Незапълненият състав на българското представителство в Евроюст създава реални рискове за обезпечаването на съвместни разследвания на нашата прокуратура и други държави членки на ЕС. Това е заявил президентът на Евроюст Ладислав Хамран на среща с главния прокурор Иван Гешев, който е в Хага заедно със заместничката си Десислава Пиронева.

Ладислав Хамран е отбелязал, че значителният обем на дела предполага бързата реакция на националните власти при започване на процедурата по избор на представители на България в Евроюст в спешен порядък с оглед успешното обезпечаване на работния процес, съобщават от прокуратурата.

Иван Гешев е обяснил на президента на Евроюст, че след промени в законите процедурата по избор на българските представители вече е значително по-сложна от преди това. До август т.г. нашият представител в Евроюст се избираше от Министерския съвет по предложение на главния прокурор. С промени в Закона за съдебната власт от 5 август 2022 г. обаче беше възложено на Висшия съдебен съвет да избира националния ни представител, неговите заместник и помощник въз основа на подбор, проведен съгласно приети от Пленума на ВСС правила. До момента обаче съветът все още не е приел такива правила и съответно не е открита и процедурата за избор.

Главният прокурор е уверил Хамран, че държавното обвинение предприема необходимите действия за успешното приключване на процедурата и запълване на състава на българското бюро в Евроюст. Гешев е посочил още, че разбира, че това обстоятелство е нарушило ритъма на работа на българското бюро и това има своите негативни проявления върху партньорството между българските национални власти и Евроюст.

Срещата между двамата е в рамките на посещение на главния прокурор Иван Гешев в Хага, Кралство Нидерландия, за участие в 16-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
baccaratsite
baccaratsite
18 октомври 2022 9:40
Гост

The assignment submission period was over and I was nervous, baccaratsite and I am very happy to see your post just in time and it was a great help. Thank you ! Leave your blog address below. Please visit me anytime.

Съдия
Съдия
14 октомври 2022 20:30
Гост

Избирал се е от Министерски съвет по предложение на главния прокурор!? Как си представяте в условията на институционалната война, която се води в България това да е можело да се случи!!?? Както каза един колега от Чехия, не бих искал да съм магистрат в България ..

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2022 18:30
Гост

Хубава снимка на един компетентен юрист, владеещ чужди езици, и един селски турист, владеещ почти перфектно български език.

Ха ха
Ха ха
14 октомври 2022 22:51
Гост

Много си го надценил шофьора на дизеловата ракета до луната относно знанията му по български! Речникът му, езиков, да не говорим за юридически е на ниво, квартален в 5-то РУ СДВР или в най-добрия случай, водещ на „спонтанен“ протест във „Факултета“!

Рори
Рори
14 октомври 2022 16:41
Гост

Надявам се, че Гешев ще удържи на обещанието си.

Тихомир
Тихомир
14 октомври 2022 16:42
Гост

А, дано. Че вече много се излагаме.

Хари
Хари
14 октомври 2022 16:29
Гост

Е, ВСС отново се излагат. Те приеха правилата, а се бавят с избора.

Филип
Филип
14 октомври 2022 16:22
Гост

Той само ако знае колко притеснителни неща още има у нас…

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2022 13:17
Гост

Излагаме се пред чужденците за пореден път, поради некадърните изменения на ЗСВ от времето на леля Наде. Какво й беше на старата система за избор на представител на Евроюст? Нищо – работеше си и беше супер. Ама като са тръгнали на война с главния прокурор, ще сътворят всякакви глупости в ЗСВ. Но толкоз с некадърните прокопиеви чеда.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2022 18:26
Гост

Некадърен и корумпиран в случая е главния каскет, а не тези, които се опитват да му търсят отговорност.

Анонимен
Анонимен
14 октомври 2022 12:52
Гост

Пак се излага по Европа тоя

Мария
Мария
14 октомври 2022 12:52
Гост

Защо изобщо ходи този човек по Европа? Ние сме най-бедната страна в ЕС, по-скоро населението умишлено е държано в това менгеме с високи цени за храна и ниски заплати (най-високите цени за храна са у нас). И в същото време се краде безбожно много. То се знае и от децата това. Но никога не е имало доказателства за кражбите на БСП, НДСВ и после на клана ГЕРБ. Нямаме един осъден политик за злоупотреби срещу народа си. Какво очакват в ЕС? Че ще станем нормална правова държава ли? Никакъв шанс докато не се изринат всички. И то с прехода се доказа,… Покажи целия коментар »

Любенов
Любенов
14 октомври 2022 12:50
Гост

Вероятно довечара ще дадат Гешев по новините как ни обяснява колко са го похвалили и как сме пример за справяне с корупцията…

Димо
Димо
14 октомври 2022 16:24
Гост

Особено по високите етажи на властта.

Миков
Миков
14 октомври 2022 12:49
Гост

На мен много ми прилича, като че срещата не е била с Гешев, а с представител на Руската Федерация или Беларус. Ти му казваш, че не се справя според уговорените уредби и договори, че трябва да си даде зор, то мига и кима и си прави каквото си иска.

Николов
Николов
14 октомври 2022 12:48
Гост

На Ладо никой ли не му е разяснил, че държавата ни няма интерес да се водят съвместни дела и разследвания с Европа. Ние искаме да сме в Европа, само когато ходим да работим там. Да ни дават от техните пари. Обаче като цяло сме си мафиотска страна, която живее с носталгията по комсомола. Опитваме се всячески да бягаме от нормалната цивилизация.

Кирилова
Кирилова
14 октомври 2022 12:47
Гост

Да бе, така е. И ние ги знаем тия неща, които казва Ладислав. Обаче истината е, че Гешев също ги знае, но се прави на умряла лисица.

Келимерска
Келимерска
14 октомври 2022 12:46
Гост

Гешев е пълен цирк. Нямам идея защо ходи по тия срещи да се излага.

Писев
Писев
14 октомври 2022 16:40
Гост

Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на ЕС.

Манолски
Манолски
14 октомври 2022 12:46
Гост

Бе ние 22 закона не сме приели в народно събрание за да получим парите по плана за възстановяване…какво да говорим изобщо.

Демирев
Демирев
14 октомври 2022 12:45
Гост

Някой да обясни на Ладислав Хамран, че идеята Гешев да е главен и да се среща с него днес е, че родните политици не искат да има съвместни разследвания. Все пак изисква огромен ресурс и шанса да върже схемата е много малък, за това да се хваната в клещите на мафията и европейски прокурори. За тази цел са уловени само родни такива. А всичко съвместно с ЕС плаши родната мафия, която фактически представлява и партията ГЕРБ – СДС.

Генев
Генев
14 октомври 2022 12:44
Гост

Гешев слуша и мига и кима. И до там. Вероятно точно това е идеята. Само да си направи срещата и от нея да не произлезе нищо.