Фирмите, едноличните търговци, другите стопански субекти и адвокатските дружества работят. Затова няма никаква логика процесуалните срокове между тях да не текат. Дали работниците действат от къщи, или не, е без значение – важното е, че работят. Ето защо не съществуват пречки сроковете да се следят.

Всяко спиране на тези срокове забавя стопанския оборот и се отразява зле на икономиката. Нещо повече – когато има изпълнителни производства, спирането на срокове ще препятства да се осъществят влезли в сила съдебни решения и парите да отидат при този, на когото са присъдени. И ще останат в този, в когото не бива да стоят по силата на съдебно решение. Това ще изкриви нормалния стопански оборот и ще осуети прилагането на закона и изпълнението на съдебните решения. Като не става дума за малоимотни, които не могат да си платят сметките за ток, нито за изгонване на семейство от жилището му.

Притеснение буди и подходът с т.нар. законопроект с мерки при действащото извънредно положение, да се изменят множество действащи закони, т.е. да се създават на коляно норми, които ще останат трайно в правната ни уредба. Масово те предвиждат удължаване не срокове за административни процедури или на валидност на документи. Все въпроси, които е много по-удачно да се уредят в същински разпоредби на един закон за извънредното положение, а не в преходни и заключителни разпоредби.

Този въпрос съвсем не е маловажен, тъй като закони като Кодекса на труда обрастват ненужно с разпоредби, които в повечето случаи преповтарят отдавна съществуващи. Това съвсем логично води до объркване. Работодателите четат, че при преустановяване на работата хем трябва да плащат на служителите си брутната заплата, хем им дължат обезщетение от 50% от нея, а могат и да ги пуснат в отпуск: ако имат – в платен, ако ли не – в неплатен. И логично търсят варианта, при който ще платят най-малко или въобще няма да платят, защото откъде ще вземат пари, ако предприятието не работи?  Фалит на бизнеса ли иска държавата? Естествено, в тези случаи работодателят няма да плаща пари на неработещи служители, а просто ще направи примерно частична ликвидация на предприятието и ще ги освободи. Това ли е целта?

Идеята е да не се освобождават работниците и да работят, а не да се измислят куп административни затруднения. Нали уж държавата щеше да изплаща 60% процента от възнагражденията на работещите в спрените предприятия? Как се връзва това с изплащането на пари от работодателите? Работниците, ако бъдат освободени, няма да останат без доходи, а ще получават обезщетение за безработица. Да се прехвърля тежестта върху работодателите означава да се унищожат бизнесът и икономиката. А като се удари икономиката, крайните потърпевши ще са работниците и то не само в затворените предприятия.

Що се отнася до работата на съда по време на извънредното положение, целта на отлагането на насрочените заседания е да не се струпват хора на едно място. Затова няма никаква причина да се спират или бавят със спирането на сроковете делата, които се гледат при закрити заседания – напр. налагане на обезпечения между фирми или обжалване на такива решения или произнасянето по допустимост на Търговската колегия на ВКС. Фирмите си работят, следят сроковете и подават съответните жалби и възражения. Съответно съдилищата няма проблем да решават такива дела. Ако граждани в производство за допустимост пред ВКС са извършили всички процесуални действия, няма проблем съдът да се произнесе.

Извънредното положение не отнема компетентността на действащите държавни органи, а само дава възможност да се ограничават временно някои права – нещо което може да се прави при епидемия по Закона за здравето и по Закона за бедствията и авариите и без се обявява извънредно положение. Основната цел на извънредното положение е да се стреснат хората, а не да се създава пълна дезорганизация с необмислени решения. Въобще покрай така нареченото извънредно положение започнаха да се творят на коляно куп недомислици, които създават още по-голямо объркване. Хайде по-кротко. Да оставим да действат премислените нормативни актове и да не се правят непремерени уредби.

 

36
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
18 март 2020 8:46
Гост
123
123
17 март 2020 13:46
Гост

Най-сетне нещо разумно да прочета по темата за „блокиране“ на съдебната система. Това е тотално безумие, което сътвори ВСС. И тези хора ни управляват – паникьори. Но най-страшното е, че в самата система е пълно с такива хора – замисляли ли сте се, ако и лекарите, полицаите, народните представители, пожарникарите, шофьорите и пр. решат, че е рискова тяхната дейност. Замислете се!!! А какво – ако има война, тогава магистратите ще напуснат своите места ли? Това, което правим в момента, е антисоциално – естествено е, че има риск, но именно в тези моменти се разбира „Кой кой е в българската… култура“.… Покажи целия коментар »

lawyer
lawyer
17 март 2020 10:13
Гост

Като канторките (адвокатски даже се кръстили, то – смехория), приеха ГПК, имаше едно милионче за усвояване, та преджобиха и преобърнаха старото ГПК, направиха ЧСИ милионери, не че завиждам, не реваха, макар, че старите джедаи им казвахме – не, не.

Сега – за какво е ревът, тази грипна епидемия е повод – да се въведе наистина арбитражното начало – в отношенията с фирми.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 8:49
Гост

Съжалявам, но категорично не съм съгласна. От всяко изречение на тази статия лъха на цинизъм. Ясно е, че при кризи има неудобства и трудности. Затова са кризи. Но висша ценност в такива ситуации са човешкият живот и здраве. Това е базата. Така да ги наречем – юридическите услуги най-общо казано, правосъдието и т. н. са много далеч от тази база. Нищо няма да се случи, ако временно тази система работи не на пълни обороти. Да, това ще доведе до несправедливост в по-голяма степен от досега, но това е поносимо в обозрим период.

Stanimira
Stanimira
17 март 2020 8:30
Гост

Ами в съдъ няма да се струпват, ама дали няма да се струпат някъде в парка ?

HeroN
HeroN
17 март 2020 8:30
Гост

Лошото ще дойде, когато някой откровенно потъпкват правилата и не се прибират в домовете си. След това да не стане така, че тия дето си губят работа и доходи заради същите тия дето не се прибират по домовете си не започнат да се бият по улиците!

Еспиноза
Еспиноза
17 март 2020 8:29
Гост

Трябват крути мерки, защото в противен случай се опасявам, че ще стане по-зле. Ако полицията не смята, че група от 8 пенсионера в парка е проблемна, то значи сме го закъсали.

Елисавета
Елисавета
17 март 2020 8:26
Гост

Нищо не е на всяка цена!

Кико
Кико
17 март 2020 13:03
Гост

И не винаги целта оправдава средствата. Много често е обратното.

Дидим Микрон
Дидим Микрон
17 март 2020 8:26
Гост

В нормалните държави хората вярват на това, което им се казва. Българина обаче е конспиратор и той прозира зад изречението думи от кризисен щаб и политици. Той вижда, че това е световна машинация и НЯМА да и се остави! Ще си излиза и ще се събира на възможно най-големи тълпи.
А като казввах преди години, че може да стане такава пандемия и ми викаха – „Бе ти си луд бе. Това не може да стане… и извънземните ли ще кацнат!“
Ето. С един най-смотан вирус се разказа икономиката на цял свят и то САМО ЗАЩОТО не работи 1 месец !

Симо
Симо
17 март 2020 13:04
Гост

Не ви ли се вижда малко странно, че в Китай се оправиха много бързо. Все си мисля, че този вирус е пуснат умишлено в Европа.

Филипова
Филипова
17 март 2020 8:24
Гост

Какви ли не опити прави държавата да спаси икономиката, а още има недобросъвестни хора, които се разхождат по улиците. После ще пискат, че няма апарати за обдишване

Вики
Вики
17 март 2020 13:05
Гост

Жалка картинка! Въпреки думите на Борисов, че икономиката ни едва ли не процъфтява, не е така. Но сега съвсем ще се сринем.

Кирчева
Кирчева
17 март 2020 8:23
Гост

Извънредното положение не отнема компетентността на действащите държавни органи, а само дава възможност да се ограничават временно някои права – нещо което може да се прави при епидемия по Закона за здравето и по Закона за бедствията и авариите…
Ами да вземат да ограничат правата на пенсионерите, дето са по градинките от както се затопли времето. Защото на мен ми писва да си седя у дома, а други да си се разхождат сякаш нищо не е. Колективна безотговорност нали?

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 8:23
Гост

В Словения въззивното производство е уредено така, че жалбите се разглеждат в закрито заседание освен ако не са допуснати нови доказателства. Въззивната жалба е подробна, защото няма пледоария. Толкова е лесно такъв подход да се приложи и у нас. Убедена съм, че при липса на нови доказателства, една пледоария, колкото и блестяща да е тя, не може да повлияе на крайния съдебен акт.

Филип
Филип
17 март 2020 13:06
Гост

Интелигентно решение.

Евстатиева
Евстатиева
17 март 2020 8:22
Гост

Сроковете не пречи да си текат и икономиката да се движи. И аз това се замислих, че има бая фирми, на които какво като работниците им работят у дома? Нали се случва работа.

000
000
17 март 2020 8:21
Гост

За работодателите наистина настава пълен хаос и с новите разпоредби. Много хора май ще останат на улицата, след като не е препоръчително да са си вкъщи.

жална ни майка
жална ни майка
17 март 2020 8:19
Гост

Няма да се изказвам по срокове, бизнес и тн. Моята област е наказателното право, там спиране няма. Обаче ще кажа за друго – пак се променя НК! Пак! Стана по-зле от КСО и ЗСПЗЗ! Написаха им – многоуважаваният проф. Панайотов – концепция за наказателна политика и – НИЩО! Дори не нищо, а пълен кошмар. Четете чл. 326 НК, който се предлага: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразителна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба… Покажи целия коментар »

123
123
17 март 2020 8:19
Гост

Това извънредно положение към момента е едно правно нищо. Тепърва ще го узаконяват с новия проект от снощи. Не знам защо се мълчи, че вече и 5 дни.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 8:18
Гост

Не беше нужно чак извънредно положение да обявяват. Но може би целта е била да прокарат този закон, който действително е много объркан

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 8:20
Гост

А как без извънредно положение ще натискаш циганите да си стоят по местата. Те са най-рискова та група и за тях трябва да има извънредни мерки

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 8:22
Гост

Не забравяй и църквата. Тия попове няма ли да осъзнаят и те риска

Димитрова
Димитрова
17 март 2020 8:18
Гост

Хора, не знам държавата какви ли не мерки взема за да не излизат хората от домовете си, а можете да видите групи старци в парковете. Без маски, без защитни елементи по себе си. Играят си на табла. Или от определена възраст не им пука за живота, или са егоисти и искат да са вънка, защото младите са се изолирали или не вярват на Борсиво. Ама каквото и да е…извинете, но това е нелепо. И полицията не ходи да ги прибира, въпреки сигналите. Та каквито и чупки в кръста да правим за да се оправи положението, то изглежда безнадеждно

Ако младостта знаеше, а старостта можеше
Ако младостта знаеше, а старостта можеше
17 март 2020 8:44
Гост

Нищо не разбираш, ама айде нали си млад…

Raman
Raman
17 март 2020 8:17
Гост

Ама айде по-кротко. Съдиите и съдебните служители също са възможни жертви на вируса, да не говорим, че колкото по-нависоко в системата, толкова по към рисковата група. Затова, което е наистина неотложно, трябва да бъде обезпечено, останалото ще почака, и да, ще има последици.

ритмично обявяване на актовете
ритмично обявяване на актовете
17 март 2020 8:25
Гост

Ама нали говорим точно за това – да няма открити заседания, но в закрито да си текат произнасянията и не както е в тъпата заповед на ВСС – всички актове да се обавят след 13 април, а да си ги дават ритмично като са написани. Знаете ли какво ще стане след 13-и, ще ви излязат десетки решения и ще се чудите по кое по-напред да пишете жалби.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 8:53
Гост

Елементарно е. Да сте жив и здрав и да пишете тези жалби или да не сте, в който случай няма да Ви е до жалби. А човечеството се е справяло с всичко. Ще се справи и с това. Желая Ви здраве и след 13.04. ще видите, е ще намерите решение на притесненията си.

точно
точно
17 март 2020 8:09
Гост

Напълно подкрепям! Вместо да се уреди, че на хората няма да им спират тока, парното, водата и телефона за неплатени в срок сметки, те удариха кепенците на цялата съдебна система и граждански оборот. Виждате ли в това нещо, на което му казват закон, и дума за това, че няма да се начисляват например наказателни лихви върху комунално-битовите? Щото аз не видях.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 8:05
Гост

Истината е, че фирмите си работят – т.е. администрацията и правните отдели. Адвокатите също работят. Това, че някои производства са спрени, а търговски обекти затворени, е друго. Всеки иска да минимизира загубите, за тези, които ще спечелят от кризата даже не коментирам. Затова по-добре да не се блокира с лека ръка оборотът.

Кирил
Кирил
17 март 2020 13:07
Гост

А аптеките? Какво е това вдигане на цените. Пълна спекулация.

123
123
17 март 2020 8:03
Гост

Съдът вече не пуска в сградите и не могат да се представят на място никакви документи. Не всеки има техническа възможност да ползва електронен път, а и понякога преписките са стотици страници.

Има начин
Има начин
17 март 2020 8:49
Гост

По пощата с обратна разписка, стига сте рИвали

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 9:00
Гост

Дори да пропуснете срок, което няма как да стане, защото сроковете няма да текат, може да поискате продължаване (ако не е изтекъл) или възстановяване (ако е изтекъл) на срока поради особени непредвидени обстоятелства. Съдии са това. Едва ли някой при тези обстоятелства сега ще ви откаже. РАзбира се, ако от всичките Ви действия личи добросъвестност.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 13:09
Гост

Има си дежурни, които отговарят за кореспонденцията. Даже и Панов вчера ограничи достъпа във ВКС. Да не вярваш!

безумие
безумие
17 март 2020 7:59
Гост

А какво ше кажете за глупостта, че нотариусите ще правят само заверки?! Ако имаш сделка, насрочена и за семейството ти или за бизнеса ти е важно да продадеш имота в определен момент, който за зла съдбна се пада в извънредното положение, какво пречи да се изповяда, при положение, че имаш събрани документи, а съдиите по вписванията работят? Пълно безумие