите си…

Тясно му е на Румен Радев сега. 🙂

„Атанас Атанасов: В президентството има план за избори през юли“

!!!

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 11:31
Гост

Ало, Ваньо… За промяната няма прошка, за тикви няма закони

Гнус
Гнус
20 април 2023 11:26
Гост

От аудиозаписа ясно и недвусмислено се чува как Радостин Василев се разпорежда с действащ депутат като с вещ. По-категорично и нагледно доказателство за разпореждане с депутати в българската история е нямало. ПП са позор.

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 11:29
Гост

Пълни глупости! Само като си спомня как премиерът-тиква с джипката обясняваше пред репортери как ще разпореди НС да приеме някакъв закон… Никакво преплитане между изпълнителна и законодателна власт, никакви крепостни селяни в редиците на ГЕРБ в НС…

ПП плюс ГЕРБ = Лена забременя
ПП плюс ГЕРБ = Лена забременя
20 април 2023 11:22
Гост

Лена Бориславова вече не е депутат, Руди Гела вече е клиент на Прокуратурата. Някой да е виждал напоследък Бойко Рашков? Някой да е чувал великия стратег Настимир Ананиев?

Къде остана почтеното братство? Къде са чувалите с милиони? Къде са окрадените язовири?

Плуват ли в очите електромобили?

Катарзис, нещо?

Страх тресе кочината
Страх тресе кочината
20 април 2023 11:25
Гост

Престъпната Тиква заклеймяваше ПП като най-големите престъпници по време на предизборната кампания, а сега им се моли за подкрепа и коалиция. Пълен катарзис.

О, малоумни каскете...
О, малоумни каскете...
20 април 2023 11:21
Гост

Малоумното с каскета няма ли пак да даде пресконференция? Все пак според Каскетно-процесуалния кодекс внушенията, изречени от главния каскет на пресконференции или по време на селски туризъм, се ползват с необорима доказателствена стойност.

Смехурко
Смехурко
20 април 2023 11:17
Гост

Байдън обедини новите социални движения, малцинствата, градските субкултури и подобни.

У нас е същото – ПП обедини ДЕОС, ВОЛТ, Зелените, ЛГБТ и подобни. Предсавени от Бойко Рашков, Руди Гела … и

Румен Радев

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 11:01
Гост

ПОРЪЧКОратурата в действие. Докато в същото време ПРИКРИВАтурата спи за чекмеджета, кюлчета, джуджета и изпаряването на 1/3 от асфалта по магистралите на Тиквата.

Неделина
Неделина
20 април 2023 10:39
Гост

Като си неудобен така става

Друмев
Друмев
20 април 2023 10:37
Гост

Поредната порция излагация от каскета

Кулев
Кулев
20 април 2023 10:37
Гост

Василев от какво се изумяваш? Като знаеш кой движи прокуратурата как ще има разследване за асфалта

Чулев
Чулев
20 април 2023 10:37
Гост

Очаквам да се наредят сега едни специалисти тук, които да ни обяснят колко е правилно това, което прави прокуратурата ни и че не бива да разглеждаме казуса от политическа гледна точка. Да де, то на това се надява и Борисов. Да не го разглеждаме от политиеска гледна точка. Но та япрокуратура не намери доказателства и повод да повдигне обвинения на Борисов, който управлява 12 години и няма проблем нито с къща в Барселона, нито с Ало Вальо, нито с нищо!

Елвира
Елвира
20 април 2023 10:35
Гост

Всичко сме си оправили, че с такова нещо да се занимаваме

Тунев
Тунев
20 април 2023 10:35
Гост

Глупости. Това сега ако не го прави Гешев само за да разбърка лай*** с пръчка, няма за какво дрго да е.

Злателина
Злателина
20 април 2023 10:34
Гост

Закони явно има само за депутати на ПП

Stankov
Stankov
20 април 2023 10:34
Гост

Ако ГЕРБ иска подкрепата на ПП за управление, то е добре да вземе да си озъпти злото куче Гешев, който атакува САМО хора от ПП и ДБ, но не и такива от ГЕРБ!

Димитър
Димитър
20 април 2023 10:52
Гост

Вече ги излъгаха душички,на никой не му пука за подкрепата на ПП,но ако нямаше шеф на НС,процедурата и бюджета не можеха да тръгнат….Съжалявам ,няма анти-Гешев закон,няма бухалка ала КПК,че даже и със собствени „качулки“ ,а пардон-„други оперативни служители“…Излъгаха протестърчетата,тоя герой е само началото…да се готвят едни кокорести личица…..

Асенов
Асенов
20 април 2023 12:25
Гост

Абсурд! Нали е на хранилка.

Неделина
Неделина
20 април 2023 10:33
Гост

И поради това искат имунитета му?