Пленумът на Висшия съдебен съвет да каже дали при разглеждане на предложения за образуване на дисциплинарни производства ще се спазва Законът за съдебната власт или стандартите за провеждането на тези производства, разработени в рамките на проект по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ). Решението е на Съдийската колегия и беше взето с 8 на 1 гласа.

Дисциплинарната комисия към колегията беше внесла предложение да се обсъди дали има необходимостта от промяна на Правилата за дисциплинарна дейност на ВСС, приети през 2014 г., във връзка с разработените стандарти за провеждане на такива производства по Глава шестнадесета от ЗСВ. Те са изготвени в рамките на проект по ОПДУ от предходния състав на съвета и бяха одобрени от двете колегии през септември 2017 г.

Стандартите предвиждат магистратът да получи предварително, преди вземане на решението, препис от предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу него, като в 7-дневен срок може да изложи възражения срещу него. Това са действия, които предхождат образуването на дисциплинарно производство.

Освен това стандартите предвиждат магистратът да бъде запознат по съответния ред и с решението за образуване на дисциплинарно производство.

Повод за днешния дебат е постъпило възражение от председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева във връзка с предложението на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов тя да бъде дисциплинарно наказана. Според Дончева неспазването на очертаната в стандартите процедура нарушава правата ѝ и може да послужи за основание в съда да бъдат атакувани решенията по дисциплинарни дела. Подобни възражения направили и други магистрати.

Цветинка Пашкунова обясни, че в дисциплинарната комисия са се формирали две мнения по отношение на правното значение на стандартите. Една част от членовете на комисията смятат, че те имат препоръчителен характер и може само да послужат за промяна на нормативната уредба.

Друга част пък са на мнение, че стандартите трябва пряко да се прилагат, независимо че разписват правила, които не фигурират в ЗСВ.

Пашкунова поясни, че правилата за дисциплинарна дейност на съвета са отпреди четири години и се нуждаят от актуализиране, защото в тях не са съобразени измененията в съдебния закон от 2016 г.

Главният инспектор Теодора Точкова беше категорична, че макар и утвърдени от колегиите през септември 2017 г., стандартите противоречат на разпоредби в Глава 16 от ЗСВ. „При противоречие на норми от актове от различен ранг, се прилагат тези от по-висок ранг. В чл. 316, ал. 1 ЗСВ се казва, че дисциплинарно производство се образува в седемдневен срок от постъпване на предложението. В ал. 6 на същата норма се предвижда преписи от предложението за налагане на дисциплинарно наказание и приложените към него писмени доказателства да се изпращат на лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност. Т.е. след образуване на дисциплинарното производство и тогава се дава възможност за защита. Да се признае обратното – т.е. преди образуване на дисциплинарното производство, означава да се игнорира законът, означава да изтече давността за образуване на дисциплинарно производство. Не това е целта на ВСС. Правилата следва да се променят и да бъдат в съответствие на измененията в ЗСВ от 2016 г.“, заяви Точкова.

Цветинка Пашкунова посочи, че няма спор, че заложеното в стандартите е с цел охрана на правата на лицето, но те противоречат на настоящата нормативна уредба. „Ако приемем, че предложението за образуване трябва да бъде изпратено предварително на лицето, което се предлага за наказание и то има възможност в 7-дневен срок за възражение, това обезсмисля разпоредбата на чл. 316 ЗСВ“, заяви Пашкунова. Тя отбеляза, че в закона няма и другото изискване, заложено в стандартите – след връчване на първоначалното предложение, да се връчи и решението за образуване.

Според нея стандартите имат препоръчителен характер и могат да послужат като идея за промяна на съдебния закон.

Драгомир Кояджиков обаче заяви, че ако стандартите не бъдат спазвани, ВСС ще трябва да връща пари, защото те били изготвени по европроект, за който са платени 617 000 лева.

Налице е противоречие на стандартите и закона, но ние трябва да прилагаме стандартите, независимо от това противоречия. Те имат задължителен характер“, заяви Кояджиков.

Севдалин Мавров изцяло го подкрепи. По думите му стандартите не противоречат на закона, а го допълват и създават по-голяма гаранция за правата на лицето. „С оглед на това, че са наши колеги, дори заповедта, с която започва проверка, трябва да се връчва на колегата, спрямо който започва тя“, коментира Мавров.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че този въпрос трябва да бъде отнесен до Пленума на ВСС и там да се изложат аргументи и да се чуе и мнението на Прокурорската колегия.

Така с 8 на 1 (Боян Новански) Съдийската колегия реши да отнесе въпроса до пленарния състав на съвета.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:20
Гост

­­­Г­­о­р­е­щ­и­­ ­­­м­о­­м­­­и­­ч­е­т­­а­­ ­в­­­и­ ­­о­­ч­а­­к­­в­а­­т ­­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?11003

Anonimen
Anonimen
26 юни 2018 11:12
Гост

Съдия Пашкунова както винаги излага разумни доводи.

Petrov
Petrov
26 юни 2018 11:14
Гост

След като стандартите противоречат на закона, е редно да се променят.

Петрова
Петрова
26 юни 2018 11:44
Гост

Това не е най-безболезнения начин, тъй като ще трябва да се връщат пари по европроект. По скоро ще се наложи да се направят промени в ЗСВ.

Не на страха
Не на страха
26 юни 2018 11:04
Гост

Лозан Панов пак взе да се бърка по другите инстанции. Да си оправи неговия съд първо, пък после да извира от идеи.