Президентът Румен Радев избра да връчи отново на БСП третия и последен мандат за съставяне на правителство.

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че утре в 10 ч. Радев ще връчи мандата на парламентарната група на социалистите, като по този начин приключи дилемата на коя група ще бъде дадена последната възможност за съставяне на кабинет в този парламент.

Сега от БСП трябва да предложат кандидат за премиер, но в Конституцията не е предвиден срок за съставяне на правителство при тази хипотеза. Още при започването на консултациите през ноември Радев каза, че ще забави връчването на мандатите, за да не се наложи да свиква нови избори през януари и февруари. Процедурата по връчване на трети мандат за съставяне на правителство се повтаря за четвърти път в последните две години, като Радев винаги избира БСП, която обаче не е успявала да върне мандата изпълнен.

В последните дни в парламента беше коментирана възможността президентът да даде възможност за съставяне на правителство на „Демократична България“ (ДБ). Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък обвърза акцията на МВР и прокуратурата срещу криптобанката „Nexo“ с връчването на мандата заради информациите, че служители на компанията са сред дарителите на коалицията. Свидетел по воденото разследване пък съобщил, че бившият финансов министър Асен Василев от „Продължаваме промяната“, която се очакваше да подкрепи ДБ при опит за съставяне на правителство, се е срещал с представители на „Nexo“.

„Решенията на правоохранителните органи кога обявяват нещо при чувствителен политически момент не са невинни и не са случайни, особено в България. Целта на шумния пиар с „Nexo“ беше да намали шанса третият мандат да дойде в Демократична България. Защо точно в този момент започна тази пиар кампания – в четвъртък, тъкмо преди да бъде обявено на кого ще бъде даден третия мандат, знаейки че ние ще използваме третия мандат, за да решим проблема с прокуратурата“, коментира Христо Иванов пред „Дарик радио“.

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 19:20
Гост

Майко мила, Тия са класически измамници! По учебник.

Криптоплащанията
Криптоплащанията
16 януари 2023 10:34
Гост

“ Асен Василев от „Продължаваме промяната“, … , се е срещал с представители на „Nexo“.“
Може и да не е точно с Нексо, но с финтех асоциацията със сигурност. Днес се твърди дори „Още на 21 януари 2022 г. Асен Василев обявил за приоритет въвеждането у нас на разплащания с криптовалута, включително и с NEXO-токени“ А токените дори не са коини, а нещо като вътрешнофирмени ваучери или жетони за фирмените услуги.

Асен Василев: „Правителството обсъжда механизъм за криптоплащания“ – https://www.minfin.bg/bg/videos/195

Фен на ГЕРБ
Фен на ГЕРБ
16 януари 2023 10:41
Гост

Финтех-минтех… нито се яде, нито се пие, но най-вече не можем да го откраднем и да го сложим в чекмеджето! Пълни измамници са Кирчо и Кокорчо, нищо общо с всенародния любимец император Тиквоний I Банкянски, придружен в джипката от простата кърджалийска пу*ка и Живко Суджука!

Финтех-минтех-пари за дрехи-тех
Финтех-минтех-пари за дрехи-тех
16 януари 2023 10:57
Гост

Нещо като парите за дрехи за бандитската съдебна система. 3000 лв безотчетни, безфактурни, а не отиват за дрехи. И то се дават в добавка на огромните, незаслужени заплати-над 5 пъти повече, от заплатата на професор от БАН с два доктората.

Смехурко
Смехурко
16 януари 2023 11:10
Гост

Флашката е новата мода при „чекмеджетата“ – пример:

„Зам.-министърът на икономиката Яна Балникова е подала декларация в качеството си на депутат от ПП. Тя е декларирала крипто-валута на стойност 110 842 лв.,“ – https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/10898899

некои съображения
некои съображения
16 януари 2023 11:15
Гост

А къде пише забрана да се среща с легитимно действаща фирма, което се презумира за всеки бизнес, до доказване на противното, което доказване все още не се е случило, няма акт на съд. Изпълнителната власт няма данни по дефиниция за действия на съдебната власт, а по времето на твърдяната среща дори не е имало действия на съдебната власт. Криптоплащанията са легитимни и законни, до доказване на противното-което важи за всяко плащане. Криптоплащанията не са забранени, ако твърдиш друго-къде го пише. ––––––––––– А ако съдебната система иска да се бори за паричния интерес на държавата е редно да спре раздаването на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 11:53
Гост

Не се хаби колега, свинските медии са написали, че са криптоизмамници, а троловете им тук само разпространяват опорни точки. Един вид пресконференцията на ПРБ е равносилна на доказателство по НПК.

Криптоплащанията
Криптоплащанията
16 януари 2023 12:39
Гост

У нас коините НЕ са официално платежно средство – Закон за БНБ. Някои коини СА платежно средство в САЩ примерно, но не и OneCoin. За токените изобщо не става въпрос да са платежно средство – те са само фирмени „пари“.
Безсмислено е, но… тук сте „мнозинство“

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 19:22
Гост

Пий си хапчетата редовно!

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
16 януари 2023 9:49
Гост

“Фуражката от Военното училище руши Конституцията и ще носи наказателна отговорност за това!”

SVE
SVE
16 януари 2023 9:54
Гост

А Дебелашки кога ще носи наказателна отговорност за обида, клевета, измама, изнудване, подкупи?!

Смехурко
Смехурко
16 януари 2023 10:12
Гост

Когато „фуражката“, „зеления чорап“ и т.н. стане легитимен ищец. Както и твоят „Дебелашки“ впрочем.

Трол
Трол
16 януари 2023 9:28
Гост

Голяма драма, че дал на БСП, а не на ДБ! Сега е ясно, че няма да има правителство на ГЕРБ поне, защото ДБ бяха готови пристанали на Бойко, оставаше някой отвънка да натисне ПП и ето ти правителство. При това настроено да се четка до край на западняците и до май месец щяхме да пратим танкове, гаубици и каквото още можем … щеше да изкара година-две максимум, след което ДБ и ПП щяха да паднат под чертата на следващите избори. Сега при БСП е ясно, че ще се ходи на избори, т.е. ще се печели време, да се знае от… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2023 9:19
Гост

На изненаданите само да кажа, внимавайте как гласувате на следващите избори, щото наивността и неориентираността на хората в политическите процеси ни докара дотук.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 10:13
Гост

Както и да гласуваме, мафията върна хартиената бюлетина. Май пак ще се излиза по площадите, освен ако Кьовеши не свърши това, за което каскета върху тиквата години наред си затваря очите.

АнонименТоп-адвокат № 1,2 и 3
АнонименТоп-адвокат № 1,2 и 3
16 януари 2023 8:29
Гост

Хората в страната масово ще гласуват за Възраждане и при това – съвсем доброволно, просто стана неясно и за най-изтънченият фен на доброто – кое е злото. Така стана – като не е виновен Слави – толкова му е капацитета, да се направи на бабаит. Болезнена честност.

Докато оплюят Костадинов и – той ще си оплете кошницата. Скритите интереси са – да се гепят пари, по възможност готови, на ниво – Възстановяване и устойчивост, бързо, без обяснения и без следи. Засега става – да не става.

Какво – ами нищо, просто народът се е събудил и не е доверчив към никого.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 8:23
Гост

За кой ли път, за кой ли път …! Защо не се спази този път предишните принципи – третия мандат при третата пол.сила! Какво като е ДПС. Те не са се самопоставили, а на честния и неманипулиран машинен вот, такова място им е отредил избирателя.

незапознат
незапознат
15 януари 2023 20:39
Гост

Съпредседателят на ДБ- Хр. Иванов-цитиран в статията в кое поделение е изслужил наборната си военна служба?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2023 9:23
Гост

Скатал се е в дърводелницата на Джепето, затова постоянно го влече пътуването с лодка до Росенец, търси си изгубения приятел – кита.

Избори до дупка!
Избори до дупка!
15 януари 2023 17:39
Гост

Избори ! До дупка(казано с политическата терминология на 90-те години, това бяха думите на един политик от тогава-разяснение за по-младите)! Докато не гласувате правилно, ще ходите на избори. А и така е демократично. Проблем никакъв и ако другия парламент не състави правителство-в демокрация е демократично да се ходи на избори. И в Италия и в Белгия е имало периоди по две години без редовно правителство-и държавата си „върви“, проблем няма, служебно павителство и кратък парламент си е легитимна власт. Дори и тази година да гласуваме 1-2-3 пъти за парламент-драма няма. Законно е, демократично е, а и на мен ми харесва… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 януари 2023 13:59
Гост

И на Президента му се услади изпълнит.власт. Пак той ще състави правителство, дали защото се задават пари от Европа, или защото предстоят обществ.поръчки. Не беше нужно толкова грубо да закопае БСП, които са бита карта и дъното мислят за небе. Можеше и по-интелигентно да го отиграе, то беше ясно, че на която и партия да даде трети мандат, все той ще съставя правителство – изборите са ни сигурни на пролет. Да, това си заслужаваме!

изори до дупка!
изори до дупка!
15 януари 2023 17:45
Гост

Радвам се за решението. Ако беше даден мандатът на една друга партия-току виж-съставили правителство, което не е добра новина за демокрацията. Визирам – тази задължителна медиация по скорснно приетия на първо четене противоконституционен проект-този парламент вреди на хората, и даването на третия мандат отваря вратата към избори-което е добре. Колкото по-бързо приключи този парламент, толкова по-добре. Че да има избори си е законно, демократично, а и полезно. АПЕЛИРАМ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ-НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ ЗАДЪЛЖИТЕБНА МЕДИАЦИЯ. Нека хората ви запомнят с добро на изпроводяк, а не че сте ги прецакали с тежка, излишна, скъпа, удължаваща процеса непоискана ПРОТИВОКОНСТИТУИОННА паразитна-защото е нежелана… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 януари 2023 13:57
Гост

Радев така и така щеше да даде мандата на БСП. Иска избори като през това време ще продължи да управлява с тъпия си служебен кабинет

Анонимен
Анонимен
15 януари 2023 13:49
Гост

Нормално. ДБ са токсични покрай НЕКСО. За ПП даже не си струва. Наиграха се.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2023 13:57
Гост

Тези момчета ще имат големи проблеми с американците. Флашки с по 200 милиона …

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
15 януари 2023 14:12
Гост

Те американците си написаха черно на бяло с кои момчета имат проблеми в България, но завладяната държава не се трогна особено.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2023 21:25
Гост

САЩ имат проблем със Свинята, ама на нашите мафиоти не им дреме. Това скоро ще се промени, ако и Тиквата попадне в списъка Магнитски.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 9:44
Гост

Странна работа! Когато се касае за Магнитски се подмокряш, но когато е за НЕКСО се ослушваш!

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 10:30
Гост

Да успокоим троловете с каскети – щом главния каскет е дал пресконференция, значи престъплението е доказано. Ако не бяха закрили съда за специализирани поръчки на мафията, дори щяха да ги задържат под стража. А списъка Магнитски – той няма абсолютно никаква стойност, един меморандум с Джемкорп да речем има много по-голяма юридическа стойност (за троловете на Свинята, Тиквата и Каскета).

Наблюдател
Наблюдател
15 януари 2023 13:42
Гост

Когато толкова звучно се зашуми покрай някоя акция, обикновено има нещо много повече от разследване и обикновено последиците от него не са свързани с разкриване и наказване на извършено престъпление.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2023 13:47
Гост

Факт е обаче, че това крипто е разследвано и в САЩ, тъй че работата може наистина да е сериозна.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 10:32
Гост

Крипто компании има по целия свят и по целия свят ги разследват. Но само в България има неандерталска корупция със суджуци и кюлчета в чекмеджета, която упорито не се разследва.

OMG
OMG
15 януари 2023 13:38
Гост

Да видим как ще мотивира избора си да връчи мандат на БСП, за които изначално беше ясно, че няма шанс да съставят кабинет.

нищо няма да видиш
нищо няма да видиш
15 януари 2023 17:48
Гост

Нищо няма да мотивира. Не дължи да дава мотиви. Пуска указ, и няма задължения да обяснява. Това да не е районен съд,че да има мотиви?

123
123
15 януари 2023 13:34
Гост

Радев вече изкара повече на власт от не малко правителства, а както е тръгнало може да направи и пълен мандат.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2023 13:33
Гост

Този излезе по-чугунен комунист от Корнелия.