Срокът, в който всички юридически лица с нестопанска цел трябваше да се пререгистрират изтече на 31 декември 2022 г., но съдилищата и Агенцията по вписванията са решили въпреки това да продължат да я извършват. Това съобщи министърът на правосъдието Крум Зарков пред Комисията по правни въпроси на Народното събрание.

Както е известно, всички фондации и сдружения, които се вписваха в окръжните съдилища, трябваше да подадат заявление за пререгистрация в Агенцията по вписванията до края на 2022 г. Това тяхно задължение е уредено в § 25 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ). Неизпълнението му обаче не води до никаква санкция, т.е. в закона не е предвидено заличаване на тези, които не са заявили пререгистрация в срок.

Затова днес депутатът от „Възраждане“ Петър Петров попита Зарков дали Министерството на правосъдието предвижда срокът за пререгистрация да бъде удължен.

Министърът беше категоричен, че срокът няма да бъде преразглеждан, въпреки че има около 40 000 фондации и сдружения, които не са се пререгистрирали. Удължаване не се налага, тъй като окръжните съдилища са информирали Агенцията по вписванията, че при подаване на заявление след 2022 г. ще продължат да издават удостоверения и да ѝ предоставят регистърните дела.

Шефката на АВ Даниела Митева посочи, че са изпратени запитвания до всички окръжни съдилища и от получените отговори става ясно, че те са решили, че процесът на пререгистрация на ЮЛНЦ ще продължи и след 31 декември 2022 г. „Ако днес бъде подадено заявление, агенцията ще изпрати до съда запитване да се издаде делото и ако той ни ги предостави, ние ще извършим пререгистрацията“, обясни тя на депутатите.

„Това има ли го черно на бяло, за да знаят всички заинтересовани?“, попита Петров и от МП поеха ангажимент да уведомят обществеността за това решение.

Зарков информира депутатите, че мащабната реформа при вписването на особените залози се отлага. Както е известно, тя трябваше да е факт от 1 януари 2023 г. Вместо това Централният регистър на особените залози продължи да работи по досегашния ред. Местните регистърни бюра на ЦРОЗ в страната приемат заявления за вписване и удостоверения, предават изготвени потвърждения за вписване, удостоверения и справки.

А днес Министерският съвет прие промени в Закона за особените залози, с които преминаването на ЦРОЗ към Агенцията по вписванията се отлага за 1 юли 2023 г.

„Получих писмо от 160 длъжностни лица по регистрацията и служители на Агенцията по вписванията, че не са налице гаранции, че няма да настъпи срив на системата. Става дума за чисто технически проблеми – към края на декември не можахме да констатираме пълна готовност новата система на ЦРОЗ да бъде приета. До последния момент се борехме да бъде спазен законовият срок. Но имаше риск или от изтичане на лични данни, така стана с БУЛСТАТ, или от евентуален срив на системата или от функционалности, които не са достатъчно добре отработени. Имаше риск да бъде застрашен стопанският оборот. Изправен пред това, взех това решение“, заяви министър Зарков.

Рая Назарян от ГЕРБ го попита изрично кой е взел решението за отлагане на реформата.

„Отговорността на това решение е моя. Аз го взех. През последните 4 месеца разработихме системата до степен, в която е почти готова за функциониране, но за мен почти не е достатъчно“, заяви Зарков. И получи поздравления за позицията си председателя на комисията Радомир Чолаков.

Крум Зарков подчерта, че това е поредно отлагане на прехвърлянето на ЦРОЗ към Агенцията по вписванията, което трябваше да се случи преди повече от 4 години, но самият той се занимава с проблема едва от август 2022 г.

От изложението му пред депутатите стана ясно, че кадровото обезпечаване на вписването на особените залози от АВ, за което са необходими промени в подзаконови актове, се бави поради липса на средства. Трябва да се предвиди щат за т.нар. длъжностни лица по вписванията, които ще трябва да са юристи със сериозен опит и знания и трябва да получат съответното на тях възнаграждение. Министерството на финансите обаче първоначално е отказало това поради липса на предвидени средства, сега е заложено увеличение на таксите за вписване по ЗОЗ, за да може да се обезпечи назначаването на тези длъжностни лица.

Кой е най-важният законопроект на Министерството на правосъдието? – този въпрос зададе на Зарков Милен Матеев от „Продължаваме промяната“, предвид очакването за кратък живот на това Народно събрание.

„Надявам се Народното събрание да има необходимото време да разгледа и ако реши да приеме, всички законопроекти на Министерството на правосъдието, но реалностите са такива каквито са. Два са символните законопроекти, от които един би допринесъл значително не само за правосъдната ни система, но и на имиджа ни навън – измененията в НПК и ЗСВ, свързани с механизъм за разследване на главния прокурор. Те са свързани със 75 решения на съда в Страсбург и приемането им гарантира до голяма степен положителен доклад за върховенството на закона и да се освободим от някои тежести, които пречат за по-високата ни интеграция“, отговори Зарков.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Държавата се изплю на собствените си закони
Държавата се изплю на собствените си закони
06 януари 2023 8:20
Гост

На това му се казва държавата да покаже мидъл фингър на собствените си закони. В закона пише, че регистърът на особените залози от 1 януари е в АВ. Но сега тепърва ще променят закона да отлагат неслучилото се. А във времевата дупка, до приемането на закона вписванията са незаконни, явно законът ще е с обратна сила за да се легитимира беззаконието, което е в момента. Многократно беше отлагано преминаването от МП към АВ. Но ако държавата е нямала готовност, законодателната промяна трябваше да се случи преди крайния срок. Ако плебсът не спази някакви срокове за нещо си-си следват последици, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 януари 2023 19:54
Гост

Явно, за да вдигнат рейтинга на либералните еничерчета след изрусената бивша министърка сега се опитват да замажат очите на българина с боядисан в черно министър. За съжаление, колко и да се боядисват си личи, че са купени от километри. От всяко изказване лъха на чужд транскуманизъм и среднополовост.

Европа, ама по Зарковски
Европа, ама по Зарковски
05 януари 2023 9:05
Гост

Това да не е 15 век? Решил Зарков и така ще бъде? Ама правова държава, ама върховенство на правото, ама стабилност и предвидимост… това да не е абсолютна монархия

Държавата показа мидъл фингър на закона
Държавата показа мидъл фингър на закона
06 януари 2023 8:26
Гост

Факт-има закон. Факт-срокът е 1 януари 2023г. И то след предишния отлагания. Факт-в момента НЕЗАКОННО вписванията на особени залози се правят в МП, въпреки записаното в закона. Сами си дайте отговор доколко е законно незаконното. Факт-за да се излезе от ситуацията ще е необходим закон с ретроактивно действие-което е удар по правната сигурност-закон ,който да даде законова легитимност на беззаконието, което е в момента. Факт-никой не пое отговорност. Факт-ако не са били в състояние да се справят с преместването, удължаването на срокът трябваше да бъде направено още миналата година, най-късно през декември. Факт-ако плебсът не спази срок-за каквото и да… Покажи целия коментар »

Натуралист
Натуралист
04 януари 2023 22:46
Гост

Хубаво е да си къносан в черно с тази заучена пластмасова усмивка, но вече ми идваш в повече, Зарков.

Димитър
Димитър
04 януари 2023 20:17
Гост

Ама естествено току виж-„Америка за България“, Асоциацията на Журналята или нещо друго соросоидно (или „не дай“ (абе я дай) Боже-БХК )ще има някакъв проблем и може да се отървем от него. Как министърът ще допусне подобно нещо,кой ще му плаща за глупостите иначе?

Потрес
Потрес
04 януари 2023 19:24
Гост

Уж правова държава, пък министърът решил, че няма да спази закона…
А тази некомпетентна жена – Митева, която унищожи Агенция по вписванията, все още продължава да е изпълнителен директор…

Тихомир
Тихомир
04 януари 2023 18:09
Гост

Много добро решение.

Наблюдател
Наблюдател
04 януари 2023 17:40
Гост

На последния му отговор за главния прокурор едва ли е получил поздравления от карикатурата с председателски функции…

Анонимен
Анонимен
04 януари 2023 17:41
Гост

Не че ИГ не заслужаваше тая награда, но на РЧ как му тичаше Йорист на годината!

а можеше по-иначе
а можеше по-иначе
04 януари 2023 17:39
Гост

Крумеее, най-важният ти законопроект няма да мине, няма да изберат и нов ВСС, и нов ИВСС, и двама в КС. Държавата е в колапс, тотален. КС голям грях направи като реши, че могат да остават след края на мандата. Трябваше да се разпуснат, да няма кой да решава и цялата съдебна система да им застане пред прозорците на протест.

Джанго
Джанго
04 януари 2023 17:41
Гост

А, тя пък се е юрнала да протестира – едните не искат да си ходят, а на техните места читави не искат да идват.

Геро
Геро
04 януари 2023 18:11
Гост

Много нелепо решение на конституционните.

браво на Зарков
браво на Зарков
04 януари 2023 17:36
Гост

В Крум Зарков има хляб, нямаме друг политик на висок пост, който казва ясно – аз реших, аз нося отговорността! ЦРОЗ е критична инфраструктура и трябва да е перфектен

ЦРОЗ като ЕИСС
ЦРОЗ като ЕИСС
04 януари 2023 17:37
Гост

ти него хубаво го поздравяваш, но нека да се каже в прав текст кой право системата – вездесъщото Информационно обслужване, което с каквото се е заело, го е о..рало. Пример ЕИСС

Рики
Рики
04 януари 2023 18:13
Гост

И не само тази им е система такава.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2023 19:50
Гост

Малако е да се кажа, че има хляб…направо пасти има у Зарков. Очаквам съвсем скоро да започне да говори на френски…чудя се как такъв велик човек и политик се унижава да живее и работи тук – държава с такава тъпа прокуратура….

Анонимен
Анонимен
04 януари 2023 17:34
Гост

Депутатите в това НС са може би най-абсурдните до момента. Култови въпроси, култови…

Фики
Фики
04 януари 2023 18:15
Гост

А тези от ГЕРБ в предишното… Да откършиш от тях.

4567
4567
04 януари 2023 17:33
Гост

Министерството трябваше широко да огласи възможността за пререгистрацията. Ако не бяха попитали на правна и не беше написано в медиите, кой щеше да научи, а?

Лозан
Лозан
04 януари 2023 18:16
Гост

Да. Голям пропуск им е.

wtf
wtf
04 януари 2023 17:32
Гост

Чолаков само си пита, ГЕРБ въобще не мислят за съдебтата система

Анонимен
Анонимен
04 януари 2023 17:35
Гост

Този човек по-добре да се скрие, по-зле е дори от Барни Ръбъл