Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов не е съгласен районните прокуратури в Сливница и Своге да бъдат трансформирани в териториални отделения. Това стана ясно на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което правосъдният министър обяви, че отказва да съгласува тази част от реформата на софийските районни прокуратури, която беше одобрена от кадровиците през май т.г.

Тогава Прокурорската колегия предложи, а ВСС одобри, пет районни прокуратури в Софийско да бъдат закрити от 1 октомври 2021 г., а на тяхно място да се открият териториални отделения. Те са тези в Етрополе, Пирдоп, Своге, Сливница и Ихтиман. Това на практика беше последният етап от реформата в държавното обвинение.

Идеята беше районната прокуратура в Етрополе да стане териториално отделение към РП-Ботевград, тази в Пирдоп да мине към РП-Елин Пелин, Своге и Сливница да са ТО към РП-Костинброд, а Ихтиман към РП-Самоков.

Реформата в Софийската област остана на финала, защото нямаше как деветте районни прокуратури да бъдат присъединени към Софийската районна прокуратура, която е най-голямата и една от най-натоварените.

Освен това градовете, в които се намират тези девет РП, са отдалечени един от друг и няма как измежду тях пък да бъде избрана само една, която да стане прокуратура-майка.

Заради това през октомври 2020 г. Прокурорската колегия реши да приложи диференцирания модел за реформа на РП в Софийската област. Т.е. след преценка на броя на обвинителите и служителите, натовареността им, досега до съд и т.н., да се реши коя от тях ще бъде запазена и коя ще стане териториално отделение.

За всички останали районни прокуратури в страната беше приложен унифицираният модел – те станаха териториални отделения към районните прокуратури в областните градове.

Решението на ВСС, с което закрива тези пет районни прокуратури в Софийско, беше изпратено на министъра на правосъдието за съгласуване, какво изисква Законът за съдебната власт (ЗСВ).

Днес обаче проф. Стоилов заяви, че не е съгласен с частта, с която се предлага районните прокуратури в Сливница и Своге да станат териториални отделения към РП-Костинброд, защото го намира за недостатъчно целесъобразно и обосновано.

Според проф. Стоилов трябва да бъдат запазени тези две прокуратури, а тази в Костинброд трябва да стане ТО към Сливница.

Министърът на правосъдието обясни, че Софийска област е една от най-големите в страната, тя включва 18 града и 260 села, а жителите са 247 489.

За 2020 г. окръжната прокуратура в София и деветте районни прокуратури са разгледали 16 750 преписки и дела, а през 2019 г. – 17 272.

Проф. Стоилов добави, че районните прокуратури се различават в демографско, социално и инфраструктурно отношение и трудно могат да се съпоставят както в териториалния район на действие, така и в естеството на случаите, по които работят и натовареността. Министърът посочи, че балансирането на натовареността, оптималното използване на човешкия ресурс, по-голямата оптимизация, мобилност на магистратите обуславят необходимостта от промени в решението на ВСС.

Основен приоритет на прокуратурата е ефективна защита на правата и законните интереси на гражданите. Районната прокуратура в Сливница е в граничен район, включва КПП-Калотина, където може да се наблюдава незаконно преминаване на границата. Натовареността е трайно над средната. В РП-Сливница има едно от най-широкото приложение на бързото производство, най-малко върнати дела и по-голям брой досъдебни производства за престъпления от общ характер спрямо районната прокуратура в Костинброд“, изтъкна проф. Стоилов.

По отношение на РП-Своге, той обясни, че градът е в отдалечен планински район с проблемна транспортна комуникация, а натовареността е над средната.

Гергана Мутафова заяви, че е добре въпросът да се върне в Прокурорската колегия, която допълнително да разшири анализа, като вземе предвид актуалната статистика за първото шестмесечие на 2021 г. и да се види как стоят данните към днешна дата.

Предложението единодушно беше подкрепено от кадровиците.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
софийски адвокат
софийски адвокат
24 септември 2021 15:17
Гост

Не може да се закрива прокуратурата в Своге току така.Там се пие като за световно,кой ще им озаптява пияните и дрогираните шофери?

Анонимен
Анонимен
24 септември 2021 12:41
Гост

Това е правен сайт, а не сайт на здравна тематика. Защо спамът не се трие?

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 13:08
Гост

Министърът много му се иска да кадрува, ръководи, командва и води съдебната система. Пусти мерак. Ще я оплеска така.

Мира
Мира
23 септември 2021 13:05
Гост

Ви Христова Нали преди време искаха всички села на Столична Община да минат като дела в София Област.Дефакто Нови Искър ,цялата община със селата да отиде в Съд Гр Костинброд за всички Дела,Селата от другата страна на Гр София, Герман,Панчерево ,Лозен и др, да минат към Съд Гр Елин Пелин,Град Банкя към Съд Гр Сливница и тн.Хората като чуха от тези села на Столична Община и Кмета Фандъкова ,веднага скочиха.Това беше мисля преди 3 години грубо, като предложението беше на Министъра на Правосъдието и Председатела на Райония Съд в Град София!!!! Оправданието беше ,Районен Съд Град София е изключително натоварен,както… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 12:50
Гост

Не е отказал, а е казал, че трябва да се помисли. Друг е въпроса , че някой се е обаждал и е плакал на рамота на министъра. Така реформа никога няма да се направи.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 12:53
Гост

И като се кара така догодина бюджета на съдебната система ще е вече 1 милиард. Дали ще се отпусне такава сума.

Мира
Мира
23 септември 2021 12:47
Гост

Подобни съдилища смешни ,като Град Сливница,Костинброд и други измислени общинки и Градчета ,трябва да бъдат закрити на момента 🙂Това го казвам ,защото знаем че там почти нищо не работят но взимат заплати като в голeмите Градове.Град Сливница много отдавна е залязал като Град и Община.Отидете да видите че селата на общината са западнали,също така нямат транспорт и каквото и да било ,да може, да се мерят със селата на Град София.Не случайно Град Божурище се махна от Град Сливница през 97 година, да може да създаде собствена община.Причината за махането на Божурище беше закритите поделения в Сливница които поделения крепяха… Покажи целия коментар »

Съгласен
Съгласен
23 септември 2021 12:53
Гост

Факт е,че до Божурище вече има огромна индустриална зона.-в районна около все още съществуващото военно поделение Сливница не използва огромния потенциал, на близостта до столицата, и до границата. Сливница ,ако имаше добро управление можеше да привлече и инвеститорпи, и млади хора-предвид близостта до София. Да си град, близо до столицата, на огромен и натоварен международен път, и да запада градът-причината е лошото управление. За сравнение-вижте огромната индустриална зона до Божурище, дори известен производители на мебели направиха складовата база за Европа там-поръчките за редица европейски държави се изпълняват от склада им в божурище. Както се казва-има аргумент в божурище да им… Покажи целия коментар »

Йордан
Йордан
23 септември 2021 12:40
Гост

Много добро предложение. Тези прокуратури трябва да си останат.

Лобист
Лобист
23 септември 2021 12:42
Гост

Защо? Не виждам с какво са по- различни от останалите.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 12:51
Гост

Освен, че нямат никаква работа.

ПЪЛНО ЗАКРИВАНЕ,и рестарт с нови хора!
ПЪЛНО ЗАКРИВАНЕ,и рестарт с нови хора!
23 септември 2021 12:29
Гост

Правилно. То цялата прокуратурата трябва да се закрие-по грузински образец, сега инсталираните да бъдат подложени на лустрация плюс пълен анализ на свършеното, и реучредена с нови хора в редуциран състав. Прокуратурата е станала част от беззаконието-виж видеото осемте джуджета-и подкупа посочен, и заплахите спрямо човека, и как му секвестират бизнеса и златото, и не се случва нищо,вече 18 месеца-АКО Е КАЗАЛ ИСТИНАТА СЕ ПРИЛАГА ЗАКОНА, АКО НЕ Е КАЗАЛ ИСТИНАТА-СЛЕДВА ДА СЕ ПРИЛОЖИ ЗАКОНА, НО НЕ-НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА. Няма друго решение освен пълно закриване и лустрация на сега инсталираните. Прокуратурата спира развитието на цяла държава, и ситуацията е далеч… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 13:12
Гост

Забрави да кажеш за бонусите, които се получават от „инсталираните“. Как не ти писна едно и също от години – не знам.

Демокрация?!
Демокрация?!
23 септември 2021 13:41
Гост

Няма да му писне на Дугашвил – не напразно народа е казал „..луд умора няма, само се поти…“.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 21:12
Гост

„Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита“

Христо Ботев

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 12:21
Гост

Пак лобизъм. Явно са му се обадили партийни другари да им помага на общините.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 12:13
Гост

Основателно е предложението му. Закривайки малките прокуратури и прехвърляйки работата към СРП е меко казано не добре обмислено решение, имайки предвид, че и в момента работещите в СРП изнемогват.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 12:10
Гост

Основателно е предложението му. СРП е най-натоварената прокуратура. Отново е недомислена предложената реформа- ще закият малките прокуратури, а работещите в срп ще изнемогват.

Фактите
Фактите
23 септември 2021 12:41
Гост

Ми как няма да е натоварена, като масово обвиняват граждани, или неизвършили престъпление, или потърпевши от престъпление, или спазили закона. Примери: -Ноторния случай самоскъсания пагон. На съд пратен не милиционерът със шивачески умения, а невинните граждани. -Пребитите в метрото. На съд пратен не биячът, а набитите. -Пребитията от милицията през 2011 Р.Б. Него пратиха на нсъд, а не милиционерите, които го набиха. -Водят се нагказателни процеси срещу гражданите, пребити при колоните на МС,, а не срещу биячите. Участваш в легитимен антиправителствен протест, напълно допустим в една демокрация, ставаш подссъдим, въпреки,че преди това и добре те понабиват. – Делата срещу правозащитника… Покажи целия коментар »

Oblena
Oblena
23 септември 2021 11:38
Гост

В Сливница има ли хора ?

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 13:10
Гост

Да, по – голямата част са „леки“ жени.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 11:38
Гост

Товно в Сливница е страшно важно да има прокуратура.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2021 11:37
Гост

Глупостите на Стоилов. Докога ще го държат министър?

ГЕРБ - лели
ГЕРБ - лели
23 септември 2021 12:03
Гост

Върнете ни Бани Ръбъл! Толкова хубаво оцветяваше книжки, след като баце му забрани ФБ постовете, а този Янаки за нищо не става!

Дичо
Дичо
23 септември 2021 12:45
Гост

Този беше пълно недоразумение. Добре, че го махнаха.

Лозан
Лозан
23 септември 2021 12:43
Гост

Много добра работа си върши човекът. За разлика от предшественика си.

Лобож
Лобож
23 септември 2021 11:37
Гост

Добре. Ще видим дали ще се случи обаче.

Любенова
Любенова
23 септември 2021 11:37
Гост

Никаква логика,но щом казва Стоилов. Но не вождам защо другите да могат да се трансформират из цьялата страна, а тези две да неможе

Руменов
Руменов
23 септември 2021 11:36
Гост

Добри предложения прави Стоилов. Това е едно от тях

Каменов
Каменов
23 септември 2021 11:36
Гост

Ами щом Стоилов казва, явно така ще си останат нещата, поне засега.

Аналог
Аналог
23 септември 2021 11:36
Гост

Това не е логично. Какво не му се струва рацонално

Балабов
Балабов
23 септември 2021 11:33
Гост

То никъде не трябва да се закриват!