Прокуратурата в Сицилия е започнала разследване срещу вътрешния министър на Италия Матео Салвини и началника на кабинета му заради случая с кораба „Дичоти“.

На 16 август италианската брегова охрана спаси 150 мигранти. Корабът акостира в Катания, но властите не позволиха на мигрантите да слязат дни наред и ги държаха на плавателния съд.

Прокуратурата в сицилианския град Агридженто започна разследване срещу Салвини и началника на кабинета му за предполагаемо отвличане, незаконно задържане и злоупотреба с власт. Това стана ясно, след като прокурор Луиджи Патронаджо се срещна със служители на вътрешното министерство, за да изясни защо мигрантите са държани на кораба без решение на магистратурата, както и да установи кои са отговорните за нарушенията. Делото ще бъде изпратено на прокуратурата в Палермо и на съответния трибунал на министрите, а впоследствие и в долната камара на парламента.

По повод разследването Салвини написа в „Туитър“, че един сицилиански прокурор е поискал да узнае неговите лични данни и че „ако той иска да ме разпитва или даже да ме арестува, защото браня границите и сигурността на своята страна, то аз ще съм горд“.

Междувременно той е разпоредил мигрантите да слязат от кораба „Дичоти“. Сто от тях ще бъдат приютени от църквата, останалите ще бъдат изпратени в Албания и Ирландия.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георгиев
Георгиев
27 август 2018 11:02
Гост

Така се прави. А в БГ кога ще разследват по високите етажи?

Минувач
Минувач
27 август 2018 11:00
Гост

Човекът наистина пази браня границите и сигурността на своята страна.

Анонимен
Анонимен
26 август 2018 13:15
Гост

Ама и италианците са едни. Образували му дело на министъра и той разпоредил мигрантите да бъдат освободени.