Не можем да намалим стандарта, да отстъпим от ценности, не можем да проявяваме толерантност или търпимост към корупцията“. Това заяви председателят на Съда на Европейския съюз в Люксембург Кун Ленартс на конференция на тема „Върховенството на закона и конституционната идентичност на Европейския съюз“, организирана от Българската асоциация за европейско право.

Всяка държава сама решава дали да се присъедини към Европейския съюз, но направи ли го, поема задължението да спазва Хартата на основните права на ЕС. Това не означава, че Съюзът представлява единен конституционен модел, но от всяка държава се очаква като краен резултат да постигне спазването на принципа на върховенството на закона“, каза още Кун Ленартс.

Конференцията се провежда в рамките на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се състои в края на май и началото на юни в София.

Председателят на СЕС беше гост и лектор на форума, а домакин – председателят на БАЕП Александър Арабаджиев, българският съдия в съда в Люксембург.

На конференцията присъстваха председателите на Конституционния съд Павлина Панова, на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Върховния административен съд Георги Чолаков, българският съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Йонко Грозев, съдията ни в Общия съд на ЕС Александър Корнезов, зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Ина Лулчева, магистрати, адвокати, преподаватели.

В изложението си пред конференцията Кун Ленартс подчерта, че „всички държави от ЕС са важни в Съюза, ценностите не се налагат от Брюксел или от Люксембург, това са споделени ценности“.

Гръбнакът на демократичната общност са върховенството на правото и независимата съдебна система. Съдилищата трябва да са арбитри и пазители на върховенството на правото. Без независими съдии публичните власти могат да упражняват властта превратно. А националната идентичност не може да е такава, че да нарушава базисни ценности на ЕС, основната от които – върховенството на правото“, каза още председателят на СЕС.

Министърът на правосъдието Крум Зарков на свой ред посочи, че въпросите за върховенството на закона и конституционната идентичност на ЕС „болезнено и актуално стоят и пред България“. По-късно на среща с Кун Ленартс в Министерството на правосъдието допълни, че реформата се прави стъпка по стъпка, посоката е правилна и тенденцията е ясна.

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:59
Гост

­­­Г­­о­­­р­е­­щ­и­­­ ­м­о­­­м­­и­­­ч­­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­о­­ч­а­к­­­в­­а­­т ­­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?82338

Човек
Човек
20 февруари 2023 11:02
Гост

Ценностите, които провъзгласява ЕС като насока за развитие и общи за ДЧ, действително е свързано с върховенството на закона. От друга стана, не приемам Инстанбулската конвенция, бракове между хора от един пол, въвеждане на трети пол и други, които извращат ценностите на едно нормално общество и облезличават неговата собствена културна идентиченост. В ЕС имаме проблем със състаряването на населението, вср повече хора с обратно мислене и влечение и малко лидери и достойни граждани. Уважение на семействтото, българските традиции, историята, кирилицата, християнските ценности – нима тези неща са маловажни пред върховенството на закона, което е само общо понятие и всеки знае,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2023 7:34
Гост

И без Лулчева не може!

Име
Име
18 февруари 2023 9:42
Гост

Крум Зарков седи много добре на поста и – то се и видя. Впрочем беше в „Панорама“, все още е интересно това предаване. Единствен от всичките участници беше ангажиран с темите.

Личеше си на всички, че са си клатили цял ден краката по кафенетата, а той беше уморен от работа, макар интелектуалната дейност да не е толкова скапваща.

бившото педи Бор. Велч. - ексшеф
бившото педи Бор. Велч. - ексшеф
18 февруари 2023 9:31
Гост

Тук е пълно с корумпирани борци срещу педерастията. Стига с тъз корупция бе, кочове балкански

Жеко
Жеко
18 февруари 2023 6:35
Гост

То защото ЕС и спецално големите партии и техните ръководители не са наясно с нашите политици и техните схеми, дори с евросубсидиите, но от тях конкретна реакция няма. Само се говорят общи и абстрактни приказки за върховенството на закона и това е. Иначе ЕНП си пази Буци, но е за върховенство на закона.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 22:54
Гост

А задници кога ще се целуват…..

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 19:01
Гост

Въпросът е под опаковката “върховенство на закона” и “борба с карупцията”, какви закони се прокарват …защото част от тях тях наистина са против семейните ценности, традициите, националната идентичност и православието. Сладките приказки и красивите костюмчета маскират зле трансхуманизма на ЕС, който наистина най- добре се налага чрез “чужди” закони, прилагани от съдии, нямащи допир до нормалните хорица… пази Боже, сляпа да прогледа…

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 18:26
Гост

Отдавна го написах. Предстои поредният „исторически компромис“ под давлението на Щатите и тогава ще ви питам какво мислите и къде ще се денете от срам и неудобство. Умирам си от смях Христо Иванов и Кирчо да застанат рамо до рамо с Боко. Не, че не сме го виждали. Още ни боли главата от последните промени и реформи.пЩе има поредната промяна в Конституцията, НПК и ЗСВ в името на бленуваната следваща съдебна реформа. Е, някой ще изгори по пътя, друг ще изгрее и всичко ще бъде за сметка на магистратите. Да му мислят те. Ще си взема пуканки. А иначе –… Покажи целия коментар »

36 години от кончината на чл-кор. проф.
36 години от кончината на чл-кор. проф.
17 февруари 2023 18:17
Гост

Костадин Лютов (1927-1987)-български юрист, политик от БКП, Главен прокурор на НРБ в периода 1981-1987 г. ,професор по Наказателно право в ЮФ на СУ “Св. Климент Охридски”. Чл.-кореспондент Костадин Лютов е роден през 1927 г. в гр. Копривщица. Завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” през 1950 г. В периода 1944-1950 г. е член на РМС. От 1952 г. е аспирант по Наказателно право в ЮФ на СУ. Последователно е Асистент, старши асистент и главен асистент по Наказателно право. Избран за професор по Наказателно право през 1965 г., а за член-кореспондент на БАН през 1979 г.

Продължение
Продължение
17 февруари 2023 18:20
Гост

Проф. Лютов е главен прокурор на Народна Република България в периода 1981-1987 г. Автор е на множество изследвания и публикации по Наказателно право. Изнася лекционния курс по Наказателно право пред студентите от Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” в периода 1965-1987 г. Носител е на множество отличия, сред които “Заслужил деятел на БКП” , “Заслужил деятел на науката и културата”, Орден “Карл Маркс”, Орден “Ленин” и Орден “Георги Димитров”. Почетен член на ЦК на БКП. Умира през 1987 г. на 60-годишна възраст. Поклон!

Име
Име
17 февруари 2023 18:06
Гост

Но има огромни недъзи, сега – нека сме откровени, цари все още субективизъм, делата се решават понякога в зависимост от настроението на съдията, ако изобщо ти дадат да стигнеш дотам.

Да не говорим в детайли – дано на никого не се случва да се обръща към адвокат. Просто се губи времето на хората.

За съжаление живеем в една откровена диктатура – на практика се налага да имаш връзки във всяка една сфера.

Да са живи и здрави и от ЕС и от където си искат, но това е огромен провал – тези загубени години.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 17:58
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 17:57
Гост

Подкрепям

Ани
Ани
17 февруари 2023 17:57
Гост

Успех!

Дони
Дони
17 февруари 2023 17:57
Гост

Дано живеем в по-добър свят в бъдеще

Пешо
Пешо
17 февруари 2023 17:57
Гост

Аплодисменти. Такива хора ни трябва

Нина
Нина
17 февруари 2023 17:56
Гост

Та самите вие се борите с корупция и я имате. Имате я

Стратиев
Стратиев
17 февруари 2023 17:56
Гост

Поредната порция лъжи. Лъци

Джорев
Джорев
17 февруари 2023 17:56
Гост

Подкрепям и се надявам да унищожим корупцията

Любенов
Любенов
17 февруари 2023 17:55
Гост

Надявам се наистина да е така

Кънев
Кънев
17 февруари 2023 17:55
Гост

Прав е

Коалиция „Левицата“
Коалиция „Левицата“
17 февруари 2023 17:39
Гост

„Всички, които могат да ни спрат по пътя за Шенген, използват темата с корупцията.“

„Списъкът „Магнитски“ е предизборен фойерверк“

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 17:31
Гост

….. „посоката е правилна и тенденцията е ясна.“ Е, така и навремето строяхме комунизма.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2023 17:29
Гост

и това на фона на „Катаргейт“. Интересно.

Дебелан Мамин
Дебелан Мамин
17 февруари 2023 17:18
Гост

Павлина Панова и Чолаков – борци срещу корупцията ? Шутка е това 🙂 Ало, това са мои хора, бе,аз съм ги избрал

Анонимен
Анонимен
19 февруари 2023 13:10
Гост

За П-ва не знам?!?
ГЗЧ води хорото