Президентът Румен Радев има предложена номинация за конституционен съдия, която в момента обсъжда. Това призна днес държавният глава, но отказа да назове име.

„Разбира се, че проучвам различни варианти. За мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция“, каза Радев.

На въпрос дали е обсъжда кандидатура на главния прокурор Сотир Цацаров, президентът отговори, че в момента няма да коментира конкретни имена.

„Както ви казах, обсъждам. Не искам към този момент да хвърлям, ей така, в пространството, каквито и да е имена“, добави Радев.

През три години Конституционният съд (КС) обновява състава си с четирима съдии. Тази година парламентът и президентът избират по един конституционен съдия, а двете върховни съдилища – двама. Това трябва да стане до 12 ноември, когато изтичат мандатите на Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и проф. Цанка Цанкова.

Вчера шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че кандидатури на Цацаров и на министъра на правосъдието Цецка Цачева за момента не са разглеждани в управляващата партия.

По думите му, разговорите в ГЕРБ за номинации тепърва предстоят.

„Това е тема, която трябва да започне като обсъждане през следващите няколко дни. Имаме няколко варианта, но трябва да вземем съответното решение като парламентарна група. За нас е важно представителят, който ще предложим от ГЕРБ, да бъде на първо място доказан професионалист, добър съдия или човек, който действително е работил в съдебната система и има безупречна репутация“, каза Цветанов.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лаик
Лаик
20 септември 2018 12:18
Гост

Чудя се дали е възможно Радев да набута някой от своя юридически екип? Не съм запознат с процедурата, но при всички положения той ще уреди свой човек, за да има политически лост в КС.

Георгиев
Георгиев
20 септември 2018 12:21
Гост

Със сигурност. Това важи и за останалите трима.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 11:50
Гост

А да видим с какви професионални и морални качества ще разполагат и четиримата.

Колега
Колега
20 септември 2018 11:48
Гост

Радев няма да пропусне възможността да се прояви като популист и уж независим държавен глава. Както направи със сезирането на КС за АПК.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2018 11:38
Гост

Според мен вече е решено кои ще са.