Почина известният столичен адвокат Ваня Траянова, съобщиха от Висшия адвокатски съвет.

Само преди седмици тя беше избрана за председател на Управителния съвет на фондация „Център за обучение на адвокати – Кръстю Цончев“.

Ваня Траянова завършва специалност „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1984 г.

Професионалната ѝ кариера започва в системата на Главно следствено управление. Работила е като следовател в отдел “Тежки престъпления срещу личността”.

Напуска през 1992 г. като шеф на отдел Втори в Националната следствена служба, а през 1993 г. е вписана като адвокат в Софийската адвокатска колегия и оттогава е част от адвокатската общност.

Практикува в областта на наказателното и административно право, както и в областта на отговорността на държавата за вреди и защита на човешките права, включително и по дела за полицейско насилие.

Ваня Траянова беше един от активните членове в живота на българската адвокатура и с нейната кончина загубихме истински професионалист и приятел, заявиха от ВАдС.

От Софийската адвокатска колегия напомни, че в дългогодишната си всеотдайна работа като адвокат Ваня Траянова е помогнала на стотици хора и е вдъхновила много колеги в трудната мисия да бъдат адвокати.

„През 2020 г. е избрана за втори пореден мандат за член на Софийски адвокатски съвет, в работата на който внасяше не само професионализъм, а и мъдрост, човечност и добрина.

Признание за нейния професионализъм и отдаденост на адвокатската професия беше избирането ѝ само преди два месеца за Председател на Центъра за обучение на адвокати.

Няма думи, които да изразят нашата болка и скръб от загубата на Човек с голямо сърце и широка душа като Ваня. Възможността да познаваме Ваня ни позволи да разберем какво значи да приемеш всички в сърцето си и в семейството си, да си отидеш, но да продължиш да живееш във всички хора, на които си помогнал като адвокат и като Човек.

Почивай в мир, скъпа Ваня!

Молитвите ни са за семейството й и всички близки в този труден за тях момент да имат сили да продължат напред със смелостта и сърцето, които имаше Ваня!“, заявиха от САК.