И Върховният административен съд (ВАС) вече ще работи с нова деловодна система. От 4 януари 2022 г. официално ще бъде внедрена Единната деловодна информационна система (ЕДИС), която ще има връзка и с Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). Това стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който я одобри и взе решение за внедряването ѝ.

На практика ЕДИС беше разработена още през 2016 г., но до използването ѝ така и не се стигна заради множеството дефекти и проблеми. С поправянето ѝ се зае Георги Чолаков, след като оглави ВАС.

Съживихме мъртвец“, така председателят на ВАС обобщи работата през последните години.

Вашите мъки тепърва започват. Всяка информационна система е ужас за магистратите“, отговори му Боян Новански.

Във ВАС обаче не се очакват такива проблеми, защото от почти две години върховните съдии работят със системата в тестова среда. През това време са изчистени недостатъците и са направени съответните доработки. ЕДИС разполага с модул за натовареност, изградени са и връзки между нея и ЕПЕП. Първоначално деловодителите, а след това и магистратите са започнали работа с ЕДИС в тестова среда, всички са минали и през съответното обучение.

След влизането в сила на електронното правосъдие, всички дела се сканират и се прикачат само в ЕДИС, в старата система няма електронни папки на делата. Достъпът до ЕПЕП е достатъчно добър и всички опции на портала се използват в ЕДИС. Старата система ще остане вътрешна за съда“, обясни председателят на ВАС Георги Чолаков.

ЕДИС е направена и за работа по първоинстанционни дела, но все още няма да бъде въвеждана в административните съдилища, защото ще има нужда от надграждане. „Започваме да доработваме ЕДИС на ниво административни съдилища като същевременно ще наливаме и информацията от старите системи в новата“, посочи още Чолаков. Той уточни, че от януари системата пилотно ще бъде въведена в съдилищата в Пазарджик, Перник и Пловдив. Предвижданията са към ноември догодина всички административни съдилища вече да работят с ЕДИС , като ще има връзка между инстанциите.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
21 декември 2021 11:26
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

АСУД
АСУД
19 декември 2021 17:38
Гост

ВАС има 4 години отлагане на ЕДИС, докато не се дооправи и пак ще работи паралелно със старата, но никой не казва нищо. ВКС има същите проблеми с ЕИСС която не е пригодна за Върховен съд, но Магдалинчев обжалва спирането и. Хич не е двоен аршинът на ВСС.

Демек
Демек
19 декември 2021 11:26
Гост

Ще става по-лошо.

Така е при действащо съдийско самоуправление в условията на запазени ДС-кадри, комсомолски и вся остальная. Наложено от Демократична България и в частност ДА, БЪЛГАРИЯ!

Горчиво.

Балчишкият нотариус е уникат!

Закриване на ВАдмС, без изплащане на облезщетение!
Закриване на ВАдмС, без изплащане на облезщетение!
18 декември 2021 14:30
Гост

ВАдмС следва да бъде закрит, и да се създаде единен Върховен съд, в състав от общо 12 съдии. Твърде малка ни е държавата, прекалено много са съдиите, много са и върховните съдии-общо стотици, и два върховни съда са прекалено. При съкращенията не следва да се изплащат обезщетения, по същата причина, поради което в частния сектор няма обезщетения при съкращения. В Бразилия-Върховния федерален съд е от 11 съдии, и гледа всякакви дела. Предлагам в България ВС да е от 12 съдии. В добавка-КС следва да бъде закрит, и ВС да има правомощия на Конституционен съд. Както е в богати държавни като… Покажи целия коментар »

психиатър
психиатър
18 декември 2021 20:53
Гост

Умник, делата до края на годината във ВАС вероятно ще се станали около 10500. 12 съдии могат ли да ги решат в нормален срок?
Аз не знам как се пасат овце и съвет на такива като теб не мога да давам по такъв въпрос. Нормално е и ти да ги спестиш за нещата, от които нямаш понятие.

гражданин
гражданин
20 декември 2021 0:48
Гост

С лустрация и НК дела от прокуратура без имунитет и несменяемост ще се намалят сериозно. Но няма да изчезне нуждата от ВАС. Той е създаден с друг смисъл… Демокрация.

Лщгфэгт
Лщгфэгт
17 декември 2021 17:08
Гост

А какво стана с милионите за другата система, коята така и не тръгна, но бе предвидена за системата на административтите съдилища?
Отказаха ли се от нея?
А с платеното там какво ще се случи?

Наясно
Наясно
17 декември 2021 23:52
Гост

ВАС е пълен с ДС фенове и членове и психически негодни „магистрати“! Чолаков в конфликт на интереси с Магдалинчев, инициираха ЗИД на АПК 2018г. и вкараха противоконституционни разпоредби, важащи и до днес! М А Ф И Я !

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 15:11
Гост

Много съжалявам да го чуя. ВАС беше един от малкото съдилища, който запази старата си система, която все още работи сравнително ефективно и човек може да открие това, което му е необходимо. От всяко ново „усъвършенстване“ на електронните деловодни системи страдаме както ние, адвокатите, така и съдиите и съдебната администрация. В тази връзка против волята си неминуемо си спомням за „новата“ система на СРС, която е ум да ти зайде.

Anonimen
Anonimen
17 декември 2021 15:03
Гост

Поредната система с множеството дефекти и проблеми.

Унуфрий
Унуфрий
17 декември 2021 15:00
Гост

Чолака да не бърза да се радва, тъй като не знае какво му готвят новите управляващи. А те готвят законови промени, с които да задължат адм. съдилища и ВАС да се включат в ЕИСС, с което ще бъде сложен кръст на любимата му ЕДИС.
С това ще бъде туширано и недоволството на общите съдилища от ЕИСС, тъй като нищо не успокоява по-добре от чуждото нещастие – няма само те да страдат.
Венсеремос!

Aсен
Aсен
17 декември 2021 15:05
Гост

Няма изгледи скоро да оправят ЕИСС. Голяма бъркотия.

Съдия от ВАС
Съдия от ВАС
17 декември 2021 15:14
Гост

ЕДИС е още по-голяма бъркотия – вервай ми. Системата е недоносче, разработено от нефелни програмисти от близка фирма до бившия шеф Георги Колев, който й възложи поръчката през 2015 г. Парите се въртят, но полза никаква, освен за вземащите ги.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 14:21
Гост

Пълна мизерия. Пълна мизерия. Защо трябва това да се случва. Защо не се контролира направата на тези системи.

Johan
Johan
17 декември 2021 14:20
Гост

Илагация на всички нива в правосъдната система.

Цигулков
Цигулков
17 декември 2021 14:19
Гост

Има я тая система от над 4 години, ама фактически я няма, защото има дефекти. Тия програмисти от къде ги събира държавата, когато се нуждае от електронни услуги? Аз не знам какво куца в комуникацията. Правят се купища мобилни приложения, платформи на банки и какво ли още не, но опре ли до някаква държавна, административна, електронна система и си такова таковата

AnimalMan
AnimalMan
17 декември 2021 14:18
Гост

Страшно лакатушене. Може ли да е готово уж от 2016, но да не е готово?

Цицеров
Цицеров
17 декември 2021 14:18
Гост

Е какво направи герберския правосъден министър досега?

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 14:17
Гост

Как всички държавни органи имат неработеща електронна система, ако се направи изобщо такава.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 14:16
Гост

На практика ЕДИС беше разработена още през 2016 г., но до използването ѝ така и не се стигна заради множеството дефекти и проблеми.

Хаххахаха – хораа…не е сериозно

Anonimen
Anonimen
17 декември 2021 15:07
Гост

Не ми се мисли колко е читава и сега.

Русева
Русева
17 декември 2021 14:15
Гост

Добра новина.

Стаматова
Стаматова
17 декември 2021 14:15
Гост

Продължаваме промяната

Анонимен
Анонимен
17 декември 2021 14:15
Гост

Модернизация

Anonimen
Anonimen
17 декември 2021 15:06
Гост

Крайно време беше.