Пет районни прокуратури в Софийска област да бъдат закрити от 1 юни 2022 г., а на тяхно място да бъдат открити териториални отделения. Става дума за прокуратурите в Етрополе, Ихтиман, Пирдоп, Своге и Сливница. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) като по този начин не възприе частичния отказ на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов да съгласува тази реформа.

На практика днес кадровиците препотвърдиха становището си от май м.г., когато решиха да закрият същите тези прокуратури, но от 1 октомври 2021 г. Идеята на ПК на ВСС е районната прокуратура в Етрополе да стане териториално отделение към РП-Ботевград, тази в Пирдоп да мине към РП-Елин Пелин, Своге и Сливница да са ТО към РП-Костинброд, а Ихтиман към РП-Самоков (виж тук).

През есента на 2021 г. обаче министърът на правосъдието Янаки Стоилов отказа да съгласува частта, отнасяща се до закриването на РП в Сливница и Своге. Той предложи районната прокуратура в Костинброд да стане териториално отделение към РП-Сливница. На заседание на Пленума на ВСС през септември 2021 г. Янаки Стоилов обясни, че РП-Сливница е в граничен район, включва КПП-Калотина, където може да се наблюдава незаконно преминаване на границата. Натовареността е трайно над средната, а в РП-Сливница има едно от най-широкото приложение на бързото производство, най-малко върнати дела и по-голям брой досъдебни производства за престъпления от общ характер спрямо районната прокуратура в Костинброд, каза тогава Стоилов. А по отношение на РП-Своге, той обясни, че градът е в отдалечен планински район с проблемна транспортна комуникация, а натовареността е над средната (виж повече тук).

Предложението за реформа на софийските районни прокуратури заедно със становището на министъра беше изпратено на главния прокурор за ново произнасяне.

И сега то отново беше внесено в ПК в първоначалния си вариант, без промени във връзка с мотивите на Янаки Стоилов. На днешното заседание не стана ясно защо са отхвърлени аргументите, изложени от министъра.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите към ПК Огнян Дамянов обясни само, че се предлага първоначалният вариант за реформа, като тези пет прокуратури трябва да се „превърнат“ в териториални отделения от 1 юни т.г.

Дебатът в колегията беше само по темата дали предложението трябва отново да бъде изпратено за съгласуване на министъра на правосъдието.

Базисният въпрос е дали следва отново да съгласуваме предложението с министъра и, ако не го получи, може ли Пленумът на ВСС да закрие съответните районни прокуратури“, каза Дамянов. Той допълни, че Прокурорската колегия не е компетентна да отговори, а това е в правомощията на Пленума на ВСС, който взима крайното решение за откриване, закриване и т.н. на съдебни органи.

Това са дискусионни въпроси, по които Пленумът трябва да вземе решение. Не може безброй пъти да изпращаме на министъра на правосъдието предложението, докато не получим съгласуване. Съгласуване не означава съгласие“, каза на свой ред Гергана Мутафова.

В крайна сметка колегията реши да отнесе въпроса до Пленума още следващата седмица, когато трябва да се вземе и окончателното решение за реформа на софийските районни прокуратури.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:54
Гост

­­Г­­­о­р­­е­щ­­­и­­ ­м­о­­­м­­­и­ч­­е­­­т­­­а­­ ­в­­и­­ ­­­о­­ч­­а­к­в­а­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?68883

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 22:00
Гост

Поредната имитация на реформа, без цел и посока. Няма ли накрая да се отървем от смешници, които се мислят за значими. Защо преди да влязат във ВСС, всички изглеждат свестни и знаят какво трябва да се направи, а след като станат част от ВСС, всичко се променя и започват глупостите? Поредните надувалки, които един конкурс от 2019 година не могат да приключат, а реформи ще правят!

Вики
Вики
09 февруари 2022 16:27
Гост

Тоя всс не може нищо да реши просто са бита карта

некои съображения
некои съображения
09 февруари 2022 14:39
Гост

Финансов ефект от това закриване-няма да има. Даже закриването е по-скъпо , отколкото тези прокуратури да останат, по очевидни причини. Проблемът е на Конституционно ниво-магистратите, и при закриване на звена остават в системата, ако са несменяеми(спорен е въпроса дали защитата важи за тези, които все още не са несменяеми, независимо от текста на ЗСВ…). Така не се пестят пари. Редно е при закриване на звено инсталираните също да бъдат съкращавани, без заплащане на обезщетение, освен предвиденото по КТ -като за плебса от една заплата. В частния сектор след закриване-нито има преназначаване, нито се плащат фантастагористимичните обезщетения, предвидени за инсталираните по… Покажи целия коментар »

Селски прокурор
Селски прокурор
09 февруари 2022 15:16
Гост

„Некои съображения написа: част от инсталираните от тези прокуратури на село ще се озоват в София без конкурс“.
– А ти защо не се инсталираш да пътуваш всеки ден по 100 и кусур километра, без да ти се заплащат пътни, или да идваш по нощите и в почивни дни за разпити на бежанци. И, аз пък хич не искам да се озовавам в София! И нещо не си разбрал- РП не се закриват, а стават Териториални отделения!

Лепичко
Лепичко
09 февруари 2022 14:35
Гост

Инетересно за какво ще се заяде този път Гешев.

Ники
Ники
09 февруари 2022 14:45
Гост

Той винаги си намира повод за това.

Как да ви го кажем!
Как да ви го кажем!
09 февруари 2022 14:35
Гост

ОСТАВКА БЕ НЕГРАМОТНИ ПИОНКИ!

Каменова
Каменова
09 февруари 2022 14:34
Гост

Прокоратурата ни, ръководена от Гешев е такава пародия, че само една в София да остане е пре достатъчно. И без това не пращат никой заподозрян и обвиняем в затвора.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 14:34
Гост

Добро предложение. Да видим ще се случи ли.

Богдана
Богдана
09 февруари 2022 14:46
Гост

И на мен ми допада. Дано да стане.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 14:34
Гост

Да де но се пропуска, че за ново произнасяне всичко е пратено до главния прокурор. Дали ще се навие? Не вярвам.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 14:33
Гост

Предложението за реформа на софийските районни прокуратури заедно със становището на министъра беше изпратено на главния прокурор за ново произнасяне.

Сега очакваме Гешев да играе контра. Просто защото…е Гешев.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2022 14:33
Гост

Това е добро. Не е някакво безумие, както досегашните идеи на управляващите.

Кирчо
Кирчо
09 февруари 2022 14:32
Гост

Надявам се да се подготвят за промяната, а не да пищят на 30.05, че не може то така.

Боби
Боби
09 февруари 2022 14:32
Гост

Подкрепям тази реформа.

Ангелина
Ангелина
09 февруари 2022 14:32
Гост

Тези прокоратури са излишен разход и не вършат кой знае каква работа.

Краси
Краси
09 февруари 2022 14:47
Гост

А как да не вършат? А чадърите над техните хора? 🙂

Милен
Милен
09 февруари 2022 14:31
Гост

Ами8 естествено. За какво им е прокоратура в Своге. То хора не останаха.

Димитров
Димитров
09 февруари 2022 14:30
Гост

Крайно време е реформата да започне.