Актовете на министъра на здравеопазването са административни актове. В частност много от тези по налагане на ограничения – напр. носенето на маски, по съществото си в голямата си част са нормативни актове, тъй като се отнасят до неограничен кръг хора и имат многократно действие. Но законодателят в своята мъдрост с фикция ги е обявил за общи административни актове, за да не може съдът да ги контролира като такива, каквито са.

Актовете, с които се затварят бизнеси, са общи административни актове. Като такива те следва да съответстват на принципа за последователност и предвидимост, изрично залегнал в Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Каква последователност и предвидимост може да има, когато през две седмици ту се отварят, ту се затварят цели бизнеси. Нима е толкова трудно да се предвиди, че при разрастваща се епидемия с британския вариант на вируса, който е много по-заразен, съчетан с отваряне на опасни за заразяване места, епидемията ще експлодира. Защо тогава се отвориха дневните барове, ресторантите и фитнесите? А съгласно Тексаската класация баровете са с 9 точки и са №1 като място за заразяване. Те въобще не трябваше да се отварят. Храненето в ресторанти е на трето място по заразяване със 7 точки. Защо се отвориха? В средата на февруари представителите на правителството казаха, че пандемията ще бъде овладяна до две седмици – нещо очевидно невъзможно.

Принципът за съразмерност на АПК изисква да се вземат само тези мерки, с които може да се постигне целеният резултат. Според чл.6, ал.2 АПК „Административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава.“ И вместо да се отварят и затварят всички бизнеси, независимо от това колко силно влияят на пандемията, би следвало да се затварят само тези, чиято дейност според утвърдените научни данни се отразява осезателно на разпространението на вируса. А какво се оказва – отварят се бизнеси, които не са за отваряне, но се прави, защото техните представители протестират. Този подход противоречи на основополагащи принципи на административното право. Нещо повече – за един бизнес е по-вредно да отваря и затваря през кратки периоди, отколкото просто да не работи.

Преди да се затворят бизнесите с малко въздействие – с опасност от 1 до 5 точки

  • като напр. посещение на музей, пазаруване в мол, магазин или голям супермаркет, отсядане в хотел, игра на тенис,

следва да се затворят бизнесите с по-голяма опасност от заразяване – от 6 до 9 точки:

  • посещение в бар (вкл. дневен), хранене в ресторант на закрито, отиване на стадион, тренировка във фитнес зала, игра на баскетбол или футбол, отиване на кино или театър.

При положение че в моловете децата са с възрастен придружител, те не могат да се събират на групи и поради това там възможността за заразяване става по-ниска, отколкото в обикновен магазин.

Естествено, че затворените бизнеси ще протестират, когато търпят много по-големи загуби от отворените, а помощта е същата. Ето защо, държавата на първо място трябва да окаже помощ на затворените в съответствие с принципа за съразмерност.

Затворените бизнеси в съответствие с практиката в останалите държави от ЕС следва да получават 20% от оборота си спрямо същия период на 2019 г. Това е около половината от нормалната търговска отстъпка на местата за търговия и около половината от надценката в заведенията за хранене и в баровете. А служителите от затворените бизнеси да получават 80% от заплатата си, върху която са плащали данъци и осигуровки. Това ще е мощен стимул за изсветляване на сивия сектор и поощрение за тези, които правят бизнес на светло. Уравниловката да се дава на всички по малко е несправедлива. Би следвало да се оказва най-голяма подкрепа на най-силно пострадалите – а това са затворените бизнеси.

 

 

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Nenov
Nenov
17 март 2021 12:17
Гост

Логика имаше и има в действията на здравния министър и на щаба. Но трябва човек да има очи и да слуша внимателно преди да почне да съди и сочи с пръст. И най-вече да приказва какъв хаос било. Хаос има в главите на антиваксърите и опозиционните партии. Дори започнаха в Германия да прилагат модели за ваксиниране, измислени тук. Но…това ще остане покрито от историята под прахта на нашата жлъч и омраза към всичко и всички.

Авигел
Авигел
17 март 2021 12:16
Гост

Има и теория, че всичко се отвори, за д аможе после държавата да каже „ама чакайте – вие работихте през март и сега нямате право на помощи“. Така хем няма да се дават помощи, хем са отворени били, но виждате какво стана, няма как, пак ви затваряме

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 13:19
Гост

Това е логиката на ГЕРБ.

Абагард
Абагард
17 март 2021 12:15
Гост

Нали разбирате, че всичко се отвори с предизборна цел?

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 13:20
Гост

Естествено! Борисов си направи пиар просто.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 12:12
Гост

Абе Борисов е винове, защото не се съобрази с Ангелов. Човека му каза да се отваря поетапно и да се преценява кой бизнес може и кой не да се отвори.

Zeta
Zeta
17 март 2021 12:13
Гост

Ама не то ако се мислеше, както е предложено, то сега отварянето на заведение или след още 1-2 седмици щеше да е устойчиво. Щеше да стъпва на ясни правила и основи. Нямаше да е вабанг отваряне по време на ръст на заболелите.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 12:18
Гост

Нормално е. Борисов е шефа и той преценя дали да се съобрази с Ангелов или не. Но ангелов трябва за всяко нещо да се съобразява с борисов и да го слуша. Като не му изнася, да напуска, ама май неще.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 13:21
Гост

Е, какво като е шеф? Предложенията му са нелепи просто.

Stratiev
Stratiev
17 март 2021 12:12
Гост

Ще ме извинявате, но ако аз бях собственик на заведение или магазин в мола, никога нямаше да отворя през първите дни на март месец. Защото беше ясно, че Борисов си отваря всичко предизборно и в същото време имаше ръст на заболелите. Това БЕЗ да са отворили молове и ресторанти. С кой акъл ще отваряш, като е близко до ума какво ще се случи

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 13:22
Гост

А, знаете ли колко хора останаха без работа? Как ще гледат семействата си според вас?

ДаниНик
ДаниНик
17 март 2021 21:13
Гост

Май в адвокатския форум няма особено съчувствие. От глад е позволено да умреш, от ковид- не.

Стана ми мъчно за хората, като гледам нула харесвания и само нехаресвания, та отразих.
Бъдете здрави и не бъдете фанатици.

Daniel
Daniel
17 март 2021 12:11
Гост

За мен сте прави ако не бяха времена на избори. В тях се вземат решения, които ще донесат повече гласове. Но понеже пандемията тръгна много бързо нагоре и се налага сега пак да се затваря всичко.

Тръст
Тръст
17 март 2021 12:09
Гост

Хора, това е така. Но имайте предвид, че тук нещата не се гледат от тази гледна точка, за която пишете. Тук Борисов отваря за да си прави ПР преди вота, а после нормално Ангелов затваря, защото не може да позволи да има зараза. Тук не се гледат правните неща.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 12:21
Гост

Бе кой го бръсне тоя здравен министър бе, вие нормални ли сте, или живеете в някъв друг свят?

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 13:23
Гост

Безспорен факт! Ное жалко, че е така.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 11:50
Гост

Сега ще затворят бизнесите, които така или иначе не трябваше да отвараят. Проблемът и разликата е, че ще се случи твърде късно и жертвите вече са и ще бъдат дадени.

123
123
17 март 2021 11:48
Гост

Би, ама не би. Може би, ако не беше предизоборно време, да бяхме случили и на по-смислени управленски решения в кризата.

Daniel
Daniel
17 март 2021 12:10
Гост

Случихме на здравен министър. Обаче наистина в условията на пандемия трябва да се вземат мъдри решения, но уви сме и в условията на избори. А като нищо есента пак да има избори не само за президент, но и за парламент.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 12:20
Гост

Случихме, верно е. Амбициозен до умирачка провансал – с ботокс, присадена коса, издърпана кожа и слабост към собствения пол.

Евтино заяждане
Евтино заяждане
17 март 2021 13:24
Гост

Това последното пък в случая няма никакво значение.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 14:05
Гост

има, има. не е заяждане.