Софийският апелативен съд (САС) осъди прокуратурата да плати обезщетения за над 80 000 лева на нотариус Нина Добчева-Калчева, която беше подсъдима и оправдана за документни престъпления.

Втората инстанция увеличи обезщетението на Добчева за неимуществени вреди от незаконното обвинение с 20 000 лева, показа проверка на „Лекс“ (виж тук).

Преди 4 години тя беше напълно оправдана от Окръжния съд в Пловдив за това, че е съставила нотариални заверки с подправени подписи. Става дума за случай на две семейства, които финансирали общ бизнес за строеж на фамилни къщи. Един от съсобствениците починал и второто семейство разбрало, че по-рано той е продал една от къщите без знанието им. Според съпрузите договорът за продажба бил подписан при нотариус Нина Добчева, където били представени техни пълномощни с фалшифицираните им подписи, както и този на съпругата на починалия им съдружник.

Семейството подало жалба в прокуратурата през 2013 г. и започнало разследване срещу нотариуската. Тя беше обвинена през 2015 г., като ѝ е била наложена мярка „подписка“, а две години по-късно делото влезе в съда. В началото на 2018 г. районният съд в Пловдив оправда частично Добчева, а по част от обвиненията я осъди, без да ѝ налага наказание заради изтекла давност. Делото стигна и до окръжния съд, който в края на 2018 г. оправда напълно нотариуската. Делото е продължило общо 3 години и два месеца пред двете инстанции.

Малко след това Добчева е завела иск срещу прокуратурата за 150 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и за близо 18 000 лева имуществени заради платените адвокатски хонорари през годините.

На първа инстанция съдия Петя Алексиева от градския съд осъди прокуратурата да плати на нотариуската 50 000 лева обезщетение за моралните вреди от воденото дело и над 14 000 лева разноски.

И Добчева, и прокуратурата останаха недоволни от решението и го обжалваха пред САС. Апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик) решиха, че страданията, които е претърпяла нотариуската от воденото срещу нея дело трябва да бъдат обезщетени с още 20 000 лева.

Показания пред съда са дали двама бивши състуденти на Добчева, един от които я защитавал като адвокат по воденото срещу нея дело. Той разказал как нотариуската рязко се променила, обадила му се през нощта по телефона и започнала да плаче, след като му съобщила, че е образувано дело срещу нея. След като била привлечена като обвиняема се прекършила, защото знаела, че ако делото приключи с осъдителна присъда, ще загуби правата си на нотариус.

„Изпитвала притеснения, че ако ѝ затворят кантората няма кой да издържа семейството, тъй като мъжът ѝ по това време работел в нейната кантора като юрисконсулт и ако затворят кантората, на практика и двамата остават без работа“, предава съдът показанията на защитника на Добчева.

За да прецени, че справедливото обезщетение за неимуществени вреди е 70 000 лева, апелативният съд отчита, че стресов фактор за Добчева е бил периодът от 5 години, в които е започнало разследването и е приключило делото с оправдателната присъда. Съдиите отбелязват също, че първоначално тя е била призната и за виновна, процесът е бил отразяван в медиите и дори е бил включен в списъка за корупционни дела, който публикува Върховният касационен съд, като на сайта му стояло и името на Добчева. Тя твърди, че през това време здравето ѝ се е влошило, страдала е от безсъние и е имала пристъпи на задушаване и прилошаване. Според нея съпрузите, подали сигнала, демонстрирали особена близост с разследващите. След внасяне на делото в съда изпаднала в депресия заради страха, че може да бъде осъдена.

Междувременно започнала да губи клиенти, които се отдръпнали, включително и една от банките, които обслужвала. В този период починал и съпругът ѝ и тя изпитвала вина. За размера на обезщетението особено значение е отдадено и на професията ѝ на нотариус и това, че обвиненията са били свързани с работата ѝ. Още първата инстанция напомни, че в тези случай се засягат не само личната чест и достойнство на човека, но и професионалните му качества поради уронване на авторитета му в съответната област.

След като увеличи обезщетението за неимуществени вреди на Добчева, САС потвърди решението на градския съд за имуществените вреди и осъди прокуратурата да ѝ плати и над 16 000 лева разноски, с което общата сума надхвърли 86 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Три бири
Три бири
14 юли 2022 6:42
Гост

Странна работа ….
Ако прокуратурата не може да докаже документно престъпление по НК … за нищо не става.
Ако пълномощното е неистинско и е ползвано, е детска игра за доказване.
Обаче, ако е истинско … но подписалите го твърдят, че не са знаели какво подписват е съвсееееем друго.
Ползвал съм този нотариус … нямам впечатления нито в + нито в -.
Но е добре да помисли за една жалба за набедяване.
Ако въобще има сили таз жена още да влага сили и емоции в случая.
Да загубиш половинката си по този начин е много болно и тъжно.

Три бири
Три бири
14 юли 2022 7:03
Гост

Друг е въпросът може ли да се довери на същата прокуратура, да доказва набедяване, по дело по което я е обвинила несправедливо, т.е. да проведе читаво досъдебно пр. практически срещу себе си по повод падналото обвинение в съда образувано по досъдебно пр. по
жалбата подадена от бившите й клиенти.

Едва ли …

Плача
Плача
13 юли 2022 18:13
Гост

Нямам думи! Отдавна изгубих надежда, че правосъдието е ПРАВО…

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
13 юли 2022 13:58
Гост

Даа очевидно Гешев до този момент струва безобразно много на българския данъкоплатец, за да НЕ работи, за да НЕ бъде истински прокурор, а просто обикновена бухалка на хора с прякори като Еврото и Тиквата … Гешев ще върне тези пари на българския данъкоплатец по един или друг начин, това не е почерпушка, това са отношения, които той ще бъде задължен да приеме сериозно, или ще му коства и пост и правоспособност в един момент. ГЕШЕВ ПОЗОР !!!

Да бе
Да бе
13 юли 2022 12:21
Гост

Млъквай бе каскетопоклонник кух! И ти и прокурорите по тези дела сте пример за падение-човешко и професионално!

Асен
Асен
13 юли 2022 12:19
Гост

Пълен резил! Вече взе да ми писва да й плащаме поразиите.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2022 11:45
Гост

Слабо представителство на прокуратурата по гражданското дело, което може би затова и неслучайно се гледа в София.
Иначе много лесно би се установило – аз например го направих в рамките на около половин час, че Нина Добчева е изпадала в особени психични състояния далеч преди образуване на досъдебното, подчертавам – досъдебното производство срещу нея. Може би защото си знае какви ги е дробила като нотариус. Прокурорът го гражданското дело би следвало да представи доказателства в тази насока.

Гешев е радост!
Гешев е радост!
13 юли 2022 11:00
Гост

ПОРЪЧКОратурата съсипва човешки съдби. А ПРИКРИВАтурата е сляпа за чекмеджета, кюлчета и джуджета.

Вихър
Вихър
13 юли 2022 10:28
Гост

До прокурорите:
Абе учете го това Наказателно право, бе! Толкова ли е трудно!

Николай
Николай
13 юли 2022 12:22
Гост

Не е, разбира се. Обаче те не си мърдат пръста.

:)))))
:)))))
13 юли 2022 12:28
Гост

Е, че е сложно…сложно си е! Не много приятно. Иска много логика и съсредоточаване! Ама къде ти….по-добре е да го караме на гьотара

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
13 юли 2022 13:59
Гост

В прикриватурата в момента приемат всеки удобен лакей, стига да си носи химикал…

Doroti
Doroti
13 юли 2022 10:15
Гост

Щеше да е смешно, ако не беше съсипана кариарата и здравето тази жена. А затова, че е загубила и съпруга си… нямам думи.

Маджаров Димитър
Маджаров Димитър
13 юли 2022 10:14
Гост

Ако се е доказало, че Добчева не е извършила престъпление, то второто семейство осъществило ли е такова

Георги Гергинов
Георги Гергинов
13 юли 2022 10:12
Гост

Стига вече! Докога държавното обвинение ще защитава частни интереси със съмнения за непочтеност

Срам
Срам
13 юли 2022 12:23
Гост

Докато шефа им е настоящия.

Кокосов орех
Кокосов орех
13 юли 2022 10:11
Гост

Надявам се ВКС да оптвърдят това решение!

Кантарджиева
Кантарджиева
13 юли 2022 10:10
Гост

В България лесно се повдигат обвинения по нечия поръчка, но прокуратурата спира да работи, когато наистина има данни за престъпления, които пряко засягат българските граждани

Димитър Димитров
Димитър Димитров
13 юли 2022 10:09
Гост

Безумие!

Въпрос
Въпрос
13 юли 2022 10:09
Гост

В тези 86 000 лв обезщетение влизат ли и пропуснатите ползи за Добчева, които са и нанесени от отлива на клиенти, поради уронване на авторитета й като нотариус?

Маринова
Маринова
13 юли 2022 10:07
Гост

Тук проблемът може да се дължи на две причини – едната е, че и в този случай прокуратурата е изпълнявала поръчка, за да защити нечии интереси, но вменени ни и не по закон, а другата е, че е толкова некомпетентна, че едно престъпление не може да защити в съда. Така или иначе резултатът е един – негодно обвинение и осъдена прокуратура, обезщетението за което трябва да излезе от нашите джобове

Маникатов
Маникатов
13 юли 2022 10:04
Гост

Скапали са и здравето и професионалната кариара на жената. Безобразие

Геро
Геро
13 юли 2022 12:27
Гост

Това ще й остави травма за цял живот.

анонимен
анонимен
13 юли 2022 10:04
Гост

Много, много тъжно са се стекли обстоятелствата при тази жена. Дано намери щастие.

Кирилов
Кирилов
13 юли 2022 10:04
Гост

Случаят с нотариус Добчева е пореден причер за вредата, която прокуратурата нанася