След няколкомесечна борба с тежко заболяване вчера на 63-годишна възраст е починал проф. д.ю.н. Румен Марков.

Проф. Марков беше посветил живота си на наказателното право.

„Изключителен учен и човек, той ще живее в сърцата на поколения свои студенти, на колегите и приятелите си. Богатото му академично наследство ще бъде еталон за научноизследователска висота. Отиде си от нас един светъл ум, една душа, отдадена на науката, един прекрасен човек. Някои загуби са непрежалими.

Поклон пред паметта Ви, проф. Марков! Благодаря на Бог, че познавах човек като Вас! Дано бъде светъл пътят на душата Ви!“, написа за него доц. Юлиана Матеева.

Румен Марков започва професионалната си кариера като следовател. През 1985 г. е избран за асистент по наказателно право във Висшия институт на МВР. Преподавал е също в СУ „Св. Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ВСУ „Черноризец Храбър“ и УНСС.

От 2004 г. до 2009 г. проф. Марков беше ректор на Академията на МВР.

Докторската му дисертация от 1991 г. е посветена на доброволния отказ за извършване на престъплението. През 1998 г. става доцент с хабилитациония си труд „Поощрителните норми в наказателното право“. А за професор е избран с монографията „Престъпна и правомерна дейност на множество лица“.

Проф. Марков беше сред най-уважаваните и ценени автори на „Лекс“. Редакцията изказва съболезнования на близките му.

Поклонението ще бъде на 8 март 2022 г. от 11,30 ч. в църквата „Света София“.