Президентът Румен Радев обяви, че ще реши дали да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор в „обозрим срок“. Този коментар той направи днес след като гласува на местните избори.

Като направи и следната уговорка: „Мисля, че това не е тема на днешния ден. Изборите са изключително важни и трябва да осигурим да протекат без вмешателства“.

Румен Радев заяви още, че ще подходи според отредените му от Конституцията правомощия, но изрично подчерта: „Няма да действам под натиск от която и да е страна“.

Попитан за коментар на думите на премиера Бойко Борисов, че „ще се запише, че по времето на управлението на президента Румен Радев беше избран Иван Гешев за главен прокурор“, президентът заяви: „Всички знаят много добре, че не президентът номинира и избира главен прокурор, а Висшият съдебен съвет. И точно във Висшия съдебен съвет Борисов има огромно влияние в лицето на парламентарната квота“.

И допълни: „Знаете, че той не се стеснява да променя председателя на парламента, но отказва да поеме отговорност за гласа на хората, които изпрати във ВСС. Той избяга от отговорност“. Според Радев премиерът, чрез министъра на правосъдието Данаил Кирилов, е имал не просто правото, а задължение да издигне още един кандидат, за да има състезание при избора.

„Нека никой не вменява на президента номинации и избор“, повтори той. И отказа да се ангажира по какъвто и да е начин със срок за подписване на указа. Попитан дали ще иска пълния стенографски протокол от 10-часовото заседание на ВСС в четвъртък, за да вземе решение, той каза, че ще трябва да се запознае с всички относими документи.

Малко по-рано и главният прокурор Сотир Цацаров коментира темата с указа за назначаването на Иван Гешев.

„Не можем да кажем кога президентът ще подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Президентът ще подпише указа, когато го подпише. Това, което очаквам, е следното. На първо място – президентът да изпълни конституционните си правомощия. Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, никога не се страхува и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия. На първо място –  не очаквам забавяне. Всяко забавяне първо не е в съответствие със самия процес и второ, ако позволите лично мнение, не е в съответствие с начина, по който работи този президент“, заяви Цацаров.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кьовеши-фен
Кьовеши-фен
28 октомври 2019 13:30
Гост

Няма значение вече Радев, важното е Кьовеши да ни избави. Новият кумир, на който ще се молим!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 10:27
Гост

След като държавата и съдебната ни система са превзети отвътре от няКОЙ, външната помощ в лицето на Кьовеши е добре дошла. А изключая куклите на конци във ВСС, надали някой българин, вкл. юристите, няма да се зарадва, ако види Доган, Пеевски, Цацаров и ко. в раирани униформи.

Уви
Уви
28 октомври 2019 13:28
Гост

За съжаление, дори президентът да се покаже като мъж на място и да защити морала и достойнството на прокуратурата, като не подпише собсвтеното ѝ решение, това само ще забави вече ясния избор.

Все пак...
Все пак...
28 октомври 2019 13:29
Гост

Не може да няма някакви политически лостове да въздейства по-сериозно върху събитията. Нали?

Брачен консултант
Брачен консултант
28 октомври 2019 13:27
Гост

Не знаем какво мисли г-жа Радева по въпроса. Всичко е непредсказуемо засега.

Скептик
Скептик
28 октомври 2019 13:27
Гост

Радев чака сигнал дали ще го импийчнат ако се раздуха скандалът с руските шпиони. Не разчитайте на него, граждани!

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:40
Гост

Изказването на Борисов от онзи ден бе пълна манипулация, защото от Радев нищо не зависи. Както вече каза и Машева, ако върне указа, ВСС просто ще прегласува, което означава тотално неглижиране на евентуалните мотиви на Радев.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2019 7:47
Гост

Личи си, че ВСС разбират от духа на закона. Явно според тях правото на Президента да не подпише указа е просто проформа и не носи някакъв смисъл със себе си.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:27
Гост

Само Б.Б. можеше да промени положението, но той се отказа, предполагам търгувайки Гешев за нещо още по-голямо.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 16:09
Гост

Б. Б. днес каза, че ще променят ЗСВ така, че министърът на правосъдието да НЕ номинира главен прокурор, а всичко да остане в ръцете на Прокурорската колегия. Това ще бъде голяма грешка и за пореден път неизпълнение на препоръка на Венецианската комисия.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:25
Гост

И сега ще започне едно политическо дрънкане, процедури без смисъл, измислени драми… писна ми.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:23
Гост

Каквото и да направи Радев, ще е символично, защото ВСС ще прегласува Гешев и толкова.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:24
Гост

Добре и жълтопаветниците да го разберат това и да спрат да ми блокират града. Революцията е невъзможна, сори.

жълтопаветник
жълтопаветник
27 октомври 2019 11:25
Гост

Демокрацията изисква всекидневни усилия, сори за блокирането

dura lex, sed lex
dura lex, sed lex
27 октомври 2019 11:27
Гост

Такава е процедурата. Лош закон, но закон

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:46
Гост

А нима това е правилно. Едно време ВСС стартира нова процедура, след като Стоянов върна указа за Бойко Рашков. Т. Е. Няма еднозначна практика. Но в случая с Гешев става дума за сделка и май наистина просто ще прегласува ония л…ени.

девалвация
девалвация
27 октомври 2019 11:20
Гост

Това за натиска си беше баш за жилтопаветните протести. Не може всеки път едно и също – за Лозан – да върне, за Чолаков – върне, сега за Гешев – пак да върне. Така подобно искане девалвира

девалвация
девалвация
27 октомври 2019 11:22
Гост

Да уточня към предняи си коментар, че е продиктуван от това, че точно сега най-си трябва отказ от подписване на указа, но изразяващите го влязоха малко в ролята ан лъжливото овчарче и вече на всички им писна от тях и не ги слушат, а вълкът е пред кошарата

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:43
Гост

За Лозан не е връща. Беше и онзи президент, който на коляно подписа скорострелно указа за Цацаров, който ачик ачик бе избран с нарушена процедура, т.е. незаконно.

радев, да те видим
радев, да те видим
27 октомври 2019 11:16
Гост

аргументи за връщане има много – може да се намерят в изказванията на Керелска, Дишева и Шекерджиев, за Л. Панов не говоря, защото от неадекватното му поведение ме избива на съответни попържни. да те видим радев

относно ВъзДишева
относно ВъзДишева
27 октомври 2019 12:03
Гост

Тя и Дишева не се аргументира много добре. Циклеше и цитираше същите извадени от контекста на интервютата на Гешев реплики, каквито четяхме от медиите три месеца наред и които вече знаем наизуст! Самата тя е със съмнително кариерно израстване и с лоша слава като съдия. За Лозан Панов съм напълно съгласен с направения от Вас коментар. Изложи се! Обосновките на Керелска и Шекерджиев (к. между другото е голям пич) бяха адекватни.

Борис
Борис
27 октомври 2019 19:33
Гост

Дишева следваше да си даде отвод от това гласуване. Съпругът й е учредител на Да, България, които организират протестите срещу Гешев и т.н.. Но Дишева е известна с липсата си на морал- справка апартамента й на символичен наем.

бързай бавно
бързай бавно
27 октомври 2019 11:14
Гост

Радев може да се бави 2-3 седмици максимум. Идеите на някои хора, че ще изчака едва ли не мандатът на Цацаров да изтече и тогава ще върне указа, са неосъществими, но ще държи на тръни тези, които избраха Гешев, хич няма да бърза

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2019 11:10
Гост

някъде към Коледа добре ли е?