Президентът Румен Радев защити решението си да връчи последния – трети мандат за съставяне на правителство на БСП с това, че социалистическата партия е показала, че може да говори с всички останали, да прави компромиси и да влиза в коалиции и с идеологическите си опоненти.

Това заяви днес самият Радев, след като даде мандата за съставяне на кабинет на лидера на БСП Корнелия Нинова. През последните дни имаше много очаквания, че той ще отиде при „Демократична България“ (ДБ) заради сигналите, че коалицията може да състави кабинет на малцинството, който да получи подкрепа от „Продължаваме промяната“ и от ГЕРБ, но Радев за четвърти път реши да даде мандата на БСП.

„Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност. Във времена на силно политическо противопоставяне, БСП не само успя да съхрани диалога с всички парламентарно представени партии, но и показа, че може да прави компромиси и да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите формация в българския парламент. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство“, каза Радев.

Корнелия Нинова заяви, че в БСП разбират тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага, като обеща левицата да направи всичко възможно да има редовно правителство.

„Наистина доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно, спокойно и с отговорност към националния интерес на България с колегите от другите партии. Ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни в момента“, каза Нинова.

След това тя обясни, че тази седмица ще бъде свикан Национален съвет, от който тя ще иска мандат да бъдат водени разговори за съставяне на правителство с всички партии в парламента. Нинова каза, че намерението ѝ е да покани на лидерска среща председателите на останалите партии.

„Ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии, за да изясним искаме ли да има правителство, или се играят игрички и се прехвърля горещия картоф, за да не се понесе отговорност за предсрочни избори. Мислим, че все още има шанс за редовно правителство“, каза лидерката на БСП и обеща да не задържа излишно мандата, ако няма съгласие за съставяне на правителство.

По повод на думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че очаква евентуален редовен кабинет да следва политиката на служебното правителство, Нинова отговори: „Това извънконституционно и абсолютно необяснимо като претенция от вицепрезидента“.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 януари 2023 8:21
Гост

Не разбирам, какво ще си говорят т.н. лидери на партиите, когато заявяват, че няма да подкрепят правителство на БСП. В НС нищо не правят, а времето минава, ние затъваме, всички изчакват, кой ще е на власт. Най-адекватни ще се окажат от Възраждане. Затова всички партии и партийци са се снишили и бутат, колкото може по-дълго да са в НС, защото след изборите не се знае, кой, къде ще е и дали ще е народен представител.

Симо
Симо
16 януари 2023 15:25
Гост

Дано наистина да разбират тежестта на ситуацията и отговорността, която им се възлага.

Димо
Димо
16 януари 2023 16:18
Гост

И какво и е на ситуацията? Служебно правителство е легитимна власт, а предсрочни избори-напълно законопосрушно в една демокрация.
3 милиарда са дадени за дупката на белене, не са проблем едни 100 млн(ако изобщо са толкова-това не знам) за предсрочни избори. Че със 100 млн дори една трета самолет ф-16, 50 годишен не може да се купи.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 21:33
Гост

Дупката в Белене можеше да е действаща АЕЦ вече, ако не бяха довтасали спешно тука едни американци през 2012, като се чу, че ще строим на площадката.

Михаил
Михаил
16 януари 2023 15:22
Гост

Напълно очаквано решение.

Димо
Димо
16 януари 2023 15:23
Гост

Знаеше се още след последните избори.

Рики
Рики
16 януари 2023 15:16
Гост

Дано ни очакват по- добри времена.

Име
Име
16 януари 2023 13:12
Гост

За обществото е най-разумно социалисти да са в Парламента, както и в Правителството, защото са най-хуманната порода, каквото и да се говори, това е характерно.

Доколкото има вече пазарна икономика и не се предвиждат национализации, други политически убеждения са старомодни.

Но – предвид желанието за светкавично обогатяване, не е възможно това да се случи на този обществен етап.

Има ли шарани?
Има ли шарани?
16 януари 2023 12:43
Гост

Нинова търси подкрепа за:

„Ние имаме основателни критики към него, /Радев и служебните/ особено що се отнася до неравенства, замразяването на доходи, неприемането на бюджет в тази критична за хората ситуация, инфлацията. Имаме и своите различия по отношение на предоставянето на оръжия за Украйна, решението за самолетите“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2023 11:53
Гост

Много ми е любопитно на коя от всички останали партии щеше да е най-правилно да се връчи мандата, щото разбирачи много, но каквото да направи, все ще има недоволни. – ДПС – има логика, все пак е 3-та политическа сила, но негативите са повече от позитивите – корупция, етнически елемент; – ДБ – същите като ГЕРБ и ПП откъм външна политика и могат да се разберат с Бойко, който ги ухажва; щом не стана тях, как може да се очаква различен резултат; – БСП – намигване към левия консервативен избирател, за баланс, утвърдена схема за провал, а се смята, че… Покажи целия коментар »

Лицемерията
Лицемерията
16 януари 2023 11:25
Гост

„Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство …“

Де да бяха само две…

анонимен
анонимен
16 януари 2023 11:13
Гост

Виреем си в безвремието и в безсмислието. Добре, че има хора които да работят (извън политиката), че да я избутат тая държава нанякъде.

Всички политици се провалиха в основната си функция. Срам.

Ставрев
Ставрев
16 януари 2023 11:09
Гост

Ясна е логиката на зеления чорап – да управлява поне до местния вот есента. А защо не и след него. Фактически и цялата 2023.

Мишев
Мишев
16 януари 2023 11:08
Гост

Кафява политика е това. Но иначе всички в парламетна се обединиха само за едно – да пратят правителството на Радев да се договаря в Европа за отлагане на спирането на въглищните централи. Там наредени хора на БСП, ГЕРБ, ПП, ДПС и кой ли още не. Аз ако съм в Европа ще тропна по масата и ще кажа – никакво отлагане. Даваме ви пари, разпределяйте си ги я за помощи на хората, които ще останат без работа, я за преквалификация! Ако толагаме вас ще трябва да отлагаме и Полша и кой ли още не. Глупости! Но бързо се коалираха всички партии,… Покажи целия коментар »

Христакиева
Христакиева
16 януари 2023 11:04
Гост

Пак ще се ходи на избори. И не е като да не ми беше ясно още в деня на вота през октомври. Но не разбирам защо се протакаше толкова месеци.

Мавродиева
Мавродиева
16 януари 2023 11:04
Гост

И какво имаме до тук? Оплакваници, че само ходим на избори и псевдо тревога от всички партии и лидери, които се обвиняват едни други, че сме в това положение. Аз обаче виждам, че до тук, в рамките на последните две години имаха шанс още 2021 година лятото Трифонов и ИТН да направят правителство, като първа политическа сила, но не го направиха. Сега имаше шанс с мандат даден на ДБ да кажем също да се състави правителство ( да кажем шанса беше примерно 60%, а не както е при БСП 10%), но пак не се избира този ход. За мен нещо… Покажи целия коментар »

изобщо не се оплакваме,че ще гласуваме!
изобщо не се оплакваме,че ще гласуваме!
16 януари 2023 16:25
Гост

Няма оплаквания. Аз от края на миналата година питам защо изборите не са през януари. Месец като месец, какъв е проблема. Даже месецът е необичайно топъл-януари, като пролет си е. Идеално беше за гласуваме. Та в обобщение-няма никакво оплакване,че ще гласуваме. Защото всимки признаци има-настъпва „залезът на демокрацията“ и „Залезът на запада“, и наближават времената, когато изобщо няма да ни позволяват да гласуваме… Такива глезотии-избори, демокрации, омбудсмании, пваво на жалби, митинги, стачки, протести, свободни пътувания-след няколко десетки години ще са забранена тема, дори в учебниците по история. Живеем в последните години на демокрацията от западен тип , използвайте ги пълноценно…

Анонимен
Анонимен
16 януари 2023 11:03
Гост

Ама как пък е благоволил да връчи мандата-нали има мантра,че нямало срокове? 105 дни минаха от изборите, и то благодарение на бавенето-което е върло противоконституционно-конституционния законодател не е заложил идеята президентът да управлява чрез служебни правителства, идеята на служебното правителство е да е краткотрайно , а не вечнодействащо. Ако се прилагаше буквата на конституията днес трябваше да гласуваме на предсрочните избори, а не през пролетта. Какъв беше проблема на избори през януари-видно е топъл месец, с тежки данъчни задължения. Данъци може да се плащат, декларации по данъчните закони може да се подават, ама не било добре за избори. Оставам с… Покажи целия коментар »

Любенова
Любенова
16 януари 2023 11:02
Гост

Изборите бяха през октомври. Сега е средата на януари. Какво прави толкова време? Провежда безмислени разговори. А беше ясно още вечерта в деня на вота, че едва ли ще се състави ново правителство. Истината е, че явно имаше някакъв шанс с мандат даден на ДБ или на Янев, но в случая Радев не иска да се състави правителство.

Аврамов
Аврамов
16 януари 2023 11:01
Гост

Всичко се прави за да НЕ се състави редовно правителство. Въпреки думите им. Не слушайте – гледайте какво правят

Чворов
Чворов
16 януари 2023 11:00
Гост

Я да си го кажем. Кефи го Радев да управлява и сега си гарантира с този си акт, че няма да има правителство, още поне два месеца ще управлява служебното, а после, след изборите към април пак ще протака с безмислени „разговори между политическите партии за намиране на вярното решение“. Така ще стигнем чак до местните зибори. Което си е още една година управление на служебното правителство.

Kamenov
Kamenov
16 януари 2023 11:07
Гост

Ама не бе и като се замислиш, я гледай новините. Виж нагалсите на хората. Никой не руптае много срещу сегашното служебно управление. Прави си магистрали, прави си там поръчки за хеликоптери за медицински нужди, занимават се всички тихо и кротко. То да си кажеш – абе я си стойте вие на власт. Сега, понеже всички са служебни министри и се водят временно, никоя партия не им подскача всекидневно, както правеха ПП, когато управляваха ГЕРБ и както правиха после ГЕРБ, когато управляваха ПП. На никой не му дреме или не смее да подскача и критикува. Не излизат компромати за министрите, кой… Покажи целия коментар »

За съжаление
За съжаление
16 януари 2023 11:00
Гост

Президентът беше обединител на народа срещу мафията. Сега вече индиректно обслужва интереса на мафията.

Лъжата
Лъжата
16 януари 2023 11:58
Гост

Първият ви минус е от мен заради „Президентът беше обединител на народа срещу мафията.“

„Мутри вън“ вкара мутрите вътре още от първата среща на Радев като кандидат президент в Младост, организирана от агента на ДС Паскал и Бобев, шеф на „патриотично общество трети март“ Васил Василев. Срещата не случайно беше закрита за журналисти.

Владиславов
Владиславов
16 януари 2023 10:59
Гост

Това е долна лъжа. Всички бяха склонни да се коалират с недоразумението Янев. Но не и с БСП.

Шаламанов
Шаламанов
16 януари 2023 10:58
Гост

Президент, който си самопреценя, не вярва в Ковид и е фен на Путя дав амандата на БСП лидерка, която не иска да се подкрепя Украйна с оръжие, вероятно също е фенка на Мангърката и е самопреценяща си.

НИКАКВО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА
НИКАКВО ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА
16 януари 2023 18:53
Гост

Никакво оръжие за Украйна много ясно! Нека им даваме оръжия на тукашните заселници – една дебела лопата зад врата!

Параграф 22
Параграф 22
17 януари 2023 14:30
Гост

За сметка на това ти си едно умно-красиво ДеБело говедо, ваксано и блеещо откъм кошарата. Никой нормален човек не иска да подкрепя Украйна с оръжия освен 4%-та некъпани ДеБили – изкъписебе!

Berova
Berova
16 януари 2023 10:58
Гост

Е те опонентите казаха точно това, че няма да се коалират с БСП.

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
16 януари 2023 10:51
Гост

“Фуражката Румен Радев руши Конституцията, заедно с ония от ПП, но Георги Близнашки излезе на екрана и ги шамароса, та да се спрат малко!

ГЛАСУВАЙТЕ
ГЛАСУВАЙТЕ
16 януари 2023 10:50
Гост

Ако СЛУЧАЙНО БСП състави правителство, ще има бягство от лева.
За да избягате от ОФ-то на Радев пък е достатъчно да

Г Л А С У В А Т Е