Само половин година след като допуснаха градове и села да бъдат пазени от частни охранителни фирми, депутатите са на път да отменят тази възможност. Тя беше въведена с новия Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД), който влезе в сила на 31 март 2018 г.

Още преди това да стане главният прокурор Сотир Цацаров, а после и президентът Румен Радев сезираха Конституционния съд с искания да обяви, че частната охрана на урбанизирани територии погазва основния закон. КС образува дело №5/2018 г, по което за докладчик беше определена проф. Мариана Карагьозва, то беше допуснато до разглеждане, но все още не е решено.

Както „Лекс“ писа, исканията за обявяване на частната охрана на градове и села за противоконституционна, бяха подкрепени от Върховния административен съдВисшия адвокатски съвет и от представители на науката, като проф. Веселин Вучков. Обратната позиция застъпи Министерският съвет.

Днес изненадващо чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за правната помощ, който разглежда на второ четене, парламентарната правна комисия гласува и промени в ЗЧОД, с които се отменя частната охрана на градове и села.

Новият Закон за частната охранителна дейност регламентира охраната на урбанизирани територии от частни компании в четири свои разпоредби – чл. 5 ал. 1 т. 6, чл. 27, чл. 28 и чл. 29. Всички те да бъдат отменени са предложили шестима депутати от ГЕРБ, начело с Анна Александрова, чрез преходните разпоредби на Закона за правната помощ. А днес правната комисия гласува предложението им. Ако то бъде прието скоро от пленарната зала, КС ще прекрати делото за оспорените разпоредби, тъй като то ще остане без предмет.

Депутатите от ГЕРБ правят и други промени в ЗЧОД чрез Закона за правната помощ. Те са свързани с издаването на лицензи за охранителна дейност. Новият закон предвиди, че фирмите, които са придобили такива по стария нормативен ред, трябва да подадат специални заявления, че продължават да извършват охранителна дейност и отговарят на минималните стандарти, предвидени за нея. Срокът за това беше 6 месеца. Той вече изтече, а бяха подадени не повече от 200 заявления за подновяване на лицензите. Затова сега в ЗЧОД се създава специална разпоредба, че издадените по стария ред лицензи запазват действието си.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
От село
От село
17 октомври 2018 19:31
Гост

Ау, много лошо – сега какво ще правят бившите колеги на премиера, които и в момента умират от глад и затова често се изнервят. Ами хилядите пенсионери, които им работят за 400-500 лева, ще легнат на НОИ. Това е удар срещу осигурителната система, почти без майтап.

Анчо
Анчо
18 октомври 2018 8:17
Гост

Той се е погрижил много добре за тях. Окупирали са почти всичко в страната.

Бонд
Бонд
17 октомври 2018 19:28
Гост

Да разбирам ли, че в Бг има само 200 легални охранителни фирми? А останалите стотици какви се явяват и защо досега не са подновили лицензите си?

Петко
Петко
17 октомври 2018 19:26
Гост

С едната ръка режат бизнеса на частните охранители, но с другата им пускат гювеч със старите лицензи. Не е много принципно.

Минувач
Минувач
17 октомври 2018 19:24
Гост

Много правилно, не може частни мутри да пазят хората. Държавни мутри – може.