Пробационният служител Пламен Николов отново е осъден на пробация за поискан и получен подкуп преди 8 години.

Това реши отново Софийският градски съд (СГС), който за втори път гледа делото срещу Николов, след като миналата година апелативният съд отмени първата присъда на СГС заради липса на мотиви.

Процесът срещу Николов продължава вече 8 години, след като той беше задържан на 5 юли 2015 г. Тогава от прокуратурата съобщиха, че като инспектор в пробационната служба в София провеждал задължителните периодични срещи с осъдените на „Пробация“ и в правомощията му било да внася предложения за намаляване на честотата им, когато осъдените демонстрират добро поведение. Един от тях бил осъден на 7 месеца пробация и пробационен инспектор му бил Пламен Николов. Според обвинението на 26 юни 2015 г. служителят поискал 200 евро от осъдения, за да внесе предложение за по-редки срещи помежду им. На 2 юли 2015 г. в сградата на Пробационната служба в София на ул. „Майор Векилски“№ 2 Николов приел подкуп от 300 лева, след като вече изпълнил обещанието си. Парите били предварително белязани и служителят бил задържан при получаването им.

Делото в СГС беше секретно и в началото на миналата година съдът осъди Николов на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител веднъж седмично за срок от 8 месеца. Той обжалва присъдата, тъй като градският съд изобщо не e отговорил на възраженията за провокация към подкуп. Те били аргументирани и с част от показанията на осъдения на пробация, от който обвинението твърди, че са поискани и получени парите. Според защитата те са противоречиви в различните фази на делото, защото веднъж е защитавал обвинителната теза, но също така е заявил, че Николов не е искал нищо от него и не му е обещавал нищо, а в полицията му казали, че го е подкупвал и му е давал подаръци, като му дали и чантичката с подготвените пари. Друг свидетел пък е заявил, че осъденият му споделил как „трябвало да нагласи някакъв полицай, защото полицията го кара“.

Апелативните съдии отмениха присъдата на Николов, като приеха, че СГС не е отговорил и на поставените спорни въпроси между страните – по чия инициатива са предадени парите (на подсъдимия или от осъдения, по настояване на полицаите), къде са били (в Николов или на служебна маса), как е попаднало по ръцете му веществото за белязване на банкнотите (при докосването им или при поставяне на белезници). Според САС първата инстанция напълно е игнорирала всички доводи за това, че Николов и осъденият не са имали никакви контакти извън служебните, свързани с пробационните срещи.

Така делото отново се върна в градския съд, като съдия Александра Йорданова отново признава Николов за виновен и го осъжда на задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител веднъж седмично за срок от 8 месеца, но мотивите към присъдата тепърва трябва да бъдат изготвени.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кукуригу
Кукуригу
27 февруари 2023 16:24
Гост

Е, направо на работа ще се подписва. 😉

Хари
Хари
27 февруари 2023 13:48
Гост

Е, какво значение има по чия инициатива са предадени парите!

Лозан
Лозан
27 февруари 2023 13:43
Гост

Айде, и това дело се проточи доста.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 12:09
Гост

Не е толкова лесно да се разследва и докаже подкуп! Много такива обвинения се провалят в съда, именно защото прокуратурата НЕ може да докаже, че всъщност има подкуп.

Anonimen
Anonimen
27 февруари 2023 13:44
Гост

Прокуратурата не за първи път повдига обвинения, които не издържат в съда.

Kanisar
Kanisar
27 февруари 2023 11:21
Гост

Голямата работа.

Haralampiev
Haralampiev
27 февруари 2023 11:20
Гост

И чакайте после осъдителна присъда срещу висш държавник за корупция в България.

Узунджовска
Узунджовска
27 февруари 2023 11:20
Гост

Хубаво, че е хванат. Но самият факт, че вече толкова много години се влачите с делото е изключително показателен как се чудите да замажете положението.

Любенов
Любенов
27 февруари 2023 11:16
Гост

Корупцията е известен проблем от години. Аз знам за един гръцки предприемач/бизнесмен, който имаше хубав проект за бизнес сграда в циганската махала на Захарна фабрика – София. Бизнесмена беше грък. Имаше бизнес в Ню Хорк, Лондон и Атина. Искаше да започне такъв и в София. Действието се развиваше преди около 15 години. Човека дойде, говори с кметицата на района и се разбраха да се построи сграда, да се направи мост над булевард Сливница, който да отвежда хората от бизнес зоната към едноименния парк отсреща. Мостът щеше да е по модел и в умален вариант на мост в Атина, който е… Покажи целия коментар »

Нинев
Нинев
27 февруари 2023 11:20
Гост

Ужас

Име
Име
27 февруари 2023 19:38
Гост

Аз съм мулти-скептичен към такива бизнесмени – ами ако не си довърши работата, ето – бутне гетото, циганите няма къде да живеят – какво правим, той е забогатял – защото Гърция е богата и т.н., а тук – не е богат народът и щеше да се откаже. Според мен е налудно, защото е щял да дои държавата за нещо пък той. Съжалявам, но – истината е – че сме лъгани жестоко от – Гад Зееви, с летището – та той продаде доста имоти. Няма гаранции, няма нищо. Аз пък съм пряк свидетел на високомерието на чужденците – идват като в… Покажи целия коментар »

Demirev
Demirev
27 февруари 2023 11:09
Гост

На фона на интервюто вчера по НОВА с бащата на закона Магнитски и с това, че делото за този служител се влачи вече осем години да ви кажа не съм оптимист за нас.

Ставрев
Ставрев
27 февруари 2023 11:19
Гост

Ох, горкият. И аз го гледах. И каза, че Пеевски бил на първи ред в НС. Според него това щяло да доведе до отлив на избиратели към тази партия, защото тя си позволява човек, който е санкциониран по Магнитски да е на първо място там. Ами да, но той не се сеща, че тук манталитета е друг. Избирателите на ДПС в Турция вероятно и незнаят кой е Пеевски. Те гласуват, като им се каже номера на бюлетината. Сиреч никакво отстъпление на избиратели към ДПС няма да последва. Същото важи и за ГЕРБ и Влади Горанов. Веднага побързаха от ГЕРБ да… Покажи целия коментар »

Ростислава
Ростислава
27 февруари 2023 11:09
Гост

Ами честно казано е добре, че са го хванали. Но да се точи това нещо вече 8 години не е сериозно.

Нектар
Нектар
27 февруари 2023 11:08
Гост

За корупция л и ще си говорим? Сериозно ли? За един служител. А за големците, които си виреят в парламента и в политическия ни живот?

След дъжд, качулка
След дъжд, качулка
27 февруари 2023 13:46
Гост

Тях ги обвиняват, а и то не всички, когато вече не са на власт.

Чилев
Чилев
27 февруари 2023 11:08
Гост

Хахахах. Знаете ли кое е смешното? Че родната прокуратура се гордее с това, че е хванала този пробационен служител. Поватарям СЛУЖИТЕЛ! Това, че хващаме някакви спорадични служители или полицай, които си искат подкуп не ни прави нормална държава от белия свят. И то при положение, че на първи ред в парламента беше Пеевски, срещу Горанов и Овчаров също няма някакви стойностни разследвания. Тези случай също трябва да се спират в зародиш, защото от там тръгва навина да си искаш подкуп, още като служител. Но въпросът е, че изтърваните случай на големи политици, които си искат милиони не се разследва.