Няма да има извънредно заседание на Народното събрание в понеделник, на което да бъдат гласувани на второ четене промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, с които Бюрото по защита се прехвърля от главния прокурор към министъра на правосъдието. Това съобщи председателката на парламента Ива Митева пред бТВ.

Искането за такова заседание е на 48 народни представители от т. нар. партии на протеста, начело с ДБ. Митева обаче обясни, че правилникът изисква преди гласуването на второ четене в пленарната зала депутатите да са получили доклада от комисия поне 72 часа по-рано. В случая доклад дори не е изготвен.

Митева заяви, че ако президентът Румен Радев даде възможност на Народното събрание да проведе последно заседание в сряда, тогава законопроектът ще може да бъде гледан като първа точка в дневния му ред.

„Много ми се иска Народното събрание да може да проведе своето заседание в сряда, за да може да разглежда един от основните си законопроекти и така да може да приключи работата си поне с вдигната глава. Извънредно заседание за понеделник не съм насрочила, защото искането за него постъпи в деловодството постъпи в 1,56 ч. през нощта в петък срещу събота“, каза председателката на парламента.

И продължи: „Това искане е само с дневен ред и с дата. Съгласно правилника обаче председателят на НС го насрочва не по-късно от 7 дни след постъпване на искането. Но не това е нещото, което ме притеснява. Щях да насроча заседание още в събота или в неделя, ако нямахме едни други норми в правилника, които казват, че доклад не може да се гледа в пленарна зала, ако не са минали 72 часа от неговото раздаване на народните представители“.

Както е известно, в петък на бурно заседание на правната комисия промените за прехвърляне на Бюрото по защита бяха приети от нея на второ четене (повече виж тук), а главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще сезира Конституционния съд заради някои от текстовете.

По отношение на срока за запознаване с доклада Ива Митева каза: „Тези 72 часа в 44-ия парламент бяха 24 часа. В 45-ия станаха 72 по настояване на „Демократична България“. Т.е. когато имате срок 3 дни, в който народните представители трябва да се запознаят с доклада, аз няма как да го дерогирам. Не мога да насроча заседание, след като няма доклад на комисията“.

На констатацията, че ГЕРБ и ДПС ще са много доволни от това, тъй като са против прехвърлянето на бюрото, Митева отговори: „Аз не изхождам от политическа гледна точка. В случая съм изправена пред това да избирам между закона и политическото решение. Ние дойдохме, за да прилагаме Конституцията и законите и аз трябва да избера дали да удовлетворя желанието на 48 народни представители, или да спазя правилника такъв какъвто е“.

Председателката на НС подчерта, че тези 72 часа могат да бъдат намалени само с решение на парламента, а за целта трябва да има заседание, такова има в сряда и на него незабавно може да бъде прието решение за редуциране на срока и да се пристъпи към разглеждане на законопроекта.

Митева заяви, че много се надява промените за Бюрото по защита да бъдат приети. „В сряда мога да насроча заседание. Надявам се председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси да внесе доклад, но в сряда, когато също няма да са изтекли 72 часа, мога да искам санкцията на Народното събрание. И казвам абсолютно отговорно, че в дневния ред за сряда първа точка ще бъде именно този закон. Надявам се силно, че президентът няма да ни разпусне в сряда. Доколкото познавам Изборния кодекс, критичният ден е петък – 17 септември. Тогава започват консултациите при областните управители“.

Тя заяви, че президентът може да издаде указа си в сряда, но да разпусне НС в четвъртък. Радев вече каза, че изборите за парламент ще са заедно с президентските на 14 ноември.

„Ние приехме правилник, в който казахме, че искаме да работим по-бавно, по-обмислено и по-задълбочено. Това беше по настояване на ДБ. Те въведоха и едни публични обсъждания, който блокираха изначално работата на 46-ия парламент и никой не знаеше как да ги прилагаме и трябваше да чакаме един месец да изтекат. Това показва, че когато се правят предложения, те трябва да бъдат много обмислени и много добре трябва да се познава практиката, защото виждате, че желанието да работим по-бавно някой път ни изиграва лоша шега“, обясни председателката на НС.

И заключи: „Ако аз насроча извънредно заседание в нарушение на правилника, това ще доведе до още по-бурно заседание и ще ме бламира включително и мен“.

Тя говори за това колко е трудно да балансира в небалансиран парламент и за метаморфозата, която претърпяват депутатите, които иначе работят заедно конструктивно, когато се включат камерите.

За скандала с Татяна Дончева заради среща с депутата от ИТН Радостин Василев, на която на листче е написала „500к“ Митева каза, че е спряла да си говори с народната представителка от ИБГНИ след като последната я нарече болонка.

„Обиди ме това, че някой може да си позволи да говори по този начин. Трябва да имаме елементарно уважение един към друг“, каза шефката на парламента. И допълни: „Това показва, че този тип политици вече е изчерпан, че депутати с повече от 25 години в Народното събрание няма да донесат промяната“.

Смъртната заплаха, която ѝ отправи с имейл до Министерството на правосъдието мъж от старозагорско, тя коментира така: „Може би се чувствам застрашена за моите близки и моята майка, която също беше спомената в този имейл, защото поредица от нощи не може да спи. Притеснява ме мотивът. Това момче няма как да напише едно писмо и да го изпрати точно на пресцентъра на Министерството на правосъдието. Тук наистина има политически мотив и наистина е свързано със закона за НСО“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
candy
candy
13 септември 2021 6:05
Гост

I felt very happy while reading this site. This was really very informative site for me. I really liked it. This was really a cordial post. Thanks a lot!. minesweeper

Т. Д.
Т. Д.
12 септември 2021 23:39
Гост

Тая па болонка си мисли, че нещо зависи от нея! Ще има заседание и Каскета остава без брадатите бавачки със сигурност! За този парламент пълен с чалга идиоти това е минимума! Иначе да не се явяват на избори не, че някой вече ще гласува за тях!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2021 7:21
Гост

Дали? Много си сигурен, но да не се натъжиш като Христо Иванов?

Т. Д.
Т. Д.
15 септември 2021 13:01
Гост

Нещо усещаш ли болки под кръста? Не се притеснявай, това е началото, ще има и още по-силни в следващия парламент!

Айде бе
Айде бе
12 септември 2021 15:53
Гост

Страната е в безпрецедентна политическа криза. Два поредни парламента не могат да направят правителство. Върлува пандемия, цените скачат, бизнеси изнемогват и фалират…
На тези им е много важно да закрият спецсъдилището и прокоратура и буквално да се саморазправят с главния прокурор.
Аз не съм против възмездието. ЗА възмездието съм. Но къде беше възмездието за Жан Виденов и министрите му? И не с овъзмездяване се оправя държава!

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 14:53
Гост

Уж е пълно с професори по конституционно право. Срокове, срокове колеги! Излагате се!

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 10:45
Гост

Няма такъв парламент, няма такъв законопроект, няма такова заседание, няма такава държава, наистина. Мъчно ми е за нас си

фантазиите на ДБ
фантазиите на ДБ
12 септември 2021 10:39
Гост

Президентът е най-големият враг на бюрото и ще ги остави в сряда! Бас хващам! Иначе ще си провали изборите. Митева обаче даде страшен урок на ДБ, които са политици и юристи само на теория. Те не познават собствения си правилник. Включително и разпоредби, които самите те са предложили. Така е, като не си я живял политиката, а само си я разигравал във фантазиите си

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 10:44
Гост

Като човек, гласувал за тях, признавам, че се оставят да ги надиграят. ИТН обаче са пълен провал и нон стоп се заиграват с ДПС. Двамата министри пък още не сме ги видели и ако и те не играят с ДБ, работата ще е ясна, макар там да имам надежди.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 10:12
Гост

Абе, колко години остават от мандата на гл. прок.?

чат пат
чат пат
12 септември 2021 10:42
Гост

хаха, че той сега почна, до 2027 г. ще каскетува. не го мисли него. от всички гешев си е най-добре и ще си е, докато имаме такива пишман политици. ще си чати със севи, с габи и сие.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 10:11
Гост

Ива Митева ми се чини свястна, единствено тя от цялата ИТН паплач.

Анонимен
Анонимен
12 септември 2021 10:06
Гост

Потресаващо е човек да гледа самодоволните физиономии на Тиквата, Каскета и сие, защото знаят, че скоро ще се върнат и всичко ще е по старому, този път за много дълго.

Мутри вътре-вън
Мутри вътре-вън
12 септември 2021 10:08
Гост

За мен истинските виновници са ИТН и протестърите, защото за два парламента не успяха да направят абсолютно нищо!

Kelesh
Kelesh
12 септември 2021 10:09
Гост

Защо слагаш ИТН, те през цялото време си действат в интерес на ГЕРБ и Гешев.

Batze
Batze
12 септември 2021 10:03
Гост

Айде честитка за Гешев.

run 3
run 3
13 март 2022 4:21
Гост

Thanks so much for this information. I have to let you know I concur on several of the points you make here and others may require some further review, but I can see your viewpoint driving directions mapquest