Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнала, който служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е изпратил за проекта за строителство на детска болница от правителството на ГЕРБ.

В парламента днес Кацаров каза, че според него има данни за нарушения както от бившия премиер Бойко Борисов, така и от здравните министри в предишното правителство Кирил Ананиев и Костадин Ангелов и затова материалите са изпратени на държавното обвинение.

“Ние сме изпратили всички материали по делото на специализираната прокуратура за извършване на проверка и евентуално установяване на данни за нарушение на всички длъжностни лица, ангажирани по този казус – министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на съвета на директорите на двете дружества“, обяви Кацаров.

От спецпрокуратурата пък обявиха, че сигналът е получен и незабавно разпределен на случаен принцип на прокурор, който е разпоредил извършването на комплексна проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция и КПКОНПИ.

Според Кацаров най-тежкото нарушение е свързано със създадената от кабинета „Борисов“ държавна здравна инвестиционна компания. Тя управлява проекта за детската болница и е превела авансово 9 млн. лева на консорциум от фирми от групата на „Главболгарстрой“. Кацаров твърди, че не е имало основание за това плащане, тъй като то е било за строителни дейности, без да е издадена дори виза за проектиране. Оказало се също, че държавната компания имала и дублиращо дружество със същото ръководство и дейност, поради което целият борд ще бъде сменен.

Министър Кацаров каза още, че държавната компания сега трябва да изиска връщане на авансовото плащане и да започне процедура по прекратяване на договора, защото е невъзможен за изпълнение. Причината е, че предметът на спечелената обществена поръчка е реконструкция на скелета на строежа в двора на Медицинската академия, но според министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова проектът трябва да е за нова сграда.

Тъй като изграждането на изцяло нова болница ще отнеме повече от 5 години, Кацаров предложи временно в детска болница да бъде преустроена бившата правителствена „Лозенец“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 август 2021 7:19
Гост

И за децата вече е ясно защо токлока атакуват „Лозенец“. „Сърце и мозък“ в кв.Казичене търси служители и пациенти, и плаща, за да ги намери…Клети, клети наивници

Възмутен
Възмутен
12 август 2021 14:54
Гост

Какъв човек трябва да си, за да печелиш за сметка на детското здраве.

Зинод Авидоф
Зинод Авидоф
12 август 2021 14:55
Гост

Добротата е вредна за вашето здраве.

Муки
Муки
12 август 2021 14:46
Гост

Нека държавната компания сега да изиска връщане на авансовото плащане.

Дидо
Дидо
12 август 2021 14:47
Гост

Ще върнат, ама друг път. Парите вече са разпределени и усвоени.

Хари
Хари
12 август 2021 14:42
Гост

Въобще не ме учудва, че Кирил Ананиев и Костадин Ангелов са в кюпа.

Мафия
Мафия
12 август 2021 14:43
Гост

Нямат избор. Щом Тиквуций им е наредил.

Anonimen
Anonimen
12 август 2021 14:28
Гост

Бойко ще го приклещят най- накрая.

Мишо Бирев
Мишо Бирев
12 август 2021 14:30
Гост

Да вземат и да го проверят за магистралите. Тогава ще им стане ясно от къде са му кюлчетата и пачките.

Иванов
Иванов
12 август 2021 14:22
Гост

Ужас

Petraga
Petraga
12 август 2021 14:21
Гост

Да се надяваме, че някога в София ще има модерна детска болница и модерна сграда на операта!

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 14:23
Гост

На София и трябва нова детска болница, голяма и хубава. Трябва и наистина модерна, нова сграда на операта. А също така и трябва и модерен и хубав стадион. Последното наистина може да се направи на околовръстното, дали от към Стара планина и полетата там, дали срещу ИКЕА и РИНГ мол. Има терени. Друг е въпроса, че се чакат да се продават срещу рушвети. Та да си оправят после децата с тия пари.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 14:20
Гост

Не знам, но е излагация да нямаме дестка болница. А който както иска да го тълкува.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 14:20
Гост

Добра идея имаше днес да се направи Правителствена болница – детска болница. Тоя лукс за лечение на депутатите не е нужен. Те така и така си ходят по частните болници, като СофияМед.

Руменов
Руменов
12 август 2021 14:21
Гост

А то точно защото искат лукс и за това ходят в частни клиники.

Zeta
Zeta
12 август 2021 14:20
Гост

Категорично смятам, че не е редно да се създава болница върху старото скеле

Серафим
Серафим
12 август 2021 14:19
Гост

Бе то Кацаров днеска ги говореше едни неща за 9 милиона платени без гаранции на Главбулгарстрой, но от друга страна като знаем Кацаров как лъжеше за какво ли не последните месеци, как да му вярвам. А и обезглави наистина куп болници и то точно преди да започне пандемията.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 14:17
Гост

Бе ясно е, че има далавера