Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание да свали имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов.

От държавното обвинение съобщиха, че искането е във връзка с делото за търговия с влияние срещу Аврамов, което започна преди 4 години в спецсъда, но не приключи дори на първа инстанция преди закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Аврамов беше арестуван още през юли 2012 г. По онова време той беше депутат от ГЕРБ, но след задържането веднага беше изключен от партията. През 2016 г. Софийският градски съд го оправда, но година по-късно апелативният съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. След това отново беше искан имунитетът му, за да продължи делото срещу него, вече в спецсъда.

Според обвинението Аврамов е поискал от арендатора Светослав Илчовски на пет пъти общо 220 000 лева и право на ползване на земеделски земи, а след това е приел 100 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностни лица, за да уреди проблем с други обработваеми земи. Името на бизнесмена Илчовски нашумя отново преди две години, когато беше изслушван в парламента и разпитван в прокуратурата заради твърденията му за търговия с влияние, рекет и корупция при управлението на ГЕРБ. Той твърдеше, че е бил принуждаван от близки до Бойко Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си.

В сагата с Аврамов пък депутатът от ДПС беше обвинен, че обещавал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова, за която твърдял, че е негов човек и ще уреди проблемите на бизнесмена.

Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имали сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефката на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и Димитър Аврамов, който срещу пари и земи, обещал на Илчовски да уреди проблема.

Наред с това депутатът казал, че ще упражни влияние и върху началника на полицията в Монтана Даниел Псалтиров за осигуряване на полицейска охрана и достъп до земите, обработвани от фирмата на Илчовски, по време на жътвата на реколтата от рапица.