Втори ден парламентът не успя да си избере председател, въпреки че и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“ (ПП) оттеглиха кандидатурите на Росен Желязков и Никола Минчев. В последното гласуване останаха номинациите на Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Рангелова от „Възраждане“, но никой от тях не събра повече от половината от гласовете на депутатите.

След сутрешния неуспешен вот последва дълъг председателски съвет и нов дебат в залата, в който беше обсъждан вариант за определяне на критерии, по които да бъде избран председател. Това стана, след като и ГЕРБ, по примера на ПП, оттеглиха своята кандидатура. Предложението на ПП беше депутатите да се обединят около общи критерии, като за пример те посочиха, че председателят трябва да има опит на поста или да е бил заместник, да е неконфликтен и с високо обществено доверие. Кирил Петков предложи и всяка партия да номинира кандидат от друга, но идеите на ПП не бяха приети.

Първо Даниел Митов от ГЕРБ каза, че трудно могат да бъдат оценени депутатите по тези критерии, защото се предполага, че всички имат обществено доверие, щом са в парламента.

„Ние всички тук сме в някакъв вид конфликтни личности, няма нищо по-нормално от това в политиката да има сблъсък“, каза Митов. Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пък каза, че критерият за избор на председател на Народното събрание е само един – той да е народен представител.

Шефката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призна, че по време на председателския съвет е било предложено да бъде избран най-възрастният депутат, т.е. Вежди Рашидов да остане постоянен председател, като той ще има заместници от всички партии.

„Да се обединим около фигурата на този, който може, макар и формално да изпълни задачата. Изхождайки от тезата, че може да няма опит на поста, но най-възрастният поне има житейски опит“, каза Атанасова, но и това предложение не е било подкрепено от всички. За него открито се обявиха само от БСП. Друго неприето предложение е било да бъде подкрепен Йордан Цонев от третата по големина партия в парламента – ДПС.

„За нас е важно начело на парламента да е човек, който има опита да го ръководи така, че в малкото време, в което ще живее този парламент, да работи ефективно. Човек, който да направи така, че този парламент да не е загубено време за България. В залата има хора с този опит“, каза и другият съпредседател на ПП – Асен Василев, но не посочи име.

След още една пауза депутатите решиха да прекратят дебатите и да започнат нови номинации. Думата взе председателят Вежди Рашидов, като посочи, че името му се е завъртяло „като в центрофугата“.

„Никога в живота си не съм слагал нищо пред името си и никакви звания. Аз съм прям, но не конфликтен“, каза Рашидов и разказа накратко биографията си и присъдените му титли. След това обясни, че е станал случайно депутат, но е отказал един мандат поради заболяване.

„Трябва да напускам удоволствието преди то да ме е напуснало“, обясни Рашидов, след което поздрави „Продължаваме промяната“, защото, по думите му, са направили голяма крачка с промяната на тона в парламента и им пожела да са живи и здрави. След това той поднесе извинения на лидера на БСП Корнелия Нинова за остри противоречия, които са имали през годините.

„И до днес сме гризе съвестта, че съм допуснал с една дама тъй да се държа“, каза най-възрастният депутат в парламента.

След това Рашидов обясни в изявлението си, че първоначално е казал „да“, в името на това парламентът „да се сглоби, да направите комисиите, да вкараме едни законопроекти…Чакат ни пари за бедни, пенсионери, но нямаме бюджет“.

„В началото имах усещане, че мога да жертвам част от годините, но имам още малко да се нарадвам на скулптури, внуци и приятели. Когато говорим за критерии, трябва да е човек, който е някой. Ще съм щастлив, ако изберете председател днес. Оттеглям номинацията си в името на разума. Много ниско стойте при хората, защото бързо намразват. Пожелавам ви да ви обичат“, завърши Рашидов, а залата се изправи на крака и му ръкопляска.

Обединяващото му слово, по думите на Десислава Атанасова, обаче не успя обаче да обедини депутатите да подкрепят някой от останалите трима кандидати за председателския пост и така решението остана евентуално за утре.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 октомври 2022 8:36
Гост

Голям зор да се набутат в прашасалата и вехта зала на НС, а сега ни се подиграват. Ами това си заслужаваме – стари муцуни, нагли корумпета, ДС. Честита промяна! Честит евроатлантизъм!

хмх
хмх
21 октомври 2022 11:58
Гост

Друго си е всичко да става под масата, както и конкурсите в съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 20:07
Гост

Закривай!

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 14:08
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 13:57
Гост

Да благодарим на тиквата, която хвърли страната в хаос като свали предишното правителство, само за да спаси собствената си кожа.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 17:24
Гост

Така се говореше и за Орешарски.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 17:31
Гост

Ако така ти олеква …?! За напрежението в подкорието иде реч.

Боряна Димитрова:
Боряна Димитрова:
20 октомври 2022 13:01
Гост

Боряна Димитрова: „Партиите разстилат червения килим за еднолично управление“

111
111
20 октомври 2022 12:50
Гост

На една крачка сме от най-големия резил – председател на Народното събрание да стане депутат от ДПС.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 12:41
Гост

Ха-ха! Май съм бил прав – ще умра от смях! Христо Иванов ще гласува за Вигенин или за Данчо Цонев за председател на Парламента. Е, това си е “исторически компромис”. Безапелационен.

Полина Паунова, Капитал:
Полина Паунова, Капитал:
20 октомври 2022 12:51
Гост

„Ако народните представители са умни мигом ще изберат Йордан Цонев за председател на Народното събрание. Той адски отива точно на тоя парламент. Ще могат да му гласуват оставката, а ГЕРБ да не го дават.“

ПП са позор
ПП са позор
20 октомври 2022 12:06
Гост

ПП са новите ИТН. Саботаж на парламента до дупка с детински и егоистични лични цели.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 13:54
Гост

Напротив, те имат принципи, които отстояват. И един от основните е да не се съюзяват с корупционния модел ГЕРБ-ДПС, което е повече от достойно за уважение.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 17:26
Гост

А с БСП/Виденов/Орешарски може? Смешно.

Проф. Пламен Киров:
Проф. Пламен Киров:
20 октомври 2022 11:55
Гост

„Става дума за парламентарна тактика, всеки държи на своето. По-умният отстъпва в спора и по тази причина сме обречени да ни управляват глупаци“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 октомври 2022 11:26
Гост

Правилник на НС: Чл. 4. (1) Под председателството на най-възрастния народен представител се провеждат само разисквания по избора на председател на Народното събрание, както и самият избор. (2) На първото заседание на Народното събрание народните представители приемат процедурни правила за условията и реда за избор на председател и заместник-председатели на Народното събрание. Ок, Минчев се оттегля, но нали Кирил Петков каза, че нямало да пречат на избора на нов председател на НС или вероятно изказът му куца яко. Да променят реда, по който го избират, като изключат въздържалите се от бройката, или да разпускат кочината и на нови избори, което… Покажи целия коментар »

Б.Цеков
Б.Цеков
20 октомври 2022 12:24
Гост

„Предходния правилник няма правна сила за новоизбрания парламент, защото „умира“ заедно с предходния. Само с изрично решение на новоизбраното НС може да се придаде правна сила и да се прилага стария правилник до приемането на нов.“ – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2784038871728450&id=100003670939992

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 октомври 2022 8:35
Гост

Добре, не съм се интересувал дали и какви правила е прело към настоящия момент НС

не заслужават
не заслужават
20 октомври 2022 11:08
Гост

Много ниско ниво, много разочароващо поведение. Имаме проблеми, а се карат като лели от махалата. Не заслужават да са на тази висока трибуна.

Стаматов
Стаматов
20 октомври 2022 11:05
Гост

Нали осъзнавате, че докато тия в НС правят цирк и бавят нормалната работа на НС, министрите от служебния кабинет не псират да се хвалят колко добре управляват и как в ЕС ни хвалят. Явно се постила за следващия „месия“ – зеления чорап и неговото правителство, като спре да е президент и реши да става мнистър-председател.

Гамерона
Гамерона
20 октомври 2022 11:04
Гост

Явно е време да се иде на избори и да се избере една пуста партия, която да си има само тя 120 депутата и да се свърши

Харалампиев
Харалампиев
20 октомври 2022 11:03
Гост

Ама вижте, това е крайно нелепо. Сега се случва предизборна кампания за 49то НС.

Цирк
Цирк
20 октомври 2022 11:03
Гост

Има ли някоя медия, която да провери в кое НС е имало повече от един кандидат за председател на НС?

Това е ПР акция за да изпъкне ролята на Румен Радев и президентската му република.
Сгафиха.

Мавродиев
Мавродиев
20 октомври 2022 11:00
Гост

Не мога да повярвам. В крайна сметка това е позиция, която е предимно, като на съдията във футбола. На терена той е най-важния и на най-високо ниво, но в крайна сметка всички са там заради играчите. Съдията не е толкова важен, в действителност. Председател на НС е същото – съдия, който дава и взема думата. Но те не спират да се карат за тази позиция

Тодорова
Тодорова
20 октомври 2022 10:59
Гост

Аз вече имам чувството, че „чорапа“ дърпа конците и на ПП и на Янев и на ДБ и на ГЕРБ. Просто целта му е да няма правителства и да управлява той, посредством служебни кабинети. Давам им някакви там пари и пространство да си въртят далаверите и всички са доволни.

Демирева
Демирева
20 октомври 2022 10:58
Гост

Ясно, май ще се ходи на избори по-скоро от очакваното

Miroslava
Miroslava
20 октомври 2022 10:58
Гост

Ами аз, като гласоподавател за ПП, съм изключително разочарована, че вчера единствените нормални приказки, които малко трябваше да стреснат всички в залата дойдоха от Копейкин и Карадъйъ. Просто на тия двамата не им пука, никой не очаква те да управляват официално, затова си позволиха да ги нахокат едно хубаво, особенно Копейкин. Което е жалко. Което просто е много жалко, защото искането на Копейкин е да станем затоврена държава с военен режим.

хмх
хмх
21 октомври 2022 12:07
Гост

Изслушайте си интервютата на представителите на ПП от тази сутрин пред БНТ и Нова /Денков/, много ясно и разумно хората си обясниха позициите и звучат разумно.

Темелко
Темелко
20 октомври 2022 10:57
Гост

Тоест цирка продължава?

Даниела
Даниела
20 октомври 2022 11:02
Гост

Скоро ще свърши. Скоро избори пак.

Офето
Офето
20 октомври 2022 10:52
Гост

Изключително ниско ниво на каквото и да се сетиш е НС, какви реформи ще правят тези хора, просто е излишно за коментар.

Кирчев
Кирчев
20 октомври 2022 11:03
Гост

Е, то е ясно, че явно няма да могат да работят никак.