От третия опит Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС)  успя да назначи Мария Дончева за заместник-председател на Софийския районен съд (СРС). Това стана въпреки опитите на Олга Керелска да „убеди“ останалите си колеги да не подкрепят предложението на шефа на СРС Александър Ангелов с информация за стари забави по дела, по които преди години били изплатени обезщетения. Но както беше казано на заседанието – дори и дисциплинарните производства имат някаква давност, а и не може едно и също обстоятелство да се взима предвид и за преценка на професионалните, и за преценка на моралните качества на един съдия.

СК на ВСС се занимава с казуса за назначаването на Мария Дончева от един месец. Най-напред въпросът беше отложен заради спорове дали е била изслушана от общото събрание на СРС и заради неизготвени становища за нейните професионални качества.

Миналата седмица отново не се стигна до произнасяне по същество. Тогава вече беше ясно, че е имало изслушване и от 123 присъствали районни съдии, 121 са подкрепили кандидатурата на Дончева за зам.-шеф на СРС, а двама са се въздържали.

Становището за професионалните качества на съдия Дончева вече беше готово като в него е отбелязана информация от Инспектората към ВСС за платените обезщетения за забавените дела. Същевременно Олга Керелска докладва и становището за етичните качества, в което най-общо се казва, че съдия Дончева не отговаря в пълнота на изискванията, като аргумент за това бяха същите забавени дела и платени обезщетения, въпреки че са отпреди 2017 г. Но мотивирайки се с тях, Керелска обяви, че няма да подкрепи предложението, защото не са изпълнени в цялост изискванията на закона.

До гласуване не се стигна, защото някои кадровици, между които и председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, бяха напуснали заседанието поради служебни ангажименти.

Така днес предложението на Александър Ангелов отново беше в дневния ред.

Керелска отново повтори защо няма да гласува за назначаването на Мария Дончева за зам.-шеф на съда, обосновавайки вота си със старите забави по дела и изплатените обезщетения за бавно правосъдие.

Нито един от останалите кадровици обаче не сподели мнението ѝ. Напротив, Даниела Марчева припомни, че през декември 2017 г. тази Съдийска колегия е избрала Дончева за зам.-шеф на СРС като и тогава данните за забавените производства са били известни на членовете на съвета, макар все още да не е имало решение за изплащане на обезщетенията. Марчева изтъкна, че въпросните забавяния са отбелязани и в атестацията на съдия Дончева за периода 2010-2015 г. „Това, което представя колегата Керелска, е едностранчиво и извадено от контекста. Става дума за дела отпреди 2017 г., дори преди момента, в който този състав на СК с решение от 19 декември 2017 г. е избрал Мария Дончева за зам.-шеф на СРС. И към онзи момент делата са били факт, но тогава те не са отчетени от този състав на СК и тогава това не е попречило на Комисията за атестирането и конкурсите да даде положително становище. Това са дела отпреди повече от седем години. Към момента на избора си през 2017 г. тя не е допускала забави. Няма как да бъде санкционирана за това. Дори и за дисциплинарната отговорност има някаква давност“, каза Марчева. Тя призова колегите си да имат предвид и високата натовареност в СРС.

Марчева заяви, че ще се довери на преценката на съдиите от СРС, които са доказали, че са свободомислещи и с впечатляващо единодушие са подкрепили Мария Дончева за поста.

Керелска не се съгласи, че мнението ѝ е едностранчиво. Тя заяви, че всички други данни за качествата на кандидатката са налице, но тя не може да пренебрегне факта на забавите. И призова останалите да бъдат обективни и аршинът по отношение на всички съдии да бъде еднакъв.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че ще подкрепи кандидатурата на Мария Дончева, защото отговаря на всички законови изисквания, колегите ѝ са гласували за нея, а шефът на СРС явно иска да работи с този съдия.

Шефката на ВКС Галина Захарова на свой ред отговори на Керелска също с данни от предходни години, които доказват „изключителните професионални качества на Мария Дончева“.

Но всъщност изказването на Захарова започна с поставянето на няколко много важни теми за размисъл.

Оставям настрана въпроса доколко допусната забава по дела може да рефлектира върху моралния облик и интегритета на съдията и доколко едно и също обстоятелство може да се отчита едновременно както при оценката на професионалната дейност на съдията, така и при оценката на неговите морални и етични качества. Ще насоча вниманието ви към личността на съдия Дончева“, започна председателката на ВКС.

Тя обясни, че познава Дончева по „външни публично известни факти“, които в достатъчна степен формират твърдото ѝ убеждение, че не трябва да се поставят под съмнение нито професионалните ѝ качества, нито нейният интегритет.

Очевидно се касае за обстоятелства със значителна относителна давност за въпросните преписки. Но аз също бих искала да привлека вниманието ви върху обстоятелства с относителна давност, но така или иначе отразили се върху справедливостта и качеството на правосъдието. Още в качеството си на младши съдия Дончева изготви особеното мнение по делото, добило известност като „Соло“, което след това безрезервно стана основа за постановяване на нова присъда от страна на въззивния съд, впоследствие оставянето ѝ в сила от състав на ВКС. Да не забравяме тези обстоятелства във връзка с другата професионалната дейност на съдиите, когато обсъждаме пригодността им да заемат един или друг административен пост в съдебните органи“, заяви Захарова.

И продължи: „Безспорно като професионалист, но и като интегритет, съдията се очертава в най-ярка степен чрез своите актове. В крайна сметка това е човек, който независимо от професионалните ангажименти, никога не е отбягвал да предоставя собственосто си становище в помощ и подкрепа на останалите колеги. Бихме могли да имаме предвид и нейни публикации в сферата на защита от домашното насилие, които дават основание да направим безусловен извод, че тя активно и безрезервно споделя своя собствен професионален опит в подкрепа и облекчение на другите съдии. Винаги е стоял зад колегите и е отстоявал техните интереси. Затова резултатът от проведеното общо събрание на СРС лично мен не ме учудва“.

С тези аргументи Захарова призова членовете на СК да се солидализират с мнението на съдиите от СРС, още повече, че и към момента Дончева върши същата работа, която би осъществявала и като зам.-шеф на съда.

Цветинка Пашкунова се присъедини към мнението на Захарова, като добави, че тези стари забавени дела нито сочат за липса на професионални качества, нито пък за липса на морални такива.

Така с 8 гласа „за“ и един „против“ (Олга Керелска) Съдийската колегия назначи Мария Дончева за зам.-шеф на СРС.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 март 2022 7:57
Гост

Чакали ли сте решение или мотиви при този съдия? Ами ще има да чакате. Абсолютно е вярно, че съдия, който собствения си състав не може да организира, в това число да изпише делата си, които и без това са малко, заради намаляване на процента натовареност, няма да се справи с административните въпроси на съда. Много ми е интересно, как има толкова въодушевени от избора, а какво недоволство се изразява срещу забавяне в изписването за няколко месеца, даже наказват съдии за такова нарушение – справка съдия М.Т. Тук обаче всичко е точно, нищо че се забавят всички дела и то с… Покажи целия коментар »

Димитрова
Димитрова
12 март 2022 14:44
Гост

Леле каква злоба, какво чудо….
По-спокойно, ще си докарате някой рак от толкова жлъч и киселина.
Нали искахте съдийско самоуправление- ами в случая почти 99% от целият състав на съда е изразил одобрение за колегата.

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 22:29
Гост

За кога се избира Зам., не изтича ли мандата на Председателя, че даже и на този ВСС? И това ще мине, но какво ще дойде???

Наблюдател
Наблюдател
08 март 2022 22:24
Гост

Статията е изключително необективна и манипулативна. За съжаление напоследък нещата, които lex.bg отразява са такива. А за „смелите“ тролове, на които се дава пълна възможност за изява и без никава намеса от страна на редакцията, просто не ми се говори. Изборът беше отложен само и само за да се събере необходимото мнозинство за подкрепа. И на непредубедения е ясно,че не можеш да ръководиш съд, ако не си в състояние на организираш собствената си работа. Изобщо, това ли е отговорът на ВСС на обществените очаквания за постигане на навременно правосъдие и това ли ще бъде примерът, който трябва да следват останалите… Покажи целия коментар »

Оле
Оле
08 март 2022 22:45
Гост

Много е смешно когато анонимник обвинява другите в тролене.

Очевидно това е самата Керелска, която е достатъчно не-умна, за да си пише опорките под формата на коментари на уж случаен минувач. Това ховори много за капацитета й. Комично.

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 21:38
Гост

С този избор се удари дъното! Това е един от най-мързеливите, най-дебелокожите, най-некомпетентно, некадърните, най-големите връзкари, най-нищо правещия възможен вариант. Тежко и горко!

Към анонимен
Към анонимен
08 март 2022 21:49
Гост

Колега, ако злобата беше критерий за кариерно израстване, щяхте да сте в Космоса. Съдейки по коментара ви, друг източник на точки май няма.

Жалко
Жалко
08 март 2022 17:28
Гост

Тотален рестарт по други правила и развенчаване на всички митове за боговете и полубоговете на административни длъжности, но на кого му изнася? Нали така, Захарова? Някой иска ли промяна на правилата? Твърдо и възмутено НЕ!

Жалко
Жалко
08 март 2022 17:22
Гост

Спокойно може да наричате Захарова “моралното мандало”. Докато преиграва редом с останалите, някои от тях- откровени циници, съдебната система нищо добро няма да види! Вече убедено се налага извод, че тези хора и тази жена- новоизбран ВКС …., изобщо не си дават сметка за простата същност един тотален системен проблем в българското правораздаване!

Жалко
Жалко
08 март 2022 19:34
Гост

И да добавя- минусите само потвърждават диагнозата. Ако смятате, че борбата на два лагера е хапчето, значи наистина няма смисъл, не само посока и идея.

Заки
Заки
08 март 2022 16:57
Гост

Честито! Много добър избор.

Шони
Шони
08 март 2022 16:56
Гост

Най-накрая. Голяма сага с този избор.

4567
4567
08 март 2022 16:44
Гост

Керелска е много безпринципна. Преди година, когато ВСС определяше и.ф. председател на съда в Козлодуй и когато някои членове на съвета извадиха данни отпреди 15 години, за да не гласуват за предложения кандидат, Керелска скочи срещу това. А сега тя прави същото. И още по-голямата наглост е, че призовава за еднакъв аршин, както казва. А бе госпожо Керелска, погледнете първо себе си, после другите. Поведението ви е срамно и добре, че е председателят на ВКС да ви каже някои истини. А Мария Дончева е страхотен съдия и е отвратително да се упражнявате на неин гръб, защото не харесвате Александър Ангелов… Покажи целия коментар »

Цветанов
Цветанов
08 март 2022 17:05
Гост

Пълен субективизъм. С измислени мотиви.

Димитров
Димитров
08 март 2022 18:45
Гост

Напълно споделям мнението Ви. Керелска никога не е била принципна, напротив. И най-неприятното е, че непрекъснато внушава с думи колко последователно принципна е, а на практика демонстрира точно обратното.
По-неприятното е, че с нищо полезно не допринася за системата. Ще я запомня с безкрайно неадекватните изказвания, винаги неподготвена, разсъждаваща на глас, силно субективна.
Тя е пример за това какъв не трябва да бъде един член на ВСС. Надявам се никога повече такива като нея да не бъдат избрани. Повсеместен провал и разочарование.

Sara
Sara
08 март 2022 21:09
Гост

Неадекватните й включвания всеки път създават усещането, че сме в някое комедийно шоу…
Направо да я взимат и нея в „България търси талант“, става и за жури, и за участник.

16-ти април
16-ти април
08 март 2022 16:14
Гост

Ко речи? Та тя дето отговаря за т.нар. организационна дейност само тя си знае какво прави. Важното е, че от майчинство директно отиде на половин разпределение – друго си да си била близка с този – онзи, а за простосмъртните майки – дежурства, зали, стари състави, работа до припадък и те така! Дори за днешния Ден на жената по един карамфил на бюрата не може да организира…камо ли нещо съществено….

Килиан
Килиан
08 март 2022 15:17
Гост

Браво и успех и желая.

Джери
Джери
08 март 2022 15:17
Гост

Определено смятам, че е добре, че все пак успяха да я назначат

Анатолиева
Анатолиева
08 март 2022 15:16
Гост

И така живота започва да си влиза в своето нормално русло, било то и с война в Украйна. Нормален, но не и за украинеца.

Радева
Радева
08 март 2022 15:16
Гост

Това ВСС няма ли да се маха вече. Еее., писна ми

Чавдар
Чавдар
08 март 2022 17:30
Гост

За нищо не стават.

Улв
Улв
08 март 2022 15:15
Гост

Надеждата ми е, че ще стегне редиците.

Джони Печивото
Джони Печивото
08 март 2022 15:15
Гост

Мммбатее…какво да ти кажа – и тази е една стока…

Дани
Дани
08 март 2022 15:15
Гост

Да видим как ще работи

Рики
Рики
08 март 2022 17:32
Гост

Добре. Със сигурност. Тя е изключителен професионалист.

Улев
Улев
08 март 2022 15:14
Гост

Бил съм в тази сграда. Много приятна и приветлива, персонала – чуден.

Балушев
Балушев
08 март 2022 15:14
Гост

Ами нали знаете – три за щастие

Петров
Петров
08 март 2022 17:33
Гост

A, дано.