Заведенията, които имат места на открито, отварят, а от Гергьовден следобед се премахват и контролно-пропускателните пунктове (КПП) край областните градове, обяви премиерът Бойко Борисов след съвместно заседание с Националния оперативен щаб.

Няколко часа по-късно здравният министър Кирил Ананиев издаде заповедта, която определя условията, при които ще работят заведенията – не само ресторанти, но и барове, сладкарници и за бързо хранене (пълния ѝ текст виж тук). Изискването е да има 2,5 ,етра разстояние между масите, а на една маса да има не повече от четирима души или едно семейство. Освен това обслужващият персонал трябва да е с маски, а всеки стол и маса да се дезинфекцират след всеки клиент. Във всяко заведение трябва да има и дезинфектант за ползване от посетителите.

От заповедта, която в частта за заведенията влиза в сила от 6 май, става ясно, че до 5 май 2020 г. Българската агенция по безопасност на храните ще определи и други изисквания за обектите и организацията им на работа. Ако ги нарушат, ще бъдат затваряни.

„Много ясни правила ще има. Това допълнително ще бъде описано, за да могат хората да го изпълняват“, каза Борисов. И допълни: „Където няма възможност за дистанция, няма да отварят. Но да могат хората да изпият хората по една бира, децата да изядат по един сладолед. Като видят, че няма място, ще се разходят, пак ще се върнат“.

„Основната философия, която се изповядва, е възможността да се спазва физическа дистанция и дезинфекционните мерки, както и да се ползват защитни средства от персонала. Трябва да се изгради определена култура на обслужване на клиентите от друг порядък“, обясни ген. Венцислав Мутафчийски.

Заведенията ще минават проверка от здравната инспекция и от агенцията за безопасност на храните преди да отворят, стана ясно от думите на премиера.

Ресторантите, бистрата и всички други заведения за хранене затвориха още с обявяването на извънредното положение на 13 март 2020 г. Беше им разрешено да работят само за доставка на храна, но нямаха право да настаняват клиенти.

Все още остава забраната за посетители в частите от тях, които са на закрито.

Освен това вече се разрешава провеждането на шофьорски курсове от понеделник. „Поеха ангажимент – дезинфекция, маски в автомобила, теоретичната подготовка по интернет, изпитите на дистанция“, каза Борисов.

Разрешава се и индивидуалният спорт на открито. Отварят и плувните басейни (за изискванията към тях виж в публикуваната по-горе заповед).

Що се отнася до КПП Борисов каза: „За КПП категорично като един считаме, че те изиграха много важна роля. Вече имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим да действаме. Някъде следобеда на Гергьовден можем да махнем КПП-тата. Страхувам се, че ако го направим днес, масово ще се изнесат“.

Премиерът потвърди, че, както „Лекс“ писа, след 13 май извънредното положение ще отпадне, но част от мерките ще останат в сила, че чрез нов закон или изменения в действащи нормативни актове, като законите за здравето и за бедствията. „Това е да го наречем – санитарно извънредно положение. Трябва да останат много мерки, куп неща, които след 13 май няма как да не останат. Утре ще сме готови със закона и ще го обявим“, каза Борисов.

Министърът на транспорта Росен Желязков даде някои допълнителни разяснения. Той посочи, че действащият Закон за мерките и действията по време на извънредното положение основно дава права и по-малко въвежда ограничения. „С отмяната му, която ще стане автоматично с отпадането на извънредното положение, затова трябва да бъде удължено действието на част от мерките. Работим по нов закон, в който ще бъдат всички мерки, които предвиждат права, а ограниченията ще се регулират на базата на Закона за здравето, със заповеди на министъра и на препоръки на щаба“, каза той.

„Ние очакваме да има йо-йо ефект и ще се наблюдава много внимателно резултатът от разхлабването на мерките“, допълни Желязков.

От думите на премиера стана ясно, че се работи по провеждането при безопасни условия на изпитите след 7 и 12 клас. Но засега няма единомислие за отварянето на детските градини и яслите и те остават затворени.

По отношение на по-нататъшното разхлабването на мерките ще се работи на принципа „проба-грешка“, както препоръчва Световната здравна организация.

„Аз съм доста по-разумен от тези хора (специалистите от щаба – бел. ред.), те са по-авантюристи от мен, защото цялата отговорност е на мен“, обобщи дискусията между щаба и него Борисов.

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Горки
Горки
03 май 2020 17:57
Гост

Постепенното нормализиране на обществото и икономиката няма алтернатива . Дори да искаме няма как да стоим 2 години вкъщи и да чакаме държавата да ни храни . Не знам дали хората разбраха , но „карантината“ не е лечение , както и молбата за отлагане на съдебно дело не ти гарантира , че ще го спечелиш . Старото адвокатско правило “ като не знаеш какво да правиш – отлагаш“ не може да се приложи в икономиката , особено за дълъг период от време . Мисля , че можехме да минем по-умно през извънредното положение – без малоумни „мерки“ като : заплахи… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
03 май 2020 21:52
Гост

Ето какви ги дроби вашият мангъров- https://boulevardbulgaria.bg/articles/dots-mangarov-za-shtaba-kato-ne-mozhesh-da-nosish-otgovornost-prosto-si-idi “….Ако някой от тях спортуваше, щяха да ги отворят, защото това е много важно, там ходят млади, здрави и силни, те е хубаво да е омешат. И да се заразят нищо няма да им стане. Децата трябват да отидат в парка, за да си .. Ризова: … да си предават вирусите Доц. Мангъров:… да, точно така е … да си играят. “ https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0 ОТ ВЕКОВЕ инфекциите и епидемиите се лекуват чрез КАРАНТИНИРАНЕ- т.е. изолация на болните, за да може вирусът да циркулира само между болните и изобщо ДА НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ здравите…Прочетете поне… Покажи целия коментар »

Диего
Диего
03 май 2020 15:09
Гост

Треперя каква заповед ще изкара Ананиев и колко пъти ще я преправи след това.

Строг
Строг
03 май 2020 12:03
Гост

Ще има нов пик, рано е още при това безотговорно, нагло и просто население да се разхлабват мерките.

Гражданка
Гражданка
03 май 2020 13:01
Гост

Най-вероятно ще има, уви. Поне е сигурно, че се направи първа крачка към стадния имунитет. Мангъров изчислил, че половин милион българи били прекарали Ковид 19 неусетно (източник БНТ, от днес) . Миналата седмица, пак според него, били 200-300 хиляди от началото на епидемията (БТВ). Не е трудно да се изчисли по неговата аритметика с колко средно на седмица са се увеличили т.нар. придобили имунитет при все още неотпаднали ограничителни мерки. При отпадането на ограниченията, ръстът на заразените и “преболедувалите без да усетят” логично ще се увеличи. А пострадалите от вируса излиза, че сами са си виновни, че имат здравословни проблеми…… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 май 2020 13:29
Гост

Ако половин милион българи са прекарали вируса, значи смъртността му по официални данни e около 10 пъти по-ниска от тази на сезонния грип. Ако приемем, че има десет пъти повече смъртни случаи, отколкото са известни, смъртността на новия вирус е общо взето еднаква с тази на сезонния грип. При такива днани как е възможно някой да оправдава икономическата криза, която ни беше наложена?

Petar
Petar
03 май 2020 12:01
Гост

Трябват мерки срещу всички, които се връщат от чужбина – задължителна карантина, контрол и следене поне две седмици, защото те внасят вируса.

Краен
Краен
03 май 2020 12:06
Гост

Споко, скоро пак ще заминат и ще ни отърват от себе си. Освен това разпространяват заразата в махалата, в ограничен кръг, сред хора, които така или иначе са болни.

Пешо
Пешо
03 май 2020 12:01
Гост

Може ли някой да попита Борисов какво става с баловете на децата. Знам, че още яснота за матурите няма, но като говорят за тях, да кажат ще ги отменят ли или няма. Децата чакат и тях.

Костов
Костов
03 май 2020 12:09
Гост

Господине, това ли е най-важното или се чудите какво да правите едни 2000-3000 лева, които сте отделили, за да се покажете пред роднините и съседите?

Abiturentyt
Abiturentyt
03 май 2020 12:36
Гост

Баловете…това ли е най-важното? Къде да се пие и яде и да се показват коли, които не са наши. Учениците вместо да се тревожат какво ще правят, къде и какво ще работят, как ще се оправят в живота, баловете…Ако сега бях 18 годишен без трудов стаж, с едно средно образование от посредствено училище, без квалификации, последното, за което щях да мисля, е къде родителите ми да изхарчат за мен 3000 лв. за една обикновена вечер, след която започва големият х*й.

Анонимен
Анонимен
03 май 2020 16:38
Гост

Дано сложат кръст на този парад на простотията, пошлостта и чалгата.

Горки
Горки
03 май 2020 18:42
Гост

Баловете да ги пишат „бегали“ тази години . Не си представям как напили се до козирката 19-годишни спазват „социална дистанция“ докато мятат губеци . „Лош късмет“ извадиха набор 2001 , какво да се прави ……а родителите им трябва да са доволни от спестените пари , още повече , че може и да им потрябват в кризата .

Muncho
Muncho
03 май 2020 11:59
Гост

КПП-тата бяха с дисциплинираща цел, но не и здравна и нямаше голям смисъл от тях. Доказа го неслучилия се пик след Великден.

Койчо
Койчо
03 май 2020 11:56
Гост

Ей сега да ги видим алчните ресторантьори мутри как ще спазват ограниченията и ще си намалят броя на масите.

Анонимен
Анонимен
03 май 2020 11:58
Гост

Ще вдигнат цените, но пък ние свикнахме да си готвим вкъщи и да пием по парковете.

Ивайло
Ивайло
03 май 2020 11:56
Гост

А кога парламентът ще прекрати извънредното положение. И от работодателите ли ще зависи да се върнем на работа, защото искам да се върна, не ми се работи вече от къщи

Анонимен
Анонимен
03 май 2020 12:08
Гост

Няма да го прекрати. Просто ще изтече на 13 май и край

Горанов
Горанов
03 май 2020 11:55
Гост

Отварят заведенията не заради психичното здраве, а защото паднаха драстично приходите в бюджета.

987
987
03 май 2020 11:55
Гост

Това е една добра новина. Имам нужда от общуване с хора

Питанка
Питанка
03 май 2020 11:54
Гост

Какво стана с всички актове, с които бяха глобени хиляди хора? Колко са платени, обжалвани и т.н.?

анонимен
анонимен
03 май 2020 11:52
Гост

Супер. Малко връщане към нормалността.

Анонимен
Анонимен
03 май 2020 11:52
Гост

Два месеца карантина стигат!

Анонимен
Анонимен
03 май 2020 11:51
Гост

Браво, разумно и навреме.