Предложените от Министерството на финансите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се орязват парите за дрехи на съдебните служители среща сериозен отпор в цялата страна.

От Висшия съдебен съвет съобщиха, че при тях продължават да пристигат становища и протестни декларации от административни ръководители, магистрати и съдебни служители.

Всички те изразяват категорично несъгласие и се противопоставят на предложените изменения. Според действащия чл. 352 от ЗСВ съдебните служители получават всяка година за облекло до две средномесечни заплати на заетите в бюджетната сфера. Сега финансовият министър Владислав Горанов предлага парите за дрехи да са до 450 лева, като тази промяна би засегнала около 10 000 души.

Предложението е част от проекта за държавен бюджет за 2019 г. в частта за съдебната власт. Той беше публикуван за обществено обсъждане в понеделник на сайта на финансовото министерство. От него става ясно, че финансовото министерство предлага 666 млн. лева за съдебната власт за догодина, докато ВСС беше поискал 769 млн. лева. Друго предложение е ВСС да преценява всяка година дали да изплаща премии до 6 основни заплати за магистрати и служители от спецсъда и спецпрокуратурата.

Предложените промени ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на Пленума на ВСС в понеделник. Бюджетната комисия на съвета вече възрази срещу измененията.

С декларация срещу предложените законодателни изменения излязоха и всички служители в Инспектората към Висшия съдебен съвет. В нея те казват, че с промяната се ограничава възможността на съдебните служители да изпълняват задълженията си при спазване на принципите на законност, отговорност, прозрачност, бързина, ефективност и лоялност.

Отбелязват, че целта на отпусканите средства за облекло е да се осигури възможност за съдебния служител да има вид и да следва поведение, което е съвместимо с добрите нрави и не допуска уронване на престижа на съдебната власт и институцията, която представлява.

Не споделяме изложената в мотивите към законопроекта аналогия между статута на съдебния и статута на държавния служител. Сферата, в която полагат труда си двете категории лица, е различна. Различни са и изискванията за заемане на длъжностите, поради което са описани в два отделни нормативни акта – Закон за държавния служител и Закон за съдебната власт. Правото на труд е конституционно установено, като от това произлиза свободният избор къде да се полага този труд. Всичко, посочено по-горе, е израз на самостоятелния характер на бюджета на съдебната власт и гаранция за защита на независимостта й„, изтъкват още служителите в ИВСС.

С декларация срещу промените излязоха и 323 магистрати и служителите от районния, окръжния и апелативния съд в Пловдив.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:12
Гост

­­­Г­­о­­­р­­е­щ­­­и­­ ­­м­о­­­м­и­­­ч­е­­т­­а­­ ­в­­­и­­ ­о­­ч­­­а­­к­в­­а­т ­­­-­­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?16768

Огорчен
Огорчен
26 октомври 2018 10:25
Гост

Тази промяна ще засегне евентуално около 10 000 души, които ще са крайно ощетени. Ако намаляват сумата, нека бъде за всички- както за съдии, така и за служители!

Минувач
Минувач
26 октомври 2018 10:21
Гост

При този отпор, на финансовият министър ще му се наложи да даде на заден.

Деловодител
Деловодител
26 октомври 2018 9:35
Гост

Владислав Горанов как така реши да ни отреже точно от парите за дрехи. За мен лично това е незаслужено наказание, за което никой не може да ми даде разумна обосновка.

Anonimen
Anonimen
26 октомври 2018 9:37
Гост

Всички казват: „Няма пари“. Писнало ми е от това тъпо обяснение!