Вежди Рашидов е избран за председател на 48-то Народно събрание. След като вчера отказа да бъде издигана кандидатурата му, днес най-възрастният депутат беше отново номиниран, но този път след предварително съгласие на 4 партии – ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ (БВ).

Номинацията му беше обявена в залата от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обясни, че решението е било взето на председателския съвет, за да не се блокира повече работата на парламента и да не се отваря „пътя за едноличната власт в България“. Нинова обясни, че желанието е било да се постигне консенсус за подкрепа на Рашидов от всички 240 депутати, но срещу този вариант са били „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Дори това да изисква някакъв компромис, в случая до такава степен ударихме дъното, че е много по-важно да мислим за България. Нека започне работа 48-то Народно събрание и на добър час“, каза Нинова.

Рашидов беше избран със 139 гласа от издигналите го партии, като против бяха от ПП и ДБ, а от „Възраждане“ се въздържаха.

След това новият председател на парламента каза, че след вчерашната му реч, която изправи депутатите на крака, получил стотици обаждания, в които го упреквали, че е отказал да бъде номиниран. Днес той се съгласил, при условие че има мнозинство, което да го избере.

„Ще жертвам част от останалите ми години в името на народа. Ще се опитам да работя с всички вас, обещавам да съм консенсусен, да се вслушвам в думите ви. Намалете перченето, вие сте големи мъже“, посъветва Рашидов депутатите, след което разказа, че вчера, просълзен му се обадил и Христо Стоичков от Маями и му казал да се върне в битката за председателския пост, защото хората го обичали.

Преди гласуването пък ПП поискаха 15 минути почивка, което предизвика възмущение от ГЕРБ, ДПС и БСП и последваха спорове в продължение на половин час, за да каже накрая Рашидов, че отказва почивката, тъй като това е волята на мнозинството.

Кирил Петков и Асен Василев обясниха, че са поискали почивка, за да преценят дали да гласуват „за“ или „въздържал се“, тъй като останали изненадани, че номинацията е дошла от БСП.

„Поздравления, радвам се, че имаме председател и можем да започнем работа. Ние заявихме, че ще сме конструктивна опозиция и се държим като такава. Тествахме какво е отношението към опозицията в този парламент и за съжаление видяхме, че отношението е болшинството да прави каквото си иска“, каза Асен Василев след избора на Рашидов.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък каза, че мнозинството за избор на председател на парламента е започнало да се държи като управляващо мнозинство.

След поредната почивка депутатите вече единодушно избраха и заместниците на Рашидов. Това са Росен Желязков (ГЕРБ), Никола Минчев (ПП), Йордан Цонев (ДПС), Цончо Ганев („Възраждане“), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Надежда Самарджиева (БВ).

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:41
Гост

­­­Г­­о­­­р­­е­­щ­­и­ ­м­­­о­­­м­и­­ч­­е­­­т­а­­ ­в­и­­ ­о­ч­а­­­к­­­в­­а­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?78018

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2022 13:49
Гост

Рашидов не е правно грамотен, но е човечен. Правото се учи, обаче човечността – не. На НС, както и на политиците, а и на всички нас ни трябва човечност. Вярвам, че само така ще се преодолеят различията, ще се правят компромисите и лека, полека нещата ще тръгнат. Ако отношенията и тона останат като сега, много тежки времена ни чакат.

Ганьо
Ганьо
21 октомври 2022 18:17
Гост

Просто ПП-тата и ДБ-тата са слаби играчи. Кои са им юристите? Христо Иванов, Надето Йорданова и нотариуса от ПП? Нали ги видяхме вече няколко пъти и колко закона и решения бяха обявени за противоконституционни от КС. Неграмотни, нулева правна подготовка, никакъв парламентарен опит, защото Народното събрание не е фирма, където се водят корпоративни преговори. Изиграха ги с една елементарна почивка. Слаби, много слаби и неподготвени. Нищо ново и неочаквано не се случи днес. И това с „нерде“ този или онзи показва само елементарност и простота.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2022 14:30
Гост

Никола Минчев е слаб. Простата кърджалийска п*тка е обратното. Според герберастките тролове.

Ганьо
Ганьо
22 октомври 2022 16:22
Гост

а ти определено си глупав.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
21 октомври 2022 17:53
Гост

Що се отнася до “Бълагрски възход“, май е по-правилно да се наричат ‘Българско падение“…и въобще, как някой може да си въобрази че някой носил 20 г. фуражка, може да мисли сам? Фуражката уврежда мозъка, и това е научно доказано, и всеки ходил в казармата, ще ме подкрепи – затова, в казармата първата работа е да почнат да ти се карат, ако си свалиш кепето 🙂

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 октомври 2022 20:02
Гост

Ганьо, Български възход обра бая от избирателите на Възраждане, а по-умеренана им позиция канализира радикалните елементи в градивна посока. Не се нерви толкоз, щото те са „по-малкото зло“.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
21 октомври 2022 17:40
Гост

БСП да продължават да гласуват с ГЕРБ и съвсем ще изчезнат от политиката – както Чалгара. Що се отнася до Веждито – от склуптори не разбирам, може и да е добър майстор, но като интелект е на крайно ниско ниво.

Ганьо
Ганьо
21 октомври 2022 18:28
Гост

Това от задната седалка на джипа на Бобокови ли го измисли?

Шони
Шони
21 октомври 2022 17:38
Гост

Браво! Той го заслужава.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 16:54
Гост

Добър и честен човек, но простоват. Не е престъпник като банкянската тиква, но няма никакъв правен капацитет за този пост.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 16:43
Гост

ПП и ДБ за пореден път се наиграха. Слаби момчета и момичета.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 16:55
Гост

Нерде Минчев и Вигенин, нерде ПКП и Веждито.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 16:04
Гост

Абсолютен резон. Старите партии свършиха работата. Ако чакахме на новите ….

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 16:55
Гост

Така е. От новите партии задкулисни договорки не могат да се очакват.

Ганьо
Ганьо
21 октомври 2022 18:25
Гост

Абе, ти да не си Огнян Стефанов от фрог?

Димитър
Димитър
21 октомври 2022 19:07
Гост

Мозък също не може да се очаква от новите….

Главния мултак
Главния мултак
21 октомври 2022 16:02
Гост

comment image
На снимката Стоян Денчев, Николай Вълканов и Румен Радев

п.с. Стоян Денчев – вицепрезидент на Мултигруп
Николай Вълканов – член на борда на Мултигруп

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 15:14
Гост

По всеобщо мнение Рашисов е читав човек. Независимо че беше близък с Илия Павлов и го определяше като почтен човек. Между другото в сравнение със сегашните политици си е точно така. И сего едни от най-големите и успешни бизнеси са произлезли от Мултигруп – Овъргаз, Инса Ойл, Минстрой. Целта на избора на Рашидов е, че поради здравословното му състояние и възрастта му, заседанията ще се водят от определени от него зам. председатели – което ще се определя по споразумение – най-вероятно от съществуващото мнозинство.

Клуб "Възраждане"
Клуб "Възраждане"
21 октомври 2022 15:37
Гост

Рашидов като „главен мултак“ е опорка на фалшивите медии.
„Главен мултак“ търсете в клуб „Възраждане“ на Илия Павлов. Там персонално са:
Васил Божков – „Нове холдинг“
Емил Кюлев – „Росексимбанк“
Илия Павлов – Мултигруп
Борислав Дионисиев – „Булвар ентърпрайсиз“
Добромир Гущеров – „Орел“
bg.wikipedia.org/wiki/Български_бизнес_клуб_„Възраждане“

А дали „възраждане“ на Илия Павлов и „възраждане“ на копейката имат нещо общо е друг въпрос.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 14:29
Гост

Оле майко, ще си сипя.

Браво
Браво
21 октомври 2022 14:22
Гост

ГЕРБ, ДПС и БСП – това е основата на правителство на ОЦЕЛЯВАНЕТО.

След Радевите експерименти до там я докарахме.
А Нинова да ни се извини за промотирането на Радев.
Решетников няма да се извини.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 13:23
Гост

Простата тиква, която свали предишното правителство, за да спаси собствената си кожа, дали беше предвидила този хаос? Или може би това беше целта на мафията?

Традицията
Традицията
21 октомври 2022 12:52
Гост

ОФ-то на Радев саботира парламентаризма. Самият той пък е за пРезидентска република. Чакат ПП+БСП+ДБ да съберат мнозинство, както беше обявено. Традициите нямат значение, конституцията – също.

Офето
Офето
21 октомври 2022 14:25
Гост

Мнодо добрe знаете, че тия приказки за президентска република са ПР отстрана на политическите партии, за да стане така трябва 120, 160, ВНС и т.н и так и така, как виждате тези партии да ДБ ПП ГЕРБ, дори БСП на президентска република, така власт те няма да видят, така че това са едни химери, използвани за пропаганда от определени кръгове, НПО-та и т.н

Даниела
Даниела
21 октомври 2022 12:44
Гост

Позора е огромен и в чужбина. Казвам го, като човек, който живее в чужбина

Чен
Чен
21 октомври 2022 12:44
Гост

И къде ще му излезе края на това надлъгване?

Тошко
Тошко
21 октомври 2022 12:43
Гост

Тези си правят кампания на наш гръб. ГЕРБ отново са деструктивни

Шмирков
Шмирков
21 октомври 2022 12:28
Гост

Пълен потрес. Това не е сериозно. Просто не е сериозно.

Пръмов
Пръмов
21 октомври 2022 12:28
Гост

Това е един тотален цирк. Изумен съм. Сега това първо заседание може да продължи до следващата есен, когато да видим на местните избори коя партия е Топ и да изберем от нея председател, като той да закрие 48мото НС и да идем на парламентарни избори. Н Е Л Е П О !

Миронов
Миронов
21 октомври 2022 12:27
Гост

Аз не мисля, че тези кретени могат да родят каквото и да било одвен… едно кафяво човече!

Стоимен
Стоимен
21 октомври 2022 12:26
Гост

Анализатори днес казаха, че буквално сме в блатото, защото няма редовно избран председател, който да сложи край на този цирк и да идем на нови избори. Това е.

Людмил
Людмил
21 октомври 2022 12:23
Гост

Няма какво да се добави повече освен казаното от Рашидов. Това е.

Офето
Офето
21 октомври 2022 11:48
Гост

Тотално дъно са тези хора, просто сега им се виждат истинските лица, изобщо не ги интересуват никакви кризи и реформи, гледат единствено собствения си ПР, нищо повече. Не очаквай от тези някаква съдебна реформа, то и няма кой да я направи, ДБ-то са тотал щета с двама юристи и то не на ниво, по-добре да закриват цирка!

Стамен
Стамен
21 октомври 2022 12:24
Гост

Е то точно това им е в главите де. Че и да изберат председател, после пак няма да могат да съставят правителство и ще трябва да се ходи на избори. От там следва, че не искат сега едните да подкрепят нищо от другия, защото хората няма да ги подкрепят на изборите през януари. Това е.

Kamenov
Kamenov
21 октомври 2022 12:25
Гост

Явно се гласят за следващи избори. Ясно е, че няма да могат да изгласуват и един важен за хората закон, камоли бюджет. Но тогава да се разпускат, наистина. Да ги разпусне президента ли и аз не знам какво трябва да стане. Защото те така се забатачиха, че няма председател, който да удари звънеца и да разпусне НС за да се иде на нови избори.