37 обвинители бяха назначени в 10 окръжни прокуратури по вече приключилия конкурс за повишаване. Това реши днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

През 2019 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) обяви конкурс за повишаване в окръжните прокуратури. Местата бяха 34, разпределени в 13 прокуратури – девет в спецпрокуратурата, осем в Софийската градска прокуратура (СГП), три в Благоевград, по две в Пловдив, Плевен, Шумен и Бургас и по едно в Стара Загора, Ловеч, Разград, Велико Търново, Перник и Видин.

На 3 ноември 2021 г. колегията назначи класираните кандидати. Но решението ѝ беше обжалвано от един от участниците в конкурса. През април т.г. Върховният административен съд отхвърли жалбата (виж повече тук) и класираните кандидати встъпиха в длъжност.

Междувременно обаче са се освободили още 39 места. И днес по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) ПК на ВСС назначи 37 обвинители, класирани под чертата в конкурса.

В СГП са освободени цели 21 места. На 20 от тях днес бяха назначени Тодор Тодоров (СРП), Росица Тошева-Иванова (СРП), Йордан Петров (СРП), Йордан Ченков (РП-Перник), Тони Петрова (РП-Бургас), Живка Миланова (СРП), Тодор Денков (СРП), Ваня Атанасова (СРП), Росица Ранкова (РП-Перник), Деян Славов (СРП), Виолета Танаицова (СРП), Петя Василева (СРП), Валентина Василева (СРП), Радослав Тодоров (СРП), Георги Николов (СРП), Лилия Димитрова (СРП), Галин Георгиев (СРП), Бойка Лулчева (РП-Пловдив), Николай Николов (СРП) и Георги Мирчев (СРП). Последното – 21-во място, засега остава свободно, защото все още не е готово становището за етичните качества на Антония Въчкова от СРП.

По същата причина беше отложено и повишаването в окръжната прокуратура във Велико Търново на Радослав Батанов (РП-Русе). Неговите колеги от районната прокуратура във Велико Търново Таня Катрева, Даниела Харитонова и Весела Кърчева обаче бяха назначени в ОП-Велико Търново.

Зоя Инджова, Веселина Гайдажиева, Таня Митева и Иван Кирков (всички от РП-Бургас) бяха повишени в окръжната прокуратура в Бургас, Иляна Джубелиева, Светослава Пенчева и Иван Илевски от РП-Пловдив и Славка Гемишева от РП-Смолян отиват в ОП-Пловдив, Аделина Алексиева (РП-Перник)– в ОП-Перник, Андреан Сутров – от РП-Стара Загора в окръжната прокуратура в града, Ангел Атанасов – от РП в ОП-Благоевград, Таня Пиронкова – от РП в ОП-Ловеч, Анна Баракова – от РП в ОП-Плевен и Северина Монева отива от районната в окръжната прокуратура в Разград.

Във Върховната касационна прокуратура също се е освободило едно място поради пенсионирането на Пламен Пачев и на него днес беше повишена Нина Панчева – зам.-шеф на ОП-София.

Освен това ПК на ВСС назначи в районни прокуратури 29 младши прокурори, които са преминали обучението си в Националния институт на правосъдието.

В Софийската районна прокуратура бяха назначени Николай Стойков, Георги Георгиев, Антони Христов, Нора Димитрова и Мария Куртева. В РП-Благоевград започва работа Петър Петров. Александър Манов беше назначен в РП-Перник, Павел Славов в РП-Русе, Валерия Ангелова в РП-Хасково, Даниела Иванова в РП-Кюстендил, Росица Панайотова и Екатерина Янчева в РП-Бургас, София Ризова в РП-Ботевград, Радослава Илиева в РП-Ловеч, Ахмед Хасан в РП-Кърджали, Димитрин Василев, Йоан Михайлов и Николай Налбантов в РП-Варна, Веселин Тодоров в РП-Враца, Георги Коджаниколов в РП-Пловдив, Иван Иванов в РП-Видин, Елена Златева в РП-Габрово, Цветан Ценов в РП-Монтана, Мирослав Алендаров в РП-Смолян, Малина Григорова в РП-Ямбол, Виктор Стефанов в РП-Шумен, Светла Манолова в РП-Разград, Яница Русева в РП-Добрич и Наталия Димитрова в РП-Силистра.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бял кон
Бял кон
23 юни 2022 8:04
Гост

Модераторите е добре да почистят поредния спам.
А любителят на мемоари да си отвори блог.
Тук няма кой да го чете.
Иначе Лекс.бг ще свърши като Правен свят. Изяден от тролове.

Биограф
Биограф
23 юни 2022 9:25
Гост

Ми не ги чети, бе! Те са разнообразие! Скоро ще създадем блок в “лека”, до тогава под страници.

Бял кон
Бял кон
23 юни 2022 10:15
Гост

Цапаш темите и обсъжданията по същество, „бе“. Помпай си егото с частен блог. Но не ти отърва, нали? Като искаш – и тук си сътвори един, за себе си можеш да пишеш безкрайно много статии, каквито се опитваш да пробуташ и тук. За твое съжаление предвиждам да си го четеш само ти, но то си е твоя работа. В частен блог няма кой никакво внимание да ти обърне, затова насилваш хората да ти четат първия ред и да прескачат надолу, докато скролват да намерят писано по темата нещо, което ги интересува. Има статия – очаква се възпитан интелигентен човек да… Покажи целия коментар »

Биограф
Биограф
23 юни 2022 13:10
Гост

Нахалник! Неграмотник! Срамиш правната наука! Правните гиганти на България!

Бял кон
Бял кон
23 юни 2022 16:23
Гост

Не видях ти какво за „правната наука“ точно допринесе с участието си тук. Само показа как се спами и как не можеш да си сдържаш нервите. Срамът за теб си остава. Колкото повече безпринципни обиди ръсиш и спамиш, толкова повече се излагаш. В първи клас децата ги учат да пишат по тема. Това, че си напреписал някакви там биографии и ги цвъкаш където ти падне не прави ценни нито теб, нито цвъкалата ти. Какъв „блог“ в „лекА“ ще правиш не те знам, но то и за ФБ не става това. Иди на лекар да си прегледаш нервите. Не знам от… Покажи целия коментар »

Биограф
Биограф
23 юни 2022 16:43
Гост

Виж си първо кръчмарската интонация, с която се обръщаш към мен! Първо, много по-възрастен съм от теб и второ- много по-образован, с много повече юридически стаж! Кой изобщо те допуска да пишеш тук! Специално…ще отправя апел да те блокират поне за месец, два, да се кротнеш малко! Поне няма да четеш, това, което е било “ненормално” за теб! Кръчмарин!

Пенса
Пенса
23 юни 2022 18:22
Гост

Наистина не си добре.
Ти си този, който използва недопустими квалификации към хора, за които представа си нямаш. Дори не знаеш възрастта им, но я обсъждаш.
За останалото ти словоблудство – много се радвам в случай, че нямаш широко поле за изявата му. Особено пред деца и младежи.
Лекувай се, човече.
За твое и добро и за доброто на околните.

Биограф
Биограф
23 юни 2022 19:55
Гост

Напротив! Все още съм хоноруван асистент по Наказателно – процесуално право и почти всеки ден общувам с млади хора! Е, за тази година приключихме, тъй като тече вече сесия. Но нямате право да ми държите сметка! Съобразявайте се!

Добре, че на децата ми не преподават подобни
Добре, че на децата ми не преподават подобни
24 юни 2022 9:57
Гост

Ужас. Горките студенти! Мина ми през ума и предположението ми излезе вярно. Такова поведение е типично за вдаскален преподавател. Сметката ти я държиш, без да имаш такова право, но явно така си навикнал – у нас вероятно е все още безпроблемно да се изживява преподавател като римски диктатор пред студентите, смятайки, че има еднолична безконтролна власт. Бъркаш със същото поведение за свободното за изразяване пространство, обаче. Тук си равнопоставен на всички и ако не ти отърва това, което някой пише, проблемът си е твой.

127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
22 юни 2022 23:54
Гост

127 години от рождението на бележития юрист-пеналист, криминалист, учен, политик и деец – ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ (1895- 1974). Роден през 1895 г. в София. Внук е на габровския революционер Никола Саранов, чието име носи. Проф. Никола Саранов завършва „Право“ в Софийския университет през 1920 г. От 1921 г. до 1923 г. специализира наказателно право в Хале, Германия. Там защитава креативна докторска дисертация на тема: „Правото да престъпваш закона“ под научното ръководство на изтъкнатия германски пеналист проф. Ференц Вилхелм Охщенщайфер. В периода 1930 – 1932 г. специализира „Криминалистика“ и „Криминология“ в Гренобъл, Франция при проф. Жан дьо Виемил – съдия във… Покажи целия коментар »

127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
22 юни 2022 23:56
Гост

От 1921 г. проф. Саранов е асистент в катедрата по „Наказателно право и наказателно съдопроизводство“ в ЮФ на СУ. Работи като прокурор, следовател и дознател. От 1926 г. е доцент, а от 1934 г. е професор по Наказателно право и Криминалистика в ЮФ на СУ. Чете лекции по „Наказателно право“ , „Наказателен процес“ и „Криминалистика“.

127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
22 юни 2022 23:58
Гост

Проф. Никола Саранов е специализирал Криминалистика и наказателно право в редица европейски държави, сред които – Германия, Франция, Испания, САЩ. Почетен член е на Международната камара на криминалистите и на Международната камара на криминолозите в Страсбург. Два пъти е бил декан на ЮФ на СУ. Зам.-ректор е на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“.

127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
23 юни 2022 0:02
Гост

Академичната и практическата кариера на проф. Саранов продължава до 1951-ва година. Ръководите катедрата по „Наказателноправни науки“ до 1951-ва година, когато е отстранен от Университета и на негово място е поставен акад. Стефан Павлов, който ръководи катедрата до 1987 г. . Проф. Никола Саранов от 1945 г. до 1960 г. е системно е преследван от Държавна сигурност и наблюдаван, заради буржоазните си професионални и приятелски връзки с видни западни интелектуалци, адвокати, юристи.

127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
23 юни 2022 0:04
Гост

Автор е на множество публикации по Наказателно право, процес и особено по Криминалистика. Неговите трудове са издадени главно на английски, френски и немски език. През 1962 г. окончателно са забранени трудовете на проф. Никола Саранов и по нареждане на ЦК на БКП, биват заличени. Предложен е за „Член-кореспондент“ и „Академик“ на БАН, но изборът му бива отхвърлен. Негови знатни трудове все още могат да се намерят на български език.

127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
127 години от рождението на ПРОФ. НИКОЛА САРАНОВ
23 юни 2022 0:09
Гост

Проф. Никола Саранов си отива от този свят на 5 октомври 1974 г. на 79-годишна възраст. Оставил зад себе си богато правно творчество, преведено на трите европейски езика. Основател на българската криминалистическа наука. Автор на 287 практико-приложни публикации.

Анонимен
Анонимен
22 юни 2022 21:33
Гост

ЧЕСТИТо! И нека оплюването започне сега ….

Анонимен
Анонимен
22 юни 2022 21:19
Гост

Поредният пародиен конкурс и поредните нагласени назначения в прокуратурата. Вече изненадани няма относно критериите на „подбора“, които със сигурност не са познания, опит и интегритет. Примерът със СГП е най – показателен. Като видиш първите назначени, след това и последващите, а като погледнеш и административните ръководители ти става повече от ясно.

Гешев
Гешев
22 юни 2022 19:08
Гост

Това ли са кадрите на Гешев?
За прокурорката Митева от Бургас с две деца цяла България разбра че има извънбрачна връзка с разведен съдия с две деца.Етичната комисия спи.Гешев спи.
Това ли са ви етичните кадри господин главен прокурор Гешев?

Гешев
Гешев
22 юни 2022 21:32
Гост

Етичната любов на прокурор Митева от Бургаската окръжна прокуратура

Питаща
Питаща
22 юни 2022 23:33
Гост

Писала на съдията, че го обича в 23:39
Съпруга къде е по това време?

Запозната
Запозната
22 юни 2022 21:48
Гост

Има и по-етични – съдията, който има дисциолинарки за сексуален тормоз и домашно насилие…

108 години от рождението на академик Стефан Павлов
108 години от рождението на академик Стефан Павлов
22 юни 2022 17:56
Гост

108 години от рождението на акад. проф. Стефан Павлов (1914 – 1993) – български юрист-процесуалист, учен, професор по Наказателен процес в ЮФ на СУ ,,Св. Климент Охридски“ (1952 – 1987), академик на БАН. Акад. Стефан Павлов е роден през 1914 г. в гр. Омуртаг. През 1937 г. завършва „Право“ в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“. В периода 1938 – 1941 г. е прокурор в Омуртаг. От 1941 г. е избран за асистент в катедрата по „Наказателно право и наказателно съдопроизводство“ при ЮФ на СУ. Доцент от 1948 г. През 1952 г. е избран за „Професор“, през 1961 г. е избран… Покажи целия коментар »

108 години от рождението на академик Стефан Павлов
108 години от рождението на академик Стефан Павлов
22 юни 2022 17:59
Гост

Акад. Стефан Павлов е ръководител на катедрата по „Наказателноправни науки“ в ЮФ на СУ от 1951 г. до 1987 г. Чете лекции по „Наказателен процес на РБ“ в ЮФ на СУ в периода 1948 – 1987 г. В периода 1975 – 1979 г. е заместник-председател на БАН, в периода 1979 – 1987 г. е ръководител на Центъра по наказателно право и криминалистика при БАН. Главен редактор на списание „Правна мисъл“ от 1957 г. до 1987 г. Председател на Комисията за изготвяне на българско наказателно законодателство към БКП в периода 1946 – 1987 г.

108 години от рождението на академик Стефан Павлов
108 години от рождението на академик Стефан Павлов
22 юни 2022 18:02
Гост

Акад. Стефан Павлов е почетен академик на БАН, почетен член на Съюза на юристите и на Съюза на учените. Почетен академик е на Академията на СССР и почетен член на Института по наказателно право „А. В. Селмокович“ на РАН. Автор на множество публикации в областта на Наказателния процес, като:
-„Някои значения на експертизата в НПК“, 1967 г.
-„Призоваване на вещи лица по НПК“, 1984 г.
-„Ориентация на българския наказателен процес от социализъм към демократизъм“, 1992 г.
-„Прокурорски обвинителен акт“, 1991 г.
-„Значението на доказателството в Наказателния процес“, 1949 г.

108 години от рождението на академик Стефан Павлов
108 години от рождението на академик Стефан Павлов
22 юни 2022 18:07
Гост

Акад. Стефан Павлов почива на 11 май 1993 г. на 78 – годишна възраст. Изучил е хиляди магистрати, бивши и настоящи, по Наказателно-процесуално право. Неговият изискан стил и отношение, си личи по сегашните ни магистрати, които са се учили от него и поддържат духа на справедливостта и законността в обществото и правото.

адв.
адв.
22 юни 2022 21:26
Гост

По-добре напишете нещо за проф. Никола Саранов.

Пенсиониран прокурор от ВКП
Пенсиониран прокурор от ВКП
22 юни 2022 23:39
Гост

Прекрасен преподавател!

Иван Попов
Иван Попов
23 юни 2022 15:24
Гост

Грозният академик е преподавал на дядо ми. Пионка на партията е бил.

:)))))
:)))))
22 юни 2022 17:14
Гост

Успех! Дай Боже и във ВКП/ВАП!

Заки
Заки
22 юни 2022 17:10
Гост

Добри попълнения.

Шони
Шони
22 юни 2022 17:11
Гост

Успех!

Тити
Тити
22 юни 2022 16:50
Гост

Дойде време да назначат и обвинителите, класирани под чертата в конкурса.

Цветан
Цветан
22 юни 2022 16:51
Гост

Напълно заслужено.

Гери
Гери
22 юни 2022 16:48
Гост

Много места в СГП.

Лазар
Лазар
22 юни 2022 16:26
Гост

Много познати имена. Поздравления!

Хари
Хари
22 юни 2022 16:28
Гост

Колкото и читави да са, докато Гешев е главен, нещата няма да вървят на добре.

Димо
Димо
22 юни 2022 16:14
Гост

Това място в Перник ми се вижда напълно излишно.

Филип
Филип
22 юни 2022 16:15
Гост

А във Видин?

Лозан
Лозан
22 юни 2022 16:13
Гост

Много добри попълнения в Софийската районна прокуратура.

Красимир
Красимир
22 юни 2022 16:11
Гост

Много от тях познавам. Изключителни кадри.

Муки
Муки
22 юни 2022 16:11
Гост

Особено тези, които са преминали обучението си в Националния институт на правосъдието.

777
777
22 юни 2022 22:44
Гост

Xa-xa-xa

Симо
Симо
22 юни 2022 16:04
Гост

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет много бави конкурсите по принцип.

Бирис
Бирис
22 юни 2022 16:05
Гост

А, защото пък съдийската много се е разбързала.

Дичо
Дичо
22 юни 2022 16:02
Гост

Честито! И успех за в бъдеще.